Meniu

Hemoroizi in sarcina: tot ce ai vrea sa stii, de la cauze la preventie

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În timp ce corpul trece prin tot felul de schimbări fizice în timpul sarcinii, hemoroizii pot fi încă o iritație nedorită. Aceștia sunt frecvenți la femeile însărcinate, în special în al treilea trimestru, când uterul mărit pune presiune asupra venelor. Hemoroizii pot fi dureroși, pruriginoși sau sângerânzi, mai ales în timpul sau după o mișcare intestinală. Dar vestea bună este că, în general, aceștia nu sunt dăunători pentru sănătatea mamei sau a copilului și sunt, de obicei, o problemă pe termen scurt. 

La ce să te aștepți dacă ai hemoroizi în timpul sarcinii?

Există două tipuri de hemoroizi: interni și externi în sarcină și în general, fiecare tip având simptome diferite.

  • Hemoroizi interni
    Hemoroizii interni se formează în interiorul corpului, adică în interiorul rectului, fiind mai greu de diagnosticat. Unii pot prolapa, ceea ce înseamnă că se extind în afara orificiului anal. Deși hemoroizii interni pot provoca sângerări, de obicei nu provoacă durere. Acest lucru se datorează faptului că sunt localizați într-o zonă care nu are terminații nervoase. Cu toate acestea, dacă un hemoroid intern se prolapsează, poate fi extrem de dureros.
  • Hemoroizi externi
    Hemoroizii externi se formează în afara corpului, fiind localizați în apropierea anusului și acoperiți de piele. Această piele este ultrasensibilă și se poate inflama. Un hemoroid extern poate să doară dacă se umflă sau dacă dezvoltă un cheag de sânge. Dacă se formează un cheag de sânge într-un hemoroid, acesta poate provoca o durere bruscă și severă, care se înrăutățește adesea în primele 48 de ore, apoi se ameliorează în decurs de câteva zile.

Cauzele hemoroizilor în timpul sarcinii

Fătul

Până la 50% dintre femeile însărcinate dezvoltă hemoroizi. Pe măsură ce copilul nenăscut crește, uterul se mărește și începe să pună presiune asupra pelvisului. Această creștere exercită o presiune mare asupra venelor din apropierea anusului și a rectului, iar aceste vene pot deveni umflate și dureroase ca urmare. 

Creșterea volumului de sânge

Cantitatea de sânge din corp crește în timpul sarcinii pentru a susține fătul. Acest lucru înseamnă că venele trebuie să facă o muncă grea pentru a stimula mai mult circulația sângelui în tot corpul decât de obicei.

Constipație 

De asemenea, femeile pot fi mai predispuse la constipație în timpul sarcinii decât în alte perioade ale vieții. Un studiu a constatat că, din 280 de femei însărcinate, 45,7% au avut constipație. Cauzele constipației în timpul sarcinii pot fi: presiunea asupra intestinului din cauza extinderii uterului sau suplimentele de fier, așa că femeile însărcinate pot încerca să obțină fierul în mod natural prin alimentație.

Creșterea progesteronului

Creșterea hormonului progesteron în timpul sarcinii poate contribui la apariția hemoroizilor, deoarece relaxează pereții venelor, făcându-i mai predispuși la umflături. O creștere a volumului de sânge, care mărește venele, poate contribui, de asemenea, la apariția hemoroizilor în timpul sarcinii. 

Alte cauze

Alte cauze suplimentare comune ale hemoroizilor în timpul sarcinii includ:

  • Încordare din cauza unei greutăți suplimentare acumulate ca rezultat al sarcinii
  • Statul pe scaun sau în picioare pentru perioade lungi de timp

Simptomele hemoroizilor în timpul sarcinii

Simptomele hemoroizilor pot varia în funcție de tipul de hemoroizi. Cele mai comune sunt:

  • Sângerare – este posibil să se observe după eliminarea scaunului
  • Mișcări dureroase ale intestinului
  • O zonă de piele ridicată în apropierea anusului
  • Mâncărimi
  • Arsură
  • Umflături

În general, aceste simptome sunt resimțite în cazul hemoroizilor externi, în timp ce hemoroizii interni nu provoacă simptome. De asemenea, se poate dezvolta un cheag de sânge într-un hemoroid extern, cunoscut sub numele de hemoroid trombozat. 

