Meniu

Biopsie endometru: Procedura si importanta diagnosticului

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O biopsie endometrială este o modalitate prin care medicul poate verifica dacă există probleme la nivelul uterului. Acesta este organul în formă de pară din partea inferioară a burții care ține copilul în timpul sarcinii. Procedura durează doar câteva minute și se face adesea în cabinetul medicului.

Ce este biopsia endometrului?

O biopsie a endometriului reprezintă prelevarea unei mici bucăți de țesut din endometru, care reprezintă mucoasa uterului. Această mostră de țesut poate evidenția modificări celulare datorate unor țesuturi anormale sau variații ale nivelurilor hormonale și, de obicei, ajută la găsirea cauzei sângerărilor abundente sau neregulate ale unei femei. Prelevarea unei mici mostre de țesut endometrial ajută la diagnosticarea anumitor afecțiuni medicale. O biopsie poate verifica, de asemenea, dacă există infecții uterine, cum ar fi endometrita, sau pentru a verifica efectele hormonilor asupra endometrului. O biopsie endometrială poate fi efectuată în cabinetul medicului, fără utilizarea anesteziei. În mod obișnuit, procedura durează aproximativ 10 minute pentru a fi finalizată.

De ce se efectuează de obicei biopsii ale endometrului?

O biopsie endometrială este efectuată pentru a afla cauza următoarelor simptome pe care o femeie le poate avea: absența menstruației, sângerări menstruale anormale, sângerări după menopauză, menstruații abundente sau lungi, menstruații care nu vin în același timp în fiecare lună, absența sângerărilor uterine, sângerări după administrarea unui medicament împotriva cancerului de sân și o mucoasă uterină îngroșată. Pe lângă aceste simptome, există unele complicații care, dacă sunt întâlnite, medicul va efectua o biopsie endometrială. Acestea sunt:

  • Sindroame canceroase ereditare.
    Pentru anumite paciente din grupuri cu risc ridicat, cum ar fi cele cu sindromul Lynch sau alte sindroame canceroase ereditare, se poate recomanda screening-ul.
  • Rezultate anormale ale scanării.
    O biopsie endometrială poate fi necesară dacă o ecografie relevă o “dungă” endometrială groasă, de exemplu, sau dacă un radiolog vede ceva neobișnuit care nu crede că ar trebui să fie acolo. 
  • Monitorizarea tratamentului.
    Uneori, o histerectomie este recomandată pentru cineva cu hiperplazie endometrială (un tip de creștere anormală a celulelor care poate duce la cancer), cancer endometrial în stadiu incipient sau o tumoare uterină care nu poate fi îndepărtată altfel. Pacientele care doresc să își păstreze fertilitatea pot dori să fie tratate în schimb cu terapie hormonală. În aceste situații, medicii pot efectua probabil o biopsie endometrială la fiecare trei luni pentru a monitoriza evoluția lor.

Medicul poate recomanda o biopsie endometrială din următoarele motive:

  • Este cel mai frecvent test efectuat pentru a diagnostica cancerul endometrial. Cancerul de endometru este cel mai frecvent cancer al organelor reproductive feminine. 
  • Permite verificarea dacă nivelul hormonilor endometriali din corp este echilibrat. Rezultatele biopsiei pot arăta modificări celulare legate de nivelurile hormonale sau țesuturi anormale, cum ar fi fibroame sau polipi. Acestea pot duce la sângerări anormale.
  • Este folosită pentru a verifica dacă există infecții uterine, cum ar fi endometrita.
  • Este folosită pentru a verifica efectele terapiei hormonale. 

Cu toate acestea, o biopsie endometrială nu poate fi efectuată în timpul sarcinii și nu ar trebui făcută dacă o persoană suferă de oricare dintre următoarele afecțiuni:

  • O tulburare de coagulare a sângelui
  • Boală inflamatorie pelvină acută
  • O infecție cervicală sau vaginală acută
  • Cancer de col uterin
  • Stenoză cervicală, sau îngustarea severă a colului uterin

Cum să vă pregătiți pentru biopsia endometrială? 

În general, nu va trebui să faceți nicio pregătire înainte de procedură. Cu toate acestea, medicul vă poate sfătui să luați un analgezic cu 30 de minute înainte de procedură. În afară de aceasta, informați medicul dacă sunteți însărcinată, dacă sunteți sensibilă sau alergică la medicamente, iod, latex, bandă adezivă sau anestezie, dacă luați medicamente (cu sau fără prescripție medicală) și suplimente pe bază de plante, dacă aveți antecedente de tulburări de sângerare sau dacă luați medicamente care subțiază sângele (anticoagulante), aspirină sau alte medicamente care afectează coagularea sângelui. Este posibil să fie necesar să întrerupeți aceste medicamente înainte de procedură.

