Meniu

Durerea de ovare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ovarele joacă un rol esențial atât în menstruație, cât și în procesul de reproducere. Acestea produc ovule pentru fertilizare și produc hormonii estrogen și progesteron. Ele sunt situate de-o parte și de alta a uterului, în partea inferioară a abdomenului. Ovarele sunt ținute la locul lor de mai mulți mușchi și ligamente de la nivelul pelvisului. Unele persoane simt dureri în jurul perioadei de ovulație. Acest lucru este normal și durerea se poate resimți ca prezența unor crampe. Durerea poate fi constantă sau poate să apară și să dispară, Poate fi o durere ascuțită și înțepătoare într-un anumit loc sau o durere surdă care se răspândește. O serie de afecțiuni diferite, de la chisturi la tumori, pot provoca dureri ovariene. Dacă o persoană suferă de durere ovariană, cel mai probabil o va simți în partea inferioară a abdomenului, sub buric și pelvis. Este important ca orice durere pelvină să fie verificată de medic sau de un obstetrician/ginecolog. Experimentarea unei dureri continue sau cronice în regiunea din jurul ovarelor ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. 

Cum se manifestă durerea de ovare?

Durerea la nivelul ovarelor poate fi acută sau cronică. Cea acută apare rapid (în câteva minute sau zile) și dispare într-o perioadă scurtă de timp. Durerea ovariană cronică începe, de obicei, mai treptat și durează câteva luni sau mai mult. Aceasta se poate înrăutăți cu anumite activități, cum ar fi exercițiile fizice sau urinarea și poate fi atât de slabă încât abia poate fi percepută. Dar, uneori durerea în ovare poate fi atât de severă încât interferează cu viața de zi cu zi. Aceasta este asociată cu durerea pelviană, care poate apărea oriunde în porțiunea inferioară a trunchiului, între buric și coapse. În timp ce durerea înțepătoare în regiunea pelviană este comună în afecțiunile tractului reproducător feminin, există și alte motive pentru care o femeie poate avea dureri pelviene ascuțite și înțepătoare. Aceasta ar putea radia uneori în partea inferioară a spatelui, iar acest lucru ar putea fi declanșat de un chist ovarian. Durerea provocată de un chist ovarian este cel mai adesea resimțită în partea inferioară a abdomenului. În aceste cazuri, durerea se simte adesea surdă, dar în cazuri mai grave, este posibil să fie mai ascuțită și mai severă.

Care sunt simptomele problemelor ovariene?

Oamenii pot avea simptome diferite în funcție de afecțiunea lor. Dacă există o problemă cu ovarele, o persoană poate experimenta:

  • Dureri pelviene sau balonare
  • Presiune sau sensibilitate abdominală
  • Greață sau diaree
  • Sângerări vaginale neregulate
  • Scurgeri vaginale
  • Dureri menstruale (dismenoree)
  • Cicluri menstruale neregulate 
  • Anovulație (este posibil ca ovarele să nu elibereze un ovul la mijlocul ciclului)

Este important să știți despre varietatea de afecțiuni care pot fi responsabile pentru modul în care vă simțiți. Unele pot justifica îngrijorarea, în timp ce altele o pot atenua. 

Care sunt posibilele afecțiuni care cauzează dureri ovariene?

Atunci când cineva are dureri ovariene, cele mai frecvente cauze sunt de obicei legate de ovulație și menstruație. În timp ce durerea ovariană este adesea legată de ciclul menstrual, există momente în care aceasta poate fi cauzată de altceva, cum ar fi endometrioza sau o infecție cu transmitere sexuală (ITS). Uneori, afecțiunile medicale ale sistemului digestiv sau urinar pot provoca, de asemenea, dureri ovariene. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni sunt:

Ovulația

Ovulația este partea din ciclul menstrual în care ovarul eliberează un ovul. Aceasta are loc aproximativ la mijlocul (ziua 14) ciclului, fiind punctul în care un ovul matur este eliberat din trompele uterine. În timpul ovulației, foliculul care adăpostește ovulul în creștere se mărește în dimensiune, ceea ce poate provoca dureri de ovulație. Această durere se simte adesea ca o durere ascuțită, înțepătoare, pe o parte a pelvisului, care durează minute, ore sau uneori chiar zile. Durerea de ovulație poate fi însoțită, de asemenea, de o senzație de arsură sau crampe în pelvis, precum și de balonare în jurul abdomenului inferior. Alte semne de ovulație includ:

  • O creștere sau o schimbare a secrețiilor vaginale
  • O ușoară creștere a temperaturii corpului
  • Crampe ușoare

Nu trebuie să se facă nimic pentru a remedia ovulația, deși unele femei iau pilula contraceptivă pentru a preveni ovulația și disconfortul care vine odată cu ea. Mărirea ovarelor este o parte normală a ciclului menstrual, umflarea diminuându-se odată ce un ovul este eliberat.

