Meniu

Chist ovarian: Cauze, tipuri, simptome si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Multe femei vor dezvolta cel puțin un chist ovarian pe parcursul vieții lor. Se estimează că aproximativ 10 din 100 de femei au chisturi ovariene. Acestea sunt de obicei necanceroase (benigne) și rareori cauzează probleme, astfel încât, în general, nu trebuie tratate. De cele mai multe ori, acestea creează puțin sau niciun disconfort, deoarece chisturile ovariene sunt nedureroase și nu cauzează simptome, prin urmare sunt inofensive, iar unele (mai puțin de 5%), cauzează probleme, cum ar fi durere și sângerări neregulate. În cele mai multe cazuri, chistul ovarian dispare în câteva luni, dar uneori se poate răsuci sau se poate sparge (poate provoca o ruptură), în aceste cazuri particulare este necesară o intervenție chirurgicală. 

Ce este un chist ovarian?

Un chist ovarian este un sac umplut cu lichid sau material semisolid care se formează pe sau în interiorul unuia sau al ambelor ovare. Acestea sunt înconjurate de o capsulă și sunt, de obicei, de mărimea unei cireșe, dar pot crește până la dimensiunea unui pepene mare (uneori chiar mai mare). Chisturile ovariene se dezvoltă adesea din cauza schimbărilor hormonale normale din timpul pubertății sau în timpul menopauzei, fiind frecvente și formându-se, de obicei, în timpul ovulației. În fiecare lună, în timpul ciclului menstrual, un folicul (chist) crește pe ovar. Administrarea de medicamente pentru fertilitate determină adesea dezvoltarea de foliculi (chisturi) multipli în ovare. Aceste chisturi dispar cel mai adesea după menstruație sau după o sarcină. Uneori, chisturile ovariene sunt deja prezente la naștere sau sunt cauzate de boli precum endometrioza, SOPC sau alte probleme de sănătate. Acestea pot apărea din diverse motive și pot necesita tratamente diferite, fiind foarte frecvente și dezvoltându-se la orice vârstă. 

Tipuri de chisturi ovariene

Chist folicular

În timpul ciclului menstrual al unei femei, un ovul crește într-un sac numit folicul. Acest sac este situat în interiorul ovarelor, iar în cele mai multe cazuri, acesta se sparge și eliberează un ovul. Dar, dacă foliculul nu se deschide, lichidul din interior poate forma un chist pe ovar. Acestea pot apărea frecvent la femeile care urmează un tratament pentru infertilitate.

Chisturi de corp galben

Sacii foliculari se dizolvă de obicei după ce eliberează un ovul. Dar dacă sacul nu se dizolvă și deschiderea foliculului se închide ermetic, în interiorul sacului se poate forma lichid suplimentar sau sânge, iar această acumulare de lichid provoacă un chist de corp galben. Un chist plin de sânge se numește uneori chist ovarian hemoragic. Există chisturi nefuncționale sau chisturi neoplazice de țesut nou. Oricare dintre țesuturile din ovar poate crește pentru a face un chist și unele dintre ele pot deveni mari. Sunt de diferite tipuri, în funcție de tipul de celule care au făcut aceste chisturi (chisturi seroase, mucinoase, dermoide).

Chisturi dermoide 

Un chist dermoid ovarian este un sac umplut cu lichid, care conține țesut din părul, pielea, dinții sau alte părți ale corpului. Acestea sunt uneori numite teratoame chistice mature. Spre deosebire de majoritatea chisturilor ovariene, acestea nu se formează ca răspuns la ciclul menstrual. În schimb, la fel ca alte chisturi dermoide, se formează atunci când țesutul complet dezvoltat se adună într-o locație, cum ar fi în ovare. Chisturile dermoide ovariene nu sunt canceroase, dar pot provoca complicații dacă se dezvoltă prea mult. 

Chisturi de cistadenom

Acestea sunt excrescențe necanceroase care se pot dezvolta pe suprafața exterioară a ovarelor. Cele mai frecvente două tipuri de cistadenomuri sunt cele seroase și mucinoase, în timp ce cistadenomurile endometrioide și cu celule clare sunt rare. 

Chisturi de endometrioame

Un țesut care crește în mod normal în interiorul uterului se poate dezvolta în afara acestuia și se poate atașa de ovare, rezultând un chist. Endometriomii sunt leziuni chistice care provin din procesul de boală al endometriozei. Acestea sunt umplute cu lichid endometrial de culoare maro închis și sunt uneori denumite „chisturi de ciocolată”. Prezența endometrioamelor indică un stadiu mai sever al endometriozei. Endometriomii pot duce la dureri pelviene cronice și infertilitate și adesea necesită intervenție chirurgicală pentru tratament.

