Meniu

Ovare polichistice

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este cea mai frecventă tulburare hormonală la femeile de vârstă reproductivă, care apare în timpul anilor de reproducere. O femeie care suferă de SOPC, este posibil să nu aibă menstruații foarte des sau să dureze multe zile. Cauza exactă a sindromului ovarelor polichistice este necunoscută. De asemenea, este dificil de știut exact câte femei îl au, dar se crede că este foarte frecvent. Diagnosticul și tratamentul precoce, împreună cu pierderea în greutate, pot reduce riscul de complicații pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Ce este sindromul ovarelor polichistice și cum se formează? 

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o afecțiune în care ovarele produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini care, de obicei, sunt prezenți la femei în cantități mici. În timpul ovulației, în unele cazuri, o femeie nu produce suficient de mulți hormoni necesari pentru a ovula. Atunci când ovulația nu are loc, ovarele pot dezvolta multe chisturi mici. Aceste chisturi produc hormoni numiți androgeni, care în continuare sunt responsabili pentru dezvoltarea ovarelor polichistice. În afară de androgeni, ovarele produc estrogen și progesteron – hormoni care reglează ciclul menstrual. Denumirea sindromului descrie numeroasele chisturi mici (saci plini de lichid), care se formează în ovare. Acești saci sunt foliculi, fiecare dintre ei conținând un ovul imatur. Ovulele nu ajung niciodată suficient de mature pentru a declanșa ovulația. Lipsa ovulației alterează nivelurile de estrogen, progesteron, FSH și LH. Nivelurile de progesteron sunt mai mici decât de obicei, în timp ce nivelurile de androgeni sunt mai mari decât. Hormonii masculini suplimentari perturbă ciclul menstrual, astfel încât femeile cu SOPC au mai puține menstruații decât în mod normal. Cele trei caracteristici principale ale sindromului ovarelor polichistice sunt:

  • Chisturi la nivelul ovarelor
  • Niveluri ridicate de hormoni masculini
  • Menstruații neregulate sau omise

Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice?

Cauza exactă a sindromului ovarelor polichistice nu este clară. Multe femei cu această afecțiune au rezistență la insulină. Obezitatea poate, de asemenea, să crească nivelul de insulină și să agraveze simptomele. Această afecțiune poate fi, de asemenea, întâlnită în familie. Este frecvent ca surorile sau o mamă și o fiică să aibă sindromul ovarelor polichistice. Factorii care ar putea contribui la apariția acestuia sunt:

Rezistența la insulină

Insulina este un hormon pe care îl produce pancreasul. Acesta permite celulelor să utilizeze zahărul, principala sursă de energie a organismului. Dacă celulele devin rezistente la acțiunea insulinei, atunci nivelul de zahăr din sânge poate crește. Acest lucru poate determina organismul să producă mai multă insulină pentru a încerca să scadă nivelul de zahăr din sânge. Prea multă insulină ar putea face ca organismul să producă prea mult hormon masculin androgen, astfel creând probleme cu ovulația. Un semn al rezistenței la insulină este reprezentat de pete întunecate și catifelate de piele în partea inferioară a gâtului, la subsuori, în zona inghinală sau sub sâni. Un apetit mai mare și creșterea în greutate pot fi alte semne.

Dezechilibru hormonal

La multe femei cu sindromul ovarelor polichistice se constată că au un dezechilibru la nivelul anumitor hormoni, printre care:

  • Niveluri crescute de testosteron – un hormon considerat adesea ca fiind un hormon masculin, deși toate femeile produc de obicei cantități mici din acesta.
  • Niveluri ridicate de hormon luteinizant (LH) – acesta stimulează ovulația, dar poate avea un efect anormal asupra ovarelor dacă nivelurile sunt prea ridicate.
  • Niveluri scăzute de globulină, care leagă hormonii sexuali – o proteină din sânge care se leagă de testosteron și îi reduce efectul.
  • Niveluri crescute de prolactină (doar la unele femei cu sindromul ovarelor polichistice) – un hormon care stimulează glandele mamare să producă lapte în timpul sarcinii. 

