Meniu

Regim dupa operatie de polipi colon: dieta potrivita si recomandari

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Polipii de colon sunt mici noduli care se găsesc de-a lungul mucoasei colonului. Deși aceștia pot fi îndepărtați în timpul unei colonoscopii, este, de asemenea, important să se modifice dieta pentru a ajuta la prevenirea formării unor noi polipi.

Regim după operația de polipi de colon

După operația de polipi de colon, scopul principal al regimului este de a introduce alimente moi în sistemul digestiv. Nutriționiștii recomandă adesea să se înceapă cu o dietă cu conținut scăzut de reziduuri. Această dietă include alimente care sunt ușor de digerat și mai puțin susceptibile de a provoca disconfort. Printre exemplele acestea se numără:

  • Supa. Supele pe bază de bulion sunt blânde pentru stomac și pot ajuta la rehidratare.
  • Iaurtul. Acesta este un aliment moale care este ușor pentru sistemul digestiv și conține probiotice care pot ajuta la restabilirea sănătății intestinale.
  • Pâinea albă și piureul de cartofi. Acestea sunt exemple de alimente ușor de digerat, cu conținut scăzut de fibre. În timp ce pâinea integrală și alte alimente bogate în fibre sunt de obicei recomandate pentru o dietă sănătoasă, acestea pot fi prea dure pentru sistemul digestiv imediat după o colonoscopie.
  • Omleta. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine care pot fi reintroduse ușor în alimentație.
  • Apa. Hidratarea este crucială după o colonoscopie. Consumul de apă din abundență rehidratează organismul și ajută sistemul digestiv să revină la funcționarea normală.
  • Băuturile cu electroliți. Băuturile sportive care conțin electroliți pot ajuta la refacerea celor pierduți în timpul procedurii, ceea ce le face o alegere potrivită după o colonoscopie prin care s-au eliminat polipi.
  • Sucul de legume sau de fructe. Acestea pot fi o sursă bună de hidratare și nutrienți, dar este indicat să se opteze pentru alegeri cu conținut scăzut de fibre.
  • Ceaiul din plante. Conținând adesea ingrediente care pot calma tractul digestiv, ceaiul din plante poate rehidrata ușor organismul după operația de polipi de colon.
  • Biscuiții. Opțiunile ușor de digerat, cum ar fi Saltines și biscuiții graham, pot fi consumate după o colonoscopie.
  • Untul de nucă neted. Unturile de nuci sunt, în general, ușor de digerat. Se pot alege soiurile netede în locul celor cu bucăți pentru a evita iritarea sistemului digestiv.
  • Compotul de mere. Aceasta este o alegere excelentă, deoarece conține fibre ușor digerabile și poate ajuta la restabilirea nivelului de energie.
  • Gelatina sau budinca. Aceste opțiuni sunt recomandate după o colonoscopie datorită texturii lor moi și a ușurinței cu care se pot digera.
  • Fructele la conservă sau la borcan. Fructele moi, decojite, precum piersicile sau ananasul, sunt o alegere bună. Trebuie evitate fructele cu coajă.
  • Pâinea prăjită albă. Ca și pâinea albă, pâinea albă prăjită este un aliment fad care poate fi consumat în siguranță timp de câteva zile după operația de polipi la colon.
  • Legumele fierte. Legumele bine fierte la aburi, la cuptor sau sotate, gătite până când sunt moi, sunt o alegere potrivită. Cu toate acestea, trebuie evitate legumele fibroase.
  • Puiul. Proteinele slabe, cum ar fi puiul, pot fi reintroduse în alimentație treptat.
  • Orezul. Orezul alb fiert este blând pentru stomac și poate face parte din alimentație în urma unei operații de polipi de colon.
  • Pastele făinoase. Ca și orezul, pastele sunt ușor de digerat și pot fi consumate după procedură.
  • Peștele în special cel alb, este de obicei moale și digerabil, ceea ce îl face o alegere potrivită. Este recomandabil să se evite peștele cu oase sau gras.  

