Meniu

Hemoroizi sau polipi: Cum sa faci diferenta

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hemoroizii sunt vene umflate sau inflamate care se dezvoltă în anus sau în partea inferioară a rectului și care pot provoca disconfort, durere și mâncărime. Polipii anali sunt excrescențe care se dezvoltă pe mucoasa rectului sau a colonului. Adesea, polipii nu cauzează niciun simptom, dar uneori pot provoca sângerări rectale, scaune cu sânge, senzația de evacuare incompletă, greață sau disconfort abdominal. Deoarece simptomele pot fi similare, este dificil uneori să se facă diferența între hemoroizi și polipi.

Hemoroizi sau polipi – Cauze

Cauzele hemoroizilor

În general, hemoroizii sunt provocați de creșterea presiunii în venele din jurul rectului. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, printre care:

  • Sarcina
  • Statul în poziție de șezut pentru perioade prelungite de timp
  • Contracțiile în timpul defecației
  • Constipația cronică
  • Îmbătrânirea
  • Supraponderabilitatea semnificativă
  • Ridicarea frecventă de obiecte grele

Cauzele polipilor

Un polip este rezultatul unor modificări genetice ale celulelor din mucoasa colonului care afectează ciclul normal de viață al celulelor. Mulți factori pot crește riscul sau rata acestor modificări, printre care alimentația, stilul de viață, vârsta înaintată, sexul și genetica sau problemele ereditare. Factorii importanți ai stilului de viață care predispun la polipi anali și cancer,făcând o persoană mai predispusă la apariția acestor afecțiuni includ:

  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool
  • Stilul de viață pasiv
  • Supraponderalitatea
  • Consumul de alimente procesate și consumul în exces de carne roșie în loc de un plan alimentar bazat în principal pe plante

Polipi anali sau hemoroizi: Semne și simptome

Persoanele cu polipi de colon (polipi anali) nu prezintă adesea niciun semn sau simptom al afecțiunii. De obicei, medicii descoperă acești polipi în timpul testelor de rutină sau al testelor pentru o altă afecțiune. Un medic poate recomanda ca adulții mai în vârstă și persoanele cu factori de risc pentru polipi de colon să facă un screening regulat. Atunci când medicii detectează polipii din timp, există o șansă mai mare ca aceștia să poată elimina complet excrescențele fără complicații.

Simptome specifice hemoroizilor

Hemoroizii interni cauzează rareori durere și de obicei nu pot fi resimțiți, cu excepția cazului în care se prolapsează, astfel, multe persoane cu hemoroizi interni nu știu că îi au, deoarece nu prezintă simptome. Totuși, în cazul în care o persoană are hemoroizi interni poate prezenta următoarele semne, sânge pe hârtia igienică, în scaun sau în vasul de toaletă. Acestea sunt semne de sângerare rectală.

Semnele hemoroizilor externi includ:

  • Mâncărimi în zona anusului
  • Umflături dure în apropierea anusului care dor sau sensibilizează zona
  • Dureri la nivelul anusului, mai ales atunci când se stă în poziție de șezut
  • Sângerare rectală

Simptome specifice polipilor anali

  • Durerile abdominale
    Polipii mari care blochează parțial intestinul pot provoca crampe și dureri abdominale.
  • Schimbarea culorii scaunelor
    Sângerările minore ale polipilor pot provoca dungi roșii în scaun, iar sângerările mai abundente pot face ca scaunul să pară negru. Cu toate acestea, și alți factori pot schimba culoarea scaunului, cum ar fi alimentele, medicamentele și suplimentele.
  • Anemie datorată deficitului de fier
    Dacă polipii unei persoane sângerează încet în timp, aceasta poate dezvolta o deficiență de fier. Anemia poate provoca slăbiciune, piele palidă, dificultăți de respirație, amețeală sau leșin.
  • Schimbarea obiceiurilor intestinale care durează mai mult de o săptămână.
    De cele mai multe ori, acestea se pot manifesta sub formă de constipație sau diaree.

