Meniu

Recuperare dupa colonoscopie: ce sa faci in prima zi si saptamana

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Recuperarea după o colonoscopie durează aproximativ o zi. În timp ce procedura în sine durează doar aproximativ o oră, pacientul va avea nevoie de o oră după aceea pentru a se recupera după sedativ și de restul zilei pentru a se odihni și pentru a-și restabili nivelul de hidratare optim și nutriția.

Recuperarea imediat după colonoscopie

Deși colonoscopia este considerată minim invazivă, există efecte secundare asociate cu procedura, după care o persoană trebuie să se recupereze. Unul dintre acestea, este recuperarea în urma sedativului administrat intravenos înainte de procedură. Un pacient ar putea, de asemenea, să experimenteze o sângerare rectală minoră în cazul în care au fost găsite și îndepărtate excrescențe (numite polipi). Alte posibile efecte secundare includ crampele abdominale, problemele la eliminarea gazelor sau la defecare și senzația de slăbiciune, amețeală sau oboseală din cauza lipsei de nutriție. Este important de reținut că minim invaziv nu înseamnă neinvaziv. Între pregătirea colonului, anestezie și procedura în sine, organismul a fost solicitat și are nevoie de timp pentru a se recupera.

Primele 24 de ore de recuperare după colonoscopie

O colonoscopie este o procedură ambulatorie, astfel încât, după o scurtă perioadă de monitorizare, pacienții vor fi trimiși acasă după examinare. Deoarece o colonoscopie se efectuează cu pacientul sub efectul sedării, acesta va trebui să aranjeze să fie dus acasă de către cineva. Odată ajunși acasă, pacienții trebuie să își acorde cel puțin 24 de ore pentru a se odihni și a se recupera. Este obișnuit ca aceștia să aibă unele efecte secundare ușoare după colonoscopie. Unele dintre ele sunt o reacție la sedare, în timp ce altele sunt direct legate de colonoscopie. Posibilele efecte secundare includ:

  • Oboseală
  • Greață
  • Disconfort
  • Crampe ușoare sau balonare

De obicei, medicii le oferă pacienților instrucțiuni detaliate de îngrijire ulterioară colonoscopiei. Urmând aceste instrucțiuni, pacienții pot minimiza riscul de complicații și pot promova o perioadă de recuperare ușoară. Următoarele sfaturi pot fi deosebit de utile în timpul primelor 24 de ore de recuperare a colonoscopiei:

  • Evitarea ridicării de greutăți sau altor activități obositoare
  • Administrarea medicamentelor conform instrucțiunilor, inclusiv analgezicele și laxativele
  • Hidratarea
  • Se pot lua suplimente de fibre fără prescripție medicală, dacă este necesar, pentru a înmuia scaunul
  • Evitarea consumului de alcool pentru cel puțin 24 de ore

Prima săptămână după o colonoscopie

În urma unei colonoscopii normale, majoritatea pacienților sunt pregătiți să se întoarcă la serviciu și la toate celelalte activități de rutină la 24 de ore după procedură. Cu toate acestea, pacienții nu trebuie să ezite să își ia mai mult timp pentru a se odihni dacă este necesar. În cazul în care se găsesc și se îndepărtează polipi în timpul unei proceduri de colonoscopie, perioada de recuperare va fi puțin mai lungă. După ce polipii sunt îndepărtați, poate dura până la o săptămână pentru ca pacientul să se recupereze complet. În această perioadă, pacienții trebuie să evite toate activitățile obositoare, ceea ce include ridicarea a mai mult de 5 kilograme.

Instrucțiuni de recuperare după colonoscopie

Odată ce o persoană este autorizată să plece acasă de la spital, va trebui să urmeze instrucțiunile medicului. Odată ajunsă în siguranță acasă, liniile directoare de îngrijire vor fi, în general, următoarele:

  • Odihnă
    Se recomandă ca pacienții să rămână acasă în ziua colonoscopiei și să evite luarea de decizii importante în această zi, deoarece pot exista încă efecte remanente ale sedativului. În primele câteva zile după o colonoscopie, o persoană poate simți un ușor disconfort și oboseală, așa că se poate odihni. 
  • Hidratare
    Menținerea hidratării este esențială pentru recuperarea după orice procedură medicală și este deosebit de importantă atunci când pacientul se confruntă cu disconfortul post colonoscopie. O persoană trebuie să se asigure că bea multă apă și lichide cu electroliți pe tot parcursul zilei, de asemenea pacienții trebuie să evite cofeina sau alcoolul, deoarece acestea pot deshidrata organismul.
  • Efectuarea de plimbări ușoare
    O persoană se poate simți balonată după o colonoscopie. Mersul pe jos ajută la eliminarea gazelor după procedură. 
  • Luarea medicamentelor conform instrucțiunilor
    Medicul poate prescrie medicamente pentru a gestiona durerea și înmuierea scaunelor. Acestea trebuie luate conform indicațiilor, astfel încât o persoană va avea o recuperare mai confortabilă.
  • Consumul de alimente sănătoase
    Dieta sănătoasă va ajuta la menținerea nivelului de energie, ajutând în același timp la o mai bună digestie și vindecare după o colonoscopie. O persoană trebuie să se concentreze pe consumul de alimente care sunt ușor de digerat, cum ar fi omleta, piureul de cartofi, puiul fără piele, peștele alb, supele și ciorbele, precum și sucurile de fructe și legume.
  • Monitorizarea mișcărilor intestinale
    După efectuarea unei colonoscopii, este normal ca la început mișcările intestinale să fie neregulate. O persoană poate observa scaune libere, ceea ce poate fi un efect secundar al medicamentelor utilizate în timpul testului. Dacă mișcările intestinale sunt încă anormale după o săptămână, trebuie anunțat medicul.

Întrebări frecvente

  1. Cât timp va dura recuperarea după colonoscopie?
    După examinare, este nevoie de aproximativ o oră pentru a începe să vă recuperați după administrarea anesteziei. Veți avea nevoie de cineva care să vă ducă acasă, deoarece poate dura până la o zi pentru ca efectele complete ale sedativului să dispară. Nu conduceți, nu luați decizii importante și nu vă întoarceți la serviciu pentru restul zilei.
  2. Ce nu se recomandă de făcut după o colonoscopie?
    Majoritatea oamenilor se recuperează rapid după o colonoscopie, dar este important să urmeze toate instrucțiunile medicului. Acestea pot include evitarea oricărei activități intense și luarea unei zile libere de la serviciu înainte de a reveni la rutina normală. În cazul în care o persoană experimentează orice simptome neobișnuite, trebuie anunțat imediat medicului.
  3. Un pacient are nevoie de odihnă la pat după o colonoscopie?
    După o colonoscopie, o persoană va trebui să se recupereze de efectele sedării, care de obicei dispar în 30 de minute, și este posibil să aibă nevoie să se odihnească, inclusiv în pat, după pregătirile pentru colonoscopie. Pacientul poate resimți un anumit disconfort și o ușoară durere în zona abdominală pe măsură ce aerul este eliberat din colonul după procedură.

Concluzie

Recuperarea după colonoscopie este de obicei rapidă, majoritatea persoanelor reluând activitatea normală a doua zi. Chiar și așa, este important să nu vă grăbiți să vă întoarceți la muncă. Cel mai bine este să vă luați restul zilei pentru a vă odihni, a vă recupera de la sedare și a vă reface alimentația și nivelul de hidratare. Rezultatele examenului ar trebui să fie disponibile în câteva zile.