Polipii apar adesea la nivelul vezicii urinare, stomacului, nasului, vezicii biliare și colului uterin, dar cel mai frecvent sunt prezenți în colon. Aceștia pot fi pedunculați sau sesili. Polipii sesili se întind plat, sub formă de cupole.
Ce este un polip de colon sesil?
Un polip sesil este o excrescență de țesut plat, anormal pe mucoasa colonului. Majoritatea acestora sunt creșteri benigne, non-neoplastice și este puțin probabil să fie maligne (canceroase). Polipii sesili nu prezintă de obicei simptome și sunt adesea descoperiți și îndepărtați în timpul unui screening pentru cancer colorectal sau al unei colonoscopii. Cu toate acestea, deoarece polipii sesili sunt plați sau în formă de cupolă, de aceea pot fi mai greu de detectat și de îndepărtat decât alte tipuri de polipi.
Tipuri de polipi sesili
Polipii sesili, cu profilul lor plat în interiorul colonului, sunt, de asemenea, de tipuri diferite. Aceștia includ:
- Tubular sesil. Acest tip de polip, care este, de asemenea, cel mai frecvent, poate avea un risc mai mic de a deveni canceros decât alte tipuri, dar prezintă, de asemenea, un risc crescut de a deveni canceros.
- Adenoame zimțate sesile. Acești polipi sesili au un model în formă de dinți de fierăstrău atunci când sunt priviți la microscop. Ei sunt precanceroși și trebuie îndepărtați.
- Vilozități sesile sau penduculate. Acest tip de polip prezintă un risc ridicat de a deveni canceros și este adesea sesil mai degrabă decât pedunculat.
- Tubulovilos sesil. Acest tip de polip prezintă atât o creștere tubulară, cât și una viloasă.
Care este diferența dintre un polip rectal și un polip hiperplazic?
Toți polipii sunt rectali, inclusiv cei hiperplazici, deoarece denumirea de polip rectal reprezintă organul în care se dezvoltă diversele tipuri de excrescențe (polipi). Majoritatea lor sunt creșteri necanceroase, dar cancerul poate debuta în unele tipuri. De exemplu, polipii hiperplazici, un tip de excrescență cu o formă distinctă care apare pe suprafața colonului sau a rectului, care iese din suprafața țesutului, nu este de obicei cancerigen sau precancerigen și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Totuși, polipii adenomatoși (adenoamele), sunt mai îngrijorători, deoarece se pot transforma în cancer. Aceștia pot fi considerați drept precancer, motiv pentru care este important să fie îndepărtați.
Simptomele polipilor sesili
De cele mai multe ori, polipii sesili nu provoacă niciun simptom. În multe cazuri, un medic poate descoperi polipi doar în timpul unui examen medical sau al unei colonoscopii. Cu toate acestea, în unele cazuri, polipii din colon pot provoca simptome, cum ar fi:
- Dureri de stomac
- Modificări ale scaunului
- Sânge în materiile fecale
Cauze și factori de risc pentru polipii sesili
Nu este clar de ce se dezvoltă polipii atunci când nu sunt canceroși, însă inflamația ar putea fi de vină. O mutație în genele care căptușesc organele poate juca și ea un rol. Polipii zimțați sesili sunt comuni în rândul femeilor și al persoanelor care fumează. Toți polipii din colon și stomac sunt mai frecvenți la persoanele care:
- Sunt obeze
- Au o dietă bogată în grăsimi și săracă în fibre
- Au o dietă bogată în calorii
- Consumă cantități mari de carne roșie
- Au vârsta de 50 de ani sau mai mult
- Au antecedente familiale de polipi și cancer de colon
- Consumă tutun și alcool în mod regulat
- Nu fac suficiente exerciții fizice
- Au antecedente familiale de diabet de tip 2
Riscul de cancer pentru polipii sesili
Medicii clasifică polipii ca fiind neoplazici sau non-neoplazici. Categoriile non-neoplazice provoacă, în general, mai puțină îngrijorare, deoarece nu au potențialul de a deveni canceroase. În schimb, variațiile neoplazice sunt importante de identificat, deoarece pot duce la apariția cancerului colorectal. Polipii zimțați sesili sunt un exemplu de polipi neoplazici, fiind unul dintre cele mai îngrijorătoare tipuri de polipi, deoarece o persoană poate trăi o lungă perioadă de timp fără să-și dea seama că aceștia sunt prezenți în colon, iar în acest timp, polipii nesupravegheați se pot transforma în cancer.
Diagnosticul și tratamentul polipilor sesili
Diagnosticul pentru polipi sesili
Polipii sunt aproape întotdeauna descoperiți în timpul unui screening pentru cancerul de colon sau al unei colonoscopii. Acest lucru se datorează faptului că ei rareori provoacă simptome. Chiar dacă sunt suspectați înainte de o colonoscopie, este nevoie de un examen vizual al interiorului organului pentru a confirma prezența unui polip. În timpul unei colonoscopii, medicul va introduce un tub luminat în anus, prin rect și în partea inferioară a intestinului gros (colon). Dacă medicul vede un polip, ar putea fi capabil să îl îndepărteze în întregime. Acesta poate alege, de asemenea, să preleveze o mostră de țesut, ceea ce se numește biopsie de polip. Acea mostră de țesut va fi trimisă la un laborator, unde un medic o va citi și va pune un diagnostic. Dacă raportul se dovedește a fi canceros, pacientul și medicul vor discuta despre opțiunile de tratament.
Tratamentul pentru polipii sesili
Polipii benigni nu trebuie să fie îndepărtați. Dacă sunt mici și nu cauzează disconfort sau iritație, medicul poate alege doar să urmărească polipii. Cu toate acestea, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de colonoscopii mai frecvente pentru a urmări schimbările sau creșterea suplimentară a polipilor. De asemenea, o persoană poate decide să reducă riscul ca polipii să devină canceroși (maligni) prin îndepărtare. Polipii canceroși trebuie să fie îndepărtați. Medicul îi poate îndepărta în timpul colonoscopiei, dacă sunt suficient de mici, însă în cazul celor mari este posibil să trebuiască să fie îndepărtați cu ajutorul altei intervenții chirurgicale.
După procedura chirurgicală, este posibil ca medicul să ia în considerare un tratament suplimentar, cum ar fi radioterapie sau chimioterapie, pentru a se asigura că, cancerul nu s-a răspândit.
Întrebări frecvente
- Polipii sesili sunt întotdeauna maligni?
Nu, cu toate acestea, polipii care sunt adenoame sesile au potențialul de a deveni maligni, motiv pentru care trebuie îndepărtați. Potrivit unui studiu, aproximativ două treimi din toți polipii de colon sunt adenoame. - Cât de frecvenți sunt polipii sesili?
Polipii sesili sunt destul de comuni. Un studiu efectuat pe 27.129 de polipi de colon care au fost îndepărtați a constatat că 43% dintre aceștia erau plați (sesili), 56% au fost proeminenți (polipi pedunculați sau ridicați), iar 1,2% au fost deprimați. Cercetarea a constatat o incidență neobișnuit de ridicată a cancerului în cazul polipilor deprimați. - Ce tipuri de polipi de colon au cele mai mari șanse de a se transforma în cancer?
Adenoamele viloase, numite și adenoame tubulovilloase, și polipii sesili mari și zimțați sunt fie precanceroși, fie prezintă un risc ridicat de a deveni canceroși. - Ce se întâmplă dacă un adenom nu a fost îndepărtat complet?
Dacă ați avut un adenom care a fost supus unei biopsii, dar nu a fost îndepărtat complet, discutați cu medicul despre ce alt tratament ați putea avea nevoie. Cel mai adesea, adenoamele sunt îndepărtate în timpul unei colonoscopii. Uneori, însă, un adenom poate fi prea mare pentru a fi îndepărtat complet în timpul colonoscopiei. În acest caz, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a vă asigura că tot adenomul este îndepărtat. - Prezența unui polip adenomatos afectează îngrijirea ulterioară?
Dacă în timpul biopsiei a fost descoperit un adenom, veți avea nevoie de o altă colonoscopie la un moment dat pentru a vă asigura că nu mai aveți alte adenoame. Când ar trebui să vă faceți următoarea colonoscopie depinde de o serie de lucruri, cum ar fi numărul de adenoame găsite, dacă vreunul avea un model de creștere viloasă și dacă vreunul avea displazie de grad înalt. Discutați cu medicul despre momentul următoarei colonoscopii.
Concluzie
Un polip sesil este o masă plată sau în formă de cupolă care se extinde din stratul de mucoasă în organele goale. Acești polipi pot fi neoplazici sau non-neoplazici. Deoarece polipii neoplazici au potențialul de a deveni canceroși, este important ca un medic să îi detecteze și să îi îndepărteze. Polipii se pot dezvolta în diferite părți ale corpului, dar cel mai frecvent apar în colon. Ei sunt deosebit de frecvenți în cazul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Deoarece adesea nu provoacă simptome, este important ca o persoană să meargă la controale regulate pentru a maximiza șansele de diagnosticare timpurie și un rezultat bun.