Hemoroizii sunt vene umflate sau inflamate care se dezvoltă în anus sau în partea inferioară a rectului și care pot provoca disconfort, durere și mâncărime. Polipii anali sunt excrescențe care se dezvoltă pe mucoasa rectului sau a colonului. Adesea, polipii nu cauzează niciun simptom, dar uneori pot provoca sângerări rectale, scaune cu sânge, senzația de evacuare incompletă, greață sau disconfort abdominal. Deoarece simptomele pot fi similare, este dificil uneori să se facă diferența între hemoroizi și polipi.
Hemoroizi sau polipi – cauze
Cauzele hemoroizilor
În general, hemoroizii sunt provocați de creșterea presiunii în venele din jurul rectului. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, printre care:
- Sarcina
- Statul în poziție de șezut pentru perioade prelungite de timp
- Contracțiile în timpul defecației
- Constipația cronică
- Îmbătrânirea
- Supraponderabilitatea semnificativă
- Ridicarea frecventă de obiecte grele
Cauzele polipilor
Un polip este rezultatul unor modificări genetice ale celulelor din mucoasa colonului care afectează ciclul normal de viață al celulelor. Mulți factori pot crește riscul sau rata acestor modificări, printre care alimentația, stilul de viață, vârsta înaintată, sexul și genetica sau problemele ereditare. Factorii importanți ai stilului de viață care predispun la polipi anali și cancer,făcând o persoană mai predispusă la apariția acestor afecțiuni includ:
- Fumatul
- Consumul excesiv de alcool
- Stilul de viață pasiv
- Supraponderalitatea
- Consumul de alimente procesate și consumul în exces de carne roșie în loc de un plan alimentar bazat în principal pe plante
Alți factori includ:
- Istoricul personal de polipi anali sau cancer colorectal
- Istoricul personal de boală inflamatorie intestinală (boala Crohn sau colită ulcerativă) sau colangită sclerotică primară
Polipi anali sau hemoroizi: semne și simptome
Persoanele cu polipi de colon (polipi anali) nu prezintă adesea niciun semn sau simptom al afecțiunii. De obicei, medicii descoperă acești polipi în timpul testelor de rutină sau al testelor pentru o altă afecțiune. Un medic poate recomanda ca adulții mai în vârstă și persoanele cu factori de risc pentru polipi de colon să facă un screening regulat. Atunci când medicii detectează polipii din timp, există o șansă mai mare ca aceștia să poată elimina complet excrescențele fără complicații.
Simptome specifice hemoroizilor
Hemoroizii interni cauzează rareori durere și de obicei nu pot fi resimțiți, cu excepția cazului în care se prolapsează, astfel, multe persoane cu hemoroizi interni nu știu că îi au, deoarece nu prezintă simptome. Totuși, în cazul în care o persoană are hemoroizi interni poate prezenta următoarele semne, sânge pe hârtia igienică, în scaun sau în vasul de toaletă. Acestea sunt semne de sângerare rectală.
Semnele hemoroizilor externi includ:
- Mâncărimi în zona anusului
- Umflături dure în apropierea anusului care dor sau sensibilizează zona
- Dureri la nivelul anusului, mai ales atunci când se stă în poziție de șezut
- Sângerare rectală
Hemoroizii prolapsați pot fi dureroși și incomozi, de asemenea, este posibil ca o persoană să îi simtă cum se umflă în afara anusului.
Simptome specifice polipilor anali
- Durerile abdominale
Polipii mari care blochează parțial intestinul pot provoca crampe și dureri abdominale.
- Schimbarea culorii scaunelor
Sângerările minore ale polipilor pot provoca dungi roșii în scaun, iar sângerările mai abundente pot face ca scaunul să pară negru. Cu toate acestea, și alți factori pot schimba culoarea scaunului, cum ar fi alimentele, medicamentele și suplimentele.
- Anemie datorată deficitului de fier
Dacă polipii unei persoane sângerează încet în timp, aceasta poate dezvolta o deficiență de fier. Anemia poate provoca slăbiciune, piele palidă, dificultăți de respirație, amețeală sau leșin.
