Meniu

Pregatire colonoscopie cu Picoprep: dieta

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Înainte de colonoscopie, există o procedură de pregătire care trebuie urmată pentru a putea efectua colonoscopia. Acest lucru este făcut pentru a curăța complet colonul, ceea ce permite medicului să inspecteze țesutul pentru anomalii. 

Pregătire colonoscopie cu Picoprep 

Este important ca o persoană să citească cu atenție instrucțiunile cu cel puțin două zile înainte de procedură și să urmeze toți pașii. Pregătirea intestinală este utilizată pentru a asigura că intestinul este curat înainte de procedură. În cazul în care intestinul nu este suficient de curat, colonoscopia poate fi anulată de către medic în ziua procedurii. 

Pentru început o persoană va trebui să cumpere trei plicuri de Picoprep de la farmacia locală cu cel puțin 2 zile înainte de procedură. Picoprep va avea instrucțiuni pe pachet, însă se recomandă urmarea instrucțiunilor oferite de către medic. Se pregătește soluția de Picosulfat de sodiu sub formă de pulbere dizolvând conținutul fiecărui plic într-un pahar de apă caldă (aproximativ 250 ml). Trebuie să se prepare pulberea Picoprep chiar înainte de fiecare administrare, nu trebuie pregătită în avans. Se dizolvă conținutul unui plic într-un pahar de apă (aproximativ 150 ml). Se amestecă timp de 2-3 minute, astfel încât soluția să devină un lichid albicios tulbure. 

Prima variantă de administrare: În seara dinaintea procedurii și în ziua procedurii

 • Primul plic Picoprep se ia în seara dinaintea procedurii, iar al doilea se ia a doua zi, în dimineața înaintea procedurii.
 • În ziua de dinaintea procedurii – 1 plic: Primul plic preparat se ia seara (de exemplu, între orele 17:00 și 21:00), urmat de cel puțin cinci băuturi de 250 ml de lichide limpezi, repartizate pe mai multe ore.
 • În ziua procedurii – 1 plic: Cel de-al doilea plic preparat se ia dimineața (cu 5-9 ore înainte de procedură), urmat de cel puțin trei băuturi de 250 ml de lichide clare, repartizate pe parcursul a mai multor ore. 
 • Lichidele clare pot fi consumate până cu 2 ore înainte de momentul procedurii.

A doua variantă de administrare: Exclusiv seara înainte de procedură

 • Primul plic Picoprep se ia după-amiaza sau seara devreme, iar al doilea se ia aproximativ 6 ore mai târziu, în noaptea dinaintea procedurii.
 • În ziua dinaintea procedurii – 2 plicuri: Primul plic preparat se ia după-amiaza sau seara devreme (de exemplu, între orele 16:00 și 18:00), urmat de cel puțin cinci băuturi de 250 ml de lichide limpezi, repartizate pe mai multe ore.
 • Al doilea plic preparat se ia seara târziu (de exemplu, între 22:00 și 00:00), urmat de cel puțin trei băuturi de 250 ml de lichide clare, distribuite pe parcursul a mai multe ore.
 • Lichidele clare pot fi consumate până cu 2 ore înainte de momentul procedurii.

Dieta cu 3 zile înainte de administrarea Picoprep pentru pregătirea de colonoscopie

Există o anumită fază în care persoana care urmează să-și curețe colonul cu Picoprep ar trebui să urmeze o dietă cu conținut scăzut de fibre. Acest lucru se aplică și cu alte medicamente similare. Principalul motiv pentru care se urmează o dietă este pentru asigurarea unei curățări intestinale profunde, iar pentru aceasta, o persoană ar trebui să mănânce doar alimente specifice care se digeră ușor și sunt eliminate rapid din organism. Dieta în sine ar trebui începută cu trei zile înainte de colonoscopie. 

Alimentele cu conținut scăzut de fibre permise pentru pregătirea colonoscopiei:

 • Carne și alte alimente proteice: carne de vită, vițel, miel, porc, pasăre, pește la grătar, ouă (fierte, omletă sau poșate).
 • Lactate: lapte, înghețată cu conținut scăzut de grăsime, brânză de vaci, iaurt simplu sau de vanilie, brânză, orez cu lapte, unt sau margarină.
 • Fructe și legume: cartof, dovleac, avocado, ciuperci, banane coapte, mere, piersici, pere, pepene roșu, pepene galben, conserve de piersici, caise.
 • Pâine și cereale: pâine albă/pâine prăjită, brioșe simple/albe, chifle simple, cereale rafinate pentru micul dejun, clătite sau pandișpanuri simple, orez alb, cușcuș, mămăligă, covrigi simpli.
 • Alte alimente: zahăr, ciocolată, miere, gemuri fără semințe, carne vegetală.

Important: Trebuie să se îndepărteze pielea și semințele de la toate aceste fructe și legume.

Lichide clare (fără alcool) permise pentru pregătirea colonoscopiei:

 • Opțiuni de băutură: apă, ceai, cafea, lapte degresat fără aromă și băuturi răcoritoare
 • Suc de mere
 • Supe clare (supă de pui strecurată)
 • Limonadă

Întrebări frecvente

 1. Ce se întâmplă când se administrează Picoprep?
  Picoprep produce scaune apoase în decurs de 2 până la 3 ore de la prima doză și poate provoca scaune libere frecvente în funcție de organism.
 2. Cât timp are loc procesul de curățare intestinală (defecarea) după Picoprep?
  Picoprep poate provoca multe scaune. Acesta poate acționa în doar 30 de minute sau poate dura până la 5 ore. 
 3. Ce se întâmplă în caz de supradozaj cu Picoprep?
  Supradozajul ar duce la diaree abundentă. Tratamentul se face prin măsuri generale de susținere și corectare a echilibrului de lichide și electroliți.
 4. Ce contraindicații are Picoprep?
  Picoprep nu este indicat persoanelor cu hipersensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului, insuficiență cardiacă congestivă, retenție gastrică, ulcerație gastro-intestinală, colită toxică, megacolon toxic, ileus, greață și vărsături, afecțiuni abdominale chirurgicale acute, cum ar fi apendicita acută, obstrucție sau perforație gastro-intestinală cunoscută sau suspectată, deshidratare severă, rabdomioliză, hipermagneziemie, boală inflamatorie intestinală activă. La pacienții cu funcție renală severă redusă, poate apărea o acumulare de magneziu în plasmă. În astfel de cazuri trebuie utilizat un alt preparat.
 5. Ce reacții adverse are Picoprep?
  Cele mai frecvente reacții adverse observate în studiile clinice sunt greața, cefaleea și vărsăturile. 
 6. Este permis să se administreze Picoprep în timpul sarcinii?
  Pentru Picoprep nu sunt disponibile date clinice privind sarcina. Studiile efectuate pe animale au arătat toxicitate asupra reproducerii. Deoarece picosulfatul este un laxativ stimulant, pentru măsuri de siguranță, este recomandat să se evite utilizarea Picoprep în timpul sarcinii.

Concluzie

Picoprep este recomandat doar pentru pregătirea colonoscopiei, dar nu este destinat a fi folosit ca laxativ. Înainte de administrarea acestui medicament, o persoană trebuie să se asigure că discută cu medicul despre cum ar trebui să fie luat corect pentru a corespunde nevoilor individuale și pentru a fi eficient în curățarea intestinului.