Medicul vă poate cere să țineți o evidență a ciclurilor menstruale. Este posibil să trebuiască să programați procedura pentru un anumit moment al ciclului.

Procedura de biopsie endometrială

Înainte de procedură

Înainte de biopsie, se pune la dispoziție un halat medical pe care pacientul trebuie să îl îmbrace. Într-o sală de examinare pacientul trebuie să se așeze pe o masă de examinare cu picioarele în stative. Apoi, va fi efectuat un test pelvian rapid. De asemenea, se va curăți vaginul și colul uterin. Este posibil ca medicul să pună o pensă pe colul uterin pentru a-l menține stabil în timpul procedurii și să fie simțită o presiune sau un ușor disconfort din cauza clemei.

În timpul procedurii

Pentru a începe biopsia endometrială propriu-zisă, medicul va introduce un tub subțire și flexibil, numit pipelă, prin deschiderea colului uterin, care se extinde câțiva centimetri în uter. Apoi, va muta pipeta înainte și înapoi pentru a obține o mostră de țesut din mucoasa uterului. Întreaga procedură durează, de obicei, aproximativ 10 minute. Proba de țesut este pusă în lichid și trimisă la un laborator pentru analiză.

După procedură

După procedură, pacienta se poate odihni câteva minute înainte de a pleca acasă. Este recomandată purtarea unui absorbant pentru posibile sângerări. Este normal să existe crampe ușoare și pete sau sângerări vaginale timp de câteva zile după procedură. Colului uterin nu îi place să fie deschis, așa că multe paciente compară experiența cu a avea crampe menstruale puternice. Din păcate, anestezia topică nu s-a dovedit a fi eficientă în reducerea acestei senzații. Medicii pot recomanda anumite analgezice, însă trebuie evitate aspirina sau anumite medicamente pentru durere ce pot crește șansele de sângerare. 

Nu sunt recomandate dușurile vaginale, utilizarea tampoanelor și sexul timp de 2 până la 3 zile după o biopsie endometrială, sau pentru o perioadă sfătuită de medic. 

În cazul în care există următoarele simptome după procedură, este necesar să vă adresați medicului:

  • Sângerare excesivă sau sângerare mai mult de 2 zile după procedură.
  • Scurgere urât mirositoare din vagin
  • Febră sau frisoane
  • Dureri severe în partea inferioară a abdomenului

Care sunt riscurile unei biopsii endometriale?

Deși o biopsie endometrială este sigură, există unele riscuri implicate. Peretele uterului ar putea fi, de asemenea, zgâriat de instrumentele folosite în timpul biopsiei, dar acest lucru este foarte rar. Unele complicații posibile pot include sângerări, infecții pelviene și perforarea peretelui uterin cu dispozitivul de biopsie, ceea ce este rar. Dacă sunteți alergică sau sensibilă la medicamente, iod sau latex, sunteți sau credeți că sunteți însărcinată, informați medicul care efectuează testul despre acest lucru, deoarece biopsia endometrială în timpul sarcinii poate duce la avort spontan. Pot exista și alte riscuri în funcție de starea personală. Asigurați-vă că vorbiți despre orice îngrijorare cu medicul înainte de procedură.

Anumite lucruri pot interfera cu o biopsie endometrială, inclusiv:

  • Infecții vaginale sau cervicale
  • Boala inflamatorie pelvină
  • Cancerul de col uterin

Ce înseamnă rezultatele după o biopsie endometrială?

Medicul va analiza rezultatele împreună cu pacientul. În funcție de ceea ce acestea relevă, vă va explica dacă este necesar vreun tratament. Există, de asemenea, o șansă ca rezultatele să fie neconcludente. Acest lucru înseamnă că nu este clar dacă aveți sau nu celule canceroase în uter. În acest caz, este posibil să trebuiască să vă supuneți unei proceduri medicale mai complicate, numită dilatare și chiuretaj (D&C). În timpul unui D&C, medicul va răzui o mostră mai mare de țesut din mucoasa uterului pentru a fi testată într-un laborator. Ar trebui să primiți rezultatele de laborator în aproximativ o săptămână. Câteva detalii pe care le puteți găsi pe rezultatele biopsiei sunt: 

  • Endometru proliferativ
  • Endometru atrofic         
  • Hiperplazie
  • Carcinom

Concluzie

O biopsie endometrială este, de obicei, o modalitate sigură și eficientă de a afla dacă există o problemă cu mucoasa uterului. În cadrul unei biopsii endometriale, o mică bucată de țesut din mucoasa uterului (endometrul) este îndepărtată și examinată la microscop pentru a detecta cancerul și alte nereguli celulare. Procedura ajută la găsirea cauzei sângerărilor abundente sau neregulate ale unei femei.