- Schimbarea obiceiurilor intestinale care durează mai mult de o săptămână.
De cele mai multe ori, acestea se pot manifesta sub formă de constipație sau diaree.
Sângerarea de la hemoroizi sau polipi
Sângerarea este un simptom comun al polipilor de colon (polipilor anali) și al hemoroizilor. Atunci când oamenii observă sânge în scaun, adesea presupun imediat că este vorba de polipi sau hemoroizi, deși, există ușoare diferențe între sângerarea cauzată de cancerul de colon și cea cauzată de hemoroizi.
- Sângerarea hemoroizilor
Sângerarea indusă de hemoroizi este cauzată de scaunul care se atinge de hemoroid în timp ce trece prin rect. În unele cazuri, hemoroidul însuși sângerează și poate ajunge până la nivelul rectului. Cu toate acestea, este mai frecvent ca scaunul să se lovească de creșterea obstructivă, provocând ruperea și sângerarea acesteia. - Sângerarea polipilor de colon
Contrar credinței populare, prezența sângelui în scaun nu este întotdeauna un semn de cancer de colon. De fapt, simptomele cancerului de colon se dezvoltă treptat, pe parcursul a 10 ani, și nu încep să apară decât în ultimele etape. Cancerul de colon în sine nu provoacă hemoragii interne. Sângele în scaun raportat de pacienți este sângerarea polipului după ce acesta capătă o masă semnificativă. În locul sângelui roșu aprins, pacienții diagnosticați cu cancer de colon raportează adesea scaune întunecate, asemănătoare cu smoala. Sângele este rareori vizibil cu ochiul liber, motiv pentru care este imposibil să se detecteze cancerul doar prin simpla examinare a scaunului.
Hemoroizi sau polipi – diagnostic
În multe cazuri, un medic poate face diferența între un hemoroid și un polip pe baza simptomelor și a unui examen fizic. Dacă o persoană are un hemoroid, i se va recomanda probabil un tratament la domiciliu și, de obicei, nu este nevoie de alte teste. Dacă are un polip, cel mai probabil va avea nevoie de o procedură pentru a-l îndepărta și a-l testa, deoarece unii polipi sunt canceroși sau precanceroși, așa că este important să se facă aceste teste.
Diagnosticul hemoroizilor
Un medic poate diagnostica hemoroizii pe baza simptomelor și a unui examen fizic, sau este posibil să se realizeze următoarele proceduri:
- Examinarea rectală digitală
Medicul introduce un deget înmănușat și lubrifiat în rect pentru a simți dacă pacientul are venele umflate. - Anoscopia
Medicul folosește un anoscop (tub luminat) pentru a vizualiza mucoasa anusului și a rectului pacientului. - Sigmoidoscopie
Medicul folosește un sigmoidoscop (tub luminat cu o cameră) pentru a vizualiza interiorul părții inferioare (sigmoid) a colonului și a rectului. Tipurile de procedură includ sigmoidoscopia flexibilă și sigmoidoscopia rigidă (proctoscopie).
Aceste teste pot fi inconfortabile, dar nu sunt dureroase. De obicei, acestea au loc în cabinetul medicului sau într-un centru ambulatoriu, fără anestezie, iar pacientul poate pleca acasă în aceeași zi. Medicul poate efectua o colonoscopie pentru a confirma rezultatele altor teste sau pentru a verifica dacă există semne de cancer de colon, iar această procedură ambulatorie necesită anestezie.
