Ligaturare hemoroizi: tot ce trebuie sa stii, de la procedura la preturi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ligaturarea hemoroizilor, cunoscut și sub numele de ligaturarea cu bandă de cauciuc, este o procedură non-invazivă utilizată pentru tratarea hemoroizilor, prin care una sau două benzi de cauciuc sunt plasate la baza hemoroizilor, tăindu-le alimentarea cu sânge. Ligaturarea hemoroizilor este o procedură rapidă în ambulatoriu, adesea finalizată cu anestezie topică sau generală în cazul hemoroizilor multipli. Majoritatea persoanelor resimt dureri timp de câteva zile după procedură, împreună cu o senzație de plenitudine în partea inferioară a abdomenului.

Ce este ligaturarea hemoroizilor?

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate în interiorul anusului. Deși pot fi incomozi, aceștia sunt relativ comuni la adulți. În unele cazuri, ei pot fi tratați la domiciliu. Însă, ligaturarea hemoroizilor este o metodă de tratament pentru hemoroizii care nu răspund la tratamentele de acasă, fiind o tehnică minim invazivă.

Tipuri de bandaj pentru hemoroizi

Medicii pot folosi mai multe tehnici și instrumente specializate pentru a efectua bandajarea hemoroizilor. De exemplu, ligatoarele prezintă variații în ceea ce privește prinderea. Unele au o prindere de tip pistol, în timp ce altele prezintă o prindere de tip foarfecă. Iată care sunt diferitele tipuri de bandare a hemoroizilor:

 • Ligatura tradițională a hemoroizilor cu bandă de cauciuc
  În timpul unei proceduri tradiționale de ligaturare a hemoroizilor, medicul prinde hemoroidul cu o pensă metalică și îl îndepărtează de peretele anal. Apoi, medicul plasează o bandă de cauciuc în jurul acestuia pentru a întrerupe fluxul sanguin, ceea ce face ca acesta să se usuce și, în cele din urmă, să cadă. Ligaturarea tradițională a hemoroizilor durează între 5 și 10 minute, iar pacienții pot avea nevoie de până la trei zile pentru a se recupera. În unele cazuri această procedură cauzează, de obicei, durere și sângerare post-procedură, iar medicii prescriu adesea medicamente pentru durere pentru a-i ajuta pe pacienți să treacă peste perioada de recuperare. Durerea este una dintre cele mai frecvente complicații ale ligaturii tradiționale cu bandă elastică și apare la aproximativ 25% până la 50% dintre pacienți.
 • Bandajarea endoscopică
  Ligaturarea endoscopică implică utilizarea unui endoscop. Acesta este un tub subțire și flexibil în care un medic poate introduce instrumente, cum ar fi forcepsul. Endoscoapele utilizate pentru ligaturarea hemoroizilor au fost dotate cu un capac de plastic care conține benzi elastice. După ce medicul introduce endoscopul în anusul pacientului, acesta va folosi un dispozitiv de aspirare sau un forceps pentru a fixa hemoroizii înainte de a plasa banda în jurul bazei țesutului. Ligaturarea endoscopică este mai complexă și mai costisitoare decât alte tipuri de ligatură. De asemenea, necesită, de obicei, o pregătire pre-operatorie, care implică golirea intestinală și sedarea. Pacienții pot avea dureri după o procedură de ligaturare endoscopică.
 • CRH O’Regan: Ligaturarea modernă a hemoroizilor
  Tehnica CRH O’Regan este similară cu ligaturarea hemoroizilor tradițională, cu excepția faptului că este mai puțin probabil să provoace durere, deoarece nu implică cleme metalice. De exemplu, un studiu a constatat că pacienții au avut scoruri de durere mai mari imediat după o procedură tradițională de ligaturare decât cei care au fost supuși ligaturii prin aspirație. Mai puțin de 1% dintre pacienți experimentează dureri semnificative sau alte complicații cu sistemul CRH O’Regan. 

Cine are nevoie de ligaturarea hemoroizilor?

Mulți oameni își ameliorează hemoroizii cu tratamente la domiciliu, cum ar fi:

 • Comprese reci
 • Băi de șezut
 • O dietă bogată în fibre
 • Tratamente topice fără prescripție medicală (OTC)
 • Analgezice pe cale orală
 • Un medic poate recomanda, de asemenea, creme sau unguente care conțin hamamelis, hidrocortizon sau lidocaină pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a mâncărimii.

Cu toate acestea, este posibil ca hemoroizii să nu răspundă întotdeauna la tratamentele și remediile de acasă. În aceste cazuri, ei pot deveni din ce în ce mai mâncărimi sau dureri. Uneori, ei pot începe să sângereze și să fie dureroși în mod persistent. În aceste cazuri o persoană poate fi un candidat potrivit pentru ligaturarea hemoroizilor. Totuși, această metodă de tratament este o opțiune doar pentru hemoroizii interni, nu și pentru cei externi. 

Ligaturarea hemoroizilor – procedura

Pregătirea pentru procedura de ligaturare a hemoroizilor

Înainte de procedură, o persoană ar trebