Meniu

Simptome dupa colonoscopie: recomandari pentru a doua zi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O colonoscopie este o examinare telescopică și vizuală a colonului și a rectului. Aceasta îi ajută pe medici să detecteze anomalii la nivelul intestinului, inclusiv semne de cancer colorectal. Însă aceasta este o examinare invazivă care poate provoca simptome.

Simptome după colonoscopie

Este normal ca, după o colonoscopie, pacienții să aibă simptome specifice datorită naturii invazive a procedurii, unele dintre acestea pot fi observate începând cu a doua zi, iar altele pot apărea mai târziu în procesul de recuperare. 

  • Dureri sau disconfort în burtă a doua zi după colonoscopie
    Acesta este cel mai frecvent efect secundar al colonoscopiei. O persoană poate simți crampe sau balonare după procedură. Medicul poate folosi aer pentru a umfla colonul, astfel încât să poată obține o vedere mai bună. De asemenea, specialiștii ar putea folosi apă sau un dispozitiv de aspirare, precum și anumite instrumente chirurgicale pentru a îndepărta un polip. Diversitatea de metode utilizate în timpul colonoscopiei pot mișca și întinde colonul, astfel încât pacientul s-ar putea simți inconfortabil timp de 1 sau 2 zile după aceea. De asemenea, anestezia poate provoca greață. În cazul în care apar dureri sau vărsături, trebuie să se apeleze imediat la un medic. 
  • Sângerare a doua zi după colonoscopie
    O persoană ar putea observa sânge din rect sau în scaun după o colonoscopie. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că medicul, uneori, poate lua o mostră de țesut sau poate îndepărta un polip. Trebuie contactat un doctor cât mai repede dacă sângerarea nu se oprește sau dacă este abundentă. Anumite medicamente, cum ar fi vitaminele și analgezicele eliberate fără prescripție medicală, precum aspirina, pot crește șansele de sângerare. În nici un caz nu se administrează aspirină înainte sau după colonoscopie, dacă însă s-a întâmplat ca pacientul să fi administrat acest preparat înainte de procedură, trebuie să anunțe medicul, deoarece acest tip de  medicamente îngreunează coagularea sângelui în ziua testului. Dacă medicul a instruit un pacient să nu mai ia medicamente, el trebuie să urmeze instrucțiunile. Uneori, zona de tratament a colonoscopiei se poate transforma într-un ulcer și pot apărea sângerări timp de aproximativ o săptămână. Însă, frecvența acestui simptom este de aproximativ 1% (aproximativ 1 din 100). Sângerarea post-tratament nu este depistată doar prin sânge în scaun, însă e atât de abundentă încât poate fi observat pe tot vasul de toaletă. Dacă aceasta continuă, pacientul va trebui să o oprească cu un endoscop. 

Colonoscopia poate interfera cu starea generală a pacientului, deoarece instrumentele utilizate, precum și tipul de anestezie pot afecta organele din apropierea colonului, inclusiv pot perturba funcțiile normale ale organismului, astfel pot apărea următoarele afecțiuni:

  • Simptome de reacție proastă la anestezie
    Este posibil ca un pacient să se simtă amețit sau tremurând după test. Unele persoane pot avea reacții grave la medicamentele utilizate pentru anestezie, cum ar fi probleme cardiace sau respiratorii. Echipa medicală este pregătită să identifice și să trateze aceste complicații. Este important ca un pacient să anunțe medicul înainte de test dacă este alergic la vreun medicament sau dacă a avut vreodată o reacție proastă la anestezie.
  • Simptome de pneumonie prin aspirație
    Această infecție pulmonară, cauzată de inhalarea secrețiilor în plămâni, este rară, dar reprezintă un alt risc potențial în cazul anesteziei.
  • Simptome de infecție
    În cazuri rare, instrumentele de colonoscopie nu sunt curățate și dezinfectate adecvat, iar din acest motiv pot apărea infecții cauzate de bacterii precum E. coli, Klebsiella sau Enterobacter, sau de virusuri precum hepatita B sau C. Rata de infecție în sistemul digestiv după efectuarea unei colonoscopii este scăzută. A fost notat numărul de persoane care au avut o infecție în termen de 30 de zile după procedură și s-a constatat că rata totală a fost de 0,37%. Simptomele comune de infecție pe care le experimentează pacienții sunt: durerile abdominale, sensibilitatea abdominală, frisoanele, constipația, diareea, febra, greața și vărsăturile.
  • Simptome de intestin perforat
    Instrumentul pe care medicul îl folosește în timpul colonoscopiei ar putea să împingă prea tare colonul, ceea ce poate provoca o mică ruptură, pe care medicul poate să fie nevoit să o repare prin intervenție chirurgicală. Simptomele comune pe care le resimt pacienții sunt: dureri abdominale sau crampe, care sunt de obicei severe, balonare sau abdomen umflat, febră sau frisoane, greață și vărsături, de asemenea, durere sau sensibilitate la atingerea abdomenului.
  • Simptome ale sindromului de electrocoagulare postpolipectomie
    Dacă medicul trebuie să taie un polip, va folosi un instrument cu un curent electric pentru a sigila zona. Este rar, dar acest curent poate merge prea adânc, arzând și inflamând țesuturile. Acest lucru ar putea provoca dureri de burtă, febră și un ritm cardiac accelerat. Majoritatea oamenilor se simt mai bine după ce iau antibiotice timp de 2 sau 3 zile.

