Sanatatea copiilor este extrem de importanta, unele afectiuni netratate in copilarie avand posibilitatea de a se agrava odata cu trecerea timpului, iar problemele digestive reprezinta una dintre aceste categorii, motiv pentru care este important sa se efectueze investigatii de gastroenterologie pediatrica, daca cel mic prezinta simptome specifice.
Gastroenterologia este aria medicinei care se ocupa cu investigarea, diagnosticarea si tratarea aparatului digestiv, pancreasului si ficatului. Tocmai de aceea este foarte important ca cei mici sa fie dusi la medic oricand prezinta simptome deranjante la nivelul organelor respective.
Care sunt simptomele specifice afectiunilor tratate de gastroenterologia pediatrica?
Intregul organism in general si sistemul digestiv, in particular, in cazul copiilor, sunt in plin proces de dezvoltare si maturizare, astfel ca orice modificare sau perturbare in ceea ce priveste modul de functionare al unuia dintre organele amintite anterior poate provoca probleme care afecteaza starea generala de sanatate a organismului, astfel ca prezentarea la cabinetul de gastroenterologie pediatrica este esentiala in astfel de situatii.
De asemenea, printre simptomele cele mai intalnite in cazul copiilor si in care se impune un consult gastroenterologic, se regasesc constipatia sau diareea, durerile abdominale difuze sau localizate, varsaturi alimentare, biliare sau asemanatoare cu zatul de cafea, scaune insotite de sange proaspat digerat, dificultati sau dureri la inghitire.
Toate acestea sunt semnale ca exista o problema la nivelul sistemului digestiv sau organelor interne care fac parte din acesta, ceea ce presupune efectuarea unor investigatii recomandate de medicul gastroenterolog pentru a se putea stabili diagnosticul si, ulterior, planul de tratament.
Ce afectiuni pot fi investigate si tratate in cabinetul de gastroenterologie pediatrica?
Afectiunile gastrice si digestive sunt unele dintre cele mai des intalnite in cazul copiilor care se prezinta la cabinetul de gastroenterologie pediatrica. Lasate netratate, acestea se pot agrava si pot duce la aparitia unor complicatii, ce vor afecta puternic starea generala de sanatate.
Astfel ca tulburari de tranzit intestinal, boli inflamatorii intestinale sau refluxul gastroesofagian sunt numai o parte dintre afectiunile ce pot fi diagnosticate si tratate de medicul gastroenterolog pediatru. De asemenea, acestora li se mai adauga si afectiuni care fac parte din alte arii ale sistemului digestiv, dar care reprezinta un motiv de ingrijorare pentru orice parinte.
De la parazitozele intestinale si problemele de nutritie, la alergii si intolerante alimentare si chiar pana la fibroza chistica, boala celiaca ori afectiuni hepatice, acestea sunt unele dintre cele mai grave probleme medicale care sunt vizate de specialitatea de gastroenterologie.
De aceea, in momentul in care prezinta anumite simptome, asemanatoare cu cele descrise mai sus, parintii ar trebui sa se grabeasca pentru a face o programare la medicul gastroenterolog, pentru o diagnosticare rapida si cat mai precoce a afectiunii de care sufera copilul lor. In acest fel tratamentul va fi mai usor, mai eficient si pentru o perioada mai scurta.
In concluzie, chiar si simptomele care nu par ingrijoratoare la prima vedere pot ascunde o afectiune medicala grava, mai ales daca sunt insotite si de alte simptome, dar care pot fi diagnosticate usor si corect in cadrul cabinetului de gastroenterologie pediatrica, unde vor fi investigate tocmai acele organe care sunt afectate sau proaca aparitia simptomelor respective.