Motivul exact pentru care apar aceste modificări hormonale nu este cunoscut. S-a sugerat că problema ar putea începe în ovar, în alte glande care produc acești hormoni sau în partea creierului care controlează producția lor. Modificările pot fi cauzate, de asemenea, de rezistența la insulină.

Inflamație de grad scăzut 

Celulele albe din sânge produc substanțe ca răspuns la infecții sau leziuni. Acest răspuns se numește inflamație de grad scăzut. Cercetările arată că persoanele cu sindromul ovarelor polichistice au un tip de inflamație de grad scăzut pe termen lung, care determină ovarele polichistice să producă androgeni. Acest lucru poate duce la probleme cardiace și ale vaselor de sânge.

Ereditatea

Cercetările sugerează că anumite gene ar putea fi legate de ovarele polichistice. A avea un istoric familial de sindrom al ovarelor polichistice poate juca un rol în dezvoltarea acestei afecțiuni.

Excesul de androgeni

Ovarele polichistice pot produce niveluri ridicate de androgeni. Prea mulți androgeni pot interfera cu ovulația. Acest lucru înseamnă că ovulele nu se dezvoltă în mod regulat și nu sunt eliberate din foliculii în care se dezvoltă. Excesul de androgeni poate duce, de asemenea, la hirsutism și acnee.

Sindromul ovarelor polichistice – simptome

Simptomele sindromului ovarelor polichistice încep adesea în jurul primei perioade menstruale. Uneori, simptomele se dezvoltă mai târziu, după ce menstruația a apărut de o anumită perioadă. Acestea vor deveni de obicei evidente în timpul adolescenței târzii sau la începutul vârstei de 20 ani. Un diagnostic este pus atunci când există cel puțin două dintre aceste simptome ale sindromului ovarelor polichistice:

  • Menstruații neregulate
    Faptul că aveți puține menstruații sau care nu sunt regulate, sunt semne comune ale ovarelor polichistice. Același lucru se aplică și în cazul în care menstruația durează mai multe zile sau mai mult decât este tipic. De exemplu, s-ar putea să aveți mai puțin de nouă pe an, iar acestea pot avea loc la mai mult de 35 de zile distanță. Este posibil să aveți probleme în a rămâne însărcinată. Sângerările abundente sunt un alt simptom comun. Mucoasa uterină se acumulează pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât menstruațiile pe care le aveți pot fi mai abundente decât în mod normal. 
  • Prea mulți androgeni
    Nivelurile ridicate ale hormonului androgen pot duce la un exces de păr facial și corporal. Mai mult de 70% dintre femeile cu această afecțiune au un exces de păr pe față și pe corp – inclusiv pe spate, pe burtă și pe piept. Creșterea excesivă a părului se numește hirsutism. Uneori, pot apărea acnee severă și chelie de tip masculin. 
  • Ovarele inflamate
    Ovarele ar putea fi mai mari, iar în jurul marginii se pot dezvolta mulți foliculi care conțin ovule imature. Acestea ar putea să nu funcționeze așa cum ar trebui.
  • Dificultate în a rămâne însărcinată ca urmare a ovulației neregulate sau a absenței acesteia.
  • Dureri de cap
    Modificările hormonale pot declanșa dureri de cap la unele femei.

Sindromul ovarelor polichistice este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate mai târziu în viață, cum ar fi diabetul de tip 2 și niveluri ridicate de colesterol. Semnele și simptomele sindromului ovarelor polichistice sunt de obicei mai severe la persoanele cu obezitate.

Complicații și factori de risc în cazul ovarului polichistic

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice sunt mai predispuse să dezvolte anumite probleme grave de sănătate. Printre acestea se numără diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, probleme cu inima și cu vasele de sânge sau cancerul uterin. 

Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta și includ:

  • Probleme în a rămâne însărcinată
    Chisturile din ovare pot interfera cu ovulația. Acesta este momentul în care unul dintre ovare eliberează un ovul în fiecare lună. Dacă un ovul sănătos nu este disponibil pentru a fi fertilizat de un spermatozoid, femeia nu poate rămâne însărcinată. În cazul unei femei care suferă de SOPC, sarcina poate fi posibilă uneori doar dacă este luat un tratament de medicamente și se lucrează cu un specialist în fertilitate pentru a face acest lucru posibil.
  • Probleme cu insulina și diabetul
    Rezistența la insulină poate face ca organismul să producă prea mulți androgeni. Dacă persoana are rezistență la insulină, celulele din mușchi, organe și alte țesuturi nu absorb foarte bine zahărul din sânge. Ca urmare, există prea mult zahăr care se deplasează prin fluxul sanguin. Acest lucru se numește diabet, care poate cauza probleme cu sistemul cardiovascular și cu cel nervos. Sindromul ovarelor polichistice poate provoca, de asemenea, diabet gestațional, adică diabet în timpul sarcinii.
  • Sindromul metabolic
    Acest grup de simptome crește riscul de boli cardiovasculare. Simptomele includ niveluri ridicate de trigliceride și niveluri scăzute de colesterol, tensiune arterială ridicată și niveluri ridicate de zahăr în sânge.

Alte complicații frecvente ale sindromului ovarelor polichistice includ:

  • Avort spontan sau naștere prematură
  • Depresie
  • Anxietate
  • Tulburări de alimentație
  • Sângerări din uter și un risc mai mare de cancer uterin
  • Probleme de somn, inclusiv apnee în somn 
  • Inflamația ficatului
  • Cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial)

Cum este diagnosticat sindromul ovarelor polichistice?

Diagnosticul sindromului ovarelor polichistice poate fi pus, de obicei, dacă au fost excluse alte cauze rare ale acelorași simptome și dacă sunt îndeplinite cel puțin 2 dintre următoarele 3 criterii:

  • Menstruații neregulate sau rare – acest lucru indică faptul că ovarele nu eliberează regulat ovule.
  • Analizele de sânge arată niveluri ridicate de “hormoni masculini”, cum ar fi testosteronul.
  • Scanări care confirmă prezența ovarelor polichistice.

Deoarece numai 2 dintre acestea trebuie să fie prezente pentru a diagnostica sindromul ovarelor polichistice, nu va trebui neapărat să se facă o ecografie înainte ca afecțiunea să fie confirmată. Medicul vă va întreba despre istoricul medical și despre simptome. Veți avea, de asemenea, un examen fizic, care va include probabil un examen pelvian. Acest examen verifică sănătatea organelor de reproducere, atât în interiorul, cât și în exteriorul corpului. Unele dintre simptomele sindromului ovarelor polichistice sunt asemănătoare cu cele cauzate de alte probleme de sănătate. Din acest motiv, este posibil să vi se facă și teste precum:

  • Ecografie – utilizează unde sonore și un computer pentru a crea imagini ale vaselor de sânge, țesuturilor și organelor. Acest test este folosit pentru a examina dimensiunea ovarelor și pentru a vedea dacă acestea au chisturi. Testul poate, de asemenea, să examineze grosimea mucoasei uterului (endometru).
  • Teste de sânge – caută niveluri ridicate de androgeni și alți hormoni. Medicul poate verifica, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge. S-ar putea să se verifice și nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
  • Examen pelvian – se verifică organele de reproducere pentru a vedea dacă există o creștere anormală a țesuturilor sau alte modificări. 

