Meniu

Durere de uter

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Este întotdeauna un pic îngrijorător când vă întrebați “de ce mă doare uterul?”. Există diverse motive pentru care este posibil să simțiți o durere sau un disconfort la nivelul uterului. De obicei, acesta nu este un semn grav, dar ar trebui să vă consultați întotdeauna cu medicul dacă durerea este persistentă sau îngrijorătoare. Există diferențe între durerea în uter față de balonare și diverse motive pentru durerea pelviană. De asemenea, este posibil să vă confruntați cu dureri de uter la începutul sarcinii, în timpul sexului și în timpul sau după menstruație.

Ce poate cauza durerea uterină?

Femeile ignoră sângerările anormale sau durerile pelviene, deoarece cred că sunt “normale”. În realitate, aceste simptome pot fi semne ale unei creșteri anormale a celulelor din uter, un organ reproducător feminin major. Uterul conține diferite tipuri de celule care ajută femeile să poarte un copil. Atunci când celulele cresc anormal, pot apărea trei afecțiuni comune și uneori dureroase: fibroamele (cele mai frecvente), polipii uterini și adenomioza. Fiecare afecțiune provoacă simptome care pot avea un impact negativ asupra calității vieții femeilor, cum ar fi durerea, sângerările anormale și problemele de fertilitate. Cu toate acestea, tratamentul este disponibil prin medicamente sau intervenții chirurgicale, în funcție de nevoile specifice ale unei femei.

Durerea uterină vs. balonarea

Uneori poate fi dificil de diferențiat durerea care provine de la uter sau care pur și simplu e din cauza balonării. În mod obișnuit, balonarea abdominală este o senzație de plenitudine, iar stomacul poate părea chiar mai proeminent. Disconfortul este concentrat în regiunea abdominală a corpului. Cu toate acestea, dacă durerea este concentrată sub buric, aceasta poate fi denumită durere pelviană. Durerea pelviană este orice durere atribuită organelor din pelvis, cum ar fi vezica urinară și alte organe de reproducere. De asemenea, aceasta poate fi resimțită la nivelul uterului.

Cauzele comune ale durerii pelviene sunt:

  • Dureri menstruale
  • Sarcină
  • Sindromul premenstrual
  • Chisturi ovariene
  • Boala inflamatorie pelvină 

Durerea uterină la începutul sarcinii

Din păcate, durerea și sarcina merg mână în mână. Multe femei însărcinate raportează o senzație de înjunghiere în uter sau în jurul acestuia. Această senzație se poate datora mai multor motive, cele mai frecvente fiind gazele, constipația și crampele. Senzația de durere în uter nu este neobișnuită la începutul sarcinii și pe tot parcursul acesteia, datorându-se întinderii uterului sau unui aflux de hormoni. 

Un alt vinovat pentru durerea resimțită la nivelul uterului în timpul sarcinii este durerea de ligament rotund. De obicei resimțite în al doilea trimestru, aceste dureri rezultă din întinderea și contracția ligamentelor. De obicei, femeile simt această durere ascuțită și înțepătoare în jurul șoldului sau în regiunea inghinală după o mișcare bruscă. Este normal ca durerea să dispară după câteva momente.  Pe măsură ce corpul crește și se extinde și experimentează diverse schimbări, durerea resimțită la nivelul uterului poate fi de așteptat. Cu toate acestea, se recomandă consultarea moașei sau obstetricianului pentru orice întrebări referitoare la durerea resimțită. 

Dureri ale uterului în timpul sexului

Femeile pot experimenta dureri în timpul sexului, fie în interiorul vaginului, fie resimțite mai adânc în pelvis. Uneori poate fi dificil să se localizeze cu precizie durerea, dar făcând acest lucru, poate fi determinată cauza mai ușor.

Cauzele comune ale durerii resimțite în vagin în timpul sexului sunt:

  • O infecție, cum ar fi aftele sau ITS
  • Schimbarea nivelului de hormoni din cauza menopauzei
  • Iritație sau alergie din cauza metodelor de contracepție
  • Vaginism

Cauze comune ale durerii resimțite mai adânc în pelvis:

  • Boala inflamatorie pelvină
  • Endometrioza
  • Constipație
  • Sindromul colonului iritabil

Dacă este simțită o durere sau disconfort în timpul sexului,este recomandată consultarea medicului. Acesta va putea să ofere un tratament pentru a corecta durerea. Sexul ar trebui să fie o experiență pozitivă, iar durerea resimțită în timpul acestuia este un motiv pentru a consulta medicul. 

