Meniu

Vitamine pentru colon iritabil: minerale, suplimente naturale potrivite

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Nu există un tratament pentru colonul iritabil, dar, o dietă sănătoasă împreună cu suplimente nutritive pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Deși majoritatea suplimentelor nu sunt dăunătoare, unele s-ar putea să nu fie potrivite pentru o persoană dacă aceasta are o altă afecțiune. Este important să se discute cu medicul înainte de a încerca orice vitamine pentru colon iritabil.

Vitamine pentru colonul iritabil

Este important ca persoanele cu colon iritabil care au malabsorbție, de exemplu, diaree, pierdere în greutate și/sau o dietă foarte restrictivă, să fie evaluate pentru deficiențe de micronutrienți. Poate fi necesar un tratament cu suplimentarea nutrienților corespunzători pentru a reduce riscurile de complicații. 

 • Vitamina B pentru colonul iritabil
  S-a constatat că grupul vitaminelor B (Tiamina, Niacina, Piridoxina, Biotina, Cobalamina, Acidul folic) este important pentru sistemul digestiv și ajută la metabolizarea carbohidraților, proteinelor și acizilor grași, menținând nivelurile de energie și ajutând la reglarea apetitului. Un studiu a constatat că subiecții care au consumat cea mai mică cantitate de vitamina B-6 au raportat simptome de colon iritabil mai frecvente și mai severe. În plus, utilizarea medicamentelor precum sulfasalazina și metotrexat poate duce la deficiență de Folat. 
 • Vitamina C pentru colonul iritabil
  Aceasta este un antioxidant care ajută sistemul imunitar și este o vitamină esențială pentru digestie, susținând sănătatea dinților și a gingiilor și ajutând la absorbția fierului în organism.
 • Vitamina D pentru colon iritabil
  Aceasta ajută organismul să absoarbă calciul și este necesară pentru nervi, mușchi și funcționarea sistemului imunitar. S-a constatat că nivelurile sănătoase de vitamina D sunt asociate cu un risc redus de cancer de colon. Există receptori de vitamina D localizați în colon care ajută la reglarea inflamației intestinale, iar lipsa acestei vitamine ar putea interfera cu acest mecanism. Vitamina D are, de asemenea, un rol în producerea neurotransmițătorului serotonină. Se crede că acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele cu colon iritabil sunt, de asemenea, mai susceptibile de a fi deprimate și de a evalua o calitate scăzută a vieții. S-a estimat că mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de colon iritabil au un nivel scăzut de vitamina D.
 • Vitamina A pentru colonul iritabil
  Cercetătorii au observat că nivelurile scăzute de vitamina A pot duce la un dezechilibru între formarea și distrugerea radicalilor liberi în mucoasa intestinală a persoanelor cu boala Crohn.
 • Vitamina E pentru colonul iritabil
  Acest antioxidant unic conține un ulei lubrifiant despre care se crede că previne constipația și are, de asemenea, un efect calmant și liniștitor asupra intestinului, ajutând la reducerea inflamației.

Ce minerale sunt bune pentru un colon iritabil?

Unele minerale care s-au dovedit a juca un rol important în colon iritabil includ:

 • Manganul ajută la producerea și activarea unor enzime necesare pentru descompunerea alimentelor. 
 • Zincul este implicat în multe aspecte ale metabolismului celular, în sinteza ADN-ului și a proteinelor, în producția de enzime, în imunitate și în vindecarea rănilor. Zincul poate fi pierdut prin diaree, iar deficitul de zinc poate apărea la persoanele care au boala inflamatorie intestinală și colon iritabil.
 • Fierul – anemia prin deficit de fier este cel mai frecvent simptom la persoanele cu boala inflamatorie intestinală. Iritarea și umflarea pe termen lung a intestinelor interferează cu capacitatea organismului de a absorbi și de a utiliza corect fierul, influențând asupra apariției simptomelor de colon iritabil.
 • Calciu și magneziu – comprimatele de calciu pot ajuta la ameliorarea simptomelor diareice, iar magneziul poate ajuta la simptomele de constipație.