Dieta polipi de colon

Deși cercetătorii din domeniul medical afirmă că factorii genetici sunt cei care influențează cel mai mult dezvoltarea polipilor de colon, nu se poate controla ADN-ul. Din fericire, se pot controla tipurile și cantitatea de alimente consumate. Acest lucru joacă, de asemenea, un rol important în prevenirea polipilor de colon. Există mai multe tipuri de alimente și substanțe nutritive care sunt recomandate pentru a menține colonul sănătos.

  • Calciul
    Acesta permite organismului să finalizeze multe procese chimice și este, de asemenea, esențial pentru a menține rezistența oaselor. O altă funcție importantă a acestuia este reglarea creșterii celulelor. Atunci când nu există suficient calciu în organism, acesta poate face ca celulele din colon să crească necontrolat. Deși cercetătorii nu au stabilit încă dacă un nivel adecvat de calciu ajută la prevenirea cancerului, adulții ar trebui să urmărească să consume 1.000 de grame pe zi prin consumul de produse lactate, cum ar fi brânza și iaurtul, și prin consumul de legume cu frunze verzi, crustacee și fructe de mare.
  • Fibrele
    Dieteticienii recomandă de obicei ca adulții să consume cel puțin 25 de miligrame de fibre pe zi. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea regularității scaunelor, precum și a altor afecțiuni legate de sănătatea intestinelor, cum ar fi diverticulita. Studiile privind fibrele ca prevenție pentru cancer rămân neconcludente, dar orice lucru care îmbunătățește sănătatea intestinelor nu poate fi decât un lucru bun.
  • Fructele și legumele
    Morcovii, portocalele, ardeii, căpșunile și alte fructe și legume de culoare verde, portocalie, roșie sau galbenă conțin antioxidanți puternici care pot lupta împotriva substanțelor chimice care cauzează cancerul. Legumele crucifere, inclusiv broccoli, varza de Bruxelles și varza, conțin, de asemenea, proprietăți care pot lupta împotriva cancerului. O dietă bogată în fructe, legume și cereale neprocesate poate fi deosebit de benefică pentru sănătatea intestinelor și pentru prevenirea polipilor de colon.
  • Acidul folic și folatul
    Acidul folic și folatul pot ajuta la prevenirea formării polipilor la persoanele care consumă în mod regulat cel puțin 400 de micrograme pe zi. Alimentele care conțin cantități mari de acid folic includ orezul, făina de porumb, ramenul și făina simplă. Se pot găsi cantități mari de folat, cunoscut și sub numele de vitamina B9, în fasole, linte, sparanghel, spanac, salată, avocado, broccoli, mango, portocale și pâine de grâu.
  • Ceaiul verde
    Multe studii au arătat beneficiile ceaiului verde în prevenirea polipilor și a cancerului de colon. Se poate încerca substituirea cafelei de dimineață cu o ceașcă de ceai verde sau se poate bea o ceașcă sau două de ceai verde decofeinizat după cină.
  • Hidratarea suficientă
    Deși apa nu este un aliment specific sau un nutrient, este esențial pentru sănătatea generală. Mai exact, studiile au arătat că lipsa unei cantități adecvate de apă poate duce la deshidratare și la formarea de polipi în colon. Atunci când nu se consumă cantități adecvate de lichide, corpul va recolta apa liberă din alte zone cum ar fi scaunul sau alte celule. Acest lucru cauzează deshidratare și constipație. Scăderea timpului de tranzit intestinal și concentrația de compuși cancerigeni care se găsesc în celule vă poate crește riscul de polipi canceroși. 

Alimente care trebuie limitate pentru a preveni polipii de colon

Deși există multe alimente care ar trebui consumate mai des pentru a ajuta la prevenirea polipilor de colon, există alimente care ar trebui limitate sau evitate. Cercetările sugerează că un consum redus al următoarelor alimente poate avea beneficii pentru sănătate și poate reduce șansele de a dezvolta polipi:

