După luni de zile de sarcină și naștere, vine tranziția de la sarcină la postpartum – și sunt șanse ca femeile să fie obosite, rănite și puțin neliniștite. Dar la ce anume vă puteți aștepta după naștere? Corpul și emoțiile vor experimenta o mulțime de schimbări în zilele și săptămânile care urmează nașterii.
Recuperarea uterului după naștere
În timpul sarcinii, uterul crește pentru a găzdui copilul. Așa că rezultă că, după ce se naște copilul, uterul va fi mai mare decât în mod normal. Acesta începe să se micșoreze la câteva minute după naștere, dar va avea nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru a reveni complet la dimensiunea sa anterioară. Acesta este o parte din motivul pentru care o femeie va părea încă însărcinată pentru o vreme după ce a născut. În primele câteva zile postpartum, vor fi simțite mici contracții sau crampe, mai ales în timpul alăptării. Aceste crampe sunt, de fapt, uterul care se micșorează înapoi la dimensiunea de dinainte de sarcină. Dacă există o îngrijorare cu privire la faptul că uterul nu se micșorează după sarcină sau dacă încă o femeie pare însărcinată după două luni, este important să se discute cu medicul sau cu fizioterapeutul.
De asemenea, pe măsură ce uterul se micșorează la dimensiunea și forma normală, vor fi resimțite dureri în abdomen, în partea inferioară a burții. Aceste dureri se numesc „dureri de după”. Cele mai multe dintre acestea vor fi surde, dar unele vor fi ascuțite. Durerile se pot resimți și în timpul alăptării copilului. Acest lucru se datorează faptului că alăptarea stimulează o substanță chimică din corp, care face ca uterul să se contracte (să se strângă). Pentru multe femei, aplicarea căldurii în zonă ajută la controlul durerii. Poate fi luată în considerare și utilizarea unui suport de încălzire sau a unei sticle cu apă caldă. Durerea abdominală ar trebui să se atenueze în timp. Dacă aceste dureri se înrăutățesc sau nu cedează, ar trebui să fie anunțat medicul. Pe măsură ce uterul pierde acea căptușeală groasă pe care a păstrat-o în timpul sarcinii, vor exista sângerări și scurgeri vaginale, care sunt cunoscute sub numele de lohii. Chiar dacă nașterea a avut lor prin cezariană, vor exista sângerări și scurgeri. Lohiile vor începe ca fiind de un roșu aprins pentru o zi sau două, înainte de a se estompa treptat spre roz, iar apoi spre maro deschis sau galben deschis. Sângerarea și secreția vor fi cele mai abundente în primele câteva zile după naștere, dar vor deveni mai ușoare pe măsură ce trece timpul. În mod obișnuit, lohiile pot dura 4-6 săptămâni, cu o scurgere care scade continuu.
Întrebări frecvente
- Poate uterul să nu revină la normal după sarcină?
Atonia uterului, numită și atonie uterină, este o afecțiune gravă care poate apărea după naștere. Aceasta apare atunci când uterul nu reușește să se contracte și poate duce la o afecțiune care pune în pericol viața, cunoscută sub numele de hemoragie postpartum. Însă această afecțiune nu este foarte frecventă. - Pomparea ajută uterul să se micșoreze?
Pomparea sânilor nu numai că vă ajută să produceți lapte, dar vă ajută și uterul (pântecul) să se micșoreze și scade sângerarea. - De ce îți spun medicii să aștepți 6 săptămâni după naștere?
Medicul se va asigura că vă vindecați conform așteptărilor. Până la 6 săptămâni după naștere, uterul ar trebui, de asemenea, să fi revenit la dimensiunea normală – aproximativ cât un grapefruit. Dacă trebuie să vă faceți un examen pelvian sau dacă ați avut o naștere complicată sau o episiotomie, vă puteți aștepta la un examen pelvian. - Cât timp îi ia uterului să se vindece după cezariană?
Va dura 6-10 săptămâni pentru ca rana să se vindece complet. Dacă observați semne de infecție în jurul rănii, adresați-vă imediat medicului sau moașei. Semnele de infecție includ durere, umflături, secreții urât mirositoare sau desfacerea rănii. - Cum știi când uterul revine la normal după naștere?
În primele două zile după naștere, veți putea simți partea superioară a uterului lângă buric. Într-o săptămână, uterul va fi la jumătate din dimensiunea pe care o avea imediat după ce ați născut. După două săptămâni, acesta va fi din nou în interiorul pelvisului. În aproximativ patru săptămâni, acesta ar trebui să fie aproape de dimensiunea sa de dinainte de sarcină.
Concluzie
Efectele pe termen lung ale sarcinii asupra organismului sunt variate și ar putea părea chiar ciudate, iar unul dintre ele este recuperarea uterului. După naștere, acesta are nevoie de aproximativ 6 săptămâni pentru a reveni la dimensiunea sa obișnuită. După aceea, majoritatea persoanelor sunt pregătite pentru exerciții fizice și activitate sexuală. În cazul în care nu simțiți nicio schimbare în ceea ce privește uterul în această perioadă, cel mai bine este să vă adresați medicului pentru informații suplimentare.