Meniu

Operatie fibrom uterin: Cand e necesara si cat dureaza procedura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fibroamele uterine, sau miomii, sunt tumori benigne (necanceroase) comune care afectează aproximativ 75% dintre femei la un moment dat în timpul vieții lor. De obicei, aceștia au nevoie de tratament atunci când provoacă anemie din cauza sângerărilor abundente cauzate de fibrom, dureri de spate continue sau o senzație de presiune în partea inferioară a abdomenului, probleme în a rămâne însărcinată, probleme în timpul sarcinii, cum ar fi avortul spontan sau travaliul prematur, și probleme cu tractul urinar sau cu intestinele. În funcție de motive, o persoană va trebui să treacă printr-un tip de intervenție chirurgicală sau altul.

S-ar putea să nu fie nevoie de o intervenție pentru fibroamele uterine. Dar aceasta depinde în parte de cât de grave sunt simptomele. 

Tipuri de intervenții chirurgicale pentru fibroamele uterine

În cazurile în care medicația și alte tratamente nu funcționează, opțiunile chirurgicale includ următoarele:

Miomectomia

Miomectomia este o procedură chirurgicală care îndepărtează fibroamele. În funcție de localizarea acestor excrescențe, este posibil ca un chirurg să fie nevoit să îndepărteze și alte țesuturi în acest proces. Chirurgii oferă diferite tehnici de miomectomie. Tehnica tradițională este destul de invazivă, deoarece folosește o tăietură relativ mare. Această incizie poate merge de la buric până la linia bikini sau poate merge orizontal de-a lungul liniei bikini. Unii chirurgi efectuează, de asemenea, operații laparoscopice, care folosesc incizii mai mici, dar necesită mai multă îndemânare.

Procedura de ablație prin radiofrecvență

Ablația prin radiofrecvență distruge fibroamele folosind fie un curent electric, un laser, terapia prin frig, fie ultrasunete, necesitând doar o mică incizie. Cu toate acestea, poate provoca complicații periculoase în timpul sarcinii, cum ar fi cicatrizarea și infecția, așa că medicii nu o recomandă celor care planifică sarcini viitoare. Ablația prin radiofrecvență poate fi o opțiune bună pentru persoanele care iau în considerare o histerectomie și care doresc o procedură mai puțin invazivă.

Ablația endometrială

Ablația endometrială nu îndepărtează fibroamele, dar poate ajuta la ameliorarea sângerărilor abundente. În timpul ablației endometriale, un chirurg folosește o serie de tehnici, care pot include căldură, curent electric, congelare, lasere sau sârmă, pentru a distruge mucoasa uterului. Aceste tehnici reduc sau opresc sângerările abundente. Procedura este mai puțin invazivă decât alte opțiuni chirurgicale. Uneori, medicii o pot efectua chiar și în ambulatoriu, în cabinetul lor. Această procedură poate împiedica femeile să rămână însărcinate în viitor, așa că nu este o opțiune bună pentru cele care ar dori totuși să aibă copii.

Embolizarea fibromilor sau a arterelor

Un medic poate localiza vasele de sânge care alimentează fibromul și le poate întrerupe alimentarea cu sânge. În timpul acestei proceduri, se va introduce un tub în vasele de sânge care alimentează fibromul și apoi se vor injecta particule, mici care blochează alimentarea cu sânge a fibromului. Lipsa de sânge micșorează fibromul. Medicii pot face această procedură în regim de internare sau ambulatoriu, iar recuperarea este destul de simplă. De obicei, fibroamele nu cresc din nou după embolizare. Deși sarcina este uneori posibilă după embolizarea fibromilor, medicii nu cunosc suficient de bine riscurile. Prin urmare, ei nu recomandă această procedură pentru femeile care doresc să rămână însărcinate.

Intervenție chirurgicală cu ultrasunete focalizate ghidate prin rezonanță magnetică

În cazul ultrasunetelor focalizate ghidate prin rezonanță magnetică (MRgFUS), un medic folosește ultrasunete pentru a încălzi și distruge fibroamele. Această procedură poate viza fibroamele individuale și poate evita afectarea țesutului sănătos din jur. Un medic va face o scanare RMN pentru a determina dacă o persoană este un candidat potrivit pentru MRgFUS. Este posibil ca aceștia să nu recomande MRgFUS dacă fibroamele sunt prea mari sau prea apropiate de oase sau de intestin. MRgFUS poate fi o opțiune bună pentru femeile care intenționează să rămână însărcinate, deoarece lasă uterul intact. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe date pentru a confirma siguranța sa pentru aceste persoane.