  • Limitarea aportului de grăsimi saturate
    S-a demonstrat că grăsimile saturate, spre deosebire de grăsimile Omega-3, cresc riscul de formare a polipilor de colon și a cancerului de colon. Un studiu în special a constatat că pentru fiecare 100 de grame suplimentare de carne roșie consumată  (care este mai bogată în grăsimi saturate), crește riscul de cancer de colon crește cu 14%.
  • Limitarea cărnurilor
    Bucățile grase de carne de vită, salamul, hot-dogii, șunca, cârnații și mezelurile, acestea sunt alimente foarte procesate și bogate în grăsimi saturate. Grăsimile saturate conținute în carne pot fi o provocare pentru bilă și sistemul digestiv al organismului. Asta înseamnă că subprodusele alimentare se pot depune în colon și pot duce la creșterea polipilor. Cercetările indică faptul că o dietă bogată în carne poate crește riscul de cancer de colon, precum și de cancer de sân. Nu trebuie să se renunțe la consumul de carne, dar trebuie citite cu atenție etichetele nutriționale pentru a ști câtă grăsime saturată conține fiecare masă. Aceste alimente se consumă ocazional, și trebuie să se limiteze la porția potrivită de 85 până la 115 grame în total pe porție.
  • Reducerea consumului de zahăr
    Un alt grup de alimente care a fost asociat cu polipi de colon și cancer de colon sunt alimentele îndulcite, zaharoase. Zahărul din alimentele îndulcite crește nivelul de glucoză. Studiile au arătat că, odată cu creșterea nivelului de glucoză, crește și riscul de formare a cancerului de colon. Alimentele care sunt bogate în zahăr și care ar trebui limitate includ: băuturile îndulcite, bomboanele, prăjiturile, torturile, plăcintele, înghețata, cerealele zaharoase, produsele de patiserie și sucurile de fructe. Dacă se consumă aceste alimente, trebuie să fie în porții mici și consumate doar ocazional nu în mod regulat.
  • Evitarea cărnurilor arse, carbonizate sau prăjite
    Pe lângă evitarea sau limitarea anumitor alimente, ar trebui să se adapteze modul în care se prepară acestea. Carbonizarea sau arderea alimentelor atunci când se gătesc poate crește riscul de cancer de colon. Atunci când se gătesc alimente, în special pe grătar, se pot carboniza sau arde. Deși pot avea un gust bun, această carbonizare creează substanțe cancerigene în alimente, care au fost asociate cu rate mai mari de cancer de colon. În timpul meselor trebuie să se evite bucățile înnegrite sau zonele care sunt carbonizate. Un mod eficient de preparare a bucatelor la grătar este să se frigă sau să fie gătite peste folie de aluminiu. Acest lucru ajută la evitarea alimentelor să devină prea carbonizate sau arse.
  • Limitarea consumului de alcool
    În plus față de băuturile îndulcite, băuturile alcoolice au fost, de asemenea, asociate cu formarea polipilor de colon. Ar trebui să se limiteze consumul general de băuturi alcoolice. Studiile au arătat că un consum regulat de alcool (mai mult decât limita recomandată de 1 până la 2 pahare pe zi) este asociat cu un risc crescut de formare a polipilor de colon. Femeile nu ar trebui să consume mai mult de o băutură pe zi, iar bărbații ar trebui să își limiteze consumul la 2 băuturi sau mai puțin pe zi.