Chisturile ovariene

Chisturile sunt saci plini de lichid care se pot forma în ovare. Acestea sunt foarte frecvente la femei, mai ales în timpul anilor de procreere, formându-se, de obicei, în timpul procesului de ovulație. De asemenea, pot produce atunci când ovulul nu este eliberat sau când sacul (foliculul), care ține ovulul nu se dizolvă după ce ovulul este eliberat. Ele sunt foarte frecvente, afectând până la 18% dintre femei. Chisturile pot provoca umflarea ovarelor, mai ales dacă sunt mari sau dacă sunt mai multe. Aceasta, însă sunt asimptomatice și se dizolvă de la sine. Dacă o femeie se simte balonată pentru perioade lungi de timp, acesta ar putea fi, de asemenea, un semn al creșterii unui chist ovarian. De asemenea, este posibil să fie simțită o durere surdă într-o parte a abdomenului inferior, în partea inferioară a spatelui sau în pelvis. Pot apărea dureri ascuțite dacă chistul este mare și se rupe. Alte semne care pot semnaliza prezența unui chist ovarian includ: 

  • Durere în timpul actului sexual
  • Modificări ale tranzitului intestinal sau ale obiceiurilor urinare
  • Pierdere sau creștere în greutate neașteptată
  • Senzație de sațietate prea rapidă în timpul mesei
  • Menstruații dureroase
  • Urinare tot mai frecventă
  • Perioade menstruale neregulate
  • Greață sau vărsături

Un medic trebuie solicitat de urgență în cazul durerilor pelviene bruște într-o parte, însoțite de febră, amețeală sau dificultăți de respirație. 

Torsiunea ovariană

Torsiunea ovariană apare atunci când ovarul și o parte din trompele uterine se răsucesc. Se întâmplă adesea din cauza unui chist sau a unei alte excrescențe pe ovar. Ovarul este legat de peretele abdominal printr-un ligament subțire, prin care trec și vasele de sânge și nervii care îl alimentează. Este posibil ca acest ligament să se răsucească sau chiar să se înnoade. Torsiunea este mai frecventă dacă există un chist, deoarece acesta face ca ovarul să fie mai greu sau mai mare decât de obicei. Uneori, ovarele unei femei se răsucesc pentru că sunt mai flexibile decât unul obișnuit. Torsiunea ovariană este cel mai probabil să afecteze o femeie în timpul anilor de reproducere. Simptomele de torsiune ovariană includ:

  • Durere în partea inferioară a abdomenului și în pelvis, care poate apărea și dispărea sau poate fi continuă
  • Greață
  • Vărsături

Torsiunea ovariană este o urgență medicală. Răsucirea poate întrerupe fluxul sanguin către ovar, ceea ce face ca țesutul să moară și ovarul să se infecteze. Dacă o persoană suferă de această afecțiune, va avea nevoie de o intervenție chirurgicală imediat, fie pentru a desfăce torsiunea ovarului, fie pentru a îndepărta ovarul și trompele uterine.

Tumorile ovariene

Tumorile se pot forma în ovare, la fel cum se formează și în alte părți ale corpului. Ele pot fi fie necanceroase (benigne), fie canceroase (maligne). Ovarele sunt alcătuite în principal din 3 tipuri de celule. Fiecare tip de celulă se poate dezvolta într-un tip diferit de tumoare:

  • Tumori epiteliale – derivate din celulele de la suprafața ovarului. Aceasta este cea mai frecventă formă de cancer ovarian și apare în principal la adulți.
  • Tumori cu celule germinale – derivate din celulele producătoare de ovule din interiorul ovarului. Aceasta apare în principal la copii și adolescenți și este rară în comparație cu tumorile ovariene epiteliale.
  • Tumori stromale – deși sunt rare în comparație cu tumorile epiteliale, acestea produc adesea hormoni steroizi.

