În timp ce majoritatea oamenilor se confruntă ocazional cu refluxul acid, unele persoane pot dezvolta o formă mai gravă a problemei, cunoscută sub numele de reflux gastroesofagian (BRGE). Multe persoane cu această afecțiune au simptome zilnice care pot duce, în timp, la probleme de sănătate mai grave, iar acestea pot include eructații, respirație șuierătoare, dificultăți de înghițire sau tuse cronică.
Tusea cauzată de refluxul gastroesofagian
Tusea cronică este de obicei definită ca o tuse care durează 8 săptămâni sau mai mult. Deși aceasta nu este un simptom tipic al refluxului acid, BRGE este asociat cu cel puțin 25% din cazurile de tuse cronică, potrivit unor cercetări. Chiar dacă există o legătură între tusea cronică și BRGE, aceasta nu înseamnă că BRGE este întotdeauna cauza principală. Aceasta este o problemă comună, iar o persoană poate avea pur și simplu aceste două afecțiuni în același timp.
Cum duce refluxul gastroesofagian la tuse?
În unele cazuri, tusea cronică poate fi cauzată sau înrăutățită de refluxul gastroesofagian. Există două mecanisme posibile pentru a explica această apariție. Primul sugerează că tusea apare ca o acțiune reflexă declanșată de creșterea acidului gastric în conducta alimentară. Al doilea mecanism presupune că refluxul se deplasează deasupra tubului alimentar și face ca picături mici de acid gastric să ajungă în laringe sau în gât. Acest tip de reflux este cunoscut sub numele de reflux laringofaringian, și poate duce la apariția tusei ca mecanism de protecție împotriva refluxului.
Refluxul laringofaringian sau refluxul silențios
Refluxul laringofaringian, cunoscut și sub numele de reflux silențios sau reflux atipic, este asemănător cu BRGE, deși are frecvent simptome diferite. Atunci când acidul gastric intră în contact cu corzile vocale și cu gâtul, acesta poate provoca inflamații care duc la simptome precum:
- Tuse
- Răgușeală
- Golire a gâtului
- Senzația că ceva este blocat în gât
Cantitatea de acid gastric necesară pentru a irita mucoasa gâtului și a laringelui este destul de mică.
Semnele unei tuse cauzate de reflux gastroesofagian
O tuse persistentă poate avea mai multe cauze posibile, însă este important ca acest simptom să fie evaluat de un medic. Dacă tusea este legată de BRGE, probabil că va avea și alte simptome, acestea pot include:
- Durerile în piept sau arsurile la stomac
Acest tip de durere începe, de obicei, în spatele sternului și se poate deplasa până la gât. Durerea poate dura de la câteva minute până la câteva ore și apare de obicei la scurt timp după mâncare. - Răgușeala
Atunci când acidul gastric intră în gât, poate provoca iritații. Acest lucru poate duce la răgușeală. În cazul BRGE, aceasta poate fi deosebit de vizibilă mai ales dimineața. - Dificultatea la înghițire
Dificultatea de înghițire se numește disfagie. Aceasta se întâmplă atunci când alimentele nu trec normal din gură prin esofag spre stomac. Poate exista o senzație de mâncare lipită în gât, de asemenea, ar putea exista o senzație de sufocare. Acest lucru poate apărea în cazul BRGE, dar ar trebui să fie întotdeauna evaluat de un medic, deoarece se poate întâmpla și în cazul unor afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul esofagian. - Respirația urât mirositoare
BRGE poate provoca respirație urât mirositoare (acrișoară). Acest lucru se poate întâmpla atunci când acidul gastric urcă în gât și în gură.
Diagnosticul tusei cauzate de refluxul gastroesofagian
Pentru a diagnostica BRGE și tusea cronică asociată, medicii vor întocmi un istoric detaliat al cazului și vor evalua simptomele pacientului. Poate fi mai dificil de diagnosticat o tuse cronică la cei care se confruntă cu refluxul laringofaringian fără arsuri la stomac.
Pacienții ar trebui să țină cont de faptul că, în până la 75% din cazurile în care tusea a fost cauzată de BRGE, este posibil să nu existe simptome gastrointestinale. Cel mai bun mod de a diagnostica BRGE este prin monitorizarea pH-ului, totuși, acest test este folosit mai rar decât diagnosticul bazat pe simptome și istoricul cazului. Testul de pH de 24 de ore presupune plasarea unei sonde prin nas în esofag pentru a măsura nivelul pH-ului esofagian. De asemenea, este disponibil și un test de pH esofagian. În cadrul acestuia, o mică capsulă este plasată în esofag în timpul unei endoscopii pentru o perioadă de timp specificată.