Dureri la nivelul uterului în timpul sau după menstruație

Din păcate, multe femei raportează dureri de uter în timpul sau după menstruație. Durerea este rezultatul contracției uterului pentru a expulza mucoasa și a face loc unei noi mucoase a uterului. Aceste contracții sunt declanșate de substanțe asemănătoare hormonilor numite prostaglandine. Nivelurile mai ridicate ale acestei substanțe determină, de obicei, crampe mai dureroase. Unele femei sunt mai predispuse la crampe menstruale dureroase decât altele. Factorii de risc includ următoarele:

  • Pubertatea cu debut precoce
  • Sângerări abundente
  • Fumatul
  • Antecedente familiale de menstruație dureroasă
  • Vârsta mai mică de 30 de ani
  • Un ciclu menstrual neregulat

Dacă o femeie experimentează crampe menstruale severe, medicul ar putea decide să efectueze o ecografie, o scanare sau chiar să facă o laparoscopie pentru a exclude afecțiuni, infecții sau endometrioza. În mod obișnuit, menstruația este un proces inconfortabil. Cu toate acestea, dacă durerea este severă, este posibil să se prefere excluderea următoarelor probleme.

  • Endometrioza
    Această afecțiune dureroasă apare atunci când mucoasa uterină rămâne prinsă în exteriorul pereților uterini. Acest țesut se descompune și se elimină la fel ca în timpul unui ciclu normal. 
  • Fibroame uterine
    Acestea apar de obicei în timpul anilor de procreere și sunt excrescențe necanceroase care apar în pereții uterului. 
  • Adenomioza
    Această afecțiune apare atunci când mucoasa uterului crește în pereții musculari. Cu toate acestea, mucoasa este totuși eliminată în fiecare lună și poate duce la crampe menstruale chinuitoare.
  • Boala inflamatorie pelvină
    Această boală este declanșată, de obicei, de bacteriile transmise în timpul sexului și apare atunci când unul sau mai multe organe de reproducere sunt infectate. 
  • Stenoza cervicală
    Această afecțiune este o problemă a coloanei vertebrale și a terminațiilor nervoase. Nervii pot deveni dureroși. 

Opțiunile de tratament pentru a ajuta durerile menstruale să dispară includ, de obicei, utilizarea de analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul. Medicamentele pentru durere cu prescripție medicală sunt disponibile dacă sunt sugerate de medic. Acesta poate sugera, de asemenea, modificări ale stilului de viață pentru a ușura durerea provocată de crampele menstruale, cum ar fi:

  • Exerciții fizice regulate
  • Băi calde sau folosirea unei pernițe de încălzire
  • Vitamine, cum ar fi vitaminele B și acizii grași omega-3
  • Reducerea stresului și a anxietății

Alte opțiuni de tratament includ controlul hormonal al nașterii. Chiar dacă o persoană nu este activă din punct de vedere sexual, medicul poate prescrie un contraceptiv hormonal, cum ar fi un plasture, DIU sau pilula. În plus, se crede că prevenirea ovulației poate ajuta la reducerea severității durerii resimțite din cauza crampelor menstruale. 

Întrebări frecvente

  1. Când ar trebui să vă îngrijorați în legătură cu durerea uterină?
    O durere uterină bruscă și severă poate fi o urgență medicală. Solicitați imediat asistență medicală dacă durerea este nouă, îți perturbă viața de zi cu zi sau se agravează în timp.
  2. Ce înseamnă când vă doare uterul?
    Durerea apare atunci când mușchii uterului (uterului) se contractă sau se strâng. Adesea se simte ca niște crampe sau o greutate în zona pelviană, în partea inferioară a spatelui sau în stomac. În ciuda faptului că este o caracteristică obișnuită a menstruației, dacă durerea este severă, ar putea fi un indicator a ceva mai grav, cum ar fi endometrioza.
  3. De ce vă doare uterul atunci când nu aveți menstruație?
    Multe femei se confruntă din când în când cu dureri la nivelul abdomenului care seamănă cu durerile și crampele menstruale. Cu toate acestea, este posibil ca menstruația să nu fie cauza acestei dureri. Aceste senzații de disconfort ar putea fi din cauza faptului că ovulați, sunteți constipată sau vă simți prea stresată. Totuși, este mai bine să consultați un medic dacă această durere devine mai severă.
  4. Cum se simte durerea de uter?
    Durerea de uter apare mai ales în zona inferioară a abdomenului și poate fi constantă sau poate apărea și dispărea. Poate fi o durere ascuțită și înjunghiată într-un anumit loc, sau o durere surdă care se răspândește. Dacă durerea este severă, ar putea să vă împiedice activitățile zilnice.

Concluzie

Diverse motive pot contribui la durerea resimțită în uter sau în jurul acestuia. Cele mai multe dintre aceste motive nu sunt grave, deși ar trebui totuși să fie investigate de un medic. Determinarea cauzei și parcurgerea tratamentului va ajuta la ameliorarea durerii și vă va liniști. Cel mai bine este să solicitați asistență medicală de la un ginecolog înainte de a vizita un medic vascular pentru a determina cauza simptomelor.