Suplimente naturale pentru ameliorarea colon iritabil

Există multe alte suplimente naturale care au demonstrat un potențial de a ajuta cu funcția intestinală în cazul colonului iritabil și simptomele asociate acestuia, cum ar fi:

 • Ghimbirul – multe persoane folosesc ghimbirul pentru simptome precum greața, balonarea și crampele abdominale. Dovezile științifice sunt limitate, dar există dovezi anecdotice ale eficacității sale.
 • Gumă de guar – acest supliment de fibre solubile poate stimula numărul de bacterii bune din intestine. Cercetările arată că poate, de asemenea, să ușureze constipația și diareea și să amelioreze durerile de burtă.
 • Uleiul de mentă – deși a fost folosit pentru durerile de cap cauzate de tensiune, cea mai frecventă utilizare a sa acum este pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de colon iritabil. Acesta poate ușura durerea cauzată de inflamație. Nu există o recomandare standard cu privire la cantitatea de ulei de mentă care trebuie să fie administrată pentru o perioadă stabilă de timp, dar unele studii au arătat că una sau două capsule de ulei de mentă cu înveliș enteric de trei ori pe zi, timp de 6 luni, pot ajuta cu constipația, diareea și alte probleme. Acesta poate fi luat sub mai multe forme, cum ar fi capsule sau un lichid, de asemenea, poate fi pus în băuturi precum ceaiul.
 • Melatonina – aceasta este un hormon produs de glanda pineală care ajută la reglarea somnului și la digestie. Studiile au constatat că 3 mg de melatonină pe zi au dus la o îmbunătățire a simptomelor de colon iritabil.
 • Pudra de roșcove – aceasta poate fi folosită pentru diaree. Oo lingură de pudră de roșcove amestecată cu compot de mere și miere poate ameliora simptomele de colon iritabil.
 • Turmericul – este un condiment care a fost recomandat pentru a reduce simptomele colon iritabil. Un studiu a constatat că turmericul a ajutat la reducerea durerii și a crampelor prin reducerea inflamației și a contracțiilor musculare anormale.
 • Ulmul alunecos – cunoscut sub numele de ulmus rubra este extras din scoarța interioară a ulmului roșu. Forma sa de pulbere poate ajuta în cazul crampelor și a durerilor cauzate de contracțiile intestinului.
 • Păpădia – conține o cantitate mare de inulină care este un prebiotic și ajută la îmbunătățirea florei bacteriene intestinale.
 • Aloe vera – un polifenol care a fost folosit de sute de ani pentru beneficiile sale hepato-protectoare, antiinflamatorii și antiulceroase.
 • Polifenolii și flavonoidele – cum ar fi anghinarea și feniculul au efecte antiinflamatorii asupra intestinului.
 • Enzimele digestive – cum ar fi lactaza, și alfa-galactozidaza sunt necesare pentru a ajuta la descompunerea alimentelor pentru ca sistemul digestiv să le absoarbă. Pentru cei care urmează o dietă restrictivă cu conținut scăzut de FODMAP, aceste suplimente enzimatice pot crește varietatea dietei lor.
 • Berberina – este un colorant derivat din plante cu proprietăți medicinale și, din punct de vedere istoric, a fost folosită ca antibiotic în medicina tradițională chineză. Acum, știința medicală modernă a demonstrat că are efecte analgezice și antiinflamatorii care pot ajuta la simptomele gastrointestinale.
 • Metilceluloza, calciul policarbofil și psylliumul – sunt fibre solubile care încetinesc timpul de tranzit al scaunului și ajută la prevenirea diareei. Fibrele solubile previn constipația, deoarece înmoaie scaunul și îl ajută să se deplaseze mai ușor și pot ajuta în cazul hiperlipidemiei. Fibrele solubile ajută, de asemenea, la echilibrarea nivelului de aciditate din intestine.
 • Probiotice și prebiotice – sunt bacterii bune care pot ameliora durerile de burtă și flatulența asociate cu colonul iritabil. Însă, nu există recomandări specifice cu privire la cât de des ar trebui să fie administrate, ce tipuri sau în ce cantități. Studiile au arătat că există un potențial de beneficii, dar sunt necesare mai multe cercetări. Se pot lua suplimente sub formă de capsule sau se pot presăra sub formă de pulbere pe alimente. De asemenea, se pot obține probiotice în mod natural din alimente precum iaurtul, brânzeturile maturate, kimchi, varză murată, miso și tempeh. Fructele și legumele sunt, de asemenea, surse bune de prebiotice, în special bananele, ceapa, usturoiul, prazul, sparanghelul și anghinarea, plus soia și alimentele din grâu integral.
 • Laxative stimulante pe bază de plante – acestea includ un grup de substanțe cunoscute sub numele de antrachinone. Acestea sunt utilizate ca laxative stimulante și ajută la creșterea motilității intestinale pentru tratamentul constipației. Printre exemple se numără senna, cascara, rubarba și frangula.