Sindromul ovarelor polichistice – tratament

Tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice depinde de o serie de factori. Aceștia pot include vârsta, cât de severe sunt simptomele și starea generală de sănătate. Tipul de tratament poate depinde, de asemenea, de cazul în care pacienta dorește să rămână însărcinată în viitor. Dacă se intenționează o sarcină, tratamentul poate include:

  • O schimbare a dietei și a activității
    O dietă sănătoasă și mai multă activitate fizică vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să vă reduceți simptomele. De asemenea, acestea pot ajuta organismul să utilizeze insulina mai eficient, să reducă nivelul de glucoză din sânge și vă pot ajuta să ovulați.
  • Medicamente pentru a provoca ovulația
    Medicamentele pot ajuta ovarele să elibereze ovule în mod normal. Aceste medicamente au, de asemenea, anumite riscuri. Ele pot crește șansele unei nașteri multiple (gemeni sau mai mulți). De asemenea, pot provoca hiperstimulare ovariană, când se eliberează prea mulți hormoni, fapt ce duce la simptome precum balonare abdominală și dureri pelviene.

Dacă nu intenționați să rămâneți însărcinată, tratamentul poate include:

  • Pilule contraceptive
    Acestea ajută la controlul ciclurilor menstruale, la scăderea nivelului de androgeni și la reducerea acneei. Medicul vă poate prescrie pilule contraceptive care conțin versiuni fabricate în laborator ale hormonilor estrogen și progestativ. Aceste pilule pot ajuta la reglarea ciclului menstrual prin reducerea producției de androgeni. Dacă nu puteți tolera o pilulă contraceptivă combinată, medicul vă poate recomanda o pilulă numai cu progestativ. Mijloacele contraceptive hormonale – pilule, un plasture pentru piele, un inel vaginal, injecții sau un dispozitiv intrauterin – pot ajuta la restabilirea unor menstruații regulate. Aceste metode contraceptive pot, de asemenea, să vă reducă șansele de a avea cancer endometrial, în mucoasa interioară a uterului.
  • Medicamente pentru diabet
    Acestea sunt  adesea folosite pentru a reduce rezistența la insulină în sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, pot ajuta la reducerea nivelurilor de androgeni, la încetinirea creșterii părului și vă pot ajuta să ovulați mai regulat.
  • O schimbare în dietă și activitate
    O dietă sănătoasă și mai multă activitate fizică vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți simptomele. De asemenea, acestea pot ajuta organismul să utilizeze insulina mai eficient, să reducă nivelul de glucoză din sânge și vă pot ajuta să ovulați. Medicamentele pot face ca pierderea în greutate să fie mai ușoară atunci când o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată nu sunt suficiente. Diferite medicamente acționează în moduri diferite. Medicul vă va prescrie medicamentul pe care îl consideră cel mai eficient. Dacă pacienta este grav obeză și alte metode nu au ajutat la pierderea în greutate, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate. Schimbarea greutății după aceea, poate regla ciclul menstrual și hormonii și poate reduce șansele de a avea diabet.
  • Medicamente pentru a trata alte simptome
    Unele medicamente pot ajuta la reducerea creșterii părului sau a acneei.

Modificări ale dietei și ale stilului de viață pentru sindromul ovarelor polichistice

Un stil de viață mai sănătos, cu o dietă mai bună, exerciții fizice regulate, lipsa fumatului, mai puțin stres și controlul diabetului și al altor afecțiuni medicale ar trebui să vă îmbunătățească șansele de fertilitate. Ajustările stilului de viață se concentrează pe crearea unui plan personal de activitate fizică de intensitate moderată timp de 30 de minute, 5 zile pe săptămână. Efectuarea a 3 ore de exerciții fizice pe săptămână este suficientă pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină la femeile cu sindromul ovarelor polichistice, mai ales dacă ați fost inactive până acum. Exercițiile fizice pot ajuta ajuta la stabilirea unei mase corporale sănătoase dar, mai important, pot ajuta la pierderii grăsimii din jurul abdomenului – aceasta este cea care contribuie direct la rezistența la insulină, care alimentează simptomele ovarelor polichistice – chiar dacă nu se pierde nicio greutate. 