Unele dintre aceste tumori sunt benigne (necanceroase) și nu se răspândesc niciodată dincolo de ovar. Tumorile ovariene maligne (canceroase) sau la limită (potențial malign scăzut) se pot răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului și pot fi fatale. Majoritatea tumorilor necanceroase nu provoacă simptome, totuși acestea pot include:

  • Dureri sau junghiuri în pelvis
  • O senzație de presiune sau greutate în abdomen
  • Durere în timpul actului sexual
  • Febră
  • Greață, vărsături
  • Indigestie
  • Diaree sau constipație
  • Pierderea poftei de mâncare/ senzația de sațietate rapidă
  • Pierdere sau creștere în greutate neintenționată în zona abdomenului

Cancer ovarian

Cancerul ovarian apare atunci când celulele anormale din ovare sau din trompele uterine cresc și se înmulțesc necontrolat. Cancerul ovarian se poate dezvolta și se poate răspândi în tot abdomenul înainte de a provoca orice simptom. Acest lucru poate face ca depistarea timpurie să fie dificilă. Simptomele cancerului ovarian pot include:

  • Dureri pelviene sau abdominale, disconfort sau balonare
  • Modificări ale obiceiurilor alimentare, pierderea poftei de mâncare
  • Scurgeri vaginale sau sângerări anormale, mai ales cele apărute în afara ciclului menstrual obișnuit sau după menopauză
  • Modificări intestinale, cum ar fi diaree sau constipație
  • O creștere a dimensiunii abdomenului
  • Urinări mai dese (urinare frecventă)

Cauza exactă a cancerului ovarian nu este încă cunoscută. Dar unele persoane au un risc ușor mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Sindromul rămășiței ovariene

Sindromul de rămășiță ovariană apare doar la femeile cărora li s-au îndepărtat chirurgical ovarele și trompele uterine. O salpingo-ovariectomie bilaterală este o procedură în care sunt îndepărtate atât trompele uterine, cât și ovarele. În cazuri rare, o mică bucată de ovar poate fi lăsată accidental în urmă. Rămășița poate crește și dezvolta chisturi dureroase. Dacă o parte din țesutul ovarian rămâne în pelvis, aceasta poate continua să răspundă și să producă hormoni, provocând dureri care fie sunt constante, fie apar și dispar. Femeile cu sindromul de resturi ovariene pot avea, de asemenea, dureri în timpul actului sexual, la urinare sau la scaun.

Alte simptome ale sindromului de rămășiță ovariană sunt:

  • Durere în timpul actului sexual
  • Dificultate la urinare

O femeie cu sindrom de resturi ovariene poate avea nevoie de medicație sau de radioterapie pentru a distruge orice țesut ovarian rămas. Acest lucru va reduce hormonii produși de țesutul rămas.

Durerea ovarului fantomă

În cazul durerii ovarului fantomă, o persoană continuă să experimenteze ceea ce pare a fi o durere ovariană chiar și după ce unul sau ambele ovare au fost îndepărtate. Se crede că acesta este rezultatul unei stimulări nervoase senzoriale persistente.

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o afecțiune în care o femeie are niveluri mai mari decât cele normale de hormoni masculini numiți androgeni. Acești hormoni în exces pot provoca formarea de chisturi la nivelul ovarelor și pot face ca ovarele să se umfle. Simptomele SOPC încep, de obicei, în jurul perioadei de pubertate și pot include:

  • Menstruații mai puține decât de obicei
  • Menstruații abundente
  • Creștere în greutate
  • Dureri pelviene
  • Oboseală
  • Păr facial și exces de păr pe corp
  • Acnee
  • Subțierea părului de pe cap
  • Modificări ale stării de spirit
  • Dificultăți în a rămâne însărcinată
  • Probleme de somn

Tratamentele remediază simptomele SOPC, dar nu vindecă afecțiunea.