Sângerarea de la hemoroizi sau polipi

Sângerarea este un simptom comun al polipilor de colon (polipilor anali) și al hemoroizilor. Atunci când oamenii observă sânge în scaun, adesea presupun imediat că este vorba de polipi sau hemoroizi, deși, există ușoare diferențe între sângerarea cauzată de cancerul de colon și cea cauzată de hemoroizi.

  • Sângerarea hemoroizilor
    Sângerarea indusă de hemoroizi este cauzată de scaunul care se atinge de hemoroid în timp ce trece prin rect. În unele cazuri, hemoroidul însuși sângerează și poate ajunge până la nivelul rectului. Cu toate acestea, este mai frecvent ca scaunul să se lovească de creșterea obstructivă, provocând ruperea și sângerarea acesteia. 
  • Sângerarea polipilor de colon
    Contrar credinței populare, prezența sângelui în scaun nu este întotdeauna un semn de cancer de colon. De fapt, simptomele cancerului de colon se dezvoltă treptat, pe parcursul a 10 ani, și nu încep să apară decât în ultimele etape. Cancerul de colon în sine nu provoacă hemoragii interne. Sângele în scaun raportat de pacienți este sângerarea polipului după ce acesta capătă o masă semnificativă. În locul sângelui roșu aprins, pacienții diagnosticați cu cancer de colon raportează adesea scaune întunecate, asemănătoare cu smoala. Sângele este rareori vizibil cu ochiul liber, motiv pentru care este imposibil să se detecteze cancerul doar prin simpla examinare a scaunului.

Hemoroizi sau polipi – Tratament

Tratamentul pentru hemoroizi 

Hemoroizii nu sunt, de obicei, periculoși, cu toate acestea, ei pot fi inconfortabili, iar tratamentele pot ajuta la gestionarea disconfortului. În plus, există măsuri care se pot lua pentru a reduce riscul de a avea hemoroizi în viitor. Unele dintre metodele utile de îngrijire la domiciliu pentru hemoroizi includ:

  • Medicamentele fără prescripție medicală pentru a ameliora durerea și umflarea, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul.
  • Efectuarea băilor de șezut odată sau de câteva ori pe zi. Aceasta presupune statul într-o cadă de mică adâncime cu apă caldă pentru a ajuta la ameliorarea durerii sau a disconfortului.
  • Folosirea cremelor, unguentelor sau supozitoarelor fără prescripție medicală.

Tratamentul pentru polipi

De obicei, medicii tratează polipii de colon prin îndepărtarea lor, de asemenea, aceștia pot sugera anumite modificări ale stilului de viață pentru a preveni reapariția polipilor anali. Îndepărtarea polipii de colon se realizează folosind următoarele metode:

  • Colonoscopia
    Medicii pot folosi un instrument ascuțit sau o buclă de sârmă electrificată la capătul unui colonoscop pentru a efectua o polipectomie, sau pentru a îndepărta polipilii. În cazul polipilor mai mici, medicii pot injecta un lichid sub polip pentru a-l ridica și izola de zona înconjurătoare pentru o îndepărtare mai ușoară.
  • Laparoscopia
    În timpul unei laparoscopii, medicul va face o mică incizie în abdomen sau pelvis și va introduce un instrument numit laparoscop în intestin. Ei folosesc această tehnică pentru a îndepărta polipii care sunt prea mari sau care nu pot fi îndepărtați în siguranță prin colonoscopie.
  • Îndepărtarea colonului și a rectului
    Această procedură, cunoscută sub numele de proctocolectomie totală, este necesară doar atunci când o persoană suferă de o afecțiune severă sau de cancer. Medicii recomandă această opțiune pentru cei cu afecțiuni ereditare rare, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială (FAP). FAP este o afecțiune moștenită care provoacă cancer de colon și rect, iar îndepărtarea polipilor poate preveni apariția cancerului.

Concluzie

Hemoroizii și cancerul de colon sunt două complicații gastrointestinale care se află la capetele opuse ale spectrului. Una dintre ele este o inflamație comună și vindecabilă, iar cealaltă este cunoscută pentru ratele ridicate de mortalitate. În ciuda diferențelor în natura bolilor, oamenii adesea le confundă, ceea ce se poate dovedi dăunător, mai ales dacă simptomele cancerului de colon sunt tratate ca și simptomele hemoroizilor.