Gestionarea greutății

Deși, nu toate persoanele care au ovare polichistice sunt supraponderale, multe femei totuși suferă de o creștere în greutate, care le poate afecta hormonii. În astfel de cazuri, sau altele mai grave cum ar fi obezitatea, pierderea în greutate ajută la revenirea hormonilor la niveluri normale. Pierderea a 10% din greutatea corporală poate contribui la previzibilitatea ciclului menstrual. Iar acest lucru ar trebui să ajute o femei să rămână însărcinată. Medicul poate recomanda o dietă mai slabă în calorii și grăsimi și urmărirea mărimii porțiilor. Totuși, pierderea în greutate nu este ușoară pentru toată lumea. Un nutriționist sau un dietetician ar putea fi în măsură să ofere ajutor. De asemenea, ținerea unui jurnal cu mese și gustări sau folosirea unei aplicații care monitorizează mesele, poate face lucrurile mai ușoare.

Gestionarea zahărului din sânge

Multe persoane cu ovare polichistice au, de asemenea, rezistență la insulină. Asta este atunci când corpul nu folosește insulina așa cum ar trebui. Insulina menține stabil nivelul de zahăr din sânge. Pentru a-l gestiona, medicul poate sugera consumul de alimente care sunt mai sărace în zahăr și anumiți carbohidrați (glucide). Unii carbohidrați sunt buni, totuși, cum ar fi legumele și fructele. Dar trebuie evitate cele, care se găsesc în alimentele procesate, în făina albă, orez, cartofi și zahăr. Consumul altor alimente sănătoase – carne de pasăre și alte tipuri de carne slabă, pește și cereale integrale – poate ajuta, de asemenea, cu nivelul de zahăr din sânge. 

Exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la arderea caloriilor și la creșterea masei musculare. Acest lucru poate contribui la scăderea rezistenței la insulină, ceea ce poate reduce androgenii din corp. Asta, la rândul său, poate fi de folos în cazul sindromului ovarian polichistic.

Gestionarea stresului

Depresia și anxietatea sunt mai frecvente la femeile cu sindromul ovarelor polichistice decât la femeile fără această afecțiune. Dezechilibrele hormonale pot afecta starea de spirit, iar luptele de a învăța să faceți față provocărilor ovarelor polichistice pot juca cu siguranță un rol în schimbările de dispoziție.

Sindromul ovarelor polichistice și sarcina

Multe femei cu sindromul ovarelor polichistice au copii fără a fi nevoie de tratament pentru infertilitate, dar unele vor avea nevoie de asistență medicală pentru a le ajuta să rămână însărcinate. La femeile cu sindromul ovarelor polichistice, nivelurile ridicate de androgeni și insulină pot afecta ciclul menstrual și pot împiedica ovulația, care se poate opri complet (anovulație) sau poate apărea neregulat. Acest lucru poate face mai dificil procesul de a  rămâne însărcinată pe cale naturală, însă acest lucru nu determină infertilitatea. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice pot avea, de asemenea, un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii.