Cum sunt diagnosticați hemoroizii în timpul sarcinii?

Hemoroizii în timpul sarcinii sunt suficient de comuni încât medicul va ști probabil despre ei prin analizarea simptomelor. Pentru a fi sigur, medicul poate:

  • Să se uite mai atent la anus. În acest fel, de obicei, pot depista hemoroizii externi.
  • Să facă un examen rectal. Aceștia pot introduce un deget înmănușat în interiorul rectului pentru a simți dacă există hemoroizi interni.
  • Să efectueze o anoscopie sau o sigmoidoscopie. Ambele proceduri sunt simple și rapide. Ele permit medicului să vadă în interiorul rectului.

Niciuna dintre opțiuni nu este plăcută, dar obținerea unui diagnostic de hemoroizi este mai mult inconfortabilă decât dureroasă. Acesta este un diagnostic de rutină pentru medic și va ajuta la prevenirea complicațiilor și la obținerea unui tratament adecvat.

Hemoroizi în sarcină – tratament

În primul rând, o femeie însărcinată poate încerca remedii la domiciliu și modificări ale stilului de viață pentru a reduce hemoroizii. Însă, dacă aceștia sunt netratați se pot înrăutăți cu timpul și pot provoca complicații precum durere crescută sau, în cazuri rare, anemie din cauza sângerărilor. Este mai bine să se apeleze la un medic pentru a diagnostica și trata hemoroizii, mai ales atunci când simptomele se agravează. Sângerarea este un simptom important care trebuie abordat, deoarece poate indica un alt motiv decât hemoroizii.

Remedii la domiciliu pentru hemoroizi

Există multe modalități pe care o femeie însărcinată le poate folosi acasă pentru a ameliora și preveni hemoroizii.

  • Calmarea iritației
    – Băi calde de mai multe ori pe zi pentru a ameliora durerea
    – Pachete cu gheață sau comprese reci timp de 10 minute de până la 4 ori pe zi pentru a reduce umflarea.
    – Utilizarea șervețelor umede, delicate, fără parfum, fără alcool, după eliminarea scaunului, dacă hârtia igienică este incomodă.
    – Utilizarea tampoanelor cu hamamelis sau cu un ingredient amorțitor.
    – Verificarea cu medicul cu privire la administrarea unui analgezic fără prescripție medicală, a unui laxativ sau utilizarea unei creme pentru hemoroizi.
    – Bicarbonatul de sodiu – folosit umed sau uscat – poate fi aplicat local pentru a ajuta la ameliorarea mâncărimilor.
    – Uleiul de nucă de cocos poate ameliora durerea și inflamația. La fel poate face și aloe vera pură, fără adaos de substanțe chimice și parfumuri, sau arnica.
    – Acupunctura poate fi, de asemenea, de ajutor
  • Evitarea constipației prin:
    – Consumul adecvat de apă pentru a ajuta la menținerea scaunelor moi. Un pahar de suc de prune uscate poate ajuta, de asemenea,.
    – Evitarea efortului în timpul eliminării scaunelor sau a statului pe toaletă pentru perioade lungi de timp.
    – Consumul de alimente bogate în fibre. Alegerile bune includ pâinea și cerealele integrale, fructele și legumele și fasolea.
  • Mișcarea fizică
    – Efectuarea exercițiilor Kegel pentru a întări mușchii. Aceste exerciții întăresc mușchii podelei pelviene și pot ajuta la ameliorarea hemoroizilor. Acestea pot fi făcute prin strângerea și relaxarea mușchilor din zona vaginală și rectală.
    – Evitarea statului jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp. Dacă locul de muncă presupune să statul la un birou, trebuie făcută mișcare câteva minute la fiecare oră. Statul în picioare sau așezat pentru o perioadă lungă de timp pune presiune asupra venelor din partea inferioară a corpului. Atunci când se stă în poziția așezat, este recomandat să se folosească o pernă sub fund, un scaun balansoar sau un fotoliu înclinat.
    – Schimbarea poziției de somn. Dormitul pe o parte, cu picioarele strânse, poate scădea șansele de a face hemoroizi. De asemenea, dormitul pe partea stângă îmbunătățește circulația sângelui și livrează nutrienți copilului.