Histerectomie

O histerectomie este o intervenție chirurgicală de îndepărtare a uterului și, uneori, a ovarelor, care elimină definitiv fibroamele uterine. Această procedură nu este o opțiune pentru oricine plănuiește o viitoare sarcină, deoarece îndepărtează uterul. Unele persoane optează pentru a lăsa ovarele la locul lor, astfel încât acestea să continue să producă estrogen.

Morcelarea

Morcelarea este o procedură care reduce dimensiunea fibroamelor, astfel încât un chirurg să le poată îndepărta printr-o mică incizie în abdomen. Un medic poate utiliza morcelarea în timpul unei miomectomii, histerectomii sau al unei alte intervenții chirurgicale. Morcelarea, un proces de rupere a fibroamelor în bucăți mai mici, poate crește însă riscul de răspândire a cancerului dacă o masă canceroasă nediagnosticată anterior este supusă morcelării în timpul miomectomiei. Există mai multe modalități de a reduce acest risc, cum ar fi evaluarea factorilor de risc înainte de operație, morcelarea fibromului într-o pungă sau extinderea unei incizii pentru a evita morcelarea.

Tratamentele pentru fibroame includ:

  • Pilule contraceptive
    Contraceptivele hormonale pot încetini creșterea fibromului și pot preveni perioadele grele și dureroase.
  • Medicamente pentru durere
    Medicamentele analgezice cu sau fără prescripție medicală pot ajuta cu durerea fibromului, în special durerea fibromului legată de menstruație.
  • Suplimente de fier
    Pentru persoanele cu sângerări abundente care provoacă anemie, suplimentele de fier pot fi de ajutor.
  • Agoniști ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH)
    Aceste medicamente pot ajuta la micșorarea fibroamelor. Unii medici le recomandă înainte de intervenția chirurgicală pentru a facilita îndepărtarea fibromului.

Cum are loc operația de fibrom uterin?

Miomectomia, care este o intervenție chirurgicală prin care se elimină doar fibroamele, poate reduce durerea și alte simptome. Aceasta permite ca uterul să fie lăsat la locul lui. Intervenția chirurgicală se poate face:

  • Prin vagin și în uter, cu ajutorul unui osciloscop luminat
  • Printr-o tăietură mare în burtă
  • Prin mai multe tăieturi mici în burtă, folosind un osciloscop luminat. Aceasta se numește laparoscopie.

Scoaterea fibroamelor scade sângerările menstruale și durerile pelviene cauzate de fibroame și poate îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată. Cu toate acestea, fibroamele au tendința de a crește din nou, cu excepția cazului în care este scos uterul. Fibroamele pot reveni atunci când se face o intervenție chirurgicală pentru a le scoate doar pe ele. Apariția repetată a acestora trebuie abordată cu un medic în baza specificului fiecărui pacient în parte. Tăierea peretelui uterin în timpul acestei intervenții chirurgicale poate cauza probleme la o sarcină viitoare. În timpul travaliului, este posibil ca uterul să nu funcționeze așa cum ar trebui. Acest lucru ar putea însemna că va fi nevoie de o naștere prin cezariană.

Înainte de intervenția chirurgicală, este necesară încetarea anumitor medicamente, cum ar fi aspirină, ibuprofen, naproxen, Clopidogrel, warfarină și alte diluante de sânge. Medicul va oferi informații cu privire la ce medicamente trebuie luate în continuare în ziua operației. De asemenea, trebuie raportate oricare posibile tulburări de sângerare sau alte afecțiuni medicale pe care pacienta le poate avea. Se pot lua probe de sânge în cazul în care este nevoie de o transfuzie de sânge. În plus, este recomandată evitarea fumatului, pentru o recuperare mai rapidă. În ziua intervenției chirurgicale nu se bea și nu se mănâncă nimic după miezul nopții din noaptea dinaintea operației. Medicamentele prescrise de medic se iau cu o înghițitură mică de apă. 

După operație, majoritatea pacienților pot pleca acasă în aceeași zi. În unele cazuri, poate fi necesară o ședere peste noapte. Dacă se face laparoscopie, pot exista dureri în jurul locului intervenției chirurgicale în primele 24 până la 48 de ore după operație. 

Complicații după operația de fibroame uterine

  • Risc de răspândire a cancerului uterin
  • Incapacitatea de a avea copii
  • Recreșterea fibromului

Concluzie

Intervenția chirurgicală poate schimba viața persoanelor ale căror fibroame interferează cu calitatea vieții lor, deoarece poate îmbunătăți multe aspecte ale sănătății lor. Cu toate acestea, toate intervențiile chirurgicale prezintă anumite riscuri, astfel încât este vital să se exploreze toate opțiunile de tratament. Un medic poate oferi sfaturi cu privire la operațiile care ar putea fi adecvate. De asemenea, o persoană poate dori să ia în considerare posibilitatea de a solicita o a doua opinie înainte de a accepta o intervenție chirurgicală.