Întrebări frecvente

  1. Ce este sindromul ovarelor polichistice?
    Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o problemă de sănătate comună cauzată de un dezechilibru al hormonilor de reproducere. Dezechilibrul hormonal creează probleme la nivelul ovarelor. Ovarele produc ovulul care este eliberat în fiecare lună ca parte a unui ciclu menstrual sănătos. În cazul SOPC, este posibil ca ovulul să nu se dezvolte așa cum ar trebui sau să nu fie eliberat în timpul ovulației așa cum ar fi normal.
  2. Cine suferă de sindromul ovarelor polichistice?
    Femeile între 15 și 44 de ani sau în timpul anilor de reproducere, au SOPC. Cele mai multe femei află că au acest sindrom între 20 și 30 de ani, când au probleme în a rămâne însărcinate și se adresează medicului. Totuși, sindromul ovarelor polichistice poate apărea la orice vârstă după pubertate. Riscul de a suferi de aceasta poate fi mai mare dacă aveți obezitate sau dacă aveți o mamă, o soră sau o mătușă cu această afecțiune.
  3. Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?
    Unele dintre simptomele sindromului ovarelor polichistice includ:
    Ciclul menstrual neregulat. Femeile cu ovare polichistice pot să nu aibă menstruație sau să aibă mai puține menstruații (mai puțin de nouă într-un an). Menstruațiile lor pot veni la fiecare 21 de zile sau mai des. Unele femei cu sindromul ovarelor polichistice nu mai au perioade menstruale.
    Prea mult păr pe față, pe bărbie sau pe părțile corpului unde bărbații au de obicei păr. Acest lucru se numește “hirsutism”. Hirsutismul afectează până la 70% dintre femeile cu ovare polichistice.
    Acnee pe față, pe piept și în partea superioară a spatelui.
    Subțierea părului sau căderea acestuia, provocând chelie de tip masculin.
    Creștere în greutate sau dificultăți în a pierde în greutate.
    Întunecarea pielii, în special de-a lungul pliurilor gâtului, în zona inghinală și sub sâni
    Etichete de piele, care sunt mici lambouri de piele în exces la axilă sau în zona gâtului.
  4. Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice?
    Cauza exactă a sindromului ovarelor polichistice nu este cunoscută. Cei mai mulți experți consideră că mai mulți factori, inclusiv cei genetici, joacă un rol:
    Niveluri ridicate de androgeni. Androgenii sunt uneori numiți “hormoni masculini”, deși toate femeile produc cantități mici de androgeni. Androgenii controlează dezvoltarea trăsăturilor masculine, cum ar fi calviția cu tendință masculină. Femeile cu SOPC au mai mulți androgeni decât în mod normal.
    Niveluri ridicate de insulină. Insulina este un hormon care controlează modul în care alimentele pe care le consumați sunt transformate în energie. Rezistența la insulină reprezintă momentul în care celulele organismului nu răspund în mod normal la insulină. Ca urmare, nivelul acesteia din sânge devine mai mare decât în mod normal. Multe femei cu sindromul ovarelor polichistice au rezistență la insulină, în special cele care sunt supraponderale sau obeze, au obiceiuri alimentare nesănătoase, nu fac suficientă activitate fizică și au un istoric familial de diabet (de obicei, diabet de tip 2). 
  5. Poate o femeie să rămână însărcinată dacă are sindromul ovarelor polichistice?
    Da. Faptul că aveți sindromul ovarelor polichistice nu înseamnă că nu puteți rămâne însărcinată. Acesta este una dintre cele mai frecvente, dar tratabile, cauze de infertilitate la femei. 
  6. Este sindromul ovarelor polichistice legat de alte probleme de sănătate?
    Da, studiile au găsit legături între sindromul ovarelor polichistice și alte probleme de sănătate, inclusiv:
    Diabetul. Mai mult de jumătate dintre femeile cu sindromul ovarelor polichistice vor avea diabet sau prediabet (intoleranță la glucoză) înainte de vârsta de 40 de ani.
    Tensiune arterială ridicată. Femeile cu acest sindrom prezintă un risc mai mare de a avea tensiune arterială ridicată în comparație cu femeile de aceeași vârstă fără această afecțiune. Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze ale bolilor de inimă și ale accidentelor vasculare cerebrale.
