Meniu

Bicarbonatul pentru hemoroizi: beneficii si efecte secundare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Tratamentul hemoroizilor ajută la ameliorarea simptomelor și la rezolvarea cauzei care stă la baza acestora. Tratamentul variază în funcție de tipul hemoroizilor fie externi (care apar în afara rectului), fie interni (care apar în interiorul rectului). Unul dintre cele mai căutate tratamente la domiciliu pentru hemoroizi este bicarbonatul de sodiu. 

Bicarbonat de sodiu pentru hemoroizi – funcționează?

Bicarbonatul de sodiu este un produs de bază în gospodărie cu multe utilizări diferite. Adăugarea unui sfert de cană de bicarbonat de sodiu într-o baie călduță și statul în ea timp de până la 30 de minute poate ameliora mâncărimile, iritațiile sau infecțiile sau pur și simplu poate oferi o detoxifiere. Adăugarea de bicarbonat de sodiu într-o baie poate ajuta la o serie de afecțiuni, cum ar fi:

  • Eczeme
  • Psoriazis
  • Infecții, cum ar fi cele fungice
  • Iritații de scutec
  • Infecții ale tractului urinar (ITU)
  • Piele deteriorată din cauza unei intervenții chirurgicale, a hemoroizilor și a altor factori

O baie cu bicarbonat de sodiu poate ajuta la ameliorarea iritației și a durerii cauzate de pielea ulcerată, crăpată sau cu bășici din jurul zonei anale. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • Hemoroizi
  • Operație chirurgicală
  • Naștere
  • O rană
  • Diaree
  • Chimioterapie sau radioterapie

Cum să folosiți bicarbonatul de sodiu pentru hemoroizi?

Există 2 moduri în care se poate face o baie de șezut cu bicarbonat de sodiu pentru hemoroizi:

  • O baie de șezut din plastic care se potrivește pe toaletă. Băile de șezut sunt disponibile în spital sau la farmacia locală.
  • Cada de baie de acasă

Utilizarea unei băi de șezut din plastic pe toaletă

  1. Clătiți baia de șezut pentru a îndepărta orice reziduu de săpun sau sare.
  2. Ridicați scaunul toaletei și puneți baia de șezut din plastic în vasul de toaletă.
  3. Umpleți baia de șezut din plastic două treimi (2/3) cu apă călduță, nu fierbinte. Temperatura apei trebuie să fie între 37-39 grade Celsius. Dacă apa se simte prea caldă pe încheietura mâinii, este prea fierbinte pentru a sta în ea.
  4. Adăugați ½ până la 1 lingură de bicarbonat de sodiu sau 1-2 lingurițe  de sare în apa din baia de șezut din plastic. Amestecați apa până când bicarbonatul de sodiu sau sarea se dizolvă.
  5. Așezați-vă cu grijă în baia de șezut din plastic și stați în ea timp de 10-15 minute. Pe măsură ce vă așezați, apa în plus se va vărsa în toaletă prin deschiderile din baia de plastic.
  6. După ce ați terminat, uscați zona tamponând-o cu un prosop curat și fără scame. Puteți, de asemenea, să vă întindeți și să vă odihniți în timp ce se usucă zona.
  7. Încercați să lăsați zona deschisă la aer cât mai mult posibil. Folosiți lenjerie intimă din bumbac fără elastic sau boxeri.
  8. Curățați baia de șezut din plastic de fiecare dată când o folosiți.

Folosirea căzii de baie la domiciliu

  1. Clătiți cada de baie înainte de utilizare pentru a îndepărta orice reziduu de săpun sau sare.
  2. Umpleți cada cu suficientă apă caldă pentru a vă acoperi coapsele, sau cu o adâncime de aproximativ 13 centimetri.
  3. Temperatura apei trebuie să fie călduță, nu fierbinte – aproximativ 37-39 de grade Celsius. Dacă apa se simte prea caldă pe încheietura mâinii, este prea fierbinte pentru a sta în ea.
  4. Adăugați ½ cană de bicarbonat de sodiu sau ¼ cană de sare în apa de baie. Amestecați apa până când bicarbonatul de sodiu sau sarea se dizolvă.
  5. Intrați cu grijă în cadă, așezați-vă și înmuiați-vă zona inferioară timp de 10-15 minute. Aplecați-vă pe spate în cadă, mai degrabă decât să stați direct pe fund, astfel încât apa să ajungă pe toată zona.
  6. Când ați terminat, ieșiți din cadă și uscați-vă zona tamponând-o cu un prosop curat, fără scame. Puteți, de asemenea, să vă întindeți și să vă odihniți până când vi se usucă zona.
  7. Încercați să vă lăsați zona deschisă la aer cât mai mult posibil. Folosiți lenjerie intimă din bumbac fără elastic sau boxeri.
  8. Curățați cada de baie după fiecare utilizare.

