Meniu

Endometru subtire: Intelege semnele si optiunile de tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Endometrul este țesutul care căptușește stratul interior al uterului și este esențial pentru reproducere, deoarece aici are loc implantarea embrionului. Pentru o sarcină reușită, embrionul trebuie să se atașeze de mucoasa endometrială. Există doi hormoni (estrogenul și progesteronul) care ajută la pregătirea și îngroșarea mucoasei endometriale pentru implantare. Pe măsură ce sarcina avansează, toată hrana care este necesară pentru creșterea copilului este furnizată de glandele prezente în mucoasa uterină. Iar în prezența unei mucoase endometriale subțiri, necorespunzătoare, ar fi dificil să se mențină o sarcină.

Ce este un endometru subțire?

Uterul, care poartă fătul pe toată durata sarcinii, este format din trei straturi – cel mai interior, cel mijlociu și cel exterior. Stratul cel mai interior al uterului se numește endometru. Căptușeala endometrului continuă să se schimbe pe parcursul ciclului menstrual. Un endometru gros și sănătos este crucial pentru un ciclu menstrual normal și o sarcină fără probleme.  

Endometriul este cunoscut și sub numele de mucoasa uterină. Grosimea acestuia contribuie în mare măsură la asigurarea unei implantări eficiente a ovulelor fertilizate în interiorul uterului.  Căptușeala uterină trebuie să aibă o grosime de cel puțin 8 mm pentru implantarea cu succes a fătului. Mai târziu, în timpul sarcinii, aceasta hrănește fătul, permițându-i să crească. Atunci când o femeie este supusă unui ciclu de FIV, mucoasa endometrială este măsurată în mod obișnuit prin ecografie transvaginală. Deoarece o grosime a endometrului de 8 mm sau mai mare este considerată normală pentru implantarea cu succes a embrionului, o grosime mai mică de 7 mm este considerată un endometru subțire, iar prezența unor simptome de mucoasă uterină subțire poate scădea șansele unei sarcini reușite. În cazul în care mucoasa endometrului este mai mică de 5 mm, nu există nicio șansă de sarcină.

Semnele unui endometru subțire

Există mai multe motive care determină o mucoasă endometrială subțire.

  • Nivelul scăzut de estrogen
  • Căptușeală endometrială deteriorată
  • Scăderea fluxului sanguin
  • Fibroame uterine
  • Endometrita cronică

Alte motive nu atât de frecvente ale unui endometru subțire sunt:

  • Amenoree/ menstruație anormală
  • Boala inflamatorie pelvină (BIP)
  • D&C sau orice operație pelvină
  • Adeziuni intrauterine
  • Utilizarea excesivă a clomifenului
  • Calitatea slabă a țesutului endometrial
  • Utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive

Pe lângă acestea, femeile se pot confrunta cu unele simptome care pot fi semne ale unui endometru subțire:

  • Probleme care țin de infertilitate
  • Ciclul menstrual anormal sau neregulat
  • Menstruații neregulate sau dureroase
  • Sângerare menstruală insuficientă

Cum se tratează un endometru subțire?

O mucoasă uterină subțire nu este o afecțiune permanentă. De fapt, există modalități naturale de a îngroșa mucoasa uterină în timp ce se încearcă conceperea unui copil:

Creșterea activității fizice 

Căptușeala endometrială subțire poate fi cauzată și de o circulație sanguină deficitară. Lipsa de activitate fizică contribuie la o mucoasă uterină subțire. Exercițiile fizice ajută organismul într-o serie de moduri și ceva la fel de simplu ca mersul pe jos poate îngroșa de fapt mucoasa uterină. Încercați să fiți mai activă și să introduceți în programul zilnic cel puțin 15-20 de minute de activitate fizică.

Suplimentele pe bază de plante 

Suplimentele pe bază de plante sunt o modalitate excelentă de a hrăni organismul și de a crește circulația sângelui. Femeile pot folosi, de asemenea, suplimente pentru a îmbunătăți nivelul de estrogen. Estrogenul este unul dintre cei mai importanți hormoni în sănătatea reproducerii, iar nivelurile scăzute de estrogen duc la o mucoasă endometrială subțire. Trifoiul roșu, lăptișorul de matcă și rădăcina de maca sunt suplimente pline de fitoestrogeni care cresc nivelul de estrogen. Frunza de zmeur, măceșele și floarea de hibiscus ajută la circulația sângelui. 

Masaje 

Masajul ajută la stimularea nervilor și mușchilor obosiți din organism. Masajul extern al zonei abdominale poate ajuta la întărirea mușchilor uterini și la detoxifierea organelor de reproducere. Un fizioterapeut sau un terapeut de masaj autorizat poate efectua acest tip de terapie. Deși există o mulțime de modalități de tratament pentru a îmbunătăți grosimea peretelui uterin și receptivitatea endometrială ulterioară, plasma bogată în trombocite (PRP) este considerată cel mai bun tratament pentru subțierea endometriului și cicatricile rezultate în urma avorturilor spontane. 

Concluzie

Uterul are trei straturi: un strat intern, unul mijlociu și unul extern. Stratul cel mai interior este cunoscut sub numele de endometru. O mucoasă endometrială sănătoasă este suficient de groasă pentru a permite unui ovul fertilizat să se implanteze cu succes. De asemenea, aceasta hrănește fătul, permițându-i să crească. În cazul în care mucoasa endometrială este subțire, implantarea nu va avea loc. Există cinci motive principale pentru o mucoasă endometrială subțire: nivelul scăzut de estrogen, mucoasa endometrială deteriorată, scăderea fluxului sanguin, fibroamele uterine și endometrita cronică.