Meniu

Ginecomastie tratament fara operatie

Actualizat pe:

Ginecomastia este o afectiune care poate fi intalnita la barbati de toate varstele, de la nou-nascuti, la adolescenti si varstnici, numai ca exista posibilitatea de tratament pentru ginecomastie fara operatie, astfel incat pacientii care se tem de interventiile chirurgicale sa nu amane vizita la medicul endocrinolog daca se afla intr-o astfel de situatie.
Tratarea ginecomastiei se recomanda mai ales in cazul pacientilor adulti, deoarece in cazul copiilor si adolescentilor aceasta dispare de la sine, dupa o anumita perioada, fara a fi necesara vreo interventie – medicamentoasa sau chirurgicala.

Care sunt solutiile de tratament pentru ginecomastie fara operatie?

Inca de la inceput trebuie mentionat faptul ca tratamentul pentru ginecomastie fara operatie vizeaza, in special, cauzele care au dus la aparitia acesteia. Astfel ca solutiile de tratament pot fi diferite de la un pacient la altul.
Dreptu urmare, un prim pas pentru a primi tratamentul corect este identificarea cauzei care a determinat aparitia ginecomastiei. Pentru acest lucru este necesar un consult medical la un doctor endocrinolog. Acesta poate recomanda efectuarea mai multor analize si investigatii medicale pentru a putea stabili diagnosticul corect.
Adesea, ginecomastia este cauzata de un dezechilibru hormonal, motiv pentru care dupa trecerea acestuia si ginecomastia va disparea, fara a fi necesar vreun tip de interventie. De asemenea, anumite categorii de medicamente sau suplimente alimentare pot duce la cresterea anormala a sanilor, astfel ca solutia prin care ginecomastia poate fi tratata este prin oprirea administrarii acestora sau inlocuirea lor cu medicamente similare, dar care nu au astfel de efecte adverse.
Pe piata exista si medicamente care au ca efect inhibarea secretiei hormonilor feminini, care duc la cresterea sanilor si la barbati, astfel ca prescrierea si administrarea unor astfel de medicamente pot ajuta in retragerea si tratarea nechirurgicala a ginecomastiei. Totodata, o serie de medicamente care sunt folosite pentru tratarea cancerului mamar sau a altor probleme medicale, medicamente precum clomifen, tamoxifen sau danazol, pot fi de ajutor pentru barbatii care se confrunta cu ginecomastie.
In cazul in care ginecomastia este cauzata de alte afectiuni, cum ar fi tumori testiculare sau renale, tireotoxicoza, boli renale sau boli hepatice, tratarea acestora si ablatia tumorilor vor contribui si la retragerea sanilor crescuti anormal.

Cand nu mai este eficient tratamentul pentru ginecomastie fara operatie?

Prezentarea la medicul endocrinolog tarziu, dupa mai bine de un an de la cresterea anormala a sanilor la barbati poate face ca orice tratament pentru ginecomastie fara operatie sa fie ineficient. Drept urmare, singura solutie ramasa este interventia chirurgicala.
Avansarea ginecomastiei poate duce la modificari de fibroza, astfel incat aceasta afectiune nu va mai raspunde niciunui tip de tratament medicamentos. Eliminarea chirurgicala a ginecomastiei poate fi efectuata prin doua modalitati, fie prin liposuctie, fie prin mastectomie. Daca liposuctia presupune indepartarea celulelor adipoase de la nivelul sanilor, mastectomia consta in rezectia si indepartarea tesutului glandei mamare care a cauzat cresterea sanilor la barbati.

Prin urmare, daca doresc sa poata scapa cu tratament de ginecomastie, fara operatie, barbatii care se confrunta cu o crestere anormala a sanilor ar trebui sa se prezinte cat mai curand la medicul endocrinolog pentru a stabili si trata cauzele acesteia.