Meniu

Hemoroizi trombozati: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hemoroizii trombozați apar atunci când sacii din pasajul anal sunt împinși în exteriorul anusului și se umplu cu cheaguri de sânge. Aceștia nu sunt considerați periculoși, dar pot fi foarte dureroși. Dacă simptomele nu dispar, există mai multe opțiuni de tratament, de la creme topice până la intervenții chirurgicale.

Ce este un hemoroid trombozat?

Boala hemoroidală (cunoscută cel mai frecvent sub denumirea de hemoroizi), apare în urma unei distensiuni anormale a venelor hemoroidale care se află sub mucoasa rectului inferior și a anusului. Funcția lor principală este de a proteja sfincterul anal și de a ajuta la prevenirea incontinenței atunci când presiunea abdominală crește, cum ar fi în timpul strănutului sau tusei. La unele persoane, hemoroizii se pot umfla sau pot ieși prin canalul anal, ceea ce duce la hemoroizi trombozați. Aceștia apar atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul unei vene hemoroidale, obstrucționând fluxul sanguin și provocând o umflătură dureroasă a țesuturilor anale. Hemoroizii trombozați nu sunt periculoși, dar pot fi foarte dureroși și pot provoca sângerări rectale dacă devin ulcerați. Există două tipuri de hemoroizi:

  • Hemoroizii externi se dezvoltă la marginea canalului anal, sub linia dentată și sunt tipul cel mai frecvent întâlnit. Hemoroizii externi trombozați acuți apar de obicei ca o umflătură dureroasă de culoare albăstruie închisă la marginea canalului anal. În unele cazuri, presiunea crescută din interiorul hemoroidului poate duce la necroza și ulcerarea pielii de deasupra acestuia, provocând sângerare rectală. 
  • Hemoroizii interni se dezvoltă în partea inferioară a rectului, deasupra liniei dentate.  Hemoroizii interni trombozați sunt mult mai puțin frecvenți și pot să nu fie vizibili din exterior decât dacă ies în afară din canalul anal. 

Care sunt cauzele hemoroizilor trombozați?

Unii dintre posibilii factori declanșatori ai hemoroizilor tromobați includ:

  • Sarcina – schimbările hormonale pot relaxa vasele de sânge, iar greutatea unui uter mărit poate exercita presiune asupra hemoroizilor.
  • Nașterea, de la împingerea în timpul travaliului
  • Ridicarea de greutăți mari, de exemplu la sala de sport, poate exercita, de asemenea, o presiune prea mare asupra vaselor de sânge din jurul fundului.
  • Vârsta înaintată – pe măsură ce îmbătrânim, țesuturile care țin hemoroizii la locul lor pot slăbi.
  • Constipație, care poate duce la eforturi suplimentare la toaletă
  • Diareea, sau scaunele moi – deplasările frecvente la toaletă pot exercita o presiune suplimentară asupra hemoroizilor.
  • Petrecerea unui timp îndelungat la toaletă (de exemplu, din cauza constipației sau a diareei)
  • Obezitatea, sau faptul de a avea o cantitate excesivă de grăsime corporală poate exercita o presiune suplimentară asupra corpului.
  • O dietă săracă în fibre – alimentele cu fibre ajută la obținerea unor scaune mai ușor de eliminat.
  • Statul îndelungat pe scaun
  • Raporturi sexuale anale
  • Neutilizarea regulată a toaletei atunci când se simte nevoia

Simptomele hemoroizilor trombozați

Un hemoroid trombozat apare, de obicei, sub forma unei mici umflături pe partea exterioară a anusului, care constituie ultima parte a intestinului gros. Cheagul de sânge din interior îl va face să pară de culoare închisă și albăstruie. Un hemoroid trombozat arată diferit față de alți hemoroizi, care arată doar ca o umflătură, fără culoarea albastră.

Simptomele hemoroizilor trombozați includ:

  • Durere în timpul statului, mersului, sau al unei mișcări intestinale
  • Sângerări la o mișcare intestinală
  • Mâncărimi în jurul anusului
  • Umflături în jurul anusului

Durerea va fi cea mai puternică în primele 24-48 de ore. După această perioadă, cheagul de sânge se va reabsorbi lent. Dacă medicamentele topice pentru hemoroizi fără prescripție medicală nu ameliorează durerea, este posibil ca o persoană să aibă un hemoroid trombozat. Acest lucru se datorează faptului că durerea nu este la suprafață. În schimb, aceasta provine din presiunea și umflarea din interiorul țesutului.

Dacă o persoană are febră în cazul unui hemoroid trombozat, ar trebui să consulte un medic cât mai curând. Hemoroidul poate fi infectat, ceea ce poate provoca un abces perianal. Acesta este un buzunar dureros de puroi care se formează în stratul superior de țesut din jurul anusului. De asemenea, sângerarea rectală este un semn care nu trebuie ignorat deoarece ar putea indica ceva grav, cum ar fi cancerul anal sau cancerul colorectal. Dacă se suspectează un abces perianal trebuie consultat un medic, deoarece trebuie drenat cât mai repede posibil. Un abces perianal netratat poate duce la o fistulă anală, care poate necesita o intervenție chirurgicală pentru a fi corectată.

Cum este diagnosticat un hemoroid trombozat?

Hemoroizii externi trombozați pot fi diagnosticați prin evaluare clinică, cum ar fi:

  • Analiza istoricului de durere bruscă și intensă în regiunea anală
  • Depistarea la examenul fizic a unei umflături dureroase a țesuturilor perianale
  • Inspecția anusului

Diagnostic procedural

  • Se poate efectua tușeul rectal pentru a verifica dacă există sânge în scaun, precum și pentru a exclude prezența unei mase rectale sau a hemoroizilor interni. 
  • În cazul în care tușeul rectal nu este concludent, canalul anal poate fi examinat cu ajutorul unui anoscop, care este un speculum luminat ce poate fi utilizat pentru a vizualiza partea inferioară a rectului. 
  • Dacă există dovezi clinice de sângerare rectală, se poate efectua o colonoscopie sau o sigmoidoscopie pentru a exclude alte cauze ale sângerării, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, polipii colorectali sau cancerul.

Remedii casnice pentru ameliorarea disconfortului hemoroizilor trombozați

Unele tratamente la domiciliu pot reduce durerea și disconfortul cauzate de hemoroizii trombozați:

  • Crema pentru hemoroizi. Aplicarea unei creme pentru hemoroizi fără prescripție medicală poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Analgezice. Administrarea de analgezice fără prescripție medicală poate ameliora durerea.
  • Baie de șezut. Înmuierea zonei afectate în apă caldă de mai multe ori pe zi și uscarea ușoară prin tamponare poate ajuta la reducerea simptomelor.
  • Tratament cu gheață. Aplicarea unei comprese reci sau a unei pungi de gheață pe zona afectată poate reduce durerea și inflamația.
  • Hamamelis. Aplicarea hamamelisului poate reduce mâncărimea și durerea din zona afectată.
  • Utilizarea de șervețele. Folosirea șervețelelor umede în loc de hârtie igienică poate reduce frecarea și poate provoca mai puțină iritație în zona afectată.
  • Aloe vera. Aceasta este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Aplicarea de aloe vera pură pe zona afectată poate reduce inflamația.
  • Laxative.  Se recomandă administrarea unui laxativ sau a unui supliment de fibre pentru a trata hemoroizii la domiciliu. Acest lucru facilitează eliminarea scaunului, ceea ce reduce iritarea.
  • Purtarea de haine largi din bumbac. O persoană ar trebui să evite să poarte haine strâmte din țesături artificiale. Purtarea de haine largi din bumbac poate reduce iritarea zonei afectate. Menținând-o uscată.
  • Medicamentele mai noi, nifedipina topică, pot fi tratamente mai eficiente. Unele studii sugerează că nifedipina poate ajuta simptomele să se rezolve mai repede decât lidocaina.
  • Evitarea efortului în timpul scaunelor

Hemoroizi trombozați – tratament

Majoritatea hemoroizilor trombozați se vor vindeca de la sine. Poate dura 2-3 săptămâni pentru ca aceștia să dispară complet și pot fi utilizate remedii la domiciliu. Totuși în cazuri mai grave, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală.

Intervenții chirurgicale pentru hemoroizi trombozați

Dacă tratamentele nu ajută, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală, o procedură simplă care poate îndepărta cheagul de sânge. Aceasta este o opțiune bună în cazul durerilor mari. Intervenția chirurgicală pentru un hemoroid trombozat se poate face, de obicei, în cabinetul medicului, fiind considerată sigură și de obicei nu duce la complicații sau la noi probleme cauzate de operație. Intervenția chirurgicală poate, de asemenea, să împiedice revenirea hemoroizilor trombozați. 

  • Trombectomia
    O trombectomie este de obicei utilizată pentru a trata hemoroizii trombozați. Aceasta este o procedură mică în care chirurgii fac o tăietură în hemoroid și drenează sângele. Medicul îi va administra pacientului anestezie înainte de a efectua procedura, astfel încât aceasta să nu simtă nicio durere. Procedura este mai eficientă dacă este efectuată la câteva zile după ce în hemoroid se formează cheaguri de sânge. Deoarece acest lucru nu este întotdeauna posibil, pot fi necesare alte tratamente. În cazul în care trombectomia nu este eficientă, poate fi necesară o altă intervenție.
  • Hemoroidectomia
    Aceasta este o intervenție chirurgicală de îndepărtare a hemoroidului, inclusiv a vaselor de sânge și a cheagului, și poate fi efectuată sub anestezie generală. Aceasta este mai invazivă decât alte opțiuni, așa că se efectuează doar în cazuri severe.
  • Ligatura cu bandă de cauciuc
    În acest caz se pune o bandă elastică în jurul bazei hemoroizilor. Acest lucru întrerupe alimentarea cu sânge și face ca acesta să se micșoreze într-o perioadă de câteva săptămâni.
  • Hemoroidopexia cu capse
    Aceasta constă în faptul că hemoroizii sunt capsați la locul lor, în timp ce o persoană este sub anestezie generală.

Întrebări frecvente

  1. Cum știți dacă hemoroizii sunt trombozați?
    Hemoroizii sunt de altfel nedureroși, cu excepția cazului în care sunt trombozați, prolapsați sau strangulați, ceea ce înseamnă că alimentarea cu sânge a fost întreruptă. Astfel, o durere semnificativă în zona perineală, precum și simțirea unei umflături dureroase în apropierea anusului pot fi semne de hemoroizi trombozați. 
  2. Un hemoroid trombozat va dispărea de la sine?
    Mulți hemoroizi trombozați dispar de la sine după câteva săptămâni, chiar și fără tratament. Severitatea durerii este mai intensă în prima zi sau două de la debut. După aceea, cheagul de sânge va fi cel mai probabil reabsorbit și durerea va scădea în următoarele câteva zile. Uneori, hemoroizii trombozați rezolvați pot lăsa în urmă o plăcuță de piele reziduală din cauza întinderii excesive a pielii din jurul anusului. 
  3. Puteți să drenați singur un hemoroid trombozat?
    Extirparea chirurgicală sau drenajul cheagului de sânge este o procedură care poate implica riscuri semnificative, cum ar fi îndepărtarea incompletă a cheagului de sânge, sângerări incontrolabile și infectarea țesuturilor perianale, motiv pentru care ar trebui să fie efectuată întotdeauna de un medic calificat. Extirparea chirurgicală sau drenajul cheagului de sânge începe prin amorțirea zonei afectate cu anestezie locală și apoi prin efectuarea unei incizii circumferențiale pentru a îndepărta cheagul.
  4. Cum pot fi ameliorați hemoroizii trombozați în timpul sarcinii?
    Dacă ați trecut de primul trimestru, puteți folosi creme antiinflamatoare. S-a demonstrat că combinația de tribenosid și lidocaină ameliorează rapid simptomele. În prima parte a sarcinii, puteți încerca să gestionați simptomele prin înmuierea hemoroizilor într-o baie de șezut, cu ajutorul laxativelor, dietei și al lichidelor.
  5. Poate un hemoroid trombozat să se rupă?
    Da. Dacă hemoroizii se umplu cu prea mult sânge, se pot sparge. De obicei, acest lucru nu este grav, dar duce la sângerare și poate provoca dureri severe care necesită tratament.
  6. Poate uleiul de arbore de ceai să vindece hemoroizii trombozați?
    În timp ce uleiul din arbore de ceai are proprietăți antiinflamatorii care ar putea reduce anumite tipuri de umflături și mâncărimi, nu există dovezi solide că poate îmbunătăți simptomele hemoroizilor în mod specific.
  7. Pot fi hemoroizii trombozați preveniți?
    Nu este întotdeauna posibil să preveniți hemoroizii, dar următoarele sfaturi pot reduce riscul:
    Consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi broccoli, fulgi de tărâțe, paste integrale și fulgi de ovăz. O dietă bogată în fibre ajută la menținerea regulată a scaunelor.
    Activitate fizică. Evitarea șederii pe perioade lungi de timp și ridicarea pentru a merge pe jos la fiecare oră poate ajuta la prevenirea hemoroizilor.
    Gestionarea constipației. Dacă o persoană este constipată, este recomandat să ia laxative.
    Consumul de apă. Păstrarea hidratării poate ajuta la reducerea constipației.
  8. Cât timp durează recuperarea?
    Durerea hemoroizilor trombozați ar trebui să se amelioreze în termen de 7 până la 10 zile fără intervenție chirurgicală. Hemoroizii obișnuiți ar trebui să se micșoreze în decurs de o săptămână, însă poate dura câteva săptămâni pentru ca nodulul să dispară complet. Ar trebui să vă puteți relua imediat majoritatea activităților. În timp ce vă vindecați, evitați exercițiile fizice intense și alte activități obositoare. Efectuarea unei operații de hemoroidectomie reduce probabilitatea ca aceștia să revină.
  9. Care sunt complicațiile hemoroizilor?
    Complicațiile hemoroizilor trombozați sunt rare, dar iată care sunt cele care pot apărea:
    Anemia. Rareori, pierderea cronică de sânge din cauza hemoroizilor poate provoca anemie, în care nu aveți suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul către celule.
    Hemoroizi strangulați. Dacă alimentarea cu sânge a unui hemoroid intern este întreruptă, hemoroidul poate fi “strangulat”, ceea ce poate provoca dureri extreme.
    Cheag de sânge. Ocazional, se poate forma un cheag într-un hemoroid (hemoroid trombozat). Deși nu este periculos, acesta poate fi extrem de dureros și uneori trebuie să fie extirpat și drenat.

Concluzie

Hemoroizii sunt cauzați de o presiune crescută asupra venelor din rect. Aceștia pot deveni trombozați dacă se formează un cheag de sânge în interior și pot fi dureroși, pot sângera și pot provoca mâncărimi. De cele mai multe ori, hemoroizii trombozați dispar de la sine și persoana ar trebui să înceapă să se simtă mai bine în câteva zile. Cu toate acestea, dacă acesta nu pare să se amelioreze cu ajutorul remediilor casnice, trebuie contactat medicul. Aceștia pot recomanda un tratament potrivit.