Meniu

Ecografie ginecologica

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Uneori, o ecografie pelvină poate fi o parte benefică a îngrijirii ginecologice. Deși majoritatea oamenilor se gândesc la ecografii în termeni de sarcină, acestea pot fi folosite pentru a evalua și diagnostica cu precizie multe lucruri diferite în zona pelviană chiar dacă o persoană nu este însărcinată.

Ce este o ecografie ginecologică?

O ecografie ginecologică este un test de imagistică nedureroasă și neinvazivă care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale structurilor interne de reproducere, inclusiv ovarele, trompele uterine și uterul. Furnizorii de servicii medicale folosesc ecografia ginecologică pentru a diagnostica problemele ginecologice.

De ce poate fi necesară o ecografie ginecologică? 

Ecografiile merg, de obicei, mână în mână cu îngrijirea dumneavoastră ginecologică. Există o mare varietate de utilizări pentru ecografiile ginecologice, inclusiv: 

  • Examinarea problemelor anatomice ale organelor pelvine 
  • Verificarea creșterilor canceroase sau necanceroase 
  • Evaluarea problemelor de fertilitate 
  • Verificarea cauzelor sângerărilor sau a durerilor anormale 
  • Monitorizarea sarcinilor 
  • Evaluarea sarcinilor ectopice 
  • Verificarea unui DIU (dispozitiv intrauterin) 

Cum vă pregătiți pentru o ecografie ginecologică? 

Va trebui să urmați câțiva pași pentru a vă asigura că sunteți pregătită pentru ecografie. În cazurile în care ecografia va fi internă sau externă, veți primi anumite instrucțiuni pe care trebuie să le urmați. De exemplu, dacă veți face o ecografie transabdominală (externă), vezica dumneavoastră trebuie să fie plină. Acest lucru înseamnă că va trebui să beți multă apă înainte de programare. Dacă vă faceți o ecografie transvaginală (internă), vezica dumneavoastră trebuie să fie goală. Ar trebui să vă asigurați că vă prezentați la programare purtând haine largi, confortabile, care pot fi îndepărtate cu ușurință.

Întrebări frecvente

  1. Cât de precisă este o ecografie pelvină?
    Ecografia este foarte precisă și poate oferi informații detaliate în majoritatea cazurilor. însă, ca oricare altă procedură ecografiile au limitări și, uneori, pot fi necesare teste suplimentare sau o repetare a scanării dacă medicul presupune că există semne a unei anormalități.
  2. Când ar trebui efectuată o ecografie ginecologică?
    Majoritatea ecografiilor pelvine pot fi efectuate în orice etapă a ciclului menstrual, inclusiv în timpul menstruației, dacă sunteți de acord cu acest lucru. Unele scanări se efectuează cel mai bine în anumite etape ale ciclului dumneavoastră și vi se va spune dacă este cazul. Scanările pot fi efectuate în orice moment pentru femeile cu cicluri neregulate și pentru cele care nu au menstruație.
  3. Cât timp va dura ecografia genicologică?
    O ecografie pelvină tipică durează undeva între 10 și 15 minute, dar poate fi mai lungă sau mai scurtă. Timpul efectiv necesar va depinde de motivul pentru care vă faceți ecografia și de ceea ce se detectează.
  4. Ce se întâmplă dacă sunteți însărcinată?
    Și acest lucru este în regulă. Ecografia este utilizată zilnic pentru a examina femeile însărcinate și este complet sigură în acest sens. Însă întotdeauna este mai bine să se limiteze timpul necesar pentru efectuarea scanării. 

Concluzie

Ecografiile ginecologice pot fi o parte eficientă a îngrijirii sănătății dumneavoastră feminine. Datorită acestei proceduri vă puteți asigura că organele dvs. interne sunt în bună formă. Dacă în timpul acestei proceduri sunt identificate probleme, puteți începe un tratament cât mai curând posibil. În plus, ecografiile ginecologice sunt foarte utile în evaluarea sarcinilor.