    Colesterolul nesănătos. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au adesea niveluri mai ridicate de colesterol LDL (rău) și niveluri scăzute de colesterol HDL (bun). Un nivel ridicat de colesterol crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
    Apnee în somn. Aceasta este atunci când opririle momentane și repetate ale respirației întrerup somnul. Multe femei cu SOPC sunt supraponderale sau obeze, ceea ce poate provoca apnee în somn. Apneea de somn crește riscul de boli de inimă și diabet.
    Depresie și anxietate. Acestea sunt frecvente în rândul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice.
    Cancer endometrial. Problemele cu ovulația, obezitatea, rezistența la insulină și diabetul (toate frecvente la femeile cu sindromul ovarelor polichistice) cresc riscul de a dezvolta cancer de endometru (mucoasa uterului).
  7. Simptomele sindromului meu de ovare polichistice vor dispărea după menopauză?
    Da și nu. Sindromul ovarelor polichistice afectează multe sisteme din organism. Multe femei cu această afecțiune constată că ciclurile lor menstruale devin mai regulate pe măsură ce se apropie de menopauză. Cu toate acestea, dezechilibrul hormonal al sindromului ovarelor polichistice nu se schimbă odată cu vârsta, așa că ele pot continua să aibă simptome.
  8. Cum afectează sindromul ovarelor polichistice sarcina?
    Sindromul ovarelor polichistice poate cauza probleme în timpul sarcinii pentru femeia însărcinată și pentru copil. Femeile cu SOPC au rate mai mari de:
    – Avort spontan
    – Diabet gestațional
    – Preeclampsie
    – Operație cezariană 
  9. Cum se diagnostichează sindromul ovarelor polichistice?
    Nu există un singur test pentru a diagnostica sindromul ovarelor polichistice. Pentru a vă ajuta să diagnosticați și să excludeți alte cauze ale simptomelor, medicul poate discuta despre istoricul medical, poate face un examen fizic și diferite teste:
    Examen fizic. Medicul vă va măsura tensiunea arterială, indicele de masă corporală (IMC) și dimensiunea taliei. De asemenea, se va uita la piele pentru a vedea dacă aveți păr în plus pe față, pe piept sau pe spate, acnee sau decolorarea pielii. Vă poate căuta orice pierdere de păr sau semne de alte afecțiuni (cum ar fi o glandă tiroidă mărită).
    Examenul pelvian. Medicul poate face un examen pelvian pentru a căuta semne de hormoni masculini în plus (de exemplu, un clitoris mărit) și poate verifica dacă ovarele sunt mărite sau umflate.
    Ecografie pelvină (sonogramă). Acest test folosește unde sonore pentru a vă examina ovarele pentru a detecta chisturi și pentru a verifica endometrul (mucoasa uterului).
    Teste de sânge. Acestea verifică nivelul hormonilor androgeni și alți hormoni legați de alte probleme de sănătate comune, care pot fi confundate cu sindromul ovarelor polichistice, cum ar fi boala tiroidiană. De asemenea, poate să se testeze nivelul colesterolului și pentru diabet.
  10. Cum se tratează sindromul ovarelor polichistice?
    Nu există un tratament pentru sindromul ovarelor polichistice, dar puteți gestiona simptomele. Planul de tratament se va baza pe simptome, pe planurile de a avea copii și pe riscul de a avea probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. 

Concluzie

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune frecventă pentru femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Cele mai frecvente simptome se referă la ciclul menstrual, unul dintre cele mai importante fiind un ciclu neregulat, urmat de părul corporal excesiv, acnee și creșterea în greutate. Motivul exact pentru care apare sindromul ovarelor polichistice nu este cunoscut, însă unii dintre cei mai comuni factori declanșatori sunt nivelurile ridicate de androgeni (hormoni masculini) și nivelurile ridicate de insulină, care provoacă rezistența la insulină. A avea sindromul ovarelor polichistice este adesea îngrijorător pentru femeile care doresc să rămână însărcinate, deoarece această afecțiune influențează ovulația. Nu există un tratament, dar simptomele ar putea fi gestionate. De obicei, medicul studiază istoricul medical și identifică tratamentul optim în baza acestuia.