Meniu

Pregatire colonoscopie: pe zile, ce trebuie sa faci pas cu pas

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Pregătirea adecvată pentru colonoscopie este esențială pentru succesul acestei proceduri. În perioada pregătirii, va trebui să se curețe intestinele cu o formulă laxativă. Sunt disponibile mai multe tipuri diferite de kituri de pregătire a intestinelor, însă medicul poate ajuta un pacient să-și identifice preparatul potrivit.

Ce este pregătirea pentru colonoscopie?

Înainte de colonoscopie, pacientul va trebui să-și pregătească intestinele prin curățarea lor în prealabil. O pregătire adecvată este esențială pentru o colonoscopie reușită. Dacă colonul nu este curat, medicul nu va putea să vadă bine în interior. Semnele de cancer colorectal, cum ar fi polipii, sunt adesea mici și se agață de pereții interiori ai colonului, din acest motiv curățarea temeinică a colonului este esențială. 

Pregătirea pas cu pas pentru colonoscopie

Pasul 1: Planificarea pregătirii

Medicul este cea mai potrivită persoană care poate oferi pacientului informații despre cum să se pregătească pentru colonoscopie. Atunci când pacientul programează procedura, va primi instrucțiunile de pregătire. Este important să le citească cu mult înainte de programare și să-l contacteze pe medic dacă are întrebări. Programul trebuie să fie elaborat pentru 7 zile înainte de procedură și pentru ziua colonoscopiei. Pacientul trebuie să se aprovizioneze din timp cu unele consumabile cheie, iar lista poate include:

  • Un laxativ pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală specificat de medic
  • Alimente cu conținut scăzut de fibre
  • Băuturi sportive și sucuri
  • Șervețele umede
  • Cremă pentru scutec

Pasul 2: Modificarea dietei

Se poate intensifica procesul de curățare printr-o dietă ușoară cu 3 sau 4 zile înainte de procedură. Medicii recomandă alimente cu puține fibre, care sunt ușor de digerat și care părăsesc rapid sistemul. 

Se pot consuma:

  • Legume bine gătite fără piele
  • Fructe fără piele sau semințe
  • Carne slabă, pui sau pește
  • Ouă
  • Pâine albă, paste și orez

Nu se pot consuma:

  • Semințe, nuci sau popcorn
  • Alimente grase
  • Carnea tare
  • Cereale integrale
  • Legume crude
  • Fructe cu semințe sau coajă
  • Porumb, broccoli, varză, fasole sau mazăre

În acest moment ar trebui să se întrerupă administrarea de vitamine sau alte suplimente. Trebuie întrebat medicul dacă și când ar trebui să înceteze o persoană să mai ia orice medicamente eliberate pe bază de rețetă pe care le folosește în mod regulat și orice medicamente antiinflamatoare sau de subțiere a sângelui.

Pasul 3: Fastingul

Cu o zi înainte de procedură nu se poate mânca nimic solid. Trebuie să se consume doar lichide clare (transparente). Este important să se mențină hidratarea, consumând multe lichide transparente, cum ar fi băuturi sportive, sucuri transparente de mere și struguri albi, și bulion transparent. Sifonul este în regulă, la fel și cafeaua și ceaiul, dar fără frișcă. Se poate consuma gelatină și înghețată, dar fără coloranți roșii, albaștri sau mov. Coloranții pot decolora mucoasa colonului și o fac mai greu de văzut de către medic. De asemenea, trebuie să se evite alcoolul și băuturile prin care nu se poate vedea, cum ar fi laptele sau sucul de portocale.