Diagnosticul polipilor anali
Un medic poate începe prin a întocmi istoricul medical al unei persoane, prin evaluarea factorilor de risc și prin efectuarea unui examen fizic. În cazul în care suspectează polipi de colon, aceștia pot recomanda teste suplimentare. Depistarea timpurie a polipilor poate reduce riscul de complicații, iar în acest sens se efectuează următoarele examene de screening:
- Colonoscopia
În timpul unei colonoscopii, medicul introduce în anus un tub de cameră luminată, numit colonoscop, pentru a examina colonul. Apoi poate îndepărta orice polipi sau poate face o biopsie, care constă în prelevarea unei mostre de țesut și trimiterea acesteia la un laborator pentru examinare la microscop. - Sigmoidoscopia flexibilă
O versiune mai scurtă a colonoscopului, numită sigmoidoscop, este utilizată pentru a examina o porțiune limitată a colonului. În cazul în care medicul găsește polipi, va trebui să efectueze o colonoscopie pentru a-i îndepărta. - Colonoscopie virtuală
Aceasta este o procedură neinvazivă prin care un medic folosește metode imagistice pentru a examina colonul. Acestea pot include raze X, tomografii computerizate sau RMN-uri. Aceste teste pot fi mai puțin sensibile decât testele colonoscopice. Este posibil ca o persoană să fie nevoită să înghită o soluție de bariu pentru a face imaginile cu raze X mai clare. - Examinarea scaunului
Medicii pot căuta, de asemenea, prezența sângelui în scaune sau pot examina ADN-ul scaunului. În funcție de rezultate, aceștia pot efectua apoi o colonoscopie pentru investigații ulterioare.
Hemoroizi sau polipi – tratament
Tratamentul pentru hemoroizi
Hemoroizii nu sunt, de obicei, periculoși, cu toate acestea, ei pot fi inconfortabili, iar tratamentele pot ajuta la gestionarea disconfortului. În plus, există măsuri care se pot lua pentru a reduce riscul de a avea hemoroizi în viitor. Unele dintre metodele utile de îngrijire la domiciliu pentru hemoroizi includ:
- Medicamentele fără prescripție medicală pentru a ameliora durerea și umflarea, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul.
- Efectuarea băilor de șezut odată sau de câteva ori pe zi. Aceasta presupune statul într-o cadă de mică adâncime cu apă caldă pentru a ajuta la ameliorarea durerii sau a disconfortului.
- Folosirea cremelor, unguentelor sau supozitoarelor fără prescripție medicală.
Pentru majoritatea oamenilor, aceste metode vor fi suficiente pentru a gestiona hemoroizii. În cazurile mai severe, medicii pot prescrie medicamente pentru a ajuta la micșorarea țesutului hemoroidian sau pot recomanda o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta.
Tratamentul pentru polipi
De obicei, medicii tratează polipii de colon prin îndepărtarea lor, de asemenea, aceștia pot sugera anumite modificări ale stilului de viață pentru a preveni reapariția polipilor anali. Îndepărtarea polipii de colon se realizează folosind următoarele metode:
- Colonoscopia
Medicii pot folosi un instrument ascuțit sau o buclă de sârmă electrificată la capătul unui colonoscop pentru a efectua o polipectomie, sau pentru a îndepărta polipilii. În cazul polipilor mai mici, medicii pot injecta un lichid sub polip pentru a-l ridica și izola de zona înconjurătoare pentru o îndepărtare mai ușoară. - Laparoscopia
În timpul unei laparoscopii, medicul va face o mică incizie în abdomen sau pelvis și va introduce un instrument numit laparoscop în intestin. Ei folosesc această tehnică pentru a îndepărta polipii care sunt prea mari sau care nu pot fi îndepărtați în siguranță prin colonoscopie. - Îndepărtarea colonului și a rectului
Această procedură, cunoscută sub numele de proctocolectomie totală, este necesară doar atunci când o persoană suferă de o afecțiune severă sau de cancer. Medicii recomandă această opțiune pentru cei cu afecțiuni ereditare rare, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (FAP). FAP este o afecțiune moștenită care provoacă cancer de colon și rect, iar îndepărtarea polipilor poate preveni apariția cancerului.
După îndepărtarea unui polip, medicul îl va trimite la analize de laborator, unde experții vor verifica dacă este canceros. Un anatomopatolog, care este specialist în analiza mostrelor de țesut, va examina țesutul polipului la microscop și va verifica dacă este benign sau precanceros. Acesta va baza intervalul de timp recomandat pentru următoarea colonoscopie pe aceste informații, plus numărul și mărimea polipilor.
