Meniu

Polipi pe col uterin

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Polipii pe colul uterin sunt excrescențe benigne, care apar frecvent în timpul anilor de reproducere, în special după vârsta de 20 de ani. Polipii maligni sunt mai susceptibili de a fi observați la pacientele aflate în postmenopauză.

Ce sunt polipii pe colul uterin?

Polipii de pe colul uterin sunt excrescențe pe canalul cervical, pasajul care leagă uterul de vagin. Polipii cervicali pot varia ca mărime, formă și origine, fiind adesea de culoare roșiatică, violacee sau cenușie. Aceștia pot avea forma unui deget, a unui bulb sau a unei tulpini subțiri și pot avea dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva centimetri lungime, de obicei cu un diametru mai mic de trei cm. Cu toate acestea, pot fi suficient de mari pentru a umple vaginul sau pot fi prezenți la nivelul introitusului. 

Polipii de pe colul uterin sunt clasificați în funcție de originea lor:

  • Polipii endocervicali sunt cel mai frecvent tip și apar de obicei la femeile aflate la premenopauză. 
  • Polipii ectocervicali sunt mai frecvenți la femeile aflate la postmenopauză și apar din celulele stratului exterior al stratului de suprafață al colului uterin din cadrul ectocervixului.

Care sunt cauzele apariției polipilor pe colul uterin?

Cauza exactă a polipilor de pe colul uterin nu este cunoscută. Aceștia pot apărea ca:

  • Un răspuns anormal la niveluri crescute ale hormonului feminin estrogen
    Un răspuns anormal la creșterea nivelului de estrogen poate duce la o creștere excesivă a țesutului cervical și poate fi asociat cu hiperplazia endometrială. Estrogenul este hormonul sexual feminin, iar nivelurile acestui hormon vor crește și scădea pe parcursul vieții unei femei. Nivelurile de estrogen ating un maxim în timpul anilor de procreere, astfel încât polipii cervicali sunt mai susceptibili să apară în această perioadă.
  • Inflamația cronică
    Aceștia ar putea apărea din cauza unei infecții sau a unei inflamații cronice a colului uterin, în unele cazuri, substanțele chimice care irită colul uterin pe termen lung pot provoca modificări anormale ale celulelor.
  • Vase de sânge înfundate la nivelul colului uterin
    Polipii pot rezulta din congestia vaselor de sânge de la nivelul colului uterin, ceea ce poate perturba fluxul sanguin, ducând la dezvoltarea polipilor.

Unii dintre factorii de risc sunt:

  • Femeile aflate în premenopauză
  • Femeile care sunt însărcinate cu gemeni/tripleți
  • Infecții cu transmitere sexuală
  • Antecedente de polipi cervicali

Simptome asociate cu polipii de pe colul uterin

Aproximativ două din trei femei care au polipi pe colul uterin nu prezintă simptome. În mod normal, medicii descoperă aceste excrescențe în timpul unui test Papanicolau sau al unei alte proceduri. Polipii nu provoacă întotdeauna simptome, însă dacă sunt prezente, acestea pot include:

  • Perioade menstruale abundente
  • Sângerare vaginală după duș sau relații sexuale
  • Sângerări vaginale anormale după menopauză sau între menstruații
  • Mucus alb sau galben (leucoree)

Cum sunt diagnosticați și tratați polipii de pe colul uterin?

Medicul se va informa cu privire la simptome, cum ar fi sângerările sau secrețiile vaginale, menstruațiile, rezultatele testelor anterioare și orice probleme de sănătate din trecut. După care, va examina cu ajutorul unui speculum polipii. Polipii sunt ușor de observat de către medic în timpul unui examen pelvian de rutină. Un medic va vedea pe colul uterin excrescențe netede, asemănătoare unor degete, care par roșii sau purpurii. Cele două tipuri de polipi ai colului uterin sunt ectocervical și endocervical.

  • Polipii ectocervicali apar din stratul exterior al celulelor de la suprafața colului uterin. 
  • Polipii endocervicali apar din glandele cervicale și sunt cel mai frecvent tip de polip cervical. Femeile aflate la postmenopauză sunt mai predispuse să aibă polipi ectocervicali, iar femeile aflate la premenopauză sunt mai predispuse să aibă polipi endocervicali.

Biopsiile, sau eșantioanele de țesut ale polipilor, sunt prelevate și trimise la un laborator pentru testare. Rezultatele arată, de obicei, celule benigne ale polipilor. În cazuri rare, pot fi prezente celule anormale sau modele precanceroase de creștere cunoscute sub numele de modificări neoplazice. Uneori, polipii cervicali se vor deconecta singuri de la colul uterin. Acest lucru se poate întâmpla în timp ce o femeie are menstruație sau în timpul actului sexual.

Medicii nu îndepărtează în mod obișnuit polipii de pe colul uterin decât dacă aceștia provoacă simptome. Îndepărtarea este o procedură simplă pe care un medic o poate efectua în cabinetul său și care nu necesită medicamente pentru durere. 

Metodele de îndepărtare a polipilor includ:

  • Răsucirea polipului de la bază
  • Legarea unui șnur chirurgical în jurul bazei polipului și tăierea acestuia
  • Utilizarea unei pensete inelare pentru a îndepărta polipul

Metodele de distrugere a bazei polipului includ utilizarea de:

  • Azot lichid
  • Ablația cu electrocauterul, care presupune utilizarea unui ac încălzit electric
  • Chirurgie cu laser

În timpul îndepărtării poate fi resimțită o durere scurtă și crampe ușoare până la moderate timp de câteva ore după aceea. Este posibil să apară pete de sânge timp de 1 sau 2 zile după îndepărtare. În unele cazuri, polipii sau tulpinile polipilor sunt prea mari pentru a fi îndepărtați în cabinetul medicului. În acest caz, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta polipul de pe colul uterin într-un spital sau centru chirurgical. Perspectivele sunt excelente, deoarece odată ce medicul îi îndepărtează, de obicei, aceștia nu mai cresc la loc.  

Complicații asociate cu polipii de pe colul uterin

Principala complicație a unui polip este asociată cu infertilitatea atunci când crește suficient de mare pentru a bloca orificiul extern al colului uterin. Polipii netratați pot continua să crească, ceea ce poate duce la infertilitate, precum și la dezvoltarea unor leziuni precursoare. Mai mult, polipii pot deveni inflamați sau infectați. În acest caz, pacienta va prezenta secreții vaginale gălbui. Cu toate acestea, o polipectomie (îndepărtarea chirurgicală a unui polip de pe colul uterin) în sine poate fi asociată cu câteva complicații, care includ:

  • Infecție
  • Hemoragie
  • Perforație uterină – pentru a reduce acest risc, doar polipii care sunt ușor de văzut trebuie îndepărtați în ambulatoriu. 

Medicii nu trebuie să încerce orbește să îndepărteze polipii din canalul cervical sau din poziția intrauterină.

Recuperare și prevenire a polipilor de pe colul uterin

Îndepărtarea polipilor de pe colul uterin este o procedură simplă, sigură și neinvazivă. Cu toate acestea, dacă o persoană a avut vreodată polipi, are un risc crescut de a dezvolta polipi la nivelul colului uterin. Efectuarea unor examene pelviene regulate ajută la asigurarea depistării oricărei excrescențe la începutul dezvoltării lor.

Deoarece unele infecții sunt legate de polipii de col uterin, câțiva pași simpli pot reduce riscul:

  • Purtați lenjerie intimă din bumbac care permite o bună circulație a aerului. Acest lucru previne excesul de căldură și umiditate, care este mediul perfect pentru infecții. De asemenea, folosiți un prezervativ sau o altă metodă de protecție în timpul actului sexual.
  • Asigurați-vă că faceți regulat examene pelviene și teste Papanicolau, care pot ajuta la depistarea timpurie a polipilor de pe colul uterin.

Cât de frecvent trebuie făcute testele Papanicolau depinde de istoricul general de sănătate și de vârstă. Un medic poate recomanda perioada de timp, care de obicei este cuprinsă între 3 și 5 ani pentru femeile care nu au avut un istoric de rezultate anormale la testul Papanicolau.

Întrebări frecvente

  1. Ar trebui să vă îngrijorați de un polip pe colul uterin?
    Majoritatea polipilor de pe colul uterin sunt benigni și ușor de îndepărtat. Medicul va recomanda îndepărtarea polipului dacă acesta consideră că este necesar. Însă nu există complicații pe termen lung.
  2. Trebuie îndepărtați polipii de pe colul uterin?
    Polipii simptomatici, adică polipii care cauzează sângerări sau secreții, trebuie îndepărtați pentru rezolvarea simptomelor, iar polipii asimptomatici trebuie de obicei îndepărtați pentru a exclude posibilitatea apariției cancerului. Îndepărtarea polipilor endometriali sau cervicali este o procedură relativ simplă.
  3. De ce aveți polipi pe colul uterin?
    Medicii nu știu cu exactitate ce cauzează apariția polipilor pe colul uterin, dar printre posibilele motive se numără: congestia vaselor de sânge din colul uterin, care perturbă fluxul sanguin și determină apariția polipilor, infecția sau inflamația cronică a colului uterin și utilizarea de substanțe chimice, care irită colul uterin pe o perioadă lungă de timp.
  4. Pot polipii de pe colul uterin dispărea în mod natural?
    Uneori, polipii pot dispărea singuri de pe colul uterin. Acest lucru se poate întâmpla în timpul menstruației sau al actului sexual.
  5. Este dureroasă îndepărtarea polipilor de pe colul uterin?
    Extirparea unui polip de col uterin nu este dureroasă. Totuși, este posibil să simțiți un ușor disconfort similar cu durerile menstruale. Dacă vă simțiți inconfortabil, vi se va oferi un analgezic ușor.
  6. Polipii de pe colul uterin se sparg și sângerează?
    Polipii sunt destul de fragili și, dacă au vase de sânge în interiorul lor, sunt predispuși să sângereze. În acest fel, ei pot provoca uneori sângerări vaginale neregulate, între menstruații, în timpul sau după actul sexual sau după menopauză și/sau scurgeri vaginale anormale, maronii, roșii sau galbene.
  7. Cât timp durează vindecarea după îndepărtarea unui polip de pe colul uterin?
    Vă puteți aștepta să simțiți crampe ușoare după îndepărtarea polipului. Majoritatea persoanelor vor avea sângerări ușoare după aceea. Utilizarea unui analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, poate ajuta. Nu ar trebui să aveți relații sexuale sau să purtați tampoane timp de cel puțin două săptămâni sau până când sângerarea a dispărut. Discutați cu medicul despre ceea ce vă așteaptă după procedură.
  8. Care sunt efectele secundare ale îndepărtării unui polip de pe colul uterin?
    Cele mai frecvente efecte secundare sunt sângerări ușoare și crampe. Acestea ar trebui să dispară în câteva zile. Extirparea unui polip este o procedură rapidă și sigură, care rareori cauzează complicații. Ar trebui să vă puteți relua activitățile obișnuite în decurs de o zi sau două după ce vi s-a îndepărtat un polip.
  9. Cum va puteți reduce riscul de a avea un polip pe colul uterin?
    Polipii pe colul uterin sunt greu de prevenit, dar puteți lua anumite măsuri pentru a vă reduce riscul de infectare, cum ar fi practicarea sexului protejat, prin folosirea unui prezervativ. Alte cauze ale polipilor cervicali sunt în afara controlului dumneavoastră. Efectuarea unor examinări pelviene regulate și a testelor Papanicolau este cea mai bună modalitate de a găsi și trata polipii înainte de apariția simptomelor.
  10. Ce se întâmplă dacă sunteți însărcinată?
    Polipii de pe colul uterin sunt neobișnuiți în timpul sarcinii. De obicei, sunt mici și nu provoacă simptome. Unii medici vor recomanda îndepărtarea unui polip de pe colul uterin în timpul sarcinii, dar alții vă vor sfătui să nu o faceți, deoarece ar putea perturba colul uterin. Dacă dezvoltați un polip în timpul sarcinii, medicul poate să decidă dacă merită sau nu să fie îndepărtat. Această decizie depinde de starea generală de sănătate, de mărimea polipului și de localizarea acestuia.

Concluzie

Efectuarea unor examene pelviene regulate este cea mai bună modalitate de a detecta polipii pe colul uterin. Anunțați-vă întotdeauna ginecologul dacă aveți sângerări vaginale neregulate. Dacă sunteți diagnosticată cu un polip pe colul uterin, de obicei nu este un motiv de îngrijorare, deoarece majoritatea nu cauzează probleme sau nu duc la cancer. Îndepărtarea lor este o procedură simplă, cu complicații reduse. Însă, femeile care au avut anterior polipi sunt expuse riscului de recidivă.