Durerea ovariană cauzată de endometrioză

În fiecare lună, mucoasa uterului se acumulează pentru a se pregăti să hrănească un făt în creștere. Atunci când un ovul nu este fertilizat, acea mucoasă se desprinde și este eliberată din organism prin menstruație. La unele femei, țesutul asemănător mucoasei uterului se dezvoltă în altă parte a corpului. Acest țesut se umflă și sângerează în fiecare lună. Totuși, nu are unde să se elimine și poate forma un țesut cicatricial care poate fi foarte dureros.

Alte simptome ale endometriozei sunt:

  • Menstruații dureroase
  • Dureri în timpul actului sexual
  • Menstruații abundente
  • Infertilitate
  • Dureri la mișcările intestinale

Adenomioza

Adenomioza face ca țesutul endometrial să crească în mușchii uterului, mai degrabă decât în mucoasa uterină. Acest lucru face ca pereții uterini să fie mai groși, ceea ce poate duce la sângerări menstruale deosebit de abundente și crampe prelungite. Adenomioza este tratată cu medicamente. În unele cazuri extreme, poate fi necesară o histerectomie.

Durere de referință

Este posibil ca o afecțiune medicală la nivelul unui alt organ să provoace dureri care se simt ca și cum ar proveni de la ovare. Acestea pot include apendicita, sarcina ectopică, pietrele la rinichi, constipația sau sarcina precoce. Un medic va trebui mai întâi să determine ce cauzează durerea și apoi să stabilească cel mai bun tratament.

Sarcina ectopică

O sarcină ectopică este o cea care are loc în afara uterului, de obicei într-una dintre trompele uterine. Aceasta poate provoca dureri ovariene moderate până la severe și justifică un tratament de urgență. Pe lângă multe dintre simptomele unei sarcini normale, simptomele unei sarcini ectopice pot include și:

  • Amețeli sau slăbiciune
  • Dureri în zona lombară
  • Sângerări vaginale anormale
  • Crampe ușoare într-o parte a pelvisului

Cum se diagnostichează durerea la ovare?

Diagnosticarea cauzei durerii ovarelor nu este simplă, deoarece pot fi în joc probleme legate de alte organe de reproducere, cum ar fi uterul, colul uterin sau chiar alte sisteme ale corpului, deoarece ovarele sunt situate în aceeași zonă generală ca multe alte organe. Dacă vă adresați medicului pentru dureri ovariene, primul lucru pe care îl va face este să efectueze un istoric medical și un examen fizic. Pentru durerile ovariene,se va examina abdomenul, partea inferioară a spatelui și părțile laterale. În plus față de inspectarea și apăsarea acestor zone pentru a verifica dacă există sensibilitate, se va efectua și un examen pelvian. În timpul examenului, pot fi prelevate probe din secreția vaginală sau din colul uterin prin intermediul unui frotiu Papanicolau pentru a evalua dacă există infecții sau celule anormale.

Laboratoare și teste de sânge

O varietate de teste pot fi solicitate pentru a confirma sau infirma un diagnostic, poate cel mai important fiind un test de sarcină pentru a exclude sarcina ectopică. Pe lângă un test de sarcină, se poate solicita un examen de urină pentru a verifica dacă există sânge sau infecție. De asemenea, pentru boala inflamatorie pelvină, medicul poate solicita markeri specifici inflamației, cum ar fi proteina C reactivă (PCR) sau viteza de sedimentare a eritrocitelor, sau o hemogramă completă pentru a verifica dacă există un număr ridicat de globule albe (un semn de infecție). 

Imagistică

Deoarece pot exista o varietate de cauze medicale pentru durerea ovariană, pot fi solicitate teste imagistice, cum ar fi o ecografie pelvină, un RMN sau o tomografie computerizată (CT) a abdomenului și pelvisului.

Laparoscopie pelviană

O laparoscopie pelvină este o procedură chirurgicală utilizată uneori pentru a determina ce cauzează durerea pelviană. În timpul unei laparoscopii pelvine, medicul poate lua o mostră de țesut (biopsie).

Ce tratamente sunt folosite pentru durerea de ovare?

Odată ce se stabilește cauza din spatele durerii ovariene, se poate trece la elaborarea unui plan de tratament, care poate implica câteva modificări ale stilului de viață sau care poate fi mai complex, cu administrarea de medicamente pe bază de rețetă. În cazuri mai grave, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

Terapii legate de stilul de viață

Dacă durerea ovariană este legată de ciclul lunar, schimbările în stilul de viață, cum ar fi dormitul adecvat, exercițiile fizice, utilizarea tehnicilor de relaxare și aplicarea unei perne de încălzire, pot ajuta adesea la calmarea disconfortului.

