Colul uterin este o bandă circulară de mușchi care separă uterul de vagin. Acesta se modifică în diferite momente ale ciclului menstrual și pe parcursul etapelor sarcinii. În timpul sarcinii au loc schimbări în poziția și textura colului uterin, precum și în consistența și culoarea secreției cervicale. Urmărirea modificărilor de la nivelul colului uterin poate ajuta o femeie să detecteze dacă este însărcinată sau cum decurge sarcina sa.
Colul uterului în timpul sarcinii
Colul uterin secretă un mucus care ajută spermatozoizii să călătorească din canalul vaginal spre uter și, de asemenea, permite scurgerea sângelui menstrual. Dacă o femeie rămâne însărcinată, acesta dezvoltă chiar și un dop de mucus, o acumulare de mucus. Acest lucru împiedică noii spermatozoizi și microorganismele, cum ar fi bacteriile și virușii, să pătrundă în uter și să dăuneze potențial fătului. Colul uterin joacă, de asemenea, un rol crucial în timpul sarcinii. De la concepție și până chiar înainte de naștere, acesta protejează bebelușul în dezvoltare prin creșterea dimensiunii și a rezistenței, ajutând la menținerea fătului în condiții de siguranță și de securitate în uter.
Cum se schimbă colul uterin în timpul sarcinii?
Colul uterin suferă diverse modificări pe parcursul ciclului menstrual și la începutul sarcinii.
Poziția
Atunci când o femeie nu este însărcinată, poziția colului uterin se schimbă de-a lungul etapelor ciclului menstrual:
- În timpul ovulației, colul uterin se află mai sus în vagin.
- După ovulație și înainte de menstruație, dacă femeia nu a rămas însărcinată, acesta coboară mai jos în vagin.
- În cazul în care femeia a rămas însărcinată, colul uterin va rămâne mai sus în vagin, poziția sa fiind similară cu cea din timpul ovulației.
Textura
Textura colului uterin se modifică, de asemenea, la începutul sarcinii, din cauza creșterii fluxului sanguin. Dacă femeia nu a rămas însărcinată, colul uterin se va simți ferm la atingere, ca vârful unui nas. Dacă există o sarcină, colul uterin se va simți mai moale, mai asemănător cu buzele.
Scurgerea cervicală
Consistența și culoarea secreției colului uterin se schimbă în diferite etape ale ciclului menstrual. Unele femei analizează consistența secreției, sau lichidul cervical, pentru a urmări etapele ciclului lor menstrual. Înțelegerea modificărilor tipice ale mucusului cervical de-a lungul ciclului menstrual poate ajuta femeile să identifice o sarcină incipientă:
- Imediat după menstruație, femeile pot observa o scurgere redusă sau o ușoară uscăciune vaginală.
- La câteva zile după aceasta, dar cu mult înainte de ovulație, secrețiile devin lipicioase și pot părea albe sau galbene.
- În fereastra fertilă, în zilele de dinaintea ovulației, secrețiile vor crește și vor deveni cremoase și opace.
- La ovulație și cu o zi sau două înainte, mucusul cervical va fi elastic și va semăna cu albușul de ou.
- După ovulație, mucusul cervical va începe să se usuce și să se îngroașe dacă femeia nu este însărcinată.
- O femeie care a conceput în timpul ciclului ei poate observa că mucusul cervical crește în loc să se usuce după ovulație.
Sângerări ușoare sau pete pot apărea în jurul momentului de implantare, care este, în general, la 1-2 săptămâni după concepție.
Lungimea colului uterin în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, lungimea colului uterin se poate scurta prea repede, crescând riscul de travaliu prematur și de naștere prematură. Travaliul prematur începe între 20 de săptămâni și 36 de săptămâni și 6 zile de sarcină. Cu cât nașterea prematură are loc mai devreme, cu atât mai mari sunt riscurile de sănătate pentru copil. Înainte de sarcină, colul uterin este închis, lung și ferm. În timpul sarcinii, acesta se înmoaie treptat. Pe măsură ce organismul se pregătește pentru travaliu, colul uterin scade în lungime și, în cele din urmă, se deschide pe măsură ce femeia se pregătește să nască. Dacă colul uterin începe să se deschidă înainte de 37 de săptămâni, ar putea avea loc o naștere prematură.