Etapa 4: Eliminarea

În noaptea dinaintea colonoscopiei se vor lua laxative puternice pentru a curăța tractul digestiv. Metoda recomandată pentru majoritatea oamenilor se numește split dosing. Se va bea laxativ lichid seara. Apoi persoana se va trezi cu aproximativ 6 ore înainte de programare pentru a bea încă o jumătate de produs sau cantitatea recomandată de medic. Probabil că nu va fi plăcut gustul soluției, dar există trucuri pentru a facilita înghițirea acesteia:

  • Amestecarea acesteia cu ceva aromat, cum ar fi o băutură sportivă sau un amestec de băuturi sub formă de pudră
  • Păstrarea laxativului în stare rece 
  • Consumul soluției printr-un pai
  • Alternarea înghițiturilor de soluție cu o băutură cu gust bun
  • Sugerea unei felie de lămâie sau o bomboană tare după consum

Odată ce laxativele încep să acționeze, persoana va avea diaree. Poate avea crampe și balonare. În cazul persoanelor cu hemoroizi, aceștia se pot irita. De asemenea, o persoană poate simți greață și chiar vomă. În acest caz, medicul poate recomanda să se ia o scurtă pauză. Dacă o persoană a finalizat procesul în mod corespunzător și a funcționat eficient, scaunul ar trebui să arate ca urina sau ca apa limpede. Procesul nu este ușor, dar este un pas inteligent pentru a proteja sănătatea. Dacă pacientul se pregătește bine, medicul va putea vedea clar colonul, iar colonoscopia va merge mai repede. Dacă rezultatele sunt bune, pot trece 10 ani până când la următoarea procedură.

Procedura de pregătire de zi cu zi pentru colonoscopie

Pregătire cu 7 zile înainte de colonoscopie: Aprovizionarea

Se recomandă luarea unui avans în pregătiri și aprovizionare, cu cel puțin o săptămână înainte de colonoscopie, cu produse esențiale pregătirii pentru procedură:

  • Laxative
    Unii medici încă prescriu medicamente laxative. Alții recomandă o combinație de produse eliberate fără prescripție medicală (OTC). Trebuie cumpărate produsele pe care le recomandă medicul și, dacă o persoană are întrebări, trebuie să sune la cabinetul medical înainte de ziua în care trebuie să se pregătească.
  • Șervețelele umede
    Hârtia igienică obișnuită poate fi prea aspră în cazul diareei. Se recomandă șervețele umede sau medicinale, sau șervețele cu aloe și vitamina E. Aceste produse conțin ingrediente care pot calma pielea iritată.
  • Cremă pentru scutec
    Înainte de începerea pregătirii, trebuie acoperit rectul cu o cremă de scutec. Aceasta trebuie reaplicată pe toată durata pregătirii pentru a ajuta la prevenirea iritației pielii din cauza diareei și a ștergerii.
  • Alimente și băuturi sportive aprobate
    În săptămâna colonoscopiei, pacientul va mânca alimente care sunt mai ușor de eliminat și mai puțin susceptibile de a provoca constipație. Trebuie să se facă provizii de acest tip din timp. Acestea includ alimente cu conținut scăzut de fibre, băuturi sportive, sucuri de fructe clare, supe, gelatină și înghețată. O persoană va avea nevoie de cel puțin 1,8l de apă pentru a lua laxative, așa că trebuie să se planifice cumpărăturile corespunzător. Băuturile sportive pot ajuta la facilitarea administrării medicamentului.

Cu trei zile înainte de procedură

O persoană trebuie să se pregătească cu trei zile înainte de colonoscopie. De exemplu, dacă colonoscopia este programată pentru miercuri, se va începe dieta săracă în fibre duminică dimineața.

Cu două zile înainte de procedură

O persoană trebuie să continue să mănânce numai alimente cu conținut scăzut de fibre. Trebuie evitate alimentele care conțin coloranți roșii, albaștri sau mov care pot interfera cu testul.

Cu o zi înainte de procedură

În această etapă trebuie să se consume numai lichide clare sau anumite băuturi de culoare deschisă, nefiind permis consumul de alimente solide. Se va bea jumătate din băutura laxativă astăzi, începând cu după-amiaza târziu. Se amestecă băutura laxativă și se bea, urmând instrucțiunile medicului sau de pe un pliant de la centrul medical.  Nu urmați instrucțiunile de pe sticlă, medicul va prescrie cea mai bună opțiune creată după necesitățile individuale ale pacientului, luând în considerare starea de sănătate și condiția fizică. Laxativele se beau între orele 16.00 și 19.00, iar o persoană va avea nevoie de până la 6 ore pentru a completa băutura laxativă și pentru a elimina toate deșeurile intestinale. Nu se recomandă consumul de alcool, marijuana sau alte substanțe care ar putea afecta procesul de gândire. Se consumă cel puțin 8 pahare de lichid în ziua dinaintea colonoscopiei (în plus față de băutura laxativă) pentru a preveni deshidratarea, câte un pahar la fiecare 10 până la 15 minute. Se poate încerca consumul mai rapid, mai degrabă decât prin sorbit. Se bea jumătate din băutura laxativă în seara dinaintea procedurii, iar restul băuturii se lasă în frigider până în dimineața procedurii.