Cu toate acestea, este de preferat să se discute cu un medic înainte de a trata hemoroizii acasă. Acest lucru va permite o diagnosticare corectă și va ajuta femeia însărcinată să înțeleagă opțiunile de tratament disponibile pentru ea.

Tratamentul medical pentru hemoroizi

În timpul sarcinii, orice medicament trebuie discutat întotdeauna cu medicul, inclusiv cele aplicate pe piele. Acest lucru va asigura că tratamentele nu prezintă un risc pentru copil. Unele tratamente medicale pe care un medic le poate recomanda sunt:

  • Tratamente topice fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală. Aceste medicamente includ adesea ingrediente analgezice sau antiinflamatoare.
  • Creme sau unguente. Cele care conțin hidrocortizon-pramoxină pot fi deosebit de eficiente pentru a reduce durerea, inflamația și mâncărimea cauzate de hemoroizi. Dar este posibil ca aceste ingrediente să nu fie sigure pentru sarcină, de aceea trebuie să fie discutate cu un medic.
  • Medicul poate fi, de asemenea, în măsură să recomande un laxativ sigur sau un supozitor pentru a ameliora constipația.

Alte opțiuni de tratament medical pentru hemoroizi care sunt mai invazive includ:

  • Ligatura cu bandă de cauciuc
    În timpul ligaturii, o mică bandă de cauciuc este plasată în jurul bazei unui hemoroid. Banda oprește fluxul de sânge în hemoroid și, în cele din urmă, acesta va cădea. Acest lucru durează, de obicei, între 10 și 12 zile. În timpul acestui proces se formează țesut cicatricial care ajută la prevenirea reapariției hemoroizilor în același loc.
  • Scleroterapia
    Se injectează o soluție chimică direct în hemoroid. Acest lucru face ca acesta să se micșoreze și să se formeze țesut cicatricial. Este posibil ca un hemoroid să revină după acest tratament.
  • Hemoroidectomia
    Aceasta este o procedură chirurgicală pentru a elimina hemoroizii, asociată cu mai multe riscuri, inclusiv anestezia generală, riscul de deteriorare a mușchilor anusului, mai multă durere și o perioadă mai lungă de recuperare. Prin urmare, acest tratament este recomandat doar pentru hemoroizii severi sau atunci când există complicații, cum ar fi hemoroizii multipli sau hemoroizii care au prolapsat.
  • Hemoroidopexia cu capse
    Țesutul hemoroidal este plasat înapoi în interiorul anusului și ținut în poziție cu ajutorul unor capse chirurgicale. Medicul poate sugera împachetarea locului hemoroizilor cu bandaje absorbante pentru a evita sângerarea excesivă.

Toate aceste tratamente trebuie aprobate de medic și verificate dacă sunt sigure pentru femeia însărcinată și făt.

Pot fi preveniți hemoroizii în timpul sarcinii?

Puteți încerca să reduceți hemoroizii sau să preveniți apariția lor în mai multe moduri.

