Meniu

Hemoroizi externi se retrag singuri: adevar sau mit si alte intrebari

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hemoroizii externi sunt o afecțiune frecventă. Aceștia adesea se retrag singuri în câteva zile sau săptămâni, pe măsură ce organismul reabsoarbe cheagul de sânge din vasul de sânge proeminent. În cazurile severe de hemoroizi externi, medicii pot recomanda îndepărtarea chirurgicală. În cazul în care un hemoroid extern dispare de la sine, acesta poate lăsa în urmă o pată pe piele, pe care pacientul poate dori să o îndepărteze.

Hemoroizii externi se retrag singuri?

Cât timp durează hemoroizii variază de la persoană la persoană. În multe cazuri, hemoroizii externi mici se vor retrage singuri în câteva zile, fără a fi nevoie de tratament. Cu toate acestea, hemoroizii mai mari nu pot dispărea de la sine și vor necesita tratament. Aceștia provoacă de obicei mâncărimi, durere sau umflături. În cazul femeilor însărcinate, hemoroizii externi se retrag singuri adesea după naștere. Hemoroizii nu au un interval de timp specific de vindecare, însă dacă aceștia nu se ameliorează în câteva zile, este recomandat să se consulte un medic. Aceștia pot oferi sfaturi cu privire la cele mai bune modalități de gestionare a simptomelor. Un medic trebuie consultat de urgență dacă, pe lângă hemoroizi, persoana se confruntă și cu sânge în scaun.  Sângele de culoare roșu aprins se datorează probabil iritației directe și se va rezolva odată cu hemoroizii.  Dar, dacă acesta este de culoare mai închisă, ar putea indica o problemă mai sus în tractul digestiv. 

Chiar dacă hemoroizii externi se retrag singuri, este posibil ca aceștia să revină. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să se discute cu un medic despre opțiunile de prevenire sau de îndepărtare. Pentru unele persoane, însă, hemoroizii devin o problemă cronică sau recurentă. Aceștia pot provoca chiar durere și pot interfera cu activitățile zilnice, cum ar fi mersul pe jos și șederea.

Întrebări frecvente

 1. Cât timp este nevoie pentru ca hemoroizii externi să se retragă singuri?
  Este nevoie de aproximativ 7 zile pentru ca hemoroizii să se micșoreze, în funcție de gravitatea lor și de tratamentele la domiciliu.
 2. În cât timp se retrag hemoroizii trombozați?
  Durerea cauzată de hemoroizii trombozați durează aproximativ 7-9 zile, dar umflarea în sine poate dura până la 6 săptămâni. Atunci când cineva dezvoltă un hemoroid trombozat, durerea și disconfortul anal sunt principalele simptome în primele câteva zile. Pe măsură ce trece timpul, cheagul se absoarbe, dar, ocazional, pielea care acoperă cheagul se poate ulcera și conținutul hemoroidului se va scurge. Acest lucru ar putea provoca sângerări semnificative în timpul eliminării scaunului.
 3. Este în regulă să lăsați hemoroizii externi să se retragă singuri?
  Dacă aveți hemoroizi ușori, lăsându-i în pace poate fi bine. Umflarea și disconfortul vor dispărea, de obicei, în câteva zile. Ocazional, însă, pot apărea complicații legate de hemoroizi. Atunci este nevoie de implicarea medicului pentru a primi un tratament adecvat.
 4. De ce nu se retrage hemoroidul extern singur?
  Dacă aveți hemoroizi care pur și simplu nu dispar sau care continuă să reapară, consultați-vă medicul. În urma diagnosticului, acesta ar putea recomanda tratarea hemoroizilor cronici cu modificări ale stilului de viață, inclusiv: încorporarea mai multor alimente bogate în fibre în dietă.

Concluzie

Hemoroizii externi se retrag singuri în aproximativ 7 zile. Cu toate acestea, timpul poate fi diferit de la o persoană la alta. Oamenii ar trebui să se adreseze medicului în cazul în care hemoroizii externi nu dispar de la sine, deoarece pot apărea complicații.