Ziua colonoscopiei

Dacă procedura are loc dimineața, este posibil să fie nevoie de o trezire cu câteva ore în avans pentru a termina de băut laxativele. Se consumă restul laxativului cu 4 până la 5 ore înainte de a pleca de acasă pentru procedură.  Se bea aproximativ un pahar de 230g la fiecare 10 – 15 minute, la fel ca în seara precedentă. Trebuie să se termine de băut orice altă băutură cu cel puțin 2 ore înainte de ora programării.  Acest lucru înseamnă că trebuie să se calculeze la ce oră trebuie să fie trezirea, astfel încât să se aloce timp util terminării băuturii laxative cu 4 până la 5 ore înainte de a pleca de acasă. 

Cu 2 ore înainte de colonoscopie 

Nu se consumă nimic, nici măcar apă, cu două ore înainte de procedură. Acest pas este important pentru a preveni îmbolnăvirea după procedură. Persoanele care beau apă chiar înainte de colonoscopie riscă să se îmbolnăvească și să respire voma în plămâni. Unele spitale cer o fereastră mai lungă fără lichide, așa că trebuie urmate instrucțiunile acestora.

Trusă de pregătire pentru colonoscopie

Un kit de pregătire pentru colonoscopie sau un kit de pregătire intestinală este o formulă laxativă orală pe care o va lua o persoană înainte de colonoscopie. Se va bea formula în noaptea dinaintea procedurii pentru a curăța intestinele. Există mai multe tipuri diferite de formule pe care le recomandă medicii. Diferitele truse de pregătire intestinală sunt alcătuite din combinații ușor diferite de ingrediente. Dar, în general, toate includ:

  • Laxative osmotice
    Ingredientul activ din kitul de pregătire intestinală care provoacă diaree se numește laxativ osmotic (sau agent hiperosmotic). Kitul poate avea unul sau o combinație de mai multe hiperosmotice. Acestea sunt substanțe pe care intestinele nu le pot absorbi în mod natural. Ele declanșează intestinele să atragă mai multă apă din organism pentru a forța trecerea substanțelor. Apa suplimentară înmoaie scaunele și crește volumul general în colon. Acest lucru declanșează contracțiile musculare care elimină totul afară (peristaltism).
  • Electroliți
    Procesul de curățare a intestinelor poate fi foarte deshidratant, așa că este important să se ia laxative osmotice cu lichide și electroliți suplimentari. Agenții hiperosmotici mută o mare parte din conținutul de apă al organismului în intestine și apoi o elimină foarte repede, fără a da organismului șansa de a reabsorbi apa și electroliții prin intestine, așa cum ar face-o în mod normal. Deficiențele semnificative de electroliți pot avea consecințe grave. Așadar, lichidele și electroliții sunt integrate în rețeta de pregătire a intestinelor.