Multe alte suplimente au o legătură cu colonul iritabil, de exemplu, unii oameni consideră că mușețelul sau psyllium blond îi ajută cu simptomele lor. Anumite combinații de ierburi chinezești ar putea ușura durerile colon iritabil pentru alții, dar nu există suficiente cercetări legate de colonul iritabil cu privire la acestea, sau la oricare dintre următoarele, pentru ca medicii să le recomande:

 • Enzimele digestive
 • Omega-3 (ulei de pește)
 • Calciul
 • Magneziul
 • Ghimbirul
 • Ulmul alunecos
 • Coriandrul

Întrebări frecvente

 1. Există  vitamine care ajută la colon iritabil?
  Nu există vitamine care să fi demonstrat că tratează starea intestinului iritabil, cu toate acestea, s-a demonstrat că magneziul (un mineral) îmbunătățește constipația cronică și ar putea fi încercat dacă o persoană are colon iritabil. Prin normalizarea obiceiurilor intestinale, se pot îmbunătăți și simptomele asociate, cum ar fi balonarea și constipația. Există, de asemenea, alte vitamine care ar putea fi eficiente în ameliorarea simptomelor de colon iritabil.
 2. Cât de mult din anumite vitamine și minerale sau suplimente pe bază de plante trebuie luate pentru a reduce simptomele de colon iritabil?
  Diferitele formulări și preparate variază în ceea ce privește instrucțiunile de dozare. Întotdeauna citiți mai întâi eticheta. De asemenea, este de remarcat faptul că cantitățile necesare ar depinde de fiecare persoană în parte, iar consultarea unui medic este imperios necesară înainte de a lua orice supliment alimentar sau vitamine.
 3. Este posibil să se trateze colon iritabil în mod natural?
  Prin discutarea simptomelor specifice cu medicul, o persoană poate fi capabilă să identifice anumite modificări specifice ale dietei sau ale stilului de viață care pot trata simptomele de colon iritabil fără o prescripție medicală. Din fericire, există mai multe opțiuni decât oricând pentru cei care suferă de colon iritabil, care includ o dietă de eliminare a FODMAP-urilor, hipnoterapia, mișcarea fizică, precum și o varietate de suplimente. Nu există o procedură unică atunci când vine vorba de tratamentul colonului iritabil, așa că este important să discutați cu un medic pentru a crea o abordare eficientă și adaptată propriilor necesități.
 4. Cât timp este nevoie ca vitaminele să acționeze pentru colon iritabil?
  Vitaminele pot fi folosite timp de câteva săptămâni, mai puțin sau mai mult în funcție de recuperare. Doajul și perioada de administrare depinde în totalitate de ceea ce recomandă medicul.
 5. Când este cel mai bun moment pentru a lua un supliment, dimineața sau seara?
  Cea mai sugerată metodă de administrare pentru adulți este de o capsulă dimineața și o capsulă seara, sau conform indicațiilor unui profesionist din domeniul sănătății.
 6. Cum se poate determina care suplimente sunt de încredere?
  Există multe suplimente pe piață care pretind că îmbunătățesc simptomele asociate cu colonul iritabil, dar foarte puține sunt susținute de dovezi clinice. Un medic avizat, cum ar fi un gastroenterolog sau un dietetician, poate ajuta să ghideze o persoană cu privire la opțiunile care sunt sigure și adecvate pentru planul de tratament personal.

Concluzie

Nu există nicio dovadă concludentă care să ateste că vitaminele ar putea ajuta la tratarea colonului iritabil, dar unele cercetări au arătat că anumite vitamine ar putea ameliora simptomele și ajuta la gestionarea bolii. Cele mai recente cercetări au concluzionat că suplimentarea cu vitamina D pot fi eficiente în tratarea adolescenților cu colon iritabil și deficit de vitamina D, dar trebuie efectuate mai multe analize pentru a confirma eficiența pentru toate categoriile de persoane cu simptome de colon iritabil.