Polip endometrial: Simptome si tratament a excrescentelor uterine

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Polipii uterini sunt excrescențe care apar în mucoasa interioară (endometru) a uterului. Ei sunt atașați de endometru printr-o tulpină subțire sau o bază lată și se extind spre interiorul uterului. Polipii uterini sunt de obicei necanceroși, dar pot cauza probleme cu menstruația sau cu fertilitatea dacă nu sunt tratați.

Ce sunt polipii uterini?

Polipii uterini sunt excrescențe atașate la peretele intern al uterului. Polipul se atașează de endometru printr-o tulpină subțire sau o bază lată și se extinde în uter. Ace;tia sunt cunoscuți și sub numele de polipi endometriali, se formează ca urmare a creșterii excesive a celulelor din mucoasa uterului (endometrul). Deși polipi sunt de obicei necanceroși (benigni), deși unii pot fi canceroși sau se pot transforma în cancer (polipi precanceroși). Polipii pot fi rotunzi sau ovali și pot avea dimensiuni de la câțiva milimetri (cât o sămânță de susan) la câțiva centimetri (cât o minge de golf) sau mai mari. O persoană poate avea unul sau mai mulți polipi prezenți. De obicei, aceștia rămân în interiorul uterului, dar pot aluneca prin deschiderea uterului (colul uterin) în vagin. 

Polipii uterini sunt de obicei benigni (necanceroși), dar pot cauza probleme cu menstruația (menstruația) sau cu capacitatea de a avea copii (fertilitatea). Mulți dintre ei sunt asimptomatici. Cel mai adesea, un polip uterin simptomatic cauzează pete sau sângerări la intervale neregulate – fie între menstruații (ceea ce se numește sângerare intermenstruală), fie ca neregularitate a menstruațiilor înseși (numită metroragie). De asemenea, sângerările pot apărea în urma actului sexual (numită sângerare postcoitală) sau după menopauză. În plus, pot provoca crampe uterine în timpul menstruației, ceea ce se numește dismenoree, iar unele studii raportează infertilitate ca urmare a polipilor uterini.

Simptome ale polipilor endometriali

Simptomele polipilor uterini includ:

  • Perioade menstruale neregulate (sincronizare și flux imprevizibil)
  • Flux neobișnuit de abundent în timpul perioadelor menstruale (sângerare menstruală abundentă)
  • Sângerări sau pete între menstruații (sângerare intermenstruală)
  • Infertilitate, imposibilitatea de a rămâne însărcinată sau de a duce o sarcină la termen
  • Pete sau sângerări vaginale după menopauză (sânge roșu, roz sau maro)
  • Sângerări după actul sexual

Cum sunt diagnosticați polipii uterini?

În timp ce mulți polipi endometriali sunt diagnosticați întâmplător la imagistica uterului pentru alte simptome, alții sunt suspectați datorită prezenței sângerărilor sau a durerii. Acest lucru poate duce la examinarea cavității uterine cu ajutorul histeroscopiei. Pot fi utilizate și alte metode de evaluare, cum ar fi un test Papanicolau, examinarea canalului cervical pentru depistarea unui polip proeminent, o examinare cu substanță de contrast numită histerosalpingogramă, o ecografie a pelvisului, chiuretaj uterin (răzuire a mucoasei interne) sau o biopsie endometrială. De asemenea, se poate efectua o ecografie specializată numită histerosonogramă.