Medicul ar putea face o ecografie pentru a măsura lungimea colului uterin dacă sunt prezentate semne și simptome de travaliu prematur. Acestea includ contracții regulate sau frecvente, o durere de spate constantă, joasă și surdă, o schimbare a tipului de secreție vaginală sau presiune pelviană. De asemenea, s-ar putea efectua un examen pelvian pentru a determina dacă colul uterin a început să se deschidă. În cazul în care ecografia arată că lungimea colului uterin este mai mică de 29 de milimetri, dar mai mare de 25 de milimetri, s-ar putea recomanda ecografii mai frecvente pentru a monitoriza lungimea colului uterin. Dacă lungimea colului cervical este mai mică de 25 de milimetri (col uterin scurt) înainte de 24 de săptămâni de sarcină și femei este însărcinată doar un singur copil, s-ar putea lua în considerare o procedură care utilizează suturi sau bandă sintetică pentru a consolida colul uterin (cerclaj cervical).
Dacă există un istoric anterior de naștere prematură, medicul ar putea discuta, de asemenea, despre beneficiile potențiale ale injecțiilor cu progesteron pentru a diminua riscul unei alte nașteri premature. Însă, cercetările privind utilizarea injecțiilor de progesteron sunt în curs de desfășurare. Dacă există îngrijorări cu privire la lungimea colului uterin în timpul sarcinii, un medic poate răspunde la întrebări și oferi informații despre cum poate fi promovată o sarcină sănătoasă.
Întrebări frecvente
- Cum se simte colul uterin la începutul sarcinii?
În timpul sarcinii timpurii, este posibil să simțiți colul uterin moale și ridicat. Senzația de moliciune vine deoarece, în timpul sarcinii, colul uterin va conține mai mult sânge datorită creșterii nivelului de estrogen din corp. Colul uterin se va ridica, deși este greu de știut exact când se va întâmpla acest lucru, deoarece fiecare femeie experimentează acest lucru în mod diferit. Acest lucru înseamnă că, uneori îți poți da seama dacă ești însărcinată simțind poziția colului uterin, deși nu este întotdeauna precis, deoarece este posibil ca acesta să nu fi crescut încă. Cel mai bine este totuși ca sarcina să fie confirmată de un medic. - Cum se testează poziția colului uterin?
Puteți verifica singură poziția colului uterin. Mai întâi trebuie să puteți să-l localizați. Colul uterin se află la aproximativ 5-6 centimetri în interiorul vaginului și, în general, se simte ca o gogoașă mică cu o gaură mică în centru. Pentru a verifica poziția acestuia, în primul rând, nu uitați să vă spălați corect pe mâini cu săpun. Puteți chiar să o faceți imediat după ce ați ieșit de la duș. De asemenea, nu uitați că nu vreți să aveți unghiile lungi, deoarece acest lucru poate provoca leziuni. După ce ați făcut cele de mai sus pentru a evita transmiterea bacteriilor, treceți în poziție așezată și mutați degetul în vagin. S-ar putea să fie nevoie să introduceți degetul până la câțiva centimetri înainte de a simți colul uterin. - De ce își schimbă colul uterin poziția?
Schimbările de poziție ale colului uterin sunt legate de diferitele faze ale ciclului menstrual, precum și de schimbările hormonale, care sunt, de exemplu, cauzate de sarcină. Analiza poziției și texturii colului uterin vă poate ajuta să înțelegeți mai bine în ce moment al ciclului vă aflați, ceea ce poate fi util dacă urmăriți ovulația, încercați să concepeți sau pur și simplu vreții să vă cunoașteți mai bine corpul.
Concluzie
Colul uterin reprezintă un organ feminin important pentru sănătatea feminină și mai ales în procesul de sarcină. Verificarea colului uterin poate contribui la conectarea cu propriul corp și la sporirea șanselor de a identifica fereastra fertilă sau momentul în care a început dilatarea. Colul uterin se modifică pe parcursul vieții sub influența mai multor factori cum ar fi, sarcina sau ciclul menstrual. De exemplu, acesta se modifică la începutul sarcinii, confirmând că o femeie a conceput. În timpul sarcinii timpurii, colul uterin se va schimba ușor în poziție și în modul în care se simte la atingere. Scurgerea cervicală se va schimba, de asemenea, în consistență și culoare. În timpul sarcinii, o femeie ar trebui să se adreseze medicului dacă are îndoieli, întrebări sau îngrijorări.