Evitarea constipației este esențială pentru a preveni hemoroizii în timpul sarcinii. Iată câteva sfaturi pentru a preveni constipația:

  • Mâncați multe alimente bogate în fibre, cum ar fi, fructele (pere, avocado, fructe de pădure), legumele (broccoli, anghinare, varza de Bruxelles), cerealele integrale (fulgii de ovăz, orezul brun, quinoa), leguminoase, inclusiv diverse tipuri de fasole, linte și mazăre verde și nuci și semințe.
  • Beți multe lichide. Încercați să consumați 8-10 pahare de apă în fiecare zi.
  • Folosiți toaleta imediat ce simțiți nevoia. “Reținerea” poate contribui la constipație.
  • Încercați să nu stați jos sau în picioare pentru perioade lungi de timp. Dacă stați jos la serviciu, asigurați-vă că vă ridicați și vă plimbați câteva minute la fiecare oră. Acasă, încercați să vă odihniți pe o parte atunci când citiți sau vă uitați la televizor, pentru a ușura presiunea descendentă asupra venelor rectale.
  • Adresați-vă medicului cu privire la utilizarea unui laxativ. Acesta vă poate ajuta dacă alte metode nu reușesc să vă ușureze constipația. Utilizarea pastilelor laxative pentru constipație nu este recomandată în timpul sarcinii, deoarece acestea pot provoca deshidratare și ar putea stimula contracțiile uterine. 

