Schimbarile prin care trec copiii ajunsi la pubertate sunt foarte multe si complexe, una dintre cele mai neplacute, in cazul baietilor, fiind ginecomastia la adolescenti, care poate aparea din diferite cauze si poate disparea dupa o anumita perioada de timp, fara nicio interventie.
Totusi, aceasta poate crea foarte multe neplaceri si chiar complexe adolescentilor care se confrunta cu o crestere anormala a sanilor. De aceea, o discutie serioasa intre parinti si copii, precum si un consult medical, pot fi de mare ajutor pentru ca adolescentii sa poata face fata cu succes schimbarilor prin care trec.
Cand si de ce apare ginecomastia la adolescenti?
Trebuie mentionat ca ginecomastia la adolescenti poate aparea la aproximativ 50% dintre baietii aflati la varsta pubertatii, in perioada 12-18 ani. Astfel ca ceea ce se intampla cu ei nu este un lucru anormal, numai ca in unele cazuri poate fi nevoie de o interventie medicala.
Schimbarile hormonale sunt cele care ii afecteaza pe toti adolescentii, indiferent de sex, dar care pot duce la aparitia unor efecte diferite de la un individ la altul. In cazul baietilor, de exemplu, pot duce la cresterea sanilor, fapt care le poate afecta stima de sine.
In general, ginecomastia la baieti apare la inceputul pubertatii, la varsta de 10-12 pana la 14 ani, astfel ca daca aceasta fie apare mai tarziu, fie nu dispare de la sine, ar trebui sa ii determine pe parinti sa ia in considerare un consult medical. In cazul unei ginecomastii tardive, cauzele pot fi o alimentatie nesanatoasa, combinata cu un stil de viata sedentar, sau chiar dereglari endocrine ori alte afectiuni, care pot necesita tratament medicamentos.
Drept urmare, una dintre principalele cauze al ginecomastiei este un dezechilibru intre testosteron si estrogen, care poate fi determinat de schimbarile hormonale sau de anumite medicamente ori de steroizi anabolizanti. In ceea ce priveste afectiunile medicale, obezitatea, hipogonadismul – un nivel scazut de testosteron – sau sindromul Klinefelter sunt principalele cauze care duc la aparitia ginecomasitei la adolescenti.
Cum poate fi tratata ginecomastia la adolescenti?
Cum principalele cauze ale aparitiei ginecomastiei la adolescenti sunt schimbarile hormonale, dupa o anumita perioada, pana la 2 ani, aceasta poate disparea de la sine. In cazul in care sunt stabilite alte cauze, solutiile de tratament pot fi insa diferite.
De exemplu, daca ginecomastia este cauzata de anumite medicamente, se recomanda oprirea administrarii acestora sau inlocuirea cu o alternativa mai putin riscanta. De asemenea, adoptarea unui stil de viata sanatos si activ poate contribui la reducerea dimensiunii sanilor.
In cazuri extreme se poate apela si la o interventie chirurgicala, fie de liposuctie, fie de reductie mamara cu lambou dermoparenchimatos bipediculat vertical. Aceste decizii sunt luate insa de medicul specialist, in functie de starea generala de sanatate sau de cauzele care au determinat cresterea anormala a sanilor.
In concluzie, desi nu este neobisnuita ginecomastia la adolescenti, efectele pe care aceasta le poate avea supra psihicului acestora si stimei de sine pot fi unele puternice, motiv pentru care suportul parintilor si consultul medical le poate fi de un real ajutor.