Recomandări pentru a doua zi după colonoscopie

Se recomandă ca pacienții să rămână acasă în ziua colonoscopiei. Este important să se evite luarea deciziilor importante în această zi, deoarece pot exista încă efecte remanente ale anesteziei. În primele câteva zile după colonoscopie, o persoană poate simți un ușor disconfort și oboseală, așa că își poate permite să o ia mai ușor, evitând activitățile obositoare, cum ar fi ridicarea de obiecte grele sau exercițiile fizice, până la obținerea acordului de la medic. Recomandările obișnuite după o colonoscopie sunt:

  • Consumul sporit de lichide începând cu a doua zi după colonoscopie
    Menținerea hidratării este esențială pentru recuperarea după orice procedură medicală și este deosebit de importantă atunci când pacienții se confruntă cu disconfortul post colonoscopie. Un pacient trebuie să bea multă apă și băuturi cu electroliți pe tot parcursul zilei și trebuie să evite cofeina sau alcoolul, deoarece acestea pot deshidrata și mai mult organismul.
  • Mersul la plimbări ușoare
    Este posibil ca un pacient să se simtă balonat după o colonoscopie. Mersul pe jos ajută la eliminarea gazelor după procedură. De asemenea, pacientul se poate mișca ușor în timpul perioadei de recuperare.
  • Luarea de medicamente conform instrucțiunilor medicului începând cu a doua zi după colonoscopie
    Medicul poate prescrie medicamente pentru a gestiona durerea și înmuia scaunul. Acestea trebuie luate conform indicațiilor, astfel încât pacientul să aibă o recuperare mai confortabilă.
  • Consumul de alimente sănătoase
    Consumul de alimente sănătoase va ajuta la menținerea nivelului de energie, ajutând în același timp la o mai bună digestie și vindecare după o colonoscopie. Pacienții trebuie să se concentreze pe consumul de alimente ușor de digerat, cum ar fi omleta, piureul de cartofi, puiul fără piele, peștele alb, supele și ciorbele, precum și sucurile de fructe și legume.
  • Odihna din plin
    Organismul are nevoie de odihnă pentru a se vindeca în mod corespunzător, așa că pacientul trebuie să se asigure că doarme suficient în această perioadă. Acesta poate încerca să doarmă cel puțin 8 ore pe noapte și poate face sieste pe parcursul zilei dacă se simte obosit.
  • Monitorizarea mișcărilor intestinale începând cu a doua zi după colonoscopie
    După efectuarea unei colonoscopii, este normal ca la început mișcările intestinale să fie neregulate. O persoană poate observa scaune moi, ceea ce poate fi un efect secundar al medicamentelor utilizate în timpul testului. Dacă mișcările intestinale sunt încă anormale după o săptămână, trebuie să se anunțe medicul.
  • Comunicarea cu medicul
    Un pacient nu trebuie să ezite să se adreseze medicului cu orice întrebări sau preocupări care pot apărea în urma colonoscopiei.

Întrebări frecvente

  1. Cum se simt de obicei oamenii a doua zi după colonoscopie?
    După test, este posibil să vă simțiți balonat sau să aveți dureri provocate de gaze, astfel este posibil să aveți nevoie să eliminați gazele. Dacă vi s-a făcut o biopsie sau a fost îndepărtat un polip, este posibil să aveți dungi de sânge în scaun timp de câteva zile. 
  2. Poate o persoană să mănânce în mod normal în a doua zi după colonoscopie?
    Începeți prin a consuma alimente ușor de digerat, cum ar fi supă, biscuiți, pâine prăjită, pui, pește sau legume gătite. Nu mâncați alimente care pot provoca balonare și gaze, cum ar fi fasole, ceapă, usturoi, varză, broccoli, conopidă, ciocolată sau alimente picante. Puteți începe să mâncați alimente obișnuite treptat.
  3. La cât timp după o colonoscopie pot apărea complicații?
    Multe dintre studiile privind complicațiile după colonoscopie urmăresc pacienții timp de 30 de zile. Dacă există o complicație, aceasta ar putea fi cunoscută la scurt timp după colonoscopie, deoarece simptomele ar putea începe în zilele următoare procedurii. Unele complicații potențiale pot începe la scurt timp după procedură, dar pot fi de durată mai lungă, cum ar fi pneumonia prin aspirație, însă acestea sunt mai rare.
  4. Este normal să apară dureri abdominale la două săptămâni după o colonoscopie?
    Durerea abdominală care continuă timp de două săptămâni după o colonoscopie este un motiv pentru a vorbi cu un medic. Unele persoane pot avea balonare sau disconfort în primele câteva zile după o colonoscopie, însă a avea dureri abdominale care durează mai mult decât atât ar putea însemna că există o problemă care trebuie tratată.
  5. Este posibil să faci septicemie în urma unei colonoscopii?
    Sepsisul este o infecție în sânge. Dacă o persoană dezvoltă o infecție după efectuarea unei colonoscopii, se poate produce septicemie. Cu toate acestea, acest lucru este un eveniment rar. Un studiu a arătat că numărul de persoane care au avut bacterii în sânge după o colonoscopie a fost de două sau trei la 100.000. Deși bacteriile din sânge ar putea duce la septicemie, acest lucru nu se întâmplă în foarte multe cazuri. 

Concluzie

Simptomele după o colonoscopie sunt obișnuite și de obicei trec în câteva zile, iar riscurile oricăror complicații sunt scăzute. Chiar dacă infecțiile și alte complicații ale unei colonoscopii nu sunt frecvente, acestea apar. De aceea este important ca un pacient să discute cu gastroenterologul despre procedură și despre orice potențial factor de risc înainte și după procedură.