Meniu

Ecografie ovariana: Cand se face si cum functioneaza procedura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ovarele fac parte din sistemul reproducător feminin. Acestea sunt situate în partea inferioară a abdomenului, de ambele părți ale uterului. Femeile au două ovare care produc ovule, precum și hormonii estrogen și progesteron. Medicii pot folosi o ecografie pelvină pentru a găsi probleme cu structura uterului sau a ovarelor, dar poate fi folosită și o ecografie vaginală, care ajută la depistarea chisturilor de pe ovare și la determinarea conținutului lor canceros sau nu. În cazul în care un chist are zone mai solide, este mai probabil să fie cancer. Ecografiile folosesc unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a unei părți a corpului. În cazul unei ecografii ovariene, aceasta poate arăta ovarele, uterul și structurile înconjurătoare.

De ce aveți nevoie de o ecografie ovariană?

Pentru a examina ovarele se poate efectua o ecografie pelvină sau vaginală. De obicei, o ecografie ovariană este recomandată femeilor care prezintă următoarele simptome: sângerări/evacuări, menoragie, polimenoree, amenoree, menstruație neregulată, dureri pelviene, cancer uterin sau ovarian, nodul palpabil, infertilitate-primară sau secundară și alte anomalii.

Ecografiile pelviene și vaginale pot arăta dacă:

  • Ovarele sunt de mărimea potrivită
  • Ovarele au o textură normală
  • Există chisturi pe ovare care conțin sau nu cancer. 

Dacă medicul găsește un chist neașteptat sau un ovar mărit în timpul unui examen pelvian, ar trebui să faceți o ecografie vaginală pentru a evalua dacă aveți cancer. Deoarece majoritatea chisturilor dispar după câteva săptămâni sau luni, este posibil ca medicul să nu vă recomande imediat un plan de tratament. În schimb, există probabilitatea să repete testul ecografic pentru ovare peste câteva săptămâni sau luni pentru a verifica starea dumneavoastră și pentru a se asigura că nu se dezvoltă ulterior cancerul.

Uneori, la femeile care au trecut de menopauză, ovarele nu se văd la ecografie. Acest lucru înseamnă că ovarele sunt mici și nu este probabil să fie canceroase. Dacă aveți un chist cu aspect suspect, specialistul vă va recomanda să faceți o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta. Chistul va fi analizat atent în laborator.

De asemenea, medicii pot folosi un instrument numit indicele de risc de malignitate (IRM) pentru a decide dacă o anomalie are mai multe șanse de a fi cancer sau nu. Acest indice combină rezultatele ecografiei, nivelul CA125 din sânge și starea de menopauză (dacă ați trecut sau nu de menopauză). 

Cum funcționează ecografia ovariană?

Ecografie externă

Dacă aveți o ecografie externă, este posibil să fie nevoie să nu mai mâncați timp de 6 ore înainte. Anunțați echipa de scanare dacă acest lucru va fi o problemă din orice motiv, de exemplu dacă sunteți diabetică. De asemenea, este necesar să aveți vezica urinară plină. În cele mai multe cazuri, medicul vă va informa să beți aproximativ 1 litru de apă cu 1 oră înainte de programare și vi se va cere să nu vă goliți vezica până după scanare.

În timpul scanării vă întindeți pe o masă, lângă aparatul cu ultrasunete. Ecografistul va întinde un gel transparent pe pielea dvs. peste zona pe care o verifică. Gelul se simte rece și ajută la transmiterea undelor sonore către sondă, iar scanarea ovarelor apare pe un ecran. Este posibil să simțiți o mică presiune în timp ce medicul apasă sonda pe piele și o deplasează în jurul zonei pe care o scanează. Dacă acest lucru este inconfortabil, nu ezitați să informați specialistul. Întreaga procedură poate dura până la 45 de minute, în funcție de ceea ce se scanează.

Ecografie vaginală

Dacă vi se face o ecografie vaginală, nu este nevoie de o pregătire specială pentru această scanare. Așadar, puteți mânca și bea în mod normal și vă puteți lua medicamentele în mod normal. Medicul sau ecograful vă va ruga să vă goliți vezica înainte de ecografie și să vă schimbați într-un halat de spital sau să vă dezbrăcați de la brâu în jos. Veți avea un cearșaf pentru a vă acoperi. Apoi va trebui să vă întindeți pe spate. Există suporturi pentru picioare, astfel încât să vă puteți îndoi genunchii și să aveți picioarele depărtate. Dacă această poziție este dificilă pentru dumneavoastră, este posibil să vă puteți întinde pe o parte cu genunchii aduși la piept.  Medicul va introduce apoi o sondă mică și subțire de ultrasunete în vaginul dumneavoastră. Aceasta are aceeași formă și dimensiune ca un tampon. Sonda este acoperită cu o teacă protectoare ca un prezervativ și are un gel lubrifiant pe ea. Testul poate fi inconfortabil și un pic rece din cauza gelului, dar nu ar trebui să doară. Ecograful va mișca ușor sonda pentru a obține imaginile de care are nevoie. 

Rezultatele

Ar trebui să primiți rezultatele ecografiei ovariene în termen de 1 sau 2 săptămâni. Medicul vă poate anunța dacă a observat zone anormale care au fost trimise la laborator. Modificările pot fi cauzate de o serie de afecțiuni, inclusiv chisturi, endometrioză și, uneori, de cancer ovarian. Rezultatele ecografiilor îl vor ajuta pe medicul dumneavoastră să decidă ce să facă în continuare. În cazul în care se observă modificări care ar putea indica un cancer ovarian, medicul dumneavoastră va aranja o programare la un oncolog ginecolog. Aceasta va fi pentru teste și investigații suplimentare pentru a exclude sau confirma cancerul ovarian. Dacă scanarea pare normală, dar simptomele dumneavoastră continuă sau se agravează, atunci trebuie să anunțați medicul și să vă faceți o programare pentru un control în termen de o lună.

Concluzie

O ecografie ovariană este folosită pentru a verifica ovarele unei femei și se realizează de obicei folosind fie o ecografie pelvină, fie o ecografie vaginală. Aceasta este utilizată pentru a detecta orice anomalii, chisturi sau cancer ovarian dacă o pacientă prezintă simptome ale acestor probleme. Dacă simțiți dureri în zona pelviană, aveți antecedente familiale cu cancer ovarian sau vă confruntați cu infertilitatea, cea mai bună modalitate de a avea o imagine de ansamblu a problemelor dumneavoastră este să faceți o ecografie ovariană, după care medicul vă poate prescrie un tratament.