Meniu

Desfundarea trompelor uterine: Totul despre procedura si preturi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când o trompă uterină se blochează, este posibil să aveți probleme de fertilitate. O recanalizare a trompelor uterine este o procedură care se face pentru a elimina blocajul unei trompe uterine. Această procedură nechirurgicală corectează problema care cauzează infertilitatea la unele femei.

Ce înseamnă desfundarea trompelor uterine?

Trompele uterine fac parte din sistemul reproducător. Aceste structuri permit unui ovul să se deplaseze spre uter din ovare. Trompele uterine sunt structuri foarte fine, asemănătoare unor tuburi, care leagă ovarele de uter. Ovulele din ovar călătoresc în mod normal prin trompele uterine, unde pot fi întâlnite și fertilizate de spermatozoizi. Uneori, trompele pot fi blocate sau îngustate, împiedicând sarcina. Acest lucru se poate întâmpla la una sau la ambele trompe uterine. Dacă trompele uterine sunt blocate, sarcina nu poate avea loc, deoarece spermatozoizii trebuie să călătorească prin ele pentru a ajunge la ovul. Trompele lui Falloppie pot fi blocate de resturi sau țesut cicatricial de la o problemă medicală anterioară sau de la o infecție gravă. Exemple de afecțiuni care pot cauza blocarea trompelor uterine includ:

  • Un apendice care a explodat anterior
  • Boli cu transmitere sexuală
  • O infecție pelvină
  • Endometrioză
  • Hidrosalpinx – o afecțiune care apare atunci când o trompă uterină se dilată și se umple cu lichid. Acest tip de blocaj, cauzează dureri sau scurgeri vaginale. 

Radiologii intervenționiști pot trata eficient blocajele din trompele uterine cu o procedură cunoscută sub numele de recanalizare a trompelor uterine sau salpingografie selectivă și cunoscută și ca desfundarea trompelor uterine. Aceasta înlătură blocajul trompelor uterine cu ajutorul unor catetere speciale. 

Desfundarea trompelor uterine – procedura

Recanalizarea trompelor uterine este o procedură nechirurgicală pe care radiologii intervenționiști o folosesc pentru a trata aceste blocaje ale trompelor uterine. Recanalizarea este termenul medical pentru “redeschidere”. Cu două zile înainte de procedură, ginecologul va prescrie un antibiotic care trebuie luat de două ori pe zi, până la și după procedură timp de încă două zile. Deoarece desfundarea trompelor uterine este uneori inconfortabilă, înainte de procedură se plasează o linie intravenoasă. Se vor administra medicamente cu durată scurtă de acțiune pentru relaxare și ameliorarea durerii. Din acest motiv, trebuie evitat mâncatul după miezul nopții în noaptea precedentă. De asemenea, se recomandă luarea de Ibuprofen cu o noapte înainte și în dimineața procedurii.

În timpul procedurii, care nu necesită ace sau incizii, medicul:

  • Va plasa un speculum în vagin și va trece un mic tub de plastic (cateter) prin colul uterin până în uter.
  • Va injecta un agent de contrast lichid prin cateter.
  • Va examina cavitatea uterină pe un monitor din apropiere cu ajutorul unei camere cu raze X.
  • Va obține o histero-salpingogramă sau HSG. La propriu, asta înseamnă o “imagine a uterului și a trompelor lui Fallopian”.
  • Va determina dacă există un blocaj și dacă acesta este localizat pe una sau ambele trompe uterine.
  • Va introduce un cateter mai mic prin primul cateter și apoi în trompele uterine pentru a elimina blocajul.

În mai mult de 90% din cazuri, medicii pot redeschide cel puțin o trompă uterină blocată și pot restabili funcția normală. În medie, aproximativ un sfert dintre cupluri vor concepe, majoritatea în decurs de un ciclu sau două. Procedura este programată astfel încât să nu existe riscul de a fi fertilă în momentul acesteia. Conceperea poate începe odată ce spotting-ul s-a oprit și nu este nevoie așteptareai un ciclu suplimentar între timp. Băile nu sunt recomandate în general, dar mai ales după desfundarea trompelor uterine, deoarece colul uterin poate fi ușor deschis timp de o zi sau două.

Succesul procedurii și sarcina sunt mai scăzute atunci când există cicatrici severe în urma unei intervenții chirurgicale anterioare sau a unor infecții grave, cum ar fi BIP (boala inflamatorie pelvină). Procedura deblochează trompele, dar nu inversează procesul care a cauzat blocarea lor în primul rând. Din acest motiv, aproximativ 1/3 dintre pacienți își vor reobtura trompele în aproximativ 6 luni. Este posibil să doriți să vă consultați medicul dacă nu ați rămas însărcinată după 6 luni și acesta se gândește să vă îmbunătățească fertilitatea, cum ar fi administrarea de injecții pentru stimularea ovarelor. În acest caz, este indicat să vă asigurați că trompele sunt încă deschise. Un radiolog intervenționist poate efectua o HSG și poate repeta în siguranță desfundarea  trompelor dacă se constată din nou un blocaj.

Cu toate acestea, există mai multe riscuri asociate cu această procedură. În primul rând, deoarece procedura utilizează colorant cu raze X și radiații, pot exista complicații. De asemenea, cateterul folosit de medic ar putea face o gaură în trompele uterine, ceea ce ar putea duce la infecții sau ar putea necesita o intervenție chirurgicală pentru a fi reparată. Există, de asemenea, o șansă de sarcină ectopică după procedură, ceea ce înseamnă că ovulul fertilizat se implantează în altă parte decât în uter. Sarcinile ectopice pot fi periculoase și chiar pot pune viața în pericol. Există, de asemenea, o șansă ca trompele să se blocheze din nou. De asemenea, după procedură este posibil să existe unele simptome normale, cum ar fi crampe și sângerări timp de câteva zile. Cu toate acestea, dacă simptomele devin mai dure și sângerările mai abundente decât sângerările ușoare, crampe sau dureri severe sau febră de peste 38 C, este necesară consultarea medicului cât mai curând posibil.

Concluzie

Trompele lui Falloppie sunt o parte crucială a sistemului reproducător feminin și a fertilității feminine. Trompele uterine blocate pot fi o cauză de infertilitate pentru multe femei. Desfundarea acestora poate ajuta la eliminarea mucusului sau a resturilor care blochează una sau ambele trompe uterine. În cazul în care procedura are succes, rata estimată de concepție este de aproximativ 33%.