Întrebări frecvente

  1. Este normal să aveți hemoroizi în timpul sarcinii?
    Da. Hemoroizii în timpul sarcinii sunt obișnuiți, în special în al treilea trimestru și până la o lună după ce ați născut. Aproximativ 30% până la 40% dintre persoanele care sunt însărcinate au hemoroizi.
  2. Cum puteți evita apariția hemoroizilor când sunteți însărcinată?
    Nu puteți preveni întotdeauna hemoroizii, dar puteți pune în aplicare obiceiuri bune pentru a vă reduce șansele de a avea constipație. Consumați alimente bogate în fibre și beți cantitatea potrivită de lichide în fiecare zi. De asemenea, puteți să utilizați exercițiile Kegel în rutina zilnică pentru a încuraja o circulație sănătoasă în anus și rect.
  3. Ar trebui să vă faceți griji cu privire la hemoroizi în timpul sarcinii?
    Nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la hemoroizi, mai ales atunci când știți cum să gestionați simptomele dacă le aveți. Aceștia pot fi incomozi, dar sunt inofensivi și, de obicei, dispar în cele din urmă.
  4. De ce sunt hemoroizii mai frecvenți în timpul sarcinii?
    Deși hemoroizii pot apărea în orice moment, cele mai multe femei însărcinate îi au în al treilea trimestru, începând din jurul săptămânii 28. Fluxul crescut de sânge în zona pelviană, precum și presiunea exercitată de uterul care se mărește și de bebelușul în creștere, pot face ca venele care trec prin anus să se umfle. Hemoroizii pot rezulta, de asemenea, din constipație, deoarece hormonii de sarcină fac ca intestinele să fie mai lente. Atunci când scaunul este tare, efortul suplimentar pentru a-l elimina poate exercita presiune asupra venelor din zona rectală, provocând inflamarea și umflarea acestora. În plus, nivelurile mai ridicate de progesteron fac ca pereții venelor să se relaxeze și să le permită să se umfle mai ușor. Dacă ați avut hemoroizi înainte de sarcină, este mai probabil să îi aveți în timpul sarcinii. De asemenea, se pot dezvolta și postpartum din cauza efortului din timpul travaliului.
  5. Care este diferența dintre hemoroizi și fisurile anale?
    Hemoroizii sunt venele umflate de pe anus. Fisurile anale sunt rupturi pe anus. Sunt afecțiuni diferite, dar ambele sunt frecvente în timpul sarcinii, de asemenea, au simptome similare. Atât hemoroizii, cât și fisurile anale pot avea senzația de mâncărime sau durere și pot provoca sângerări care apar în scaune sau după eliminarea acestora. Sângerarea de la o fisură anală sau de la un hemoroid este, de obicei, inofensivă. Totuși, dacă sunteți însărcinată și observați sânge în scaun, trebuie să vă adresați întotdeauna medicului. Aceștia vă pot spune cu siguranță că ceea ce vă cauzează sângerarea este un hemoroid sau o fisură anală în loc de ceva mai grav.
  6. Când ar trebui să vă consultați medicul?
    Consultă-ți medicul dacă eforturile preventive și tratamentele la domiciliu nu ajută sau dacă aveți dureri severe sau sângerări rectale. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de ajutor profesional pentru a rezolva problema. De asemenea, consultați-vă întotdeauna cu medicul înainte de a lua orice medicament pentru hemoroizi în timp ce sunteți însărcinată. Există o mulțime de produse disponibile pentru ameliorarea hemoroizilor, dar majoritatea acestor produse ar trebui să fie utilizate pentru cel mult o săptămână pentru a evita efecte secundare, precum iritarea sau subțierea pielii. Pentru multe femei, simptomele hemoroizilor se rezolvă după naștere. Dacă acestea persistă, ar putea fi recomandat un tratament chirurgical.
  7. Când este mai probabil să vă confruntați cu hemoroizi în timpul sarcinii?
    Presiunea asupra venelor din jurul anusului se poate înrăutăți pe măsură ce sarcina avansează. Acest lucru se datorează uterului în creștere și mărimii crescute a copilului. Acesta este motivul pentru care hemoroizii sunt mai frecvenți în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.
  8. Este mai probabil să vă confruntați cu hemoroizi dacă i-ați avut înainte de sarcină?
    Nu toate persoanele cu hemoroizi au simptome. Dacă vă confruntați pentru prima dată cu hemoroizi în timpul sarcinii, este posibil să nu vă puteți da seama dacă este ceva nou sau dacă ați avut în trecut hemoroizi care nu au provocat simptome. Dacă știți că ați avut hemoroizi înainte de sarcină, aveți grijă sporită, deoarece aceștia se pot agrava în timpul sarcinii.
  9. Ce medicamente sunt folosite pentru a trata hemoroizii în timpul sarcinii?
    Dacă constipația vă face hemoroizii insuportabili, medicul vă poate prescrie un laxativ, o cremă pentru hemoroizi sau un supliment de fibre. Înainte de a lua orice medicament fără prescripție medicală, consultați-vă mereu cu medicul. 
  10. Ar putea fi hemoroizii un semn de ceva mai grav?
    Dacă credeți că ați putea avea hemoroizi, este important să îi spuneți medicului. Acest lucru se datorează faptului că simptome precum sângerarea din intestin sau din anus pot fi un semn al unor afecțiuni mai grave.
  11. Hemoroizii dispar după sarcină?
    Hemoroizii pot dispărea complet după sarcină și naștere, fără niciun tratament, deoarece nivelurile hormonale, volumul de sânge și presiunea intraabdominală scad după naștere. Cele mai frecvente momente în care apar hemoroizii în timpul sarcinii sunt în al treilea trimestru și în timpul și imediat după naștere. Este posibil să dezvoltați hemoroizi de la naștere, dacă vă confruntați cu eforturi prelungite în timpul celei de-a doua etape a travaliului.
  12. Hemoroizii pot afecta fătul?
    Unele persoane sunt îngrijorate de faptul că hemoroizii ar putea afecta sarcina sau bebelușul lor, însă nu există dovezi care să susțină acest lucru.

Concluzie

Hemoroizii în timpul sarcinii sunt obișnuiți. Cu toate acestea, ar trebui să se apeleze la tratament medical dacă sunt diagnosticați, deoarece se pot agrava. Există multe tratamente la domiciliu, dar poate fi necesar și un tratament medical. Un medic specializat ar putea oferi toate informațiile necesare despre orice tratament, inclusiv despre cremele fără prescripție medicală. În unele cazuri, hemoroizii pot dispărea de la sine după naștere, fără niciun tratament.