Medicamente

În funcție de diagnostic, medicul poate recomanda sau prescrie medicamente. Metodele contraceptive precum pilula, plasturele, inelul sau un dispozitiv intrauterin (DIU) pot, de asemenea, să diminueze crampele menstruale. O altă afecțiune ginecologică ce necesită medicație este o boală inflamatorie pelvină, pentru care se prescrie antibiotice. În cazurile mai severe, o persoană poate avea nevoie să fie spitalizată și să primească antibiotice pe cale intravenoasă.

Intervenție chirurgicală

Pentru afecțiunile urgente, cum ar fi torsiunea ovariană sau sarcina ectopică, se justifică intervenția chirurgicală. De asemenea, aceasta este adesea efectuată ca parte a tratamentului cancerului ovarian și poate fi utilizată pentru a îndepărta fibroamele uterine sau țesutul endometrial în cazul endometriozei severe.

Întrebări frecvente

  1. Este durerea de ovare un semn de cancer ovarian?
    Este posibil să aveți diferite tipuri de durere pe măsură ce chisturile ovariene cresc. Durerea abdominală inferioară, presiunea în partea inferioară a spatelui și durerea în timpul actului sexual sunt semne timpurii. Modificările în ciclul menstrual care ar putea provoca durere sau disconfort pot fi, de asemenea, un simptom al cancerului ovarian. 
  2. Este normal să ai dureri atunci când ovulezi?
    Este foarte frecvent. Aproximativ 20% dintre persoanele aflate la menstruație au dureri de fiecare dată când ovulează. Tipul de durere și gradul variază semnificativ de la o persoană la alta, astfel încât simptomele pe care le simțiți ar putea să nu fie aceleași cu cele ale unei alte persoane.
  3. Care sunt cauzele durerii de ovare?
    Există mai multe motive pentru care cineva poate avea dureri ovariene, inclusiv chisturi ovariene, dureri la ovulație, endometrioză, boală inflamatorie pelvină sau cancer ovarian.
  4. Unde simțiți durerea ovariană?
    De obicei, durerea la ovare se simte în partea inferioară a abdomenului, sub buric. De asemenea, poate fi simțită în pelvis sau în partea inferioară a spatelui. În funcție de cauză, poate fi resimțită pe ambele părți sau doar pe o singură parte. 
  5. Cum se simte durerea în ovar?
    Depinde de cauză. Poate fi ascuțită sau ușoară, poate fi o durere persistentă sau pot fi răbufniri intermitente de durere. Medicul vă va întreba cum o simțiți, așa că este important să o puteți defini. 
  6. Care sunt primele simptome de endometrioză?
    Multe persoane se confruntă cu dureri în timpul menstruației din cauza endometriozei. Această durere este adesea resimțită în abdomen, în partea inferioară a spatelui și în zona pelviană. Menstruațiile pot fi, de asemenea, mai grele decât de obicei și pot exista sângerări ușoare între menstruații.
  7. Cum vă simțiți când aveți un chist pe ovar?
    Experiența de a avea un chist ovarian variază de la o persoană la alta. Este posibil să nu simțiți deloc durere. Puteți avea un disconfort ușor sau o senzație de plenitudine, durere care poate fi descrisă ca fiind ascuțită sau ca o durere surdă. De asemenea, este posibil să experimentați disconfort sau durere care apare și dispare fără explicații.

Concluzie

Durerea de ovare poate apărea din diverse motive, unele ar putea fi legate de ovulație, deoarece ovarele sunt un organ esențial a sistemului reproducător. Durerea ar putea fi resimțită atât în ovarul drept, cât și în cel stâng, dar acest lucru nu este influențat de o anumită afecțiune. Intensitatea și localizarea durerii este un indicator al bolii care ar putea să o influențeze. Unele persoane dezvoltă afecțiuni ale ovarelor care necesită tratament medical. Simptomele afecțiunilor ovariene includ dureri pelviene, sângerări vaginale și menstruație neregulată. Discutați cu un medic dacă aveți dureri ovariene în timpul ovulației sau al menstruației.