Riscurile utilizării băilor cu bicarbonat de sodiu pentru hemoroizi

Băile cu bicarbonat de sodiu sunt în general sigure, dar utilizarea unei cantități prea mari de bicarbonat de sodiu poate crește nivelul de sodiu și bicarbonat. Acesta modifică pH-ul fluidelor corporale, iar în cantități mari, poate duce la:

  • Gaze excesive în stomac
  • Greață și vărsături
  • Crize convulsive
  • Deshidratare
  • Insuficiență renală
  • Dificultăți de respirație

Pielea poate absorbi bicarbonat de sodiu dizolvat, inclusiv în timpul unei băi cu bicarbonat de sodiu. Printre persoanele care ar trebui să evite băile cu bicarbonat de sodiu se numără cele care:

  • Au tensiune arterială ridicată
  • Au infecții grave sau răni deschise
  • Sunt predispuse la leșin
  • Au diabet
  • Sunt însărcinate sau alăptează
  • Au o alergie la bicarbonat de sodiu
  • Folosesc în prezent alcool sau medicamente, cum ar fi benzodiazepinele, care deprimă sistemul nervos.

Unele persoane pot avea o reacție cutanată la bicarbonatul de sodiu. Cel mai bine este ca o persoană să testeze efectele pe o mică porțiune de piele înainte de a face o baie cu bicarbonat de sodiu.

Beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru hemoroizi 

  • Ușurează mâncărimea și umflăturile. Bicarbonatul de sodiu este un agent uimitor de ameliorare a mâncărimilor. Acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor și la o recuperare mai rapidă. Potrivit Asociației Adăugarea a ¼ de cană de bicarbonat de sodiu în baie poate ajuta la calmarea mâncărimilor pielii.
  • Ameliorează durerea și iritarea. O baie cu bicarbonat de sodiu poate ajuta la ameliorarea iritației și a durerii cauzate de pielea ulcerată, crăpată sau cu bășici din jurul zonei anale.

Bicarbonatul de sodiu este un agent perfect pentru combaterea simptomelor hemoroizilor, însă nu înlocuiește un tratament medical. Băile cu bicarbonat de sodiu trebuie să meargă împreună cu un tratament prescris de medic pentru a scăpa de hemoroizi și de simptomele acestora.

Întrebări frecvente

  1. Care sunt cele mai bune remedii de casă pentru hemoroizi?
    O baie de șezut cu apă caldă, cu sau fără bicarbonat de sodiu, oferă adesea ușurare. Medicii recomandă, de asemenea, aplicarea unui amestec de câte 2 linguri de sare Epsom și glicerină pe zonele dureroase și apoi clătirea după 15 minute. Pentru a reduce inflamația, puteți utiliza și hamamelis sau puteți aplica gheață la intervale de 10 minute.
  2. Puteți pune bicarbonat de sodiu într-o baie de șezut pentru hemoroizi?
    Este nevoie doar de o lingură de bicarbonat de sodiu dacă se folosește un bazin de plastic pentru băi de șezut, dar este recomandat să se adauge între 4 linguri și 2 căni de compus chimic atunci când se face o baie de șezut într-o cadă – în funcție de starea zonei care este tratată.
  3. Poate bicarbonatul de sodiu să vindece hemoroizii?
    Se pot adăuga bicarbonat de sodiu pentru a reduce inflamația hemoroizilor. De asemenea, gelul de aloe vera, uleiul de vitamina E și uleiul de cocos pot fi de folos. Aceste remedii naturale se aplică pe piele și pot ajuta la calmarea și micșorarea hemoroizilor minori.
  4. Cât de mult bicarbonat de sodiu puteți pune în băile de șezut pentru hemoroizi?
    Adăugați ½ până la 1 lingură de bicarbonat de sodiu sau 1 până la 2 lingurițe de sare în apa din baia de șezut din plastic. Această cantitate este de-ajuns pentru a-și face efectul asupra hemoroizilor.

Concluzie

Ca în cazul oricărui tratament, este imperativ ca o persoană să discute cu un medic înainte de a folosi băile cu bicarbonat de sodiu pentru a trata hemoroizii. Este posibil ca medicii să dorească să monitorizeze modul în care reacționează pielea și pot, de asemenea, să ofere sfaturi de siguranță sau să recomande unele tratamente alternative de încercat. Orice persoană cu simptome care persistă sau se agravează ar trebui să contacteze un medic.