Meniu

Operatie chist ovarian: Cat de grea este procedura si la ce pret este

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Chisturile ovariene sunt saci plini de lichid care se pot dezvolta la femeile aflate în perioada de reproducere sau, rareori, după menopauză. Prima linie de tratament pentru chisturile ovariene este diagnosticarea tipului specific de chist cu ajutorul ultrasunetelor și al analizelor de sânge. Cel mai frecvent tratament este așteptarea atentă, cu excepția cazului în care chistul se dovedește a fi mare sau provoacă simptome. În general, chisturile ovariene dispar în câteva săptămâni fără intervenție, dar pentru femeile cu chisturi cronice, dureroase, se pot recomanda pilulele contraceptive, pe lângă medicamentele pentru durere. Doar în cazuri severe medicul ar putea recomanda îndepărtarea chistului printr-o operație de chist ovarian.

Când este recomandată operația de chist ovarian?

Factorii care sunt luați în considerare atunci când se decide dacă este nevoie sau nu de o intervenție chirurgicală sunt:

  • Simptomele și starea pe care o aveți
  • Mărimea chistului și dacă acesta crește – vi se poate oferi o operație pentru a elimina chisturile simple mai mari de șapte centimetri
  • Felul în care arată chistul la o scanare cu ultrasunete
  • Posibilitatea ca acesta să fie canceros

Ce este o operație de îndepărtare a chisturilor ovariene?

Scopul operației pentru chisturi ovariene este de a îndepărta chisturile care fie cauzează simptome, fie sunt canceroase. Îndepărtarea acestora nu înseamnă că ele nu vor reveni în timp. În general, tratamentul chirurgical depinde de mai mulți factori:

  • Dimensiunea chistului
  • Dacă chistul este dureros
  • Planurile de sarcină
  • Riscul de cancer
  • Operațiile chirurgicale anterioare și istoricul medical

Laparoscopie

Majoritatea chisturilor pot fi îndepărtate prin laparoscopie. Aceasta este un tip de operație, care presupune o mică tăietură în burtă și introducerea unui gaz în pelvis pentru a permite chirurgului să acceseze ovarele. Un laparoscop (un microscop mic, în formă de tub, cu o lumină la capăt) este introdus în abdomen pentru ca chirurgul să poată vedea organele interne. Apoi, se îndepărtează chistul prin mici tăieturi în piele. După ce chistul a fost îndepărtat, tăieturile vor fi închise cu ajutorul unor copci dizolvabile. Se preferă laparoscopia, deoarece provoacă mai puțină durere și are un timp de recuperare mai rapid. Majoritatea persoanelor pot pleca acasă în aceeași zi sau în ziua următoare.

Laparotomie

Dacă chistul este deosebit de mare sau dacă există posibilitatea ca acesta să fie canceros, se poate recomanda o laparotomie. În timpul unei laparotomii, se face o singură tăietură, mai mare, în abdomen, pentru a oferi chirurgului un acces mai bun la chist. Întregul chist și, în cazurile posibile de cancer, ovarul sau alte țesuturi pot fi îndepărtate și trimise la un laborator pentru a se verifica dacă sunt canceroase. Pentru a închide incizia se vor folosi puncte de sutură sau capse. O persoană se poate aștepta la timpi de recuperare mai lungi din cauza amplorii operației. Este posibil să fie nevoie de spitalizare pentru câteva zile după procedură. În cazul femeilor care sunt diagnosticate cu cancer ovarian, de obicei sunt îndepărtate uterul, ovarele și trompele uterine, ceea ce ar face imposibilă sarcina. 

Cum să vă pregătiți pentru o operație de îndepărtare a chisturilor ovariene?

Înainte de operație

În ziua operației de chist ovarian, prezentați-vă la ora de sosire prestabilită pentru a oferi echipelor prechirurgicale timp suficient pentru a vă pregăti pentru operație. În zona preoperatorie în ziua operației, o asistentă medicală vă va evalua semnele vitale, greutatea, starea de graviditate și nivelul de zahăr din sânge, dacă este cazul. Pacientele își vor scoate hainele și bijuteriile și se vor schimba într-un halat chirurgical. Documentele, cum ar fi consimțământul pentru operație și anestezie, vor fi analizate și semnate.  Echipa de anestezie va efectua o altă evaluare amănunțită pentru a determina orice risc de a fi supus anesteziei generale. Se va plasa un cateter intravenos (IV, printr-o venă) pentru a se administra orice medicament necesar în timpul operației. 

În timpul operației

Chirurgia laparoscopică, o intervenție chirurgicală minim invazivă, presupune următorii pași:

  • Se face o mică incizie în abdomen pentru a plasa o cameră minusculă și se face o mică incizie separată pentru ca chirurgul să introducă un instrument cu care să efectueze procedura
  • Chistul este disecat de pe ovar, dacă este posibil (sau poate fi necesară îndepărtarea întregului ovar)
  • Țesutul chistului este îndepărtat din organism
  • Chirurgul îndepărtează camera și instrumentele și apoi închide micile incizii cu suturi mici
  • Se vor aplica pansamente pentru a menține inciziile curate, uscate și intacte

După operația de chist ovarian

După operație, pacienta este transportată cu căruciorul în unitatea de recuperare postanestezie, unde se va recupera timp de aproximativ două până la patru ore. Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, va exista durere după aceea. Majoritatea pacientelor vor fi externate acasă în urma unei operații laparoscopice, iar pacientele care au suferit o procedură de laparotomie vor rămâne în spital timp de două până la patru zile.

Complicații asociate cu chirurgia chisturilor ovariene

Complicațiile posibile ale oricărui tip de operație de chist ovarian includ:

  • Sângerare sau un cheag de sânge, de obicei într-o venă de la picior
  • Infecție
  • Afectarea altor organe, de exemplu, a intestinului, ureterelor sau vezicii urinare, deși acest lucru este mai puțin comun
  • O umflătură în abdomen (numită hernie)

Ar trebui să vorbiți cu un medic sau să contactați spitalul în care ați făcut operația dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:

  • Dureri de burtă care se agravează
  • O temperatură ridicată, mai ales dacă v-ați pierdut și pofta de mâncare sau vă este rău
  • Piele roșie sau dureroasă în jurul cicatricilor 
  • Arsuri sau înțepături când urinați, urinări mai dese sau incapacitatea de a urina
  • Un picior dureros, umflat, roșu și fierbinte
  • Dureri în piept, senzație de lipsă de aer sau tuse cu sânge

Prețul pentru operațiile de chisturi ovariene

Costurile operației de chist ovarian variază de la o țară la alta. Câteva țări care efectuează operații de chist ovarian sunt următoarele:

  • India de la 430 la 797 euro
  • SUA de la 6614 la 10658 euro
  • Marea Britanie de la 5000 la 9000 de euro
  • Canada de la 6500 la 9700 de euro
  • Thailanda de la 2500 la 5000 de euro

Concluzie

Operația de chist ovarian sau cistectomia ovariană sunt termeni comuni care se referă la două intervenții chirurgicale efectuate pentru a elimina chisturile din ovare. Excrescențele respective sunt un fenomen comun în corpul unei femei, deoarece tind să dispară de la sine în câteva luni, dar, în unele cazuri, se dezvoltă și cresc în dimensiuni. Chisturile ovariene care trebuie îndepărtate chirurgical provoacă simptome, cum ar fi dureri în abdomen sau în zona pelviană. Medicul stabilește dacă este nevoie de o operație pentru chisturi ovariene și care dintre intervenții este cea mai potrivită pentru pacientă.