Meniu

Ecografie endovaginala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ecografiile endovaginale sunt uneori numite “ecografii transvaginale”, deoarece dispozitivul care înregistrează imagini ale cavității pelvine (transductorul) este introdus în interiorul vaginului. Procesul este diferit de o ecografie abdominală tradițională, în care medicul deplasează transductorul pe burtă pentru a înregistra imagini.

Ce este o ecografie endovaginală?

O ecografie endovaginală este o procedură de imagistică care îi permite medicului să vă vadă cavitatea pelviană și organele din interiorul pelvisului, cum ar fi colul uterin, uterul, trompele uterine și ovarele. Aceasta poate arăta structuri sau creșteri anormale în zona pelviană care pot indica o afecțiune sau o boală. Medicul poate solicita, de asemenea, o ecografie endovaginală pentru a vă confirma sau monitoriza sarcina. 

Spre deosebire de o ecografie abdominală sau pelvină obișnuită, în care bagheta de ultrasunete (transductorul) se sprijină pe partea exterioară a pelvisului, această procedură presupune ca medicul sau un tehnician să introducă o sondă de ultrasunete la aproximativ 5 sau 6 cm în canalul vaginal.

O ecografie endovaginală oferă o vizualizare mai detaliată a organelor și a țesuturilor moi din interiorul cavității pelvine decât o ecografie abdominală. Totuși, o ecografie abdominală este o opțiune dacă nu se poate face o ecografie endovaginală. De exemplu, dacă sunteți însărcinată și placenta (organul care asigură nutrienții pentru bebeluș) se află în apropierea colului uterin, o ecografie endovaginală poate provoca sângerări inutile.

Când se efectuează o ecografie endovaginală?

Medicul poate solicita o ecografie endovaginală pentru a diagnostica afecțiunile care cauzează simptome neplăcute, cum ar fi durerile pelviene sau sângerările anormale. Această procedură poate oferi informații suplimentare despre anomaliile descoperite în timpul unui examen pelvian care pot duce la un diagnostic. De asemenea, poate fi utilizată pentru a vă monitoriza sarcina.

Există multe motive pentru care ar putea fi necesară o ecografie endovaginală, printre care:

  • Un examen pelvian sau abdominal anormal
  • Sângerare vaginală inexplicabilă
  • Durere pelvină sau infecție
  • O sarcină ectopică (care apare atunci când fătul se implantează în afara uterului, de obicei în trompele uterine)
  • Probleme de fertilitate
  • O verificare a chisturilor sau a fibroamelor sau tumorilor uterine
  • Semne de cancer
  • Verificarea faptului că un dispozitiv intrauterin este plasat corect
  • Afecțiuni ale vaginului, colului uterin, vezicii urinare sau trompelor uterine
  • Polipi endometriali
  • Cicatrici uterine
  • Plasarea placentei

În timpul sarcinii, un medic va recomanda cel mai adesea o ecografie endovaginală ca să:

  • Confirme o sarcină timpurie
  • Examineze placenta pentru anomalii
  • Monitorizeze bătăile inimii fătului
  • Identifice modificări potențial periculoase ale colului uterin
  • Identifice cauza unei sângerări anormale
  • Diagnosticheze un potențial avort spontan

Aceasta nu este o listă completă a utilizărilor ecografiei transvaginale. Dacă nu sunteți sigură de ce medicul v-a recomandat un examen transvaginal, nu ezitați să contactați cabinetul acestuia și să întrebați.

La ce vă puteți aștepta de la o ecografie endovaginală?

În majoritatea cazurilor, o ecografie endovaginală necesită foarte puțină pregătire din partea dumneavoastră. Când este timpul pentru programare, vi se va cere să vă scoateți toate hainele de la brâu în jos și să vă puneți un halat. În funcție de motivul pentru care vi se face ecografia vaginală internă, este posibil să fie necesar ca examinarea să fie efectuată cu vezica goală sau parțial plină. Avantajul unei vezici pline este că ridică intestinele, ceea ce permite o imagine mai bună a organelor pelviene. În cazul în care ecografia endovaginală trebuie efectuată cu vezica plină, trebuie să vă pregătiți pentru ecografie bând aproximativ 1 litru de lichid, cum ar fi apă, cu o oră înainte de efectuarea examinării. Dacă sunteți la menstruație sau aveți menstruație în ziua examinării, trebuie să vă scoateți tamponul sau cupa menstruală înainte ca examinarea să aibă loc.

Ecografia poate avea loc într-o sală de ecografie dintr-un spital, un cabinet privat de radiologie sau o clinică de imagistică obstetricală și ginecologică. Înainte de ecografia endovaginală propriu-zisă, vă veți întinde pe masa de examinare pe spate și vă veți îndoi genunchii. Transductorul este acoperit cu un prezervativ și un gel lubrifiant, apoi este introdus. În timpul consultației inițiale, anunțați medicul dacă sunteți conștient de orice alergie la latex, astfel încât să se poată adapta nevoilor dumneavoastră cu o acoperire a sondei fără latex.

