Infertilitatea este o problema cu care se confrunta tot mai multe cupluri, in ultima perioada, chiar daca din punct de vedere clinic, partenerii sunt sanatosi, caz in care medicul ginecolog poate recomanda efectuarea unei histerosalingografie, un examen radiologic al sistemului reproducator feminin.
Cand si cum se efectueaza procedura de histerosalpingografie?
Investigatia de histerosalingografie permite o observare mai buna a uterului si trompelor uterine, astfel incat sa se poata depista daca exista un blocaj la nivelul acestora care sa impiedice obtinerea si mentinerea unei sarcini.
De obicei, acest examen radiologic se recomanda cuplurilor care se confrunta cu infertilitate, dar si femeilor care au un tulburari de ciclu menstrual, sangerari anormale ori in cazul de avort spontan. Perioada optima pentru efectuarea acestui examen este intre ziua 8 si 12 dupa menstruatie, de preferat cu vezica goala.
Medicul radiolog va introduce un cateter subtire in colul uterin prin intermediul caruia va fi inserata o substanta de contrast – pe baza de iod – care se va risipi in intregul uter si trompele uterine, facand astfel mau usor de observat acest sistem complex cu ajutorul razelor X.
Acest examen radiologic nu poate fi efectuat insa in cazul femeilor insarcinate, daca exista o infectie pelvina acuta sau o sangerare abundenta.
Tinand cont de modul de desfasurare, procedura de histerosalpingografie este una inconfortabila, care poate fi uneori si dureroasa, motiv pentru care adesea se recomanda ca inainte cu aproximativ o ora de efectuarea procedurii, pacientele sa-si administreze un antiinflamator si chiar un antispastic, pentru a preveni aceste senzatii neplacute.
In plus, este de mentionat faptul ca o astfel de procedura delicata poate dura intre 10 si 30 de minute, dupa care pacienta poate reveni la activitatile cotidiene, insa trebuie sa fie atenta la efectele secundare ale histerosalpingografiei, care vor dura cateva zile dupa investigatie.
Care sunt efectele secundare asociate histerosalpingografiei?
Dupa efectuarea unei investigatii de histerosalpingografie este recomandat ca pacientele sa consume o cantitate mai mare de lichide pentru a favoriza eliminarea substantei de contrast din organism. Totodata, multe dintre acestea se pot confrunta cu anumite efecte secundare neplacute, care le pot afecta programul obsinuit.
De exemplu, in primele 2-3 zile dupa investigatie se pot observa scurgeri hemoragice asemanatoare perioadei de inceput a ciclului menstrual, caz in care se recomanda folosirea unor absorbante externe, deoarece nu sunt indicate absorbantele interne. Aceste scurgeri pot fi insotite si de ameteli, stari de greata si slabiciune, dar care pot fi combatute cu medicamente spasmolitice si analgezice.
Tocmai din cauza acestor simptome se recomanda ca in primele zile dupa histerosalpingografie sa se evite efortul si activitatea fizica, pentru a preintampina aparitia unor posibile accidente.
Desi sunt rare, histerosalpingografia prezinta si o serie de riscuri, cum ar fi alergie la substanta de contrast, aparitia unei infectii pelvine sau o leziune la nivelul uterului. Acestea pot fi semnalate prin aparitia unor simptome precum lesin, febra, varsaturi, scurgeri vaginale urat mirositoare. In astfel de situatii se recomanda un consult ginecologic de urgenta.
In concluzie, desi sunt posibile unele riscuri si efecte secundare neplacute, rezultatele histerosalpingografiei pot fi foarte utile in identificarea cauzelor infertilitati si chiar pentru procedura de fertilizare in vitro.