Meniu

Rana pe col uterin

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Colul uterin este partea cea mai joasă a uterului, care se extinde ușor în vagin. Acesta este locul pe unde sângele menstrual iese din uter. În timpul travaliului, colul uterin se dilată pentru a permite copilului să treacă prin canalul de naștere (canal endocervical). Ca orice țesut din organism, colul uterin poate fi inflamat din diverse motive. O inflamație sau rană pe colul uterin este cunoscută sub numele de cervicită. Cervicita adesea nu provoacă simptome, dar dacă acestea apar, ele pot include secreții vaginale anormale, relații sexuale dureroase sau iritații vulvare sau vaginale. Antibioticele tratează cu succes cervicita în majoritatea cazurilor. Pentru alte cazuri, poate fi necesară terapia cu laser sau intervenția chirurgicală.

Ce este rana pe col uterin?

Cervicita este o iritație sau o infecție a colului uterin, capătul inferior și îngust al uterului care se deschide în vagin. O serie de organisme diferite o pot provoca. Poate fi fie acută, ceea ce înseamnă că simptomele încep brusc și sunt severe, fie cronică, care durează o perioadă de luni sau mai mult. Printre posibilele simptome ale cervicitei se numără sângerări între perioadele menstruale, dureri la actul sexual sau în timpul unui examen pelvian și scurgeri vaginale anormale. Cu toate acestea, este de asemenea posibil să ca o rană pe colul uterin să nu provoace simptome deloc.

Adesea, cervicita rezultă în urma unei infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, sau se poate dezvolta și din cauze neinfecțioase. Tratamentul cu succes al ranei pe colul uterin implică tratarea cauzei care stă la baza inflamației. Persoanele care au mai mulți parteneri sau care au un comportament sexual cu risc ridicat au șanse mai mare de a dezvolta o rană pe colul uterin. Cei cu antecedente de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sau care au parteneri cu antecedente de ITS sunt, de asemenea, mai predispuși la contractarea cervicitei. Dar, practicile sexuale nu sunt singura cauză a cervicitei. Afecțiunea poate fi cauzată și de iritațiile provocate de dușuri vaginale, tampoane sau diafragme.

Ce cauzează rana pe colul uterin?

Cea mai frecventă cauză a acestei inflamații este o infecție. Infecțiile care duc la cervicită se pot răspândi în timpul activității sexuale, dar nu este întotdeauna așa. Cervicita acută se datorează, de obicei, unei infecții cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi:

  • Herpes simplex sau herpes genital
  • Chlamydia
  • Trichomoniasis
  • Gonoree
  • Mycoplasma  
  • Ureaplasma 
  • Papilomavirusul uman (HPV). HPV este foarte frecvent. Unele tipuri de HPV pot duce la modificări ale celulelor colului uterin și (foarte rar) unele tipuri pot crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin. 

Infecția cu HPV care a progresat poate provoca rana colului uterin, care este, de obicei, un semn ulterior al cancerului de col uterin sau al precancerului. Poate fi, de asemenea, rezultatul unei infecții datorate altor factori care ar putea include:

  • Alergii la substanțele chimice din spermicide, dușuri vaginale sau la latexul din prezervative.
  • Iritarea sau rănirea de la tampoane, pesari sau de la dispozitive contraceptive precum diafragmele.
  • Dezechilibru bacterian – bacteriile normale, sănătoase din vagin sunt copleșite de bacterii nesănătoase sau dăunătoare. Acest lucru se mai numește și vaginoză bacteriană.
  • Dezechilibru hormonal – existența unui nivel relativ scăzut de estrogen sau a unui nivel ridicat de progesteron poate interfera cu capacitatea organismului de a menține un țesut cervical sănătos.
  • Cancerul sau tratamentul împotriva cancerului – rareori, radioterapia sau cancerul pot provoca modificări ale colului uterin compatibile cu cervicita.
  • Radioterapie sau boli inflamatorii sistemice.

Cervicita acută este de obicei cauzată de o infecție și este cel mai bine tratată medical. Rana colului uterin cronică nu este de obicei cauzată de o infecție. Simptomele pot fi mai ușoare, dar durează mai mult timp. Unele persoane pot dori să trateze cervicita cronică la domiciliu, folosind remedii naturale care vor completa tratamentele medicale. Cu toate acestea, este esențial să se discute această strategie cu un medic pentru a se asigura că persoana primește tratamentul corect.

Care sunt simptomele cervicitei?