Medicul va analiza istoricul medical și va pune întrebări despre simptomele resimțite. Dacă persoana se află în postmenopauză, medicul poate întreba dacă s-au observat sângerări sau pete. De asemenea, pentru diagnostic sunt luate în considerare și medicamentele primite în acea perioadă, dacă este cazul. În cazul în care o persoană are încă menstruație, pot fi necesare informații cu referire la specificul ciclului menstrual, inclusiv cât durează menstruația și cât de des. De asemenea, vor fi evaluate informațiile cu privire la încercările de a rămâne însărcinată. După aceea, medicul va efectua un examen ginecologic, inclusiv un examen pelvin și un test Papanicolau. Aceștia pot solicita teste sau proceduri suplimentare pentru a confirma că excrescențele sunt polipi:

  • Ecografie transvaginală
    Acest test se efectuează prin introducerea în vagin a unui dispozitiv portabil subțire numit transductor de ultrasunete. Dispozitivul emite unde sonore care oferă o imagine a interiorului uterului, inclusiv a oricăror nereguli care pot fi prezente.
  • Sonohisterografie sau histerosonografie
    După ecografia transvaginală inițială, este posibil ca medicul să trimită un lichid steril în uter printr-un tub subțire numit cateter. Lichidul face ca uterul să se dilate, oferind o imagine mai clară a oricăror excrescențe din cavitatea uterină în timpul procedurii de ecografie.
  • Histeroscopie
    Medicul introduce un tub lung și subțire cu un telescop luminat (histeroscop) prin vagin și col uterin până în uter. Histeroscopul îi permite medicului să examineze interiorul uterului. Uneori, această metodă este utilizată în combinație cu o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta polipii uterini. O histeroscopie permite examinarea polipilor uterini mai îndeaproape.
  • Biopsia endometrială
    Acest test se efectuează prin utilizarea unui instrument din plastic moale pentru a colecta țesut din pereții interiori ai uterului. Proba este analizată într-un laborator pentru a detecta orice celule anormale.
  • Curetaj
    Pentru a efectua acest test, medicul folosește un instrument metalic lung numit curea pentru a colecta țesut din pereții interiori ai uterului. Cureta are o buclă mică la capăt care este folosită pentru a răzui țesutul sau polipii. Țesutul sau polipii care sunt îndepărtați pot fi trimiși la laborator pentru a fi testați și pentru a determina dacă sunt prezente celule canceroase.

Cum sunt tratați polipii uterini?

Metodele de tratament includ:

  • Medicamente
    Medicamentele care mențin hormonii echilibrați, cum ar fi progestativele sau agoniștii hormonului de eliberare a gonadotropinei, pot fi folosite pentru a ameliora simptomele. Simptomele revin, de obicei, după ce se încetează primirea medicamentului.
  • Polipectomie uterină
    Medicul poate să îndepărteze polipul în timpul unei histeroscopii. Un histeroscop îi permite acestuia să introducă instrumente care pot fi folosite pentru a extirpa (tăia) și îndepărta polipii. Avantajul histeroscopiei constă în faptul că este precisă. Medicul poate vizualiza polipul și îl poate îndepărta în același timp. Apoi poate trimite țesutul la un laborator pentru a fi testat și a verifica dacă există semne de cancer.
  • Intervenție chirurgicală
    De obicei, medicii pot îndepărta polipii în timpul acelorași proceduri pe care le folosesc pentru a-i diagnostica, cum ar fi histeroscopia sau chiuretajul. În loc să facă o tăietură în burtă, ei pot introduce o curetă sau alte instrumente chirurgicale prin vagin și colul uterin pentru a scoate polipii. Dacă polipii au celule canceroase, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a scoate întregul uter, numită histerectomie.
  • Așteptarea atentă
    Este posibil să nu fie nevoie de tratament dacă nu există niciun simptom și dacă polipul nu este canceros. Acesta ar putea dispărea de la sine. Dar dacă persoana a trecut de menopauză sau dacă are un risc mai mare de cancer uterin, medicul îl va îndepărta.

Concluzie

Sângerările anormale pot fi un semn al polipilor uterini – mai ales dacă sunteți în postmenopauză. Sângerările neobișnuite, pot fi alarmante dar majoritatea cauzelor de sângerare (precum polipii) nu au legătură cu cancerul uterin. Totuși, este mai bine să faceți o programare la medic pentru a vă înțelege mai bine cazul. Dacă medicul este îngrijorat că un polip poate deveni canceros sau dacă un polip provoacă simptome neplăcute, acesta îl poate îndepărta în siguranță.