Meniu

Extirparea uterului

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Histerectomia reprezintă îndepărtarea chirurgicală a uterului și este utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni, inclusiv menstruațiile abundente sau dureroase, fibroamele și prolapsul. Operația poate fi efectuată prin abdomen sau prin vagin. O persoană care are nevoie de extirparea uterului, trebuie să se asigure că înțelege procedura și cum să se recupereze în siguranță după operație. O consultație cu un medic certificat despre simptome, diagnostic și cauze, poate asigura un tratament bine pliat pe necesitățile fiecărui pacient în parte.

Ce este o extirparea uterului? 

Extirparea uterului este o procedură chirurgicală care constă în îndepărtarea uterului unei persoane. Uterul, este locul în care crește un copil atunci când o persoană este însărcinată. Căptușeala uterină este sursa de sânge menstrual. O histerectomie poate fi necesară din mai multe motive. De exemplu, aceasta poate fi utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni dureroase cronice, precum și anumite tipuri de cancer și infecții și este cel mai frecvent utilizată la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani.

Domeniul de aplicare al unei histerectomii variază în funcție de motivul operației. În cele mai multe cazuri, întregul uter este îndepărtat. Medicul poate îndepărta, de asemenea, ovarele și trompele uterine în timpul procedurii. Ovarele sunt organele care produc estrogen și alți hormoni. Trompele uterine sunt structurile care transportă ovulul de la ovar la uter. După extirparea uterului o femeie nu mai are menstruație și nu mai poate rămâne însărcinată. Există diferite tipuri de extirpare a uterului. Acesta depinde de motivul pentru care este nevoie de operație și de cât de mult din uter și din sistemul reproducător din jur poate fi lăsat la locul lui în siguranță. Medicul va discuta ce tip de histerectomie este necesar în funcție de starea fiecărui pacient. Acesta va determina dacă trebuie să vă fie îndepărtate trompele uterine și/sau ovarele.

  • Histerectomie totală. Îndepărtarea uterului și a colului uterin, dar lăsarea ovarelor.
  • Histerectomie supracervicală. Îndepărtarea doar a părții superioare a uterului, lăsând colul uterin.
  • Histerectomie totală cu salpingo-ooforectomie bilaterală. Îndepărtarea uterului, a colului uterin, a trompelor uterine (salpingectomie) și a ovarelor (ooforectomie). Dacă o femei care trece prin această operație nu a ajuns la menopauză, îndepărtarea ovarelor va declanșa simptomele menopauzei.
  • Histerectomie radicală cu salpingo-ooforectomie bilaterală. Îndepărtarea uterului, a colului uterin, a trompelor uterine, a ovarelor, a porțiunii superioare a vaginului și a unor țesuturi și ganglioni limfatici din jur. Acest tip de histerectomie se efectuează atunci când este vorba de cancer.

În ce cazuri trebuie îndepărtat uterul?

Extirparea uterului poate fi efectuată din diferite motive, printre care:

  • Fibroame
    Multe histerectomii se fac pentru a trata permanent aceste tumori benigne din uter care pot provoca sângerări persistente, anemie, dureri pelviene, dureri în timpul actului sexual și presiune asupra vezicii urinare. Pentru fibroamele mari, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală care îndepărtează uterul printr-o incizie în partea inferioară a abdomenului (histerectomie abdominală).
  • Endometrioza
    Aceasta apare atunci când țesutul care căptușește uterul (endometrul) crește în afara uterului, implicând ovarele, trompele uterine sau alte organe. Majoritatea femeilor cu endometrioză au parte de o histerectomie laparoscopică sau robotică sau de o histerectomie abdominală, dar uneori este posibilă o histerectomie vaginală.
  • Adenomioza
    Aceasta apare atunci când țesutul care căptușește în mod normal uterul crește în peretele uterin. Rezultă un uter mărit și menstruații dureroase și abundente.
  • Cancer ginecologic
    Dacă o persoană are cancer la uter, col uterin, endometru sau ovare, sau modificări precanceroase, medicul poate recomanda o histerectomie. Cel mai adesea, tratamentul pentru cancerul ovarian implică o histerectomie abdominală, dar uneori histerectomia vaginală este potrivită pentru femeile cu cancer de col uterin sau endometrial.
  • Prolapsul uterin
    Atunci când țesuturile de susținere pelvină și ligamentele slăbesc sau se întind, uterul se poate lăsa în vagin, provocând scurgeri de urină, presiune pelvină sau dificultăți la mișcările intestinale. Îndepărtarea uterului și repararea țesuturilor de susținere ar putea ameliora aceste simptome.
  • Sângerări uterine anormale
    Atunci când medicamentele sau o procedură chirurgicală mai puțin invazivă nu controlează menstruațiile neregulate, abundente sau foarte lungi, poate fi necesară histerectomia.
  • Dureri pelviene cronice
    Dacă durerea este în mod clar cauzată de o afecțiune uterină, histerectomia ar putea ajuta, dar numai în ultimă instanță. Durerea pelviană cronică poate apărea din mai multe motive, așa că un diagnostic precis al cauzei este esențial înainte de a face o histerectomie.

