Meniu

Chist dermoid ovarian: Ce este, simptome si tratament disponibil

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Majoritatea chisturilor ovariene se formează ca urmare a ciclului menstrual, numindu-se chisturi funcționale. Alte tipuri sunt mult mai puțin frecvente. Un chist dermoid pe ovare conține țesut complet maturizat, cum ar fi pielea, părul și dinții. Aceste chisturi nu sunt canceroase, dar pot provoca complicații. Un medic poate îndepărta chistul dacă există riscul ca acesta să vă afecteze ovarul sau să se rupă.

Ce este un chist ovarian dermoid?

Un chist ovarian dermoid este un sac umplut cu lichid care conține țesut din păr, piele, dinți sau alte părți ale corpului. Spre deosebire de majoritatea chisturilor ovariene, cele dermoide nu se formează ca răspuns la ciclul menstrual. În schimb, la fel ca alte chisturi dermoide, acestea se formează atunci când țesutul complet dezvoltat se adună într-o locație ciudată (cum ar fi în ovare). Chisturile dermoide ovariene nu sunt canceroase, dar pot provoca complicații dacă se dezvoltă prea mult. Un medic poate evalua chistul și poate determina dacă trebuie îndepărtat sau nu. Chisturile ovariene dermoide sunt uneori numite teratoame chistice mature. Orice persoană cu ovare poate dezvolta un chist dermoid ovarian. Este probabil ca acestea să fie prezente la naștere, dar de obicei nu sunt descoperite până la o procedură imagistică de rutină. 

Cum afectează chisturile dermoide de pe ovare organismul?

Chisturile dermoide pe ovare devin îngrijorătoare dacă provoacă complicații. Cu cât sunt mai mari, cu atât este mai probabil să cauzeze probleme. Complicațiile includ:

  • Torsiunea ovariană
    Chisturile dermoide ovariene pot crește atât de mult încât determină ovarul afectat să se răsucească din formă. Fără tratament, răsucirea poate dăuna ovarului sau îl poate face să moară.
  • Ruptura
    Aceste chisturi se pot sparge, scurgându-și conținutul în cavitatea abdominală. Adesea, organismul absoarbe fără probleme conținutul chisturilor rupte. Uneori, însă acestea duc la infecții și necesită asistență medicală de urgență.

Chisturile ovariene dermoide devin canceroase în mai puțin de 2% din cazuri. Există un risc mai mare ca tumora să devină canceroasă dacă:

  • Aveți peste 45 de ani
  • Tumora crește rapid
  • Tumora are un diametru mai mare de 10 centimetri

Care sunt cauzele unui chist ovarian dermoid?

Chisturile dermoide de pe ovare se formează înainte de naștere. Unele dintre celulele care în cele din urmă devin piele, păr, sistem nervos etc., cresc atipic în cazul chisturilor dermoide. Oamenii de știință nu sunt siguri de ceea ce declanșează creșterea atipică. Celulele se dezvoltă în țesut matur, cum ar fi pielea complet formată, părul, dinții, nervii și chiar țesutul cerebral. Acest amalgam de țesut se adună, creând o masă benignă în interiorul ovarelor. În interiorul chistului se poate forma și țesut din glandele sudoripare. Aceste glande secretă un fluid uleios numit sebum care determină creșterea chistului. Chisturile dermoide cresc încet, cea mai mare parte a creșterii având loc în timpul anilor de reproducere.

Care sunt simptomele asociate chisturilor dermoide ovariene?

Majoritatea chisturilor ovariene dermoide nu provoacă simptome decât dacă sunt deosebit de mari. Dacă observați simptome, acestea vor include probabil durere, presiune sau o senzație de plenitudine în abdomen. Mai rar, simptomele unui chist dermoid ovarian includ:

  • Greață
  • Vărsături
  • Constipație
  • Modificări ale apetitului 
  • Relații sexuale dureroase (dispareunie)

Tratament pentru chisturile ovariene dermoide

Planurile de tratament pentru chisturile dermoide ovariene depind de:

  • Simptomele unei persoane
  • Dorința unei persoane de a rămâne însărcinată
  • Dimensiunea tumorii
  • Caracteristicile tumorii, așa cum se observă la ecografie
  • Potențiala implicare a țesuturilor din jur
  • Șansa ca acest chist să devină malign

Un medic poate recomanda supravegherea dacă o persoană este însărcinată sau dacă dimensiunile chistului sunt mici și nu provoacă niciun simptom. Acesta este și cazul în care chistul măsoară mai puțin de 6 cm la cele care doresc să rămână însărcinate. În alte cazuri, intervenția chirurgicală poate fi cea mai bună măsură. Pentru cele care au chisturi care măsoară mai puțin de 5 cm, un chirurg poate efectua o cistectomie laparoscopică. Aceasta presupune îndepărtarea chirurgicală a chistului în locul întregului ovar. O ooforectomie, care constă în îndepărtarea chirurgicală a ovarului, poate fi necesară dacă chisturile măsoară mai mult de 5-6 cm și au afectat întregul ovar.

Concluzie

Deoarece majoritatea chisturilor dermoide sunt prezente la naștere, este puțin probabil să dezvoltați unul mai târziu în viață. Chisturile dermoide sunt de obicei inofensive, dar ar trebui să discutați cu un medic despre avantajele și dezavantajele îndepărtării chirurgicale. În cele mai multe cazuri, operația de îndepărtare a chisturilor se poate face în siguranță, cu puține complicații sau probleme pe termen lung. Îndepărtarea acestuia înlătură, de asemenea, riscul ca acesta să se rupă și să răspândească o infecție care poate deveni o problemă medicală mai gravă.