Meniu

Dimensiuni col uterin in sarcina

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Colul uterin, care este partea cea mai de jos a uterului, se deschide atunci când o femeie naște un copil, printr-un proces numit dilatare cervicală. Procesul de deschidere (dilatare) a colului uterin este una dintre modalitățile prin care personalul medical urmărește modul în care progresează travaliul unei femei. În timpul travaliului, colul uterin se deschide pentru a permite trecerea capului bebelușului în vagin, care este dilatat cu aproximativ 10 centimetri (cm) pentru majoritatea bebelușilor la termen. Dacă colul uterin este dilatat cu contracții regulate și dureroase, atunci o femeie este în travaliu activ și se apropie de nașterea copilului.

Care sunt dimensiunile colului uterin în timpul sarcinii?

Lungimea colului uterin se referă la lungimea capătului inferior al uterului. În timpul sarcinii, lungimea colului uterin s-ar putea scurta prea curând, crescând riscul de travaliu prematur și de naștere prematură. Travaliul prematur este cel care începe între 20 de săptămâni și 36 de săptămâni și 6 zile de sarcină. Cu cât nașterea prematură are loc mai devreme, cu atât mai mari sunt riscurile de sănătate pentru copil. Înainte de sarcină, colul uterin care se conectează la vagin, este închis, lung și ferm. În timpul sarcinii, acesta se înmoaie treptat. Pe măsură ce organismul se pregătește pentru travaliu, colul uterin scade în lungime și, în cele din urmă, se deschide când femeia se pregătește să nască. Dacă cervixul începe să se deschidă înainte de 37 de săptămâni, ar putea avea loc o naștere prematură. Medicul ar putea face o ecografie pentru a măsura lungimea colului uterin dacă se prezintă semne și simptome de travaliu prematur. Acestea includ contracții regulate sau frecvente, o durere de spate constantă, joasă și surdă, o schimbare a tipului de secreție vaginală sau presiune pelviană. De asemenea, s-ar putea face un examen pelvian pentru a determina dacă colul uterin a început să se deschidă. 

Ecografiile transvaginale pot fi utile dacă sunt efectuate între 16 și 24 de săptămâni pentru a prezice ce femei prezintă un risc crescut de naștere prematură. Acest lucru este valabil mai ales pentru cele care au un istoric de intervenție chirurgicală la nivelul colului uterin sau o naștere prematură anterioară. Ecografiile transvaginale nu sunt efectuate în mod obișnuit, deoarece sunt mai puțin predictive la femeile care nu au alți factori de risc. Măsurarea lungimii colului uterin în diferite stadii ale sarcinii nu garantează protecția împotriva travaliului prematur, dar poate ajuta la identificarea femeilor care prezintă un risc mai mare pentru a fi monitorizate mai îndeaproape, iar cele care sunt candidate la intervenții permit un tratament timpuriu și eficient, în funcție de ceea ce medicul stabilește că este adecvat. Ar trebui să se discute cu medicul dacă există întrebări despre lungimea colului uterin pe parcursul sarcinii. Ca și în cazul majorității măsurătorilor, ceea ce este considerat normal pentru lungimea colului uterin nu este o singură măsurătoare, ci o serie de măsurători. Lungimea cervicală este o măsurătoare dinamică care va varia ușor dacă este efectuată pe parcursul sarcinii.

  • Înainte de sarcină, majoritatea femeilor au un col uterin cu o lungime cuprinsă între 3,5 și 5,5 cm.
  • Între 16-24 de săptămâni, lungimea colului uterin este, de obicei, între 35 și 48 mm. Un col uterin scurt este definit ca având o lungime mai mică de 25 mm înainte de 24 de săptămâni.
  • Până la 32-34 de săptămâni, în mod normal, colul uterin începe să se înmoaie și să se scurteze, astfel încât, până la mijlocul sau la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, este normal să aibă o lungime mai mică de 3 cm.

Dacă ecografia arată că lungimea colului uterin este mai mică de 29 de milimetri, dar mai mare de 25 de milimetri, medicul ar putea recomanda ecografii mai frecvente pentru a monitoriza lungimea acestuia. Dacă lungimea este mai mică de 25 de milimetri (col uterin scurt) înainte de 24 de săptămâni de sarcină și femeia este însărcinată cu un singur copil, atunci ar putea fi luată în considerare o procedură care utilizează suturi sau bandă sintetică pentru a întări colul uterin (cerclaj cervical). Dacă există un istoric anterior de naștere prematură, medicul ar putea discuta, de asemenea, despre beneficiile potențiale ale injecțiilor cu progesteron pentru a diminua riscul unei alte nașteri premature. Însă, cercetările privind utilizarea injecțiilor de progesteron sunt în curs de desfășurare. Dacă o femei este îngrijorată cu privire la lungimea colului cervical în timpul sarcinii, o discuție cu medicul ar asigura o stare de calm și ar oferi o înțelegere mai bună a cum poate fi promovată o sarcină sănătoasă.

Concluzie

Cel mai mare factor de risc pentru nașterea prematură este un istoric de naștere prematură spontană. Deoarece femeile aflate la prima sarcină nu au antecedente de naștere prematură sau de altă natură, sunt necesare alte metode pentru a determina dacă sunt expuse acestui risc. Este foarte important ca medicii să identifice femeile cu o intervenție chirurgicală anterioară la nivelul colului uterin, astfel încât să poată monitoriza lungimea acestuia prin ecografie transvaginală. Deși nu este un predictor la fel de grăitor al nașterii premature ca măsurarea prin ecografie transvaginală, verificarea lungimii colului uterin al femeii în momentul ecografiei anatomice poate fi utilă pentru a le identifica pe cele care au un col uterin mai scurt decât în mod normal.