Alte motive sunt:

  • Sângerări vaginale anormale sau abundente care nu sunt gestionate prin alte metode de tratament.
  • Durere severă cu menstruația care nu este gestionată prin alte metode de tratament.
  • Durere pelviană crescută legată de uter, dar care nu este gestionată prin alte tratamente.

Pentru majoritatea acestor afecțiuni, cu posibila excepție a cancerului, histerectomia este doar una dintre mai multe opțiuni de tratament. Dacă medicamentele sau procedurile ginecologice mai puțin invazive gestionează simptomele, atunci extirparea uterului nu va fi necesară. De exemplu, histerectomia din motive necanceroase este de obicei luată în considerare doar după ce toate celelalte abordări terapeutice au fost încercate fără succes.

Alternative ale extirpării uterului

O histerectomie este o intervenție chirurgicală foarte frecventă, sigură și cu risc scăzut. Dar s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru toate persoanele. Nu ar trebui să fie efectuată la nimeni care încă dorește să aibă copii, decât dacă nu există alte alternative posibile. Din fericire, multe afecțiuni care pot fi tratate cu o extirpare a uterului pot fi tratate și în alte moduri. De exemplu, alte modalități de a gestiona și trata endometrioza includ:

  • Terapie hormonală
  • Contracepție orală
  • Medicamente pentru durere
  • Intervenție chirurgicală laparoscopică
  • Lapratomie
  • Intervenție chirurgicală pentru a secționa nervii pelvieni
  • Embolizarea arterei uterine, care este utilizată pentru a trata sângerările cauzate de fibroame
  • Ablația endometrială, care este o procedură care distruge mucoasa uterului în încercarea de a ușura sângerările abundente
  • Dilatare și chiuretaj (D&C), care îndepărtează țesutul din interiorul uterului

Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, o extirpare a uterului este în mod clar cea mai bună alegere. De obicei, este singura opțiune pentru tratarea cancerului uterin sau cervical. Este important să fie discutate toate opțiunile cu un medic și stabilită cea mai bună alegere pentru starea specifică a pacientului.

Pregătirea pentru extirparea uterului

Pregătirea pentru o intervenție chirurgicală poate fi o experiență stresantă, dar există măsuri pe care un pacient le poate lua pentru a se pregăti și pentru a face ca procedura, precum și recuperarea, să fie cât mai ușoară și fără stres posibil. Colectarea a cât mai multor informații poate ajuta pacientul să se simtă încrezut și pregătit înainte de operație. Este necesară o discuție detaliată cu medicul și chirurgul responsabili de operație pentru a clarifica orice întrebare și nelămurire. 

De asemenea, ar trebui discutate orice medicamente, suplimente sau produse pe bază de plante pe care le primește, iar medicul va anunța dacă trebuie să se schimbe rutina de medicație înainte sau după operație. Unele medicamente pot interacționa cu anestezia utilizată în timpul unei histerectomii abdominale, așa că este important să se discute din timp despre orice medicament. De asemenea, ar trebui să se ofere întrebări despre tipul de anestezie și cât timp va fi necesară șederea  în spital după operație. Timpul de spitalizare după procedură va depinde de tipul de intervenție chirurgicală. Înainte de operație, ar trebui să se ia măsuri pentru a fi cât mai sănătos posibil. Procedând astfel, se reduce riscul de a dezvolta complicații și asigură o recuperare mai rapidă. O persoană care va trece prin extirparea uterului trebuie să:

  • Să nu mai folosească nicotină (țigări, vaping sau orice alte produse cu nicotină)
  • Să se concentreze asupra unei diete nutritive
  • Să facă exerciții fizice în mod regulat
  • Să slăbească, dacă medicul a recomandat acest lucru
  • Să încerce să reducă stresul

După procedură este necesar ca cineva să conducă pacientul acasă. Întrucât activitatea fizică este restricționată în următoarele zile și săptămâni după operație, este necesar să existe cineva care poate oferi ajutor acasă, dacă este posibil.

Ce se întâmplă în timpul unei histerectomii?