Chisturi maligne 

Orice tip de chist poate deveni malign sau canceros. Un chist malign, sau o tumoare, indică un cancer ovarian. Un chist este suspectat a fi malign atunci când anumite caracteristici sunt observate în timpul unui examen fizic, al unei ecografii sau în istoricul medical al pacientei. În această situație, se recomandă o biopsie sau îndepărtarea completă a chistului.

Ce cauzează apariția unui chist ovarian?

Majoritatea chisturilor ovariene se formează ca răspuns la schimbările hormonale din organism. Așadar, lucrurile care afectează nivelul hormonal pot duce uneori la formarea chisturilor. Acestea includ:

  • Utilizarea contracepției cu progestogeni, care presupune pilula doar cu progestogeni, sistemul intrauterin (bobina – de exemplu, Mirena) și implantul contraceptiv
  • Faptul că o femeie este însărcinată
  • Administrarea de hormoni utilizați pentru tratarea infertilității
  • Terapie hormonală (tamoxifen) – de exemplu, pentru cancerul de sân
  • O tiroidă hipoactivă

De asemenea, se pot face chisturi ovariene în prezența endometriozei sau sindromului ovarelor polichistice (SOPC).

Diagnosticarea unui chist ovarian

Unele teste posibile includ:

  • Test de sarcină
  • O scanare cu ultrasunete poate confirma un chist ovarian
  • Ecografia transabdominală
  • Laparoscopie
  • Se face adesea un test de sânge numit test CA125, precum și o ecografie.

Alte teste includ o tomografie computerizată (CT) sau o scanare prin rezonanță magnetică (RMN). Pentru cel mai frecvent tip de chisturi ovariene benigne, acest lucru nu este necesar.

Tratament pentru chisturi ovariene

Medicul poate sugera urmărirea schimbărilor, deoarece majoritatea chisturilor ovariene dispar de la sine. Poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală dacă femeia se află aproape de menopauză, deoarece chisturile sunt mai susceptibile de a fi canceroase. Există două tipuri de intervenții chirurgicale, care ar putea fi aplicate în cazul chisturilor ovariene, care trebuie să fie extrase:

  • Laparoscopie
    În cazul în care chistul ovarian este mic și rezultă în urma unui test de imagistică pentru a exclude cancerul, medicul poate efectua o laparoscopie pentru a extrage chirurgical chistul.
  • Laparotomie
    Dacă chist ovarian este de dimensiuni mari, medicul îl poate extrage chirurgical printr-o incizie mare în abdomen. Acesta va efectua imediat o biopsie și, dacă stabilește că chistul este canceros, poate efectua o histerectomie pentru a îndepărta ovarele și uterul.

Care sunt simptomele chisturilor ovariene?

Simptomele chistului ovarian sunt:

  • Dureri pelviene
  • Durere în timpul actului sexual
  • Mișcări intestinale dureroase
  • Durere în partea inferioară a spatelui sau a coapselor
  • Sensibilitate la nivelul sânilor
  • Greață și vărsături
  • Nevoia frecventă de a urina
  • Menstruații abundente, menstruații neregulate sau menstruații mai ușoare decât în mod normal
  • Balonare și burtă umflată
  • Senzație de sațietate foarte mare după ce ați mâncat puțin
  • Dificultăți în a rămâne însărcinată – deși fertilitatea nu este, de obicei, afectată de chisturile ovariene

Simptomele severe ale unui chist ovarian, care necesită asistență medicală imediată includ:

  • Dureri pelviene severe sau acute
  • Febră
  • Leșin sau amețeli
  • Respirație rapidă

Simptomele care persistă ar putea indica o afecțiune numită sindromul ovarelor polichistice (SOPC). 

Concluzie

Chisturile ovariene sunt frecvente pentru femeile de toate vârstele cu perioade regulate ale menstruației. Cele mai multe chisturi ovariene se dezvoltă în mod natural și dispar în câteva luni fără niciun tratament. În majoritatea cazurilor, un chist ovarian nu provoacă niciun simptom, dar dacă se despică, crește în dimensiune sau blochează alimentarea cu sânge, ar trebui să vă adresați unui medic. Programarea unor examene pelviene regulate și discuția cu medicul despre orice simptome cu care vă confruntați poate ajuta la prevenirea oricăror probleme cu un chist ovarian.