Recomandări într-o dietă pentru polipi de colon

  • Consumul zilnic a unei cantități adecvate de legume
    Legumele sunt bogate într-o varietate de substanțe nutritive care pot menține organismul sănătos. De asemenea, sunt bogate în fibre care pot ajuta la protejarea colonului. Fibrele sunt esențiale pentru a menține sănătatea intestinelor. Atunci când tranzitul intestinal este lent, crește riscul de a avea polipi și cancer de colon. Pentru a satisface aportul de fibre recomandat, trebuie incluse zilnic între trei și cinci porții de legume. Trebuie măsurată zilnic o cană de legume sau două căni de salată verde. Printre legumele care sunt deosebit de bogate în fibre se numără: anghinarele, sparanghelul, avocado, cartofii dulci, germenii de fasole, verdețurile închise la culoare, sfecla, broccoli, conopida și varza.
  • Includerea unor porții suficiente de fructe
    Fructele sunt, de asemenea, bogate într-o varietate de nutrienți. Unele sunt, de asemenea, excepțional de bogate în fibre, ceea ce poate ajuta la creșterea aportului general de fibre. Se poate alege o bucată mică de fruct sau se poate măsura 1/2 cană de fructe tăiate. Printre cele care sunt deosebit de bogate în fibre se numără: merele, caisele, fructele de pădure, bananele, pepenele galben, portocalele și nuca de cocos.
  • Optarea pentru cereale integrale 100%
    Un grup specific de alimente care sunt, de asemenea, cunoscute pentru că sunt foarte bogate în fibre sunt cerealele. Cu toate acestea, trebuie alese cereale 100% integrale în locul celor rafinate pentru o selecție cât mai densă în nutrienți. Aceste alimente sunt mai puțin procesate și mult mai bogate în fibre în comparație cu cerealele rafinate (cum ar fi orezul alb sau pâinea albă). Trebuie incluse două trei porții de cereale integrale în fiecare zi. Se pot măsura 1/2 cană de cereale gătite pe porție din alimente precum: orez brun, quinoa, fulgi de ovăz, pâine integrală, paste integrale, mei, farro sau orz.
  • Alegerea surselor de proteine bogate în fibre
    Sursele vegetariene de proteine oferă o cantitate decentă de fibre pe porție. Leguminoasele sunt foarte bogate în fibre. Acestea sunt un grup de alimente foarte bune de adăugat la dietă pentru a ajuta la creșterea aportului general de fibre. Leguminoasele sunt un grup pe bază de plante care includ alimente precum fasolea, lintea și nucile. Deoarece acestea se încadrează în grupul de proteine, ele urmează recomandările pentru aceste dimensiuni de porție. Trebuie măsurată 1/2 cană din aceste alimente pe porție. Se pot alege alimente precum: fasolea neagră, năutul, lintea, alunele, fasolea soia, fasolea lima, fasolea roșie și fasolea pinto.
  • Alegerea alimentelor îmbogățite cu fibre suplimentare
    Deoarece fibrele joacă un rol atât de important în sănătatea generală, mulți producători de alimente au adăugat fibre în produsele lor. Aceasta este o modalitate excelentă de a-i ajuta pe oameni să-și satisfacă nevoile zilnice. Fibrele se găsesc într-o mare varietate de alimente, dar poate fi totuși dificil să se satisfacă nevoile zilnice. Bărbații au nevoie de 38 g de fibre zilnic, în timp ce femeile au nevoie de aproximativ 25 g de fibre zilnic. Pe lângă alegerea alimentelor și a grupurilor de alimente care sunt bogate în fibre, se pot căuta, de asemenea, alimentele care au fibre adăugate la ele. Aceste fibre sunt adăugate în timpul procesării alimentelor și pot ajuta la satisfacerea nevoilor nutriționale. Alimentele care sunt de obicei îmbogățite cu fibre suplimentare includ: iaurtul, laptele de soia, cerealele, pâinea, sucul de portocale și batoanele de cereale.

Întrebări frecvente

  1. Ce se poate mânca după ce polipii de colon sunt îndepărtați?
    Medicul vă poate recomanda să urmați o dietă ușoară, cu puține reziduuri. Aceasta constă într-o cantitate limitată de lactate, plus alimente cu puține fibre, care sunt ușor de digerat și produc mai puține scaune. Alimentele și băuturile pe care trebuie să le consumați a doua zi după colonoscopie includ: băuturile cu electroliți.
  2. Când se poate reveni la dieta normală după îndepărtarea polipilor?
    După câteva săptămâni, dacă stomacul simte că presiunea a scăzut, pacientul poate trece la o dietă normală, dar tot trebuie să se abțină de la alimentele foarte acide, să se abțină de la bere și alcool, tutun etc.
  3. Ce se interzice spre consum după îndepărtarea polipilor de colon?
    Carnea greu digerabilă, legumele crude, alcoolul, pâinea integrală sau biscuiții, fructele uscate sau fructele cu tot cu coajă, orezul brun și porumbul, nucile, alimentele prăjite și popcornul nu ar trebui consumate imediat după o operație de polipi de colon.

Concluzie

Ceea ce mănâncă și bea o persoană după o operație de polip de colon este foarte important. Medicul poate recomanda o dietă restrânsă, cum ar fi doar alimente moi care necesită puțină digestie. Dacă o persoană urmează instrucțiunile ar trebui să se recupereze și să își reia alimentația în mod normal foarte curând după operație.