Întrebări frecvente

  1. Ce presupune pregătirea pentru colonoscopie?
    Atunci când este timpul pentru screening-ul de colonoscopie, va trebui să se pregătească intestinele prin curățarea lor în prealabil. O pregătire adecvată este esențială pentru o colonoscopie reușită. Dacă colonul nu este curat, medicul nu va putea vedea bine în interior și nu va putea detecta semnele de cancer colorectal, cum ar fi polipii, sunt adesea mici și se agață de pereții interiori ai colonului.
  2. Pregătirea pentru colonoscopie poate face o persoană să stea trează toată noaptea?
    Probabil că nu, dacă se începe la timp. În timp ce corpul fiecăruia este diferit, majoritatea oamenilor reușesc să-și termine runda de curățare înainte de a merge la culcare. Dacă se ia o doză fracționată, este posibil să fie nevoie să se trezească devreme pentru a lua a doua doză în dimineața colonoscopiei, dar ar trebui să se poată dormi între timp.
  3. Ce se întâmplă dacă diareea continuă și înainte de colonoscopie?
    Atâta timp cât diareea este limpede (va fi galbenă, dar transparentă, nu tulbure), pregătirea colonoscopiei este gata. Dacă nu este limpede, este posibil să fie nevoie să se ia măsuri suplimentare înainte de a se putea face colonoscopia, dar, în majoritatea cazurilor, dacă cineva a început pregătirea la timp, nu va avea diaree mult până când va ajunge la procedură. 
  4. Care este cea mai ușoară pregătire pentru o colonoscopie?
    Deși multe persoane sunt îngrijorate de procesul de pregătire pentru colonoscopie, acesta trebuie realizat în întregime și de obicei nu prezintă nicio dificultate. Dacă cineva crede că ar putea avea dificultăți cu acest lucru, ar putea avea mai mult noroc cu:
    – O formulă fără sulfat și cu aromă pentru un gust mai bun
    – O formulă cu volum mai mic astfel încât să fie mai puțină soluție de băut
    – O soluție de fosfat de sodiu, despre care se spune că este mai ușor de luat, mai ales dacă este sub formă de tablete, dar numai dacă o persoană nu are nici un factor de risc.
    Totuși, aceste alternative trebuie discutate cu medicul.
  5. Care este cea mai ușor de tolerat pregătire pentru colonoscopie?
    Acest lucru ar putea depinde mai mult de modul în care vă pregătiți decât de pregătirea pentru colonoscopie pe care o faceți. Urmarea dietei prescrise în zilele premergătoare pregătirii va ajuta la reducerea disconfortului intestinal. Cu toate acestea, ar trebui să luați în considerare și:
    O formulă hibridă. Prepurile intestinale care combină un laxativ osmotic cu un alt tip de laxativ pot fi mai bine tolerate și cu mai puține efecte secundare.
    Administrarea preparatului intestinal cu agenți adjuncți. Întrebați medicul despre ceea ce ar putea prescrie pentru a lua împreună cu preparatul intestinal pentru a ușura procesul. Agenții adjuncți, cum ar fi metoclopramida, ondansetronul și simetonul, pot ajuta la reducerea grețurilor, balonării și gazelor.
    Luarea preparatului intestinal cu lămâie și/sau ghimbir. Se spune că citricele ajută la mascarea gustului sărat, iar atât lămâia, cât și ghimbirul pot ajuta la reducerea grețurilor. Se poate adăuga praf de limonadă sau ceai de ghimbir la formulă, sau se pot lua înghițituri alternând între cele două băuturi.
  6. Cine poate fi expus riscului de complicații din cauza anumitor tipuri de formule de pregătire a intestinelor?
    Medicul va trebui să înțeleagă istoricul complet al stării de sănătate, inclusiv afecțiunile anterioare și actuale pentru care a fost tratat și medicamentele pe care le-a luat pacientul, pentru a ajuta la alegerea kitului de pregătire pentru colonoscopie potrivit.
  7. Cât timp durează ca o pregătire intestinală să-și facă efectul?
    Depinde de formula pe care o ia cineva. O pregătire intestinală pe bază de PEG (polietilen glicol) poate dura între 1-3 ore, în timp ce o pregătire intestinală pe bază de NaP (soluție din sodiu fosfat) poate avea nevoie de 3 până la 6 ore pentru a începe. În cazul în care o persoană este sever constipată și scaunele nu progresează, trebuie contactat medicul. S-ar putea să fie nevoie să luați măsuri suplimentare, cum ar fi o altă doză de laxativ sau o clismă, pentru a începe să apară mișcări intestinale.

Concluzie

Pregătirea pentru colonoscopie poate fi neplăcută, dar este vitală pentru a asigura o procedură de succes. În cazul în care rezultatele nu sunt clare, este posibil ca persoana să fie nevoită să repete procedura. Din acest motiv, trebuie să se urmeze planul de pregătire. Un medic va face recomandări de urmărire în cazul în care colonoscopia arată că sunt necesare investigații sau tratamente suplimentare.