Supravegherea si mentinerea starii de sanatate a femeii vizeaza inclusiv sistemul reproducator al acesteia, pentru care se recomanda vizite regulate la medicul ginecolog, pentru consultatii de rutina. Astfel pot fi prevenite foarte multe afectiuni si probleme medicale ginecologice care, in caz contrar, pot degenera.
Obiceiul de a merge la un consult ginecologic periodic, anual, mai ales dupa inceperea vietii sexuale, ar trebui sa le fie inoculta fetelor inca din perioada pubertatii, pentru a constientiza importanta preventiei in ceea ce priveste sanatatea, in general.
De ce ar trebui efectuat anual consultul la ginecolog?
Desi in Romania inca mai exista preconceptia ca mersul la medic este necesar numai atunci cand exista o problema medicala, consultatiile preventive sunt extrem de importante, de aceea se recomanda ca fiecare femeie sa se prezinte la medicul ginecolog cel putin o data pe an, chiar si in absenta unor simptome care sa anunte o problema de sanatate.
Controlul ginecologic anual este o metode de screening preventiv prin intermediul careia femeile isi verifica starea de sanatate a sistemului sau reproducator. Prin intermediul acestui control pot fi descoperite inca de la aparitie unele afectiuni ginecologice a caror evolutie poate fi una negativa si chiar periculoasa pentru sanatatea si viata femeilor.
Controlul ginecologic de rutina este putin diferit in functie de varsta pacientei, deoarece odata cu avansarea in varsta, femeile sunt mai predispuse pentru a dezvolta unele afectiuni ginecologice sau la nivelul sanilor, cum ar fi chisturi, noduli sau chiar tumori, care uneori se pot dovedi a fi maligne – cancerul de col uterin este al patrulea cel mai des diagnosticat la nivel mondial, iar cel de san este pe locul 1 la nivel national.
Astfel ca prin investigatiile si consultatiile anuale de ginecologie, aceste afectiuni pot fi prevenite sau descoperite inca dintr-o faza incipienta, caz in care tratamentele pot fi mai usoare si mai eficiente.
In ce consta consultul anual la ginecolog?
In general, in cadrul consultului ginecologic anual, medicul ginecolog se intereseaza de istoricul medical al pacientei, de starea generala de sanatate, viata sexula si ciclul menstrual, iar ulterior trece si la examenul ginecologic. Acesta consta in examinarea vulvei, vaginului, colul uterin si ovarelor, pentru a verifica starea de sanatate a acestora.
De asemenea, se recomanda ca in cadrul consultului ginecologic sa se efectueze si analiza secretiilor vaginale si testul Babes Papanicolau, anual sau o data la 2 ani daca nu exista factori de risc. Examinarea clinica a sanilor face si ea parte din investigatiile importante legate de consultul ginecologic, fiind recomandat sa fie efectuata la o perioada de 2-3 ani de femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, iar cele de peste 30 de ani anual, impreuna cu o ecografie mamara, care in unele cazuri poate fi completata si de mamografie, mai ales in cazul pacientelor cu varsta peste 40 de ani.
Daca medicul observa o anomalie sau suspecteaza prezenta unei afectiuni, poate recomanda si alte analize sau investigatii medicale, pentru a putea stabili cu exactitate diagnosticul. Prin urmare, medicul ginecolog este unul dintre cei care ar trebui sa se afle pe lista scurta cu medici la care femeile sa apeleze atat atunci cand au o problema de sanatate, cat si pentru obtinerea unor informatii certificate.