Meniu

Dureri de ovare la ovulatie: Simptome, diagnostic si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ovulația este o parte esențială a reproducerii. Nu toate persoanele care au menstruație vor simți ovulația atunci când aceasta are loc, dar poate fi foarte dureroasă pentru unele. Deși senzația nu este neapărat un motiv de alarmă, o durere oarbă a ovarelor în timpul ovulației nu ar trebui ignorată, aceasta poate fi un semn de ceva mai grav. 

Care sunt cauzele durerii ovariene în timpul ovulației?

Ovulația are loc, de obicei, cam la jumătatea intervalului dintre menstruații. De obicei, durerea poate fi simțită în partea inferioară a abdomenului și a pelvisului, în mijloc sau pe o parte, sau este posibil să fie pe partea în care ovarul eliberează un ovul. La majoritatea persoanelor, ovarele ovulează pe rând, fiecare eliberând un ovul o dată la două luni. Poate fi dificil de făcut diferența între durerea de ovulație și alte tipuri de durere. Durerea poate fi ascuțită sau surdă, sau ca o senzație de înjunghiere sau ca o crampă. 

Care sunt simptomele durerii de ovare în timpul ovulației? 

Durerea de ovare poate fi resimțită în partea inferioară a abdomenului, sub buric, și în pelvis. Se poate prezenta ca fiind surdă și consistentă sau ca explozii ascuțite. Deși inconfortabilă, durerea ovariană nu este neobișnuită. Unele simptome ale durerii acesteia includ: 

 • Durere bruscă, nu durere care se înrăutățește pe parcursul mai multor zile sau ore
 • Durere care apare în mijlocul unui ciclu
 • Durere pe o singură parte a corpului

De asemenea, este posibil să vă confruntați cu:

 • Sângerare vaginală ușoară
 • Scurgeri vaginale
 • Greață, în cazul în care durerea este puternică

Ce alte afecțiuni pot provoca dureri ovariene în timpul ovulației?

Chisturi

Un chist ovarian poate provoca o serie de simptome, de la crampe și greață până la balonare, însă uneori acestea pot fi asimptomatice. Chisturile dermoide, cistadenomurile și endometrioamele sunt alte tipuri de chisturi, mai puțin frecvente, care ar putea provoca durere. O altă afecțiune numită sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este marcată de multe chisturi mici la nivelul ovarelor. Sindromul SOPC netratat poate cauza infertilitate. Multe chisturi se rezolvă de la sine, fără intervenție medicală. Totuși, dacă cresc sau sunt anormale, acestea pot duce la complicații și poate fi nevoie să fie îndepărtate.

Endometrioză sau aderențe

Endometrioza este o afecțiune dureroasă în care un țesut similar cu mucoasa interioară a uterului crește în afara cavității uterine. Zonele afectate devin iritate atunci când țesutul de căptușeală răspunde la hormoni în timpul ciclului, provocând sângerări și inflamații în afara uterului. De asemenea, se pot dezvolta aderențe intrauterine, cunoscute și sub numele de sindromul Asherman, dacă pacienta a suferit o intervenție chirurgicală anterioară. Aceasta include dilatarea și chiuretajul (D&C) sau nașterea prin cezariană. O infecție anterioară în uter poate provoca, de asemenea, aceste aderențe. 

Infecție sau infecții cu transmitere sexuală (ITS)

Durerea din timpul ovulației este însoțită de o secreție neobișnuită sau urât mirositoare? Aveți febră? Simțiți arsuri când urinați? Aceste simptome ar putea indica o infecție bacteriană sau o infecție cu transmitere sexuală (ITS) care necesită asistență medicală urgentă. Procedurile medicale sau chiar nașterea, pot provoca infecții. Uneori, o infecție a tractului urinar (ITU) ar putea provoca chiar dureri pelviene generale. ITS precum chlamydia, gonoreea și virusul papiloma uman (HPV) sunt contractate în urma actului sexual fără prezervativ.

Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină este o infecție întâlnită la nivelul organelor reproductive feminine. Simptomele bolii inflamatorii pelviene sunt: 

 • Dureri în partea inferioară a abdomenului (inclusiv dureri la nivelul ovarelor)
 • Febră
 • O secreție neobișnuită cu miros neplăcut 
 • Durere și/sau sângerare în timpul actului sexual
 • Senzație de arsură în timpul urinării
 • Sângerări între menstruații

Cancer ovarian

Există mai multe tipuri de cancer ovarian care pot duce la durere ovariană, inclusiv cancer ovarian epitelial, cancer ovarian cu celule germinale, cancer ovarian cu celule stromale și carcinom cu celule mici (SCCO). Deși toate sunt clasificate ca fiind “ovariene”, deoarece privesc ovarele, acestea variază în ceea ce privește originea, tratamentul și prognosticul. Pe măsură ce aceste tipuri de cancer ovarian se dezvoltă, tumorile cresc pe unul sau pe ambele ovare.

Simptomele cancerului ovarian:

 • Durere ovariană care este mai severă sau mai persistentă decât disconfortul asociat cu un ciclu menstrual 
 • Balonare
 • Dureri pelviene sau abdominale (inclusiv dureri ovariene)
 • Dificultăți în a mânca sau senzație de sațietate rapidă
 • Simptome urinare (urgență sau frecvență)

Sarcina ectopică

Durerea pelviană unilaterală ar putea fi un semn al unei sarcini ectopice. Aceasta apare atunci când un embrion se implantează în trompele uterine sau în alte locații din afara uterului. O sarcină ectopică este potențial amenințătoare de viață și este descoperită, de obicei, până în a opta săptămână. Dacă credeți că ați putea fi însărcinată, adresați-vă imediat medicului. Dacă aveți o sarcină ectopică, veți avea nevoie de tratament imediat cu medicamente sau intervenție chirurgicală pentru a preveni ruperea trompelor uterine.

Apendicita, atunci când apendicele este inflamat.

Alte probleme abdominale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală.

Tratament pentru durerea de ovare în timpul ovulației

Cele cărora durerea li se pare prea intensă pot încerca unul dintre următoarele remedii casnice:

 • Luarea unui medicament antiinflamator nesteroidian (AINS).
 • Întinderea.
 • Aplicarea unei comprese calde în zonă timp de 20 de minute la rând.

Concluzie

Pentru multe persoane care au menstruație, durerea ovarelor de la mijlocul ciclului este pur și simplu un semn al ovulației. Însă, există mai multe alte afecțiuni care pot provoca dureri pelviene, dintre care unele sunt grave dacă sunt lăsate netratate. Este întotdeauna o idee bună să acordați atenție corpului și să raportați medicului orice lucru nou sau diferit.