Meniu

Test endometrioza

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Multe femei simt cel puțin o durere pelviană în timpul menstruației, însă pentru unele, aceasta este deosebit de dură. În unele cazuri, durerile puternice se datorează unei afecțiuni numite endometrioză. Aceasta se întâmplă atunci când bucăți mici de țesut care de obicei cresc în interiorul uterului cresc în afara acestuia. Țesutul poate bloca trompele uterine, de asemenea, poate să crească sau să acopere ovarele și țesutul care căptușește pelvisul. Aceasta provoacă dureri intense și se poate agrava în timp. De aceea, femeile trebuie să monitorizeze aceste simptome și să consulte un medic cât mai curând posibil pentru a afla dacă este vorba de endometrioză. În timpul unei consultații la medic se pot efectua diferite teste pentru a identifica cu exactitate care este problema și care ar trebui să fie tratamentul.

Cum este diagnosticată endometrioza?

Ecografie

Ecografia este principalul mod de imagistică utilizat pentru pelvis, deoarece este foarte eficientă și sensibilă pentru a evalua uterul și ovarele. De asemenea, are avantajul de a fi neinvazivă și disponibilă în majoritatea locurilor.

Cu toate acestea, pentru a evalua endometrioza, este necesară o pregătire specifică și avansată. Nu toți ecografiștii au pregătirea necesară pentru a putea detecta endometrioza. Majoritatea leziunilor endometriotice superficiale nu sunt vizibile la ecografie. Ecografia poate evidenția endometrioza în cazurile în care există chisturi endometriotice pe unul sau pe ambele ovare (endometrioame), atunci când există noduli de boală infiltrată în profunzime sau atunci când endometrioza a provocat aderențe sau cicatrici. 

Testul RMN

RMN-ul este o altă resursă utilă pentru a evalua endometrioza. La fel ca ecografia, nu arată leziunile endometriotice superficiale, dar poate fi foarte util pentru a evalua formele mai severe ale bolii atunci când există chisturi ovariene sau noduli care afectează vaginul, rectul sau vezica urinară. Este, de asemenea, utilă pentru a diagnostica endometrioza extrapelvină, cum ar fi cea din plămâni sau diafragmă. De asemenea, se bazează pe pregătirea și experiența radiologului. În prezent, RMN-ul este mai scump și nu la fel de disponibil ca ultrasunetele.

Test de sânge

Un test simplu și neinvaziv ar fi cel mai bine primit atât de către pacienți, cât și de către profesioniștii din domeniul sănătății, motiv pentru care au existat numeroase cercetări în încercarea de a găsi un test de sânge care să poată diagnostica endometrioza. Din păcate, până în prezent, nu există un test de sânge fiabil pentru a diagnostica boala. Se crede că testul de sânge pentru CA 125, care este o proteină ce se găsește într-o concentrație mai mare în celulele tumorale decât în alte celule din organism, poate ajuta la diagnosticarea femeilor cu cancer ovarian, deoarece acestea pot avea niveluri ridicate de CA 125 în sânge. Deși unele femei cu endometrioză prezintă, de asemenea, niveluri ridicate de CA 125, testul nu este specific și nu este fiabil pentru a diagnostica endometrioza. În prezent, nu este utilizat pentru a diagnostica boala.

Laparoscopie

Standardul de aur pentru diagnosticarea definitivă a endometriozei este încă laparoscopia, cunoscută și sub numele de “cheia chirurgiei”, prin care o cameră este introdusă în abdomen printr-o mică incizie în ombilic. Leziunile endometriotice pot fi apoi văzute de către chirurg, pot fi prelevate probe și trimise la anatomie patologică. Dovezile histopatologice (biopsia) reprezintă confirmarea definitivă a bolii. 

Principalul avantaj al laparoscopiei este că nu reprezintă doar diagnosticul, ci și tratamentul pentru endometrioză. Toate leziunile observate în timpul procedurii pot fi extirpate. O laparoscopie nu este întotdeauna obligatorie, deoarece uneori este în regulă să nu existe un diagnostic definitiv de endometrioză. Acest lucru este valabil atunci când:

  • Simptomele nu sunt foarte severe și nu au un impact semnificativ asupra calității vieții femeii. 
  • Simptomele răspund bine la tratamentul medical.
  • Femeia este capabilă să rămână însărcinată fără tratament sau nu încearcă să conceapă.
  • O ecografie de bună calitate nu evidențiază chisturi ovariene sau noduli endometriotici infiltrați în profunzime.

O consultație cu un medic poate determina cea mai potrivită metodă de diagnosticare a endometriozei, în urma unei discuții despre simptome și istoricul medical personal.

Concluzie

În prezent, laparoscopia este singura modalitate de a diagnostica corect endometrioza. Există, de asemenea, tot mai multe cercetări conform cărora ecografia poate ajuta la stabilirea unui diagnostic fiabil în multe cazuri, dar nu în toate. Cu toate acestea, acest tip de ecografie implică un nivel ridicat de îndemânare, astfel încât nu este disponibil peste tot. Dacă credeți că aveți endometrioză, monitorizarea simptomelor este o modalitate bună de a ajuta medicul sau ginecologul să afle ce este în neregulă. Este posibil ca medicul să vă pună întrebări ca parte a diagnosticului, respectiv, să aveți toate informațiile pregătite vă va fi de ajutor.