Medicul va determina tipul de histerectomie de care este nevoie și cea mai bună metodă chirurgicală pentru a efectua această procedură. Pacientul se va schimba într-un halat de spital și va fi conectat la monitoare care vor monitorizează ritmul cardiac. O linie intravenoasă (IV) este plasată într-o venă din braț pentru a administra medicamente și lichide. Un anestezist va administra fie:

  • Anestezie generală, în care pacientul nu va fi treaz în timpul procedurii;
  • Anestezie locală (numită și anestezie epidurală sau rahidiană), în care sunt plasate medicamente în apropierea nervilor din partea inferioară a spatelui pentru a “bloca” durerea în timp ce pacientul rămâne treaz.

Există mai multe abordări chirurgicale pe care medicul le poate folosi pentru a efectua o histerectomie:

Histerectomia vaginală

Uterul este îndepărtat printr-o incizie în partea superioară a vaginului. Nu există o incizie externă. Punctele dizolvabile sunt plasate în interiorul vaginului. Aceasta este cel mai frecvent utilizată în cazurile de prolaps uterin și în alte afecțiuni nonmaligne (sau necanceroase). Histerectomia vaginală are cele mai puține complicații și cea mai rapidă recuperare (până la patru săptămâni) și este considerată cea mai preferată abordare. Adesea, persoanele pleacă acasă în aceeași zi a acestei intervenții chirurgicale.

Histerectomia laparoscopică

Un laparoscop (un tub subțire cu o cameră video la capăt) este introdus în partea inferioară a abdomenului printr-o mică incizie în buric. Instrumentele chirurgicale sunt introduse prin alte câteva incizii mici. Uterul poate fi îndepărtat în bucăți mici prin inciziile din abdomen sau prin vagin. Unele persoane pleacă acasă în aceeași zi sau după o noapte de spitalizare. O recuperare completă este mai scurtă și mai puțin dureroasă decât o histerectomie abdominală.

Histerectomie laparoscopică asistată de robot

Chirurgul efectuează procedura cu ajutorul unui aparat robotic. Un laparoscop este introdus în abdomen, astfel încât zona pelviană să poată fi vizualizată. Instrumente chirurgicale mici și subțiri sunt introduse prin trei până la cinci incizii în jurul buricului. Brațele și instrumentele robotice sunt controlate de către chirurg. Recuperarea este similară cu cea a unei histerectomii laparoscopice.

Histerectomie abdominală

Uterul este îndepărtat printr-o incizie de șase până la opt centimetri lungime în abdomen. Incizia se face fie de la buric până la osul pubian, fie peste partea superioară a părului pubian. Chirurgul va folosi puncte de sutură sau capse pentru a închide incizia. Este cel mai des folosită atunci când este vorba de cancer, când uterul este mărit sau când boala se răspândește în alte zone pelviene. În general, aceasta necesită o spitalizare mai lungă (două sau trei zile) și o perioadă de recuperare mai lungă.

Recuperarea în urma extirpării uterului

În funcție de tipul de histerectomie, cel mai probabil vor fi nevoie de 1-5 zile de spitalizare. Medicul va administra medicamente pentru durere și va monitoriza semnele vitale, cum ar fi respirația și ritmul cardiac. De asemenea, se încurajează plimbările prin spital cât mai curând posibil. Mersul pe jos ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge în picioare. Dacă a avut loc o histerectomie vaginală, vaginul va fi acoperit cu tifon pentru a controla sângerarea. Medicii vor îndepărta tifonul în câteva zile după operație, dar este posibil să existe scurgeri sângeroase sau maronii timp de câteva zile după aceea. Purtarea unui absorbant menstrual poate proteja hainele de pătare. Mersul este important chiar și în recuperea de acasă. Sunt recomandate totuși plimbări prin casă sau prin curte, pentru a nu supune corpul la efort prea mare. În timpul recuperării trebuie evitate anumite activități, cum ar fi:

  • Împingerea și tragerea de obiecte, cum ar fi aspiratorul
  • Ridicarea de obiecte grele
  • Aplecarea
  • Relațiile sexuale

După o histerectomie vaginală sau laparoscopică, o persoană se poate întoarce la majoritatea activităților obișnuite în decurs de 3 până la 4 săptămâni. Timpul de recuperare va fi puțin mai lung dacă a fost efectuată o histerectomie abdominală. Procesul de vindecare în acest caz ar dura aproximativ 6-8 săptămâni.