Un medic poate încerca, de asemenea, să ofere unui pacient inhibitori ai pompei de protoni (IPP), un tip de medicamente pentru BRGE. Dacă simptomele tusei se ameliorează în această perioadă, aceasta poate indica faptul că tusea este legată de refluxul gastroesofagian.
Tuse de reflux gastroesofagian – tratament
Tratamentul pentru tusea cronică cauzată de refluxul gastroesofagian are ca scop reducerea refluxului care provoacă sau agravează tusea. Acest lucru se face adesea prin intermediul medicamentelor. Modificările stilului de viață și ale dietei sunt, de asemenea, destul de eficiente, în special pentru cei cu simptome ușoare sau moderate. În cazurile severe de reflux, poate fi luată în considerare intervenția chirurgicală.
Modificări ale stilului de viață
Persoanele cu tuse cronică cauzată de refluxul gastroesofagian pot încerca să facă următoarele schimbări în stilul de viață pentru a-și îmbunătăți simptomele:
- Menținerea unui indice de masă corporală (IMC) sănătos. Acest lucru poate reduce o parte din presiunea asupra stomacului, diminuând cantitatea de acid gastric forțată în sus prin esofag.
- Purtarea hainelor largi. Acest lucru reduce presiunea asupra stomacului.
- Renunțarea la fumat. Fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta BRGE.
- Mâncatul încet și evitarea supraalimentării. Mesele mari inhibă închiderea sfincterului esofagian inferior, permițând acidului gastric să urce în conducta alimentară.
- Evitarea întinderii după sau în timpul meselor. Ar trebui să se aștepte aproximativ 3 ore înainte de întindere după mese.
- Ridicarea capului patului. Cei care suferă de reflux acid nocturn ar putea încerca să ridice capul patului cu blocuri sau cu lemn. Făcând acest lucru ar putea diminua cantitatea de acid care se ridică.
Modificări în alimentație
Unele alimente și băuturi declanșează refluxul acid. Cele mai frecvente sunt:
- Alcoolul
- Cofeina
- Ciocolata
- Citricele
- Usturoiul
- Menta
- Ceapa
- Roșiile și alimentele pe bază de roșii
- Alimentele prăjite
- Alimentele bogate în grăsimi
- Alimentele picante
Factorii declanșatori alimentari variază de la o persoană la alta, astfel încât ținerea unui jurnal al consumului de alimente și al simptomelor poate fi o modalitate utilă pentru ca oamenii să descopere ce alimente contribuie la apariția simptomelor. În cazul în care modificările stilului de viață și ale dietei nu rezolvă problema, este posibil să fie nevoie de medicamente sau un diagnostic diferit (alergii, picurare nazală etc.) poate fi cauza tusei.
Întrebări frecvente
- Când trebuie să vă adresați la medic?
Există alte câteva afecțiuni care pot provoca o tuse asemănătoare cu cea provocată de refluxul gastroesofagian. Este important să consultați medicul dacă:
– Tusea persistă mai mult de două săptămâni
– Aveți arsuri la stomac de două sau mai multe ori pe săptămână
– Medicamentele OTC nu ameliorează simptomele
– Calitatea somnului este afectată
– Aveți o pierdere inexplicabilă în greutate sau un apetit redus
– Aveți probleme de înghițire sau aveți dureri în timpul înghițirii
– Arsurile la stomac sunt însoțite de greață sau vărsături
– Aveți respirație șuierătoare sau aveți răgușeală care nu se ameliorează
– Simptomele interferează cu activitățile zilnice - Tusea este normală în cazul refluxului acid?
Pentru unele persoane, tusea se poate agrava noaptea, mai ales când se întind pentru a merge la culcare. Refluxul gastric poate agrava, de asemenea, astmul persoanelor care suferă de această afecțiune, ducând la crize de tuse suplimentare. - De ce provoacă BRGE tusea pe timp de noapte?
Simptomele de BRGE, cum ar fi tusea și sufocarea, tind să se agraveze atunci când vă culcați sau încercați să dormiți. Refluxul de acid din stomac în esofag poate ajunge până la nivelul gâtului și laringelui, provocându-vă o senzație de tuse sau sufocare. - Stresul poate să provoace tusea de reflux gastroesofagian?
Da, este posibil. Stresul emoțional poate crește producția de acid în stomac, agravând boala de reflux gastroesofagian (BRGE). La persoanele cu BRGE, mușchiul sfincterului esofagian inferior, care acționează ca o ușă între stomac și esofag, nu funcționează adecvat.
Concluzie
Dacă o persoană suferă de o tuse persistentă, trebuie să discute cu medicul despre riscul de a avea reflux gastroesofagian (BRGE). Dacă se confirmă diagnosticul cu BRGE, trebuie să se asigure că urmează regimul de medicamente și că respectă programările la medic pentru a trata refluxul și a elimina tusea persistentă.