Meniu

Hemoroizii se transmit: motiv de ingrijorare sau mit

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Deși rareori reprezintă o afecțiune gravă, hemoroizii pot provoca disconfort și îngrijorare. Aceștia sunt destul de comuni, iar aproape jumătate dintre oameni vor avea sau au avut hemoroizi până la vârsta de 50 de ani. Totuși, există multe mituri în jurul hemoroizilor și unul dintre ele este dacă sunt aceștia se transmit.

Hemoroizii se transmit?

Mulți oameni se întreabă dacă hemoroizii sunt contagioși și dacă aceștia se transmit. Răspunsul este: hemoroizii nu sunt capabili să se transmită altora prin niciun mijloc (sânge, sex, de la mamă la copil etc.), pentru că, aceștia nu sunt provocați de bacterii, ciuperci, paraziți, ci de mărirea plexului venos din anus combinată cu factori externi. Prin urmare, pacienții nu trebuie să-și facă griji cu privire la răspândirea hemoroizilor la alții. Aceștia ar trebuie, mai degrabă, să se focuseze pe confortul psihologic propriu și să fie atenți la modurile în care hemoroizii pot afecta organismul dacă nu sunt tratați la timp, cum ar fi:

  • Anemia – cauzată de progresia frecventă a bolii, în plus față de sângerarea proaspătă (lipicioasă în scaun, picurând sau grea care poate fi striată). Această afecțiune pe termen lung poate provoca anemie acută, provocând amețeli, stări de amețeală, slăbiciune, oboseală, sau chiar și leșin. 
  • Embolia hemoroizilor – aceasta prezintă un cheag de sânge în interiorul anusului, iar dacă nu se intervine la timp asupra pacientului, va fi foarte ușor să se necrozeze hemoroizii. 
  • Infecția anală – când se infectează, pacientul are adesea dificultăți în curățarea zonei anale din cauza hemoroizilor dureroși. Acest lucru creează condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor, paraziților și ciupercilor, provocând senzații neplăcute de mâncărime. 
  • Hemoroizi prolapsați – Atunci când hemoroizii sunt prea mari și prolapsează, pacientului îi este foarte greu să stea jos sau să meargă. De asemena, durerea poate provoca dificultate în concentrare asupra muncii, slăbiciune fizică, insomnie, afectând calitatea vieții, provocând ușor iritabilitate și stres.

Cu toate acestea, simptomele hemoroizilor pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni, dintre care unele sunt contagioase (cum ar fi verucile genitale). De aceea, este important să se obțină un diagnostic precis atunci când o persoană se confruntă cu simptome de hemoroizi.

Dacă hemoroizii nu se transmit, cum apar aceștia?

Atunci când venele din partea inferioară a rectului și anusului se întind sub presiune, acestea se pot umfla, formând hemoroizi. Presiunea care îi face să se umfle poate fi cauzată de:

  • Efortul puternic pentru a elimina scaunele
  • Statul pe toaletă pentru o perioadă lungă de timp
  • Diareea cronică
  • Constipația cronică
  • Relațiile sexuale anale
  • Obezitatea
  • Sarcina

Alte mituri despre hemoroizi 

Numai persoanele în vârstă au hemoroizi

În timp ce persoanele în vârstă sunt mai predispuse să aibă hemoroizi, oricine poate dezvolta această afecțiune, chiar și copiii. O dietă proastă, lipsa de exerciții fizice, eforturile la toaletă și șezutul pentru perioade lungi de timp pot duce la apariția hemoroizilor.

Statul pe suprafețe reci poate provoca hemoroizi

Atunci când o persoană are hemoroizi, statul pe suprafețe reci și dure poate fi mai dureros, deoarece anusul este mai sensibil la atingere. Cu toate acestea, hemoroizii nu sunt provocați de statul pe ceva rece, deoarece temperatura în sine nu provoacă o creștere a presiunii sau o slăbire a pereților rectali. O adevărată cauză a afecțiunii este statul îndelungat pe scaun, în special pe vasul de toaletă. Acest lucru poate crește presiunea asupra vaselor de sânge din anus.

Hemoroizii sunt permanenți

Odată ce o persoană începe să dezvolte hemoroizi, aceștia tind să devină mai mari și mai problematici în timp. Cu toate acestea, ei se pot ameliora dacă se adoptă o dietă mai sănătoasă, se face mai multă mișcare și se evită să stai prea mult timp pe toaletă. În cazul în care simptomele nu se ameliorează în ciuda acestor modificări ale stilului de viață, trebuie consultat un medic pentru a obține medicația adecvată pentru tratarea hemoroizilor. Sângerările problematice și prolapsul pot necesita, de asemenea, proceduri precum ligatura hemoroizilor, tratamentul cu laser sau tratamente chirurgicale, cum ar fi capsarea sau excizia. Există multe tratamente eficiente pentru hemoroizi și este important ca acestea să se solicite la timp, deoarece întârzierile pot duce la complicații, cum ar fi formarea de cheaguri de sânge numite tromboză.

Mâncarea picantă provoacă hemoroizi

Alimentele picante nu provoacă hemoroizi, dar pot precipita simptomele dacă o persoană deja are hemoroizi. Condimentele, cum ar fi piperul, pot trece prin intestin nedigerate și pot irita canalul anal la ieșire.

Hemoroizii se transmit

Virușii și bacteriile pot provoca infecții anorectale (infecții care apar la joncțiunea dintre canalul anal și rect), dar nu provoacă hemoroizi. Hemoroizii nu sunt contagioși și nu se pot lua din cauza utilizării aceleiași toalete.

Întrebări frecvente

  1. Puteți lua hemoroizi de la o altă persoană?
    Hemoroizii se află fie în interiorul anusului (intern), fie sub pielea din jurul anusului (extern). Aproximativ 50% din populația adultă, atât bărbați cât și femei, au hemoroizi. De obicei, aceștia nu sunt periculoși sau nu pun viața în pericol, nefiind contagioși.
  2. Care sunt cauzele hemoroizilor?
    Este posibil să vă îmbolnăviți de hemoroizi dacă aveți antecedente familiale, dacă faceți deseori eforturi în timpul scaunelor sau dacă aveți constipație sau diaree pe termen lung (cronică). Simptomele pot include sânge în scaun, durere în jurul anusului sau mâncărimi.
  3. Se poate răspândi o infecție a hemoroizilor?
    Hemoroizii rareori necesită un tratament medical. Cu toate acestea, ei se pot infecta, iar dacă nu sunt tratați, iar infecția se poate răspândi. Dacă aveți hemoroizi care sunt excepțional de dureroși sau de lungă durată, sau dacă aveți simptome de infecție, consultați medicul pentru a preveni complicațiile și a vă îmbunătăți confortul.

Concluzie

Hemoroizii nu se pot transmite de la o persoană la alta, așa că o persoană nu ar trebui să se îngrijoreze că ar putea să-i ia de la cineva sau ar putea infecta pe cineva. Deși hemoroizii pot provoca durere, aceștia dispar de obicei de la sine. Dar, dacă sunt prezente simptome specifice hemoroizilor, este important să se consulte un medic pentru a exclude alte afecțiuni.