De cele mai multe ori, o rană pe colul uterin nu provoacă niciun semn și niciun simptom și este posibil să se afle despre această afecțiune doar în urma unui examen pelvian efectuat pentru un alt motiv. În timp ce fiecare femeie poate experimenta simptomele în mod diferit, următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale ranei pe col uterin:

  • Scurgeri vaginale anormale, cum ar fi secreții purulente (care conțin puroi) care pot fi galbene, albe sau gri și au un miros neplăcut
  • Sângerare vaginală ușoară și neașteptată
  • Raporturi sexuale dureroase
  • Iritație vulvară sau vaginală
  • Dureri pelviene
  • Sângerări între menstruații sau după actul sexual
  • Probleme urinare

Infecțiile din interiorul vaginului se transmit cu ușurință la nivelul colului uterin. Apoi, țesutul colului uterin se poate inflama și poate forma o rană deschisă. Un prim semn al acestui lucru este o secreție vaginală asemănătoare cu puroi. Simptomele cervicitei pot arăta ca alte afecțiuni sau probleme medicale. Este deosebit de important să se solicite asistență medicală dacă sunt observate oricare dintre simptomele de mai sus sau dacă persoana a avut o infecție cu transmitere sexuală în trecut. De asemenea, trebuie remarcat faptul că unele persoane nu prezintă simptome de cervicită. Prin urmare, examinările ginecologice regulate sunt esențiale pentru a se verifica dacă există vreo anomalie.

Cum se este diagnosticată rana pe col uterin?

Dacă sunt prezente simptomele, este necesară consultarea unui medic pentru un diagnostic precis. Simptomele cervicitei pot semnala și alte afecțiuni vaginale sau uterine. De asemenea, medicul poate descoperi cervicita în timpul unui examen de rutină, chiar dacă nu sunt prezente simptome. Există mai multe moduri în care se poate diagnostica cervicita:

  • Examenul pelvian bimanual
    Pentru acest test, medicul introduce un deget înmănușat de la o mână în vagin, în timp ce aplică, de asemenea, presiune pe abdomen și pelvis cu cealaltă mână. Acest lucru îi permite să detecteze anomalii ale organelor pelviene, inclusiv ale colului uterin și ale uterului.
  • Testul Papanicolau
    Pentru acest test, cunoscut și sub numele de frotiu Papanicolau, medicul ia un frotiu de celule din vagin și colul uterin. Apoi, aceste celule vor fi testate pentru a detecta anomalii.
  • Biopsie cervicală
    Medicul va efectua acest test numai dacă testul Papanicolau a detectat anomalii. Pentru acest test, numit și colposcopie, se introduce un speculum în vagin. Apoi se ia un tampon de bumbac și se curăță ușor vaginul și colul uterin de reziduurile de mucus. Medicul se uită la colul uterin folosind un colposcop, care este un tip de microscop, și examinează zona. Apoi prelevează mostre de țesut din orice zonă care pare anormală.
  • Cultura secreției cervicale
    Medicul poate decide, de asemenea, să ia o mostră din secreția de la colul uterin. Proba se va examina la microscop pentru a verifica dacă există semne de infecție, care ar putea include candidoza și vaginoza, printre alte afecțiuni. De asemenea, este posibil să fie nevoie de teste pentru ITS, cum ar fi trichomoniaza. Dacă există o infecție cu transmitere sexuală, va fi nevoie de tratament pentru a vindeca cervicita.

Cum se tratează rana pe col uterin?

Nu există un tratament standard pentru cervicită. Medicul va stabili cea mai bună variantă pentru în funcție de factori precum:

  • Starea generală de sănătate a pacientului
  • Istoricul medical
  • Severitatea simptomelor 
  • Amploarea inflamației

Tratamentele obișnuite includ antibiotice pentru a distruge orice infecție și așteptarea vigilentă, în special după naștere. În cazul în care cervicita se datorează iritației provocate de un corp străin (un tampon sau un pesar reținut) sau de utilizarea anumitor produse (o calotă cervicală sau un burete contraceptiv), tratamentul ar implica întreruperea utilizării pentru o perioadă scurtă de timp a acestor corpuri pentru a permite vindecarea. Dacă rana pe col uterin nu este cauzată de o infecție, atunci este posibil să nu fie nevoie de niciun tratament medical. Problema se rezolvă adesea de la sine. Cu toate acestea, dacă este cauzată de o ITS (infecție cu transmitere sexuală), va fi necesar un tratament imediat pentru afecțiunea de bază. Cel mai important lucru va fi să se eradice infecția din corp și să existe siguranța că nu se răspândește la celelalte sisteme sau la copil, dacă pacienta este însărcinată. Infecțiile cu transmitere sexuală asociate cu cervicita pot fi tratate, de obicei, cu un regim de medicamente orale sau creme topice, cum ar fi:

  • Antibiotice
  • Antivirale
  • Antifungice

Partenerul (partenerii) sexual(i) ar trebui, de asemenea, să fie tratat(i) imediat pentru a evita contracararea aceeași infecție a doua oară. Abținerea de la relații sexuale este necesară până la finalizarea tratamentului. Ar trebui să se evite dușurile vaginale sau folosirea oricărei terapii pe bază de iaurt cât timp există rana pe col uterin. Acestea nu s-au dovedit a fi eficiente în tratarea simptomelor și, de fapt, pot agrava afecțiunea. Se recomandă o programare de control pentru a evita reapariția infecției.

Dacă există o inflamație cervicală din cauza cancerului de col uterin sau a precancerului, medicul poate efectua criochirurgie, înghețarea celulelor anormale din colul uterin, care le distruge sau nitrat de argint care poate distruge, de asemenea, celulele anormale. Cervicita poate fi tratată după ce se cunoaște cauza. Fără tratament, aceasta poate dura ani de zile, provocând relații sexuale dureroase și agravând simptomele.

Întrebări frecvente

  1. Cât de frecventă este această afecțiune?
    Cervicita este foarte frecventă. S-a estimat că mai mult de jumătate dintre femeile adulte vor avea cervicită la un moment dat.
  2. Poate o persoană să aibă rană pe col uterin fără ITS?
    Da. Cervicita nu este întotdeauna cauzată de ITS, aceasta poate fi provocată de leziuni, alergii sau dezechilibre bacteriene.
  3. Ce bacterii cauzează rana p col uterin?
    Cervicita se poate dezvolta dacă bacteriile Staphylococcus sau Streptococcus intră în contact cu uterul.
  4. Cervicita este contagioasă?
    Da. Infecția poate fi transmisă partenerilor sexuali. Dacă ați fost diagnosticată cu cervicită, nu faceți sex timp de cel puțin șapte zile după ce ați primit tratament și nu mai aveți simptome.
  5. Cât timp durează vindecarea cervicitei?
    Poate dura până la două săptămâni pentru ca cervicita să se vindece. Antibioticele trebuie luate exact așa cum le-a prescris medicul pentru a vă asigura că infecția a dispărut complet.
  6. Cum poate fi redus riscul de cervicită?
    Deși nu puteți preveni întotdeauna cervicita, vă puteți reduce riscul prin practicarea sexului protejat. Folosirea prezervativelor de fiecare dată când aveți relații sexuale va reduce drastic riscul de infecții cu transmitere sexuală. De asemenea, limitați numărul de persoane cu care faceți sex și nu faceți sex cu un partener care are răni genitale sau secreții peniene. Dacă urmați un tratament pentru o boală cu transmitere sexuală, întrebați-vă medicul dacă și partenerul ar trebui să fie tratat. Nu folosiți produse de igienă feminină. Acestea pot provoca iritații ale vaginului și colului uterin. Dacă aveți diabet, încercați să mențineți un bun control al glicemiei.
  7. Când ar trebui să consultați un medic?
    Ori de câte ori observați simptome neobișnuite, cum ar fi scurgeri vaginale, iritații sau relații sexuale dureroase, ar trebui să vă faceți o programare la medic. În plus, asigurați-vă că vă programați la examene de rutină cu la ginecolog. Unele persoane nu prezintă simptome de cervicită, așa că sunt importante controalele regulate.
  8. Poate endometrioza să provoace cervicita?
    Nu. Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care de obicei căptușește uterul crește în afara uterului în locul acestuia. Nu există nicio dovadă că endometrioza este legată de cervicită.
  9. Cervicita vă afectează menstruația?
    De obicei, nu. Cu toate acestea, unele persoane cu cervicită raportează sângerări între menstruații.
  10. Poate un dispozitiv intrauterin să provoace cervicită?
    Nu, dar inserarea DIU poate provoca boala inflamatorie pelvină dacă este inserat în timp ce aveți cervicită activă de la gonoree sau chlamydia. Acest lucru este rar, dar ar trebui să vă alertați medicul dacă sunteți îngrijorată de expunerea la ITS înainte de a vă introduce un DIU.
  11. Cervicita afectează fertilitatea?
    În unele cazuri, da. Cervicita cauzată de chlamydia sau gonoree se poate răspândi la trompele uterine și la mucoasa uterină. Acest lucru poate duce la boala inflamatorie pelvină (BIP), care afectează organele de reproducere. Lăsată netratată, aceasta poate duce la probleme de fertilitate.
  12. Ce complicații poate provoca rana pe col uterin?
    Colul uterin acționează ca o barieră pentru a împiedica bacteriile și virușii să pătrundă în uter. Atunci când cervixul este infectat, există un risc crescut ca infecția să se deplaseze în uter. Cervicita cauzată de gonoree sau chlamydia se poate răspândi la mucoasa uterină și la trompele uterine, ducând la boala inflamatorie pelvină (BIP), o infecție a organelor reproductive feminine care poate cauza probleme de fertilitate dacă nu este tratată. Cervicita poate crește, de asemenea, riscul de a contracta HIV de la un partener sexual infectat.

Concluzie

Dacă credeți că ați putea avea cervicită, programați-vă imediat la o consultare cu medicul. Lăsată netratată, această afecțiune poate fi transmisă partenerilor sexuali sau poate duce la alte probleme de sănătate mai grave. Vestea bună, însă, este că cervicita poate fi tratată cu succes, mai ales atunci când este diagnosticată la timp. Pentru a reduce riscul de cervicită din cauza infecțiilor cu transmitere sexuală, folosiți prezervativele în mod constant și corect de fiecare dată când faceți sex. Prezervativele sunt foarte eficiente împotriva răspândirii bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia, care pot duce la cervicită.