Hemoroizi sau polipi – prevenție
Prevenirea hemoroizilor
Este util să se ia măsuri pentru a reduce riscul de a dezvolta mai mulți hemoroizi în viitor, iar unele modalități de a face acest lucru includ:
- Consumul mai multor alimente bogate în fibre (cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale)
- Luarea de fibre suplimentare sub formă de suplimente (cum ar fi coaja de psyllium sau metilceluloza), dacă acest lucru este necesar pentru a menține scaunul moale și ușor de eliminat.
- Consumul suficient de apă
- Evitarea contracțiilor în timpul defecației
- Evitarea de a sta pe toaletă pentru perioade lungi de timp
- Mersul la toaletă imediat ce se simte nevoia
Prevenirea polipilor
Oricine poate dezvolta polipi de colon (anali) și nu există o modalitate sigură de a-i preveni, cu toate acestea, există modalități de a reduce riscul de apariție a acestora:
- Consumul suficient de fructe și legume și reducerea aportului de carne roșie,în special carne procesată
- Efectuarea activităților fizicecel puțin 150 de minute – două ore și jumătate – în fiecare săptămână
- Renunțarea la fumat
- Menținerea unui consum moderat de alcool – nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați
- În cazul persoanelor supraponderale, luarea măsurilor pentru a pierde o parte din excesul de greutate
Întrebări frecvente
- Poate o colonoscopie să distingă hemoroizii de cancerul de colon?
Da, procedura le poate identifica pe amândouă. O colonoscopie poate identifica și alte probleme ale colonului, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, colita ulcerativă sau diverticulita. - Hemoroizii se pot transforma în cancer de colon?
100% dintre cancerele de colon evoluează din polipi mari, care sunt celule mutante care cresc de-a lungul tractului colonului. Acest lucru înseamnă că există zero șanse ca orice hemoroid să ducă la cancer de colon. Hemoroizii sunt vene umflate pe mușchiul rectului, nu celule mutante de-a lungul colonului. - De ce apare sângele pe hârtia igienică după defecare?
Există mai multe cauze posibile ale acestui lucru. Cele mai frecvente sunt hemoroizii și fisurile anale (mici fisuri în membrana mucoasă din jurul anusului). Cu toate acestea, sângerarea rectală poate fi cauzată și de afecțiuni mai grave, inclusiv de cancer. Este important să fiți consultat de un medic pentru a vă asigura că sângerarea nu indică o afecțiune gravă. - Pot fi preveniți polipii de colon (anali) și cancerul colorectal?
Este posibil să puteți reduce riscul de a dezvolta polipi dacă:
– Evitați excesul de alcool și nu fumați tutun
– Pierdeți orice greutate în plus pentru a vă normaliza indicele de masă corporală
– Faceți exerciții fizice moderate cel puțin 150 de minute și 2 ședințe de întărire musculară pe săptămână
– Mâncați cel puțin 3-5 porții de fructe și legume pe zi
– Evitați alimentele grase și procesate și carnea roșie în exces - O persoană poate avea hemoroizi și polipi în același timp?
Polipii nu cauzează hemoroizi și nici hemoroizii nu cauzează polipi, cu toate acestea, este cu siguranță posibil să le aveți pe amândouă în același timp. De fapt, aceste două afecțiuni au în comun unii factori de risc, inclusiv un stil de viață sedentar, consumul de alcool și anumiți factori alimentari. - Ce se întâmplă dacă o persoană are un polip de colon?
Atunci când este descoperit un polip de colon, medicul îl va îndepărta prin intermediul unei polipectomii și îl va testa în laborator pentru a vedea ce tip microscopic este prin intermediul biopsiei. Medicul va stabili când și dacă ar trebui să repetați testul de screening pe baza numărului, dimensiunii și analizei microscopice a polipilor, pe lângă ceilalți factori de risc pe care îi aveți.
Concluzie
Hemoroizii și cancerul de colon sunt două complicații gastrointestinale care se află la capetele opuse ale spectrului. Una dintre ele este o inflamație comună și vindecabilă, iar cealaltă este cunoscută pentru ratele ridicate de mortalitate. În ciuda diferențelor în natura bolilor, oamenii adesea le confundă, ceea ce se poate dovedi dăunător, mai ales dacă simptomele cancerului de colon sunt tratate ca și simptomele hemoroizilor.