Este posibil să simțiți o ușoară presiune atunci când este introdusă bagheta cu ultrasunete. Această senzație nu este mai mare decât presiunea resimțită în timpul unui test Papanicolau atunci când este introdus speculumul. Odată ce transductorul este în poziție, aceasta produce unde sonore care ricoșează în organele dvs. interne pentru a transmite o imagine a interiorului pelvisului dvs. pe un monitor de vizualizare. În timpul examinării, medicul va roti transductorul încet pentru a obține o imagine completă a organelor interne. În unele cazuri, se poate recomanda o SIS. O SIS, sau ecografie cu perfuzie salină, este un tip special de ecografie endovaginală. Acesta presupune introducerea de soluție salină sterilă în uter înainte de efectuarea ecografiei. Această tehnică este populară deoarece soluția întinde ușor uterul, permițând o imagine mai detaliată a acestuia. Procedura respectivă este extrem de utilă atunci când se încearcă identificarea unei potențiale anomalii în interiorul uterului. Cu toate acestea, nu poate fi folosită la femeile însărcinate sau la femeile cu o infecție vaginală activă.

Ce vor arăta rezultatele?

Rezultatele unei ecografii endovaginale pot diagnostica o serie de afecțiuni medicale. După ce imaginile sunt analizate, medicul va discuta cu dumneavoastră despre măsurile care trebuie luate pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate, dacă este cazul.

De exemplu, dacă sunteți diagnosticată cu cancer ovarian, este posibil să intrați la menopauză precoce și să începeți să suferiți de simptomele menopauzei, cum ar fi uscăciunea vaginală, durerile în timpul sexului și bufeurile. Printre lucrurile pe care medicul le poate observa la examinarea ecografiei endovaginale se numără:

  • Sarcina sănătoasă
  • Sarcina ectopică
  • Avort spontan
  • Infecție pelvină
  • Placenta previa
  • Chisturi
  • Fibroame
  • Cancer care afectează organele de reproducere

Întrebări frecvente

  1. Cine efectuează o ecografie transvaginală?
    Medicul sau un specialist calificat, numit ecograf sau tehnician de ecografie, poate efectua procedura. În unele cazuri, un radiolog instruit poate efectua procedura și poate împărtăși rezultatele cu medicul dvs.
  2. Care sunt riscurile unei ecografii endovaginale?
    Nu există riscuri asociate cu o ecografie endovaginală.  Dacă vă îngrijorează modul în care se va simți examinarea, discutați cu medicul dvs. despre orice îngrijorare pe care o aveți. Dacă simțiți ceva mai semnificativ decât o presiune ușoară în timpul procedurii, anunțați medicul imediat. Unghiul transductorului va fi ajustat astfel încât restul examinării să fie confortabilă.
  3. Este o ecografie endovaginală dureroasă?
    Nu. Transductorul este proiectat să se curbeze la forma vaginului dumneavoastră, astfel încât procedura să fie cât mai puțin dureroasă. De asemenea, gelul lubrifiant plasat pe transductor permite o introducere delicată. Totuși, este posibil să simțiți un oarecare disconfort sau presiune atunci când tehnicianul introduce transductorul în vagin. Procesul se poate simți similar cu un test Papanicolau, când se folosește un speculum pentru a lărgi deschiderea și pentru a avea acces la colul uterin.
  4. Ce tip de rezultate obțineți după o ecografie transvaginală?
    Dacă medicul efectuează procedura, acesta poate discuta cu dumneavoastră rezultatele în aceeași zi sau, pot trimite imaginile unui medic ecologist certificat pentru analiză. Ecologistul va examina imaginile ecografice și va scrie un raport prin care va comunica constatările sale medicului dumneavoastră. Rezultatele testelor pot oferi suficiente informații pentru un diagnostic definitiv. Alternativ, medicul poate solicita teste suplimentare dacă există incertitudini. Adresați întrebări cu referire la modul în care rezultatele  vă pot afecta planul de îngrijire. 

Concluzie

O ecografie endovaginală poate fi utilizată pentru a identifica anomalii care vă afectează organele sexuale, pentru a diagnostica afecțiuni medicale, pentru a verifica starea de sănătate a organelor interne și pentru a verifica stadiul unei sarcini. Nu există practic niciun risc asociat cu o ecografie endovaginală, deși este posibil să resimțiți un oarecare disconfort. Întregul test durează între 30 și 60 de minute, iar rezultatele sunt gata de obicei în aproximativ 24 de ore.

În cazul în care medicul nu reușește să obțină o imagine clară, este posibil să fiți chemată din nou pentru a repeta testul. O ecografie pelvină sau abdominală se face uneori înainte de o ecografie endovaginală, în funcție de simptomele dumneavoastră. Dacă simțiți prea mult disconfort din cauza acesteia și nu puteți tolera procedura, medicul poate efectua o ecografie transabdominală. Aceasta implică aplicarea unui gel pe stomac și apoi utilizarea unui dispozitiv portabil pentru a vă vizualiza organele pelvine. Această abordare este, de asemenea, o opțiune pentru copii atunci când sunt necesare imagini pelvine.

Este important să găsiți medici care prioretizează confortul dvs. în timpul acestei proceduri. Dacă aveți nevoie de o ecografie endovaginală, faceți câteva cercetări pentru a afla despre specialiștii din zona dumneavoastră și alegeți unul cu care vă simțiți confortabil. Nu ezitați să sunați înainte pentru a pune întrebări despre procedură și, dacă preferați, solicitați un tehnolog de sex feminin. Dacă o clinică pare să ezite să se adapteze nevoilor dumneavoastră sau să ia măsuri pentru a vă asigura confortul personal, luați în considerare alte opțiuni. Faceți din confortul dumneavoastră o prioritate și găsiți un medic de calitate care să facă la fel.