Meniu

La ce doctor te duci pentru hemoroizi: cum il alegi pe cel potrivit

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hemoroizii sunt un motiv frecvent de vizită la medic. Mai mult de 3,5 milioane de vizite în ambulatoriu au loc în fiecare an din cauza hemoroizilor. Simptomele gastro-intestinale precum hemoroizii afectează multe persoane în fiecare zi. Din nefericire, acestea nu dispar întotdeauna de la sine, dar cu un tratament adecvat pot fi soluționate. Consultarea unui medic specialist poate ajuta o persoană să rezolve mai rapid și ușor problemele cu hemoroizii.

La ce doctor te duci pentru hemoroizi?

Hemoroizii pot fi tratat și de mai mulți medici în funcție de severitatea acestora:

Medicii de îngrijire primară

Medicii de îngrijire primară pot trata o varietate de probleme medicale comune. Aceștia au patru ani de studii la școala medicală și cel puțin trei ani de rezidențiat în medicină. Medicii de îngrijire primară pot oferi un tratament conservator pentru hemoroizi, precum, o educație cu privire la modificările stilului de viață pentru a reduce riscul de hemoroizi. Aceasta include practicarea regulată a exercițiilor fizice, consumul mai multor fibre, menținerea hidratării și evitarea șederii prelungite la toaletă. Medicii de îngrijire primară pot prescrie, de asemenea, laxative.

Gastroenterologi

Gastroenterologii sunt medici specializați în tratamentul sistemului gastrointestinal. Aceștia urmează patru ani de școală medicală, trei ani de rezidențiat în medicină internă și trei ani în gastroenterologie. Gastroenterologii pot trata hemoroizii mai severi care nu răspund la măsurile conservatoare. Ei pot efectua proceduri minim invazive, cum ar fi bandajul hemoroizilor și scleroterapia. Hemoroizii cauzează adesea sângerări rectale nedureroase, ceea ce reprezintă, de asemenea, un semn al cancerului de colon. Un gastroenterolog poate confirma un diagnostic de hemoroizi și poate exclude alte cauze ale simptomelor.

Chirurgii colorectali

Chirurgii colorectali sunt medici specializați în chirurgia tractului gastrointestinal. Ei efectuează 5 ani de rezidențiat în chirurgie generală după școala medicală și primesc apoi o pregătire chirurgicală suplimentară pentru afecțiuni care afectează colonul, rectul și anusul.

Proctolog

Un proctolog, sau chirurg, ar fi necesar dacă hemoroizii ar trebui îndepărtați chirurgical. Cazurile severe vor necesita o hemoroidectomie, în care chirurgul va îndepărta complet hemoroizii externi. Dacă aceștia provoacă un cheag de sânge extern, acest lucru este cunoscut sub numele de tromboză hemoroidală. Este posibil ca proctologul să fie nevoit să efectueze o trombectomie hemoroidală pentru a preveni complicații suplimentare.

Cum să alegi un medic pentru hemoroizi?

Există câteva caracteristici de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un medic pentru hemoroizi:

  • Recomandările
    Acesta este un pas important în alegerea unui medic, deoarece este posibil ca medicul de familie să nu fie capabil să trateze hemoroizii pe cont propriu. Poate fi cerută părerea medicului de familie cu privie la un specialist, dar pot fi consultate și recenziile online despre un anumit doctor.
  • Medicul potrivit pentru severitatea hemoroizilor
    În funcție de gravitatea hemoroizilor, medicul pe care îl alegeți depinde de specialitatea acestuia. De exemplu, un medic de îngrijire primară poate ajuta cu hemoroizi într-un stadiu incipient, pe când un proctolog poate trata hemoroizii mai severi.
  • Medicul potrivit vă va asculta și vă va răspunde la întrebări
    Un medic ar trebui să asculte întrebările și preocupările și să răspundă la ele într-un mod pe care pacientul îl înțelege. De asemenea, acesta explică opțiunile de tratament și îl face pe pacient să se confortabil discutând problema. După tratament, medicul ar trebui să treacă în revistă amănunțit îngrijirea ulterioară și modul în care poate urma tratamentul acasă pentru a diminua simptomele.
  • Echipamentul
    Tratamentul hemoroizilor nu ar trebui să fie dureros, chiar dacă este un tratament nechirurgical, cum ar fi bandajul. De aceea, ar trebui să vă întrebați medicul ce echipament folosește, dacă este o opțiune de tratament rapid, sigur și non-distructiv pentru hemoroizii de grad mic.

Când să consultați un medic pentru hemoroizi?