Consecințele extirpării uterului

După o histerectomie, o persoană nu va mai avea perioade menstruale și nu va mai putea rămâne însărcinată. De asemenea, se va observa o ameliorare a simptomelor care au și determinat operația în primul rând. Însă, pot fi simțite și efecte secundare emoționale în urma histerectomiei. În timp ce multe persoane simt ușurare în urma extirpării uterului, schimbările dramatice și permanente, cum ar fi pierderea capacității de a rămâne însărcinată sau de a nu mai avea o perioadă menstruală, pot aduce emoții complicate și confuze. Acest lucru este normal, iar pentru a gestiona aceste emoții există grupuri de sprijin. Dacă extirparea uterului are loc împreună cu înlăturarea ovarelor înainte de menopauză, o femei va intra în menopauză imediat după. Dacă însă ovarele sunt păstrate este posibil ca menopauza să înceapă la o vârstă mai tânără decât în medie.

Efecte secundare pe termen scurt

Efectele secundare pe termen scurt pot apărea în timpul sau în zilele și săptămânile care urmează unei histerectomii. Acestea sunt de obicei temporare și pot include:

  • Durere
  • Sângerare
  • Infecție
  • Pneumonie
  • Probleme cu vezica urinară
  • Constipație
  • Cheaguri de sânge în picioare sau plămâni
  • Probleme cu urinarea (pierderea senzației de a urina)

Deși aceste efecte secundare pot fi doar temporare, este important să fie discutate cu un medic cât mai repede dacă sunt observate după operație.

Efecte secundare pe termen lung

Efectele secundare pe termen lung pot apărea la luni sau ani după o histerectomie. Acestea pot dura mult timp și pot include:

  • Limfedem, o acumulare de lichid în picioare sau în abdomen
  • Slăbiciune a mușchilor sau a ligamentelor care susțin vaginul, vezica urinară și rectul
  • Scurtarea vaginului
  • Blocaj intestinal cauzat de țesutul cicatricial

De multe ori, aceste efecte secundare pe termen lung pot fi atenuate cu ajutorul unui plan de tratament. Chiar dacă acestea par să apară după câteva luni după operație este important ca medicul să vie anunțat.

Întrebări frecvente

  1. Cât de frecventă este efectuarea unei histerectomii?
    Este a doua cea mai frecventă intervenție chirurgicală efectuată în rândul femeilor (după operația cezariană).
  2. Care sunt riscurile unei histerectomii?
    O histerectomie este considerată a fi o procedură destul de sigură. Dar, ca în cazul tuturor operațiilor majore, există riscuri asociate. Unele persoane pot avea o reacție adversă la anestezic. Există, de asemenea, riscul de sângerare abundentă și de infecție în jurul locului inciziei. Alte riscuri includ rănirea țesuturilor sau a organelor din jur, inclusiv a vezicii urinare, a intestinelor și a vaselor de sânge. Aceste riscuri sunt rare. Dar dacă apar, este posibil să fie nevoie de o a doua intervenție chirurgicală pentru a le corecta.
  3. Cât durează o procedură de histerectomie?
    Procedura durează între una și trei ore. Timpul poate varia în funcție de dimensiunea uterului și de necesitatea de a îndepărta cicatricile de la operațiile anterioare, precum și dacă, odată cu uterul, se îndepărtează și alte țesuturi, cum ar fi țesutul endometrial, și alte organe, cum ar fi trompele uterine sau ovarele.
  4. Care sunt cele mai frecvente efecte secundare ale extirpării uterului?
    Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale unei histerectomii sunt drenajul vaginal, care poate apărea la o distanță de până la șase săptămâni de la operație, și iritația la locurile de incizie. În cazul în care ovarele au fost îndepărtate în momentul histerectomiei, este posibil să aveți simptome de menopauză, cum ar fi:
    – Bufeuri
    – Uscăciune vaginală
    – Pierderea libidoului
    – Dificultăți de somn (insomnie)
    Medicul va discuta opțiunile de tratament pentru a evita efectele secundare ale menopauzei menționate mai sus.
  5. Care sunt avantajele efectuării extirpării uterului?
    Efectuarea unei histerectomii poate ajuta la ameliorarea simptomelor, mai ales dacă aveți dureri pelviene constante sau sângerări abundente și neregulate. Dacă aveți un risc mai mare de cancer uterin, o histerectomie poate scădea acest risc și poate fi potențial salvatoare de viață.
  6. Care sunt dezavantajele efectuării unei extirpării uterului?
    O histerectomie este o intervenție chirurgicală majoră, cu o recuperare îndelungată. Ea vine cu riscuri și efecte secundare și este permanentă. În funcție de tipul de operație pe care o aveți, puteți intra la menopauză sau puteți avea simptome de menopauză. De asemenea, nu veți putea rămâne însărcinată după procedură. 
  7. Care sunt complicațiile extirpării uterului?
    La fel ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există o mică șansă să apară probleme, inclusiv:
    – Cheaguri de sânge
    – Infecție severă
    – Sângerare
    – Blocaj intestinal
    – Ruperea cusăturilor interne
    – Leziuni ale tractului urinar
    – Probleme legate de anestezie
  8. Poate stomacul să devină plat după extirparea uterului?
    Este foarte normal să vă simțiți balonat sau să aveți senzația de gaze după o histerectomie. Poate dura câteva săptămâni pentru ca umflăturile de pe burtă să dispară. Discutați cu medicul despre modalitățile de reducere a disconfortului. Efectuarea anumitor exerciții, aplicarea unei comprese calde sau schimbarea dietei vă poate ajuta.
  9. Mai este nevoie de un test Papanicolau după extirparea uterului?
    În general, nu, și mai ales dacă se consideră că aveți un risc scăzut de a dezvolta cancer de col uterin. Ar trebui să continuați să faceți un test Papanicolau dacă ați suferit o histerectomie din cauza cancerului.
  10. Când ar trebui să consultați medicul după ce ați suferit o histerectomie?
    Sunați-vă doctorul dacă aveți:
    – Sângerare vaginală de culoare roșie aprinsă
    – O febră de peste 37,77 grade Celsius
    – Greață sau vărsături severe
    – Dificultate la urinare, senzație de arsură la urinare sau urinare frecventă.
    – Creșterea intensității durerii
    – Înroșire, umflătură sau drenaj din ce în ce mai mare la nivelul inciziei dvs.
  11. O histerectomie afectează viața sexuală?
    Funcția sexuală nu este, de obicei, afectată de o histerectomie. Dacă ovarele au fost îndepărtate odată cu uterul, acest lucru ar putea declanșa simptomele menopauzei. Pot apărea simptome precum dorința sexuală scăzută și uscăciunea vaginală. Folosirea unui lubrifiant pe bază de apă poate ajuta cu uscăciunea.
  12. Mai poți avea orgasm după o histerectomie?
    Da, puteți avea în continuare orgasm și ejacula după o histerectomie. Acest lucru se datorează faptului că organele externe ale vaginului și nervii pelvieni care alimentează tractul genital inferior sunt încă intacte după o histerectomie simplă. 
  13. Se simte sexul diferit pentru partenerul meu după o histerectomie?
    Nu, studiile arată că plăcerea sexuală nu se schimbă după o histerectomie. Dacă ovarele au fost îndepărtate și aveți uscăciune vaginală, utilizarea unui lubrifiant vă poate ajuta. În cazuri rare și atunci când histerectomia este efectuată pentru cancer sau prolaps, forma canalului vaginal se modifică după o histerectomie. Acest lucru ar putea duce la durere, în special în timpul penetrării.
  14. Ce umple spațiul gol după o histerectomie?
    După ce vi se face o histerectomie, celelalte organe se deplasează pentru a umple spațiul gol. Intestinul subțire și cel gros umplu, în principal, spațiul ocupat cândva de uter.
  15. Când ar trebui să vă consultați medicul?
    Există multe lucruri de luat în considerare înainte de a face o histerectomie. De exemplu, modul în care operația ar putea avea un impact asupra sănătății fizice și mentale sau planurile de a avea copii în viitor. Este important să discutați riscurile și beneficiile cu medicul. Îi puteți adresa întrebări precum:
    – De ce recomandați o extirpare de uter?
    – Trebuie să fac o extirpare a uterului?
    – Ce tip de histerectomie îmi recomandați și de ce?
    – Care sunt riscurile?
    – Îmi voi păstra ovarele?
    – Ar trebui să-mi fie îndepărtate trompele uterine?
    – Cât timp voi sta în spital și la ce ar trebui să mă aștept?
    – Cât timp va dura recuperarea?
    – Cât va costa operația?
    Dacă sunteți încă nesigură, puteți consulta un alt specialist pentru o a doua opinie sau pentru mai multe informații.

Concluzie

Extirparea uterului este o intervenție chirurgicală relativ sigură care culminează cu îndepărtarea uterului unei persoane. Există câteva tipuri diferite de histerectomii, iar medicul decide în baza situației specifice fiecărui pacient, care este cea mai potrivită metodă. În timp ce această operație este comună și în mare parte sigură, pot exista unele efecte secundare și este posibil să apară unele tulburări emoționale. Asigurați-vă că vă faceți timp să discutați cu un medic și să aflați toate datele despre această operație, astfel încât să puteți fi pregătită atunci când va veni momentul. Pentru multe persoane, o histerectomie poate oferi ușurare și poate chiar să le salveze viața.