În timp ce hemoroizii pot fi jenanți, este important să se caute tratament cât mai curând. Ar trebui să făcută o programare la medic dacă sunt prezente aceste simptome:

  • Sângerare rectală sau sânge în scaun
  • Durere rectală severă sau disconfort, mai ales atunci când se stă jos
  • Pierdere inexplicabilă în greutate
  • Modificări intestinale, cum ar fi diaree, constipație sau scaune subțiri

Este posibil să se beneficieze de tratament chiar dacă simptomele sunt ușoare. Dacă hemoroizii nu dispar cu ajutorul remediilor de acasă, ar trebui făcută o programare la medicul de familie. Acesta va analiza gradul de severitate și va recomanda un alt specialist dacă este necesar.

La ce să vă așteptați de la medicul pe hemoroizi?

Medicul va diagnostica dacă pacientul are hemoroizi pe baza simptomelor și a unui examen rectal digital, care presupune introducerea unui deget înmănușat în rect pentru a simți dacă există vene umflate. De asemenea, poate examina canalul anal cu un anoscop, un instrument mic, rigid și tubular. Dacă există sângerare, medicul poate programa o sigmoidoscopie flexibilă sau o colonoscopie. Dacă diagnosticul confirmă hemoroizii, vor fi prescrise medicamente care pot reduce umflarea zonei anale și pot face mai ușoară eliminarea fecalelor. Alte opțiuni sunt coagularea, un fascicul de lumină în infraroșu care distruge hemoroizii interni și litiaza cu bandă de cauciuc, care micșorează hemoroizii prin întreruperea circulației sângelui către acesta. Intervenția chirurgicală, prin care se îndepărtează țesutul în exces care provoacă sângele, este necesară doar într-un număr mic de cazuri de hemoroizi. O astfel de îndepărtare este cunoscută sub numele de hemoroidectomie.

În orice caz, dacă simptomele nu dispar, este necesar ca oamenii să consulte un medic, nu numai pentru a confirma un diagnostic de hemoroizi, ci și pentru a elimina alte posibile boli. Dacă se observă sângerări, este important să se consulte un gastroenterolog, deoarece cancerul de colon și boala inflamatorie intestinală pot prezenta, de asemenea, sângerări. Așadar, dacă există sânge în scaun sau durere în regiunea antrală rectală din cauza unui cheag în hemoroizi, este nevoie de atenție urgentă.

Întrebări frecvente

  1. La ce doctor te duci pentru hemoroizi?
    Un gastroenterolog poate diagnostica hemoroizii și poate oferi tratamente nechirurgicale, cum ar fi bandajarea hemoroizilor. Dacă hemoroizii sunt suficient de severi pentru a justifica o intervenție chirurgicală, acesta vă va îndruma către un chirurg colorectal sau un chirurg generalist. La fel ca un gastroenterolog, un specialist colorectal va fi capabil să puie un diagnostic și să ofere opțiuni de tratament. Singura diferență este că un specialist colorectal este capabil să ofere tratamente chirurgicale dacă se consideră necesar. Un chirurg generalist și un specialist colorectal (sau chirurg) pot efectua intervenții chirurgicale asupra hemoroizilor dacă sunt suficient de grave, sub forma unei hemoroidectomii. Acești medici pot efectua o intervenție chirurgicală și vă pot trimite acasă în aceeași zi, după o scurtă observație și discuție despre îngrijirile ulterioare.
  2. Ce pregătire are un proctolog?
    Pentru a deveni proctolog, medicul este mai întâi chirurg generalist. Acest lucru include 5 ani de rezidențiat în chirurgie după facultatea de medicină. În timpul pregătirii lor, chirurgii generaliști învață să efectueze diferite tipuri de intervenții chirurgicale, cum ar fi chirurgia herniei, chirurgia hemoroizilor, chirurgia vezicii biliare, chirurgia sânului și chiar chirurgia vasculară. Ulterior, aceștia fac un an suplimentar de pregătire chirurgicală specializată în operații pe colon, rect și anus pentru a deveni proctolog.
  3. Când trebuie să consultați un gastroenterolog?
    Atunci când sunteți diagnosticat cu hemoroizi este bine să începeți cu tratamentele fără prescripție medicală pentru hemoroizi. Cu toate acestea, dacă niciunul dintre acestea nu funcționează, este timpul să consultați un gastroenterolog. Iată câteva semne care pot indica necesitatea unei programări la medic:
    – Sângerare rectală
    – Durere constantă
    – Schimbarea culorii scaunului
    – Creșterea unui nodul anal

Concluzie 

Hemoroizii pot fi tratați de diverși specialiști în funcție de gravitatea acestora. Medicii de îngrijire primară se ocupă de cazurile mai ușoare, recomandând modificări ale stilului de viață, în timp ce gastroenterologii abordează cazurile moderate până la severe cu proceduri minim invazive. Pentru cazurile severe care necesită intervenție chirurgicală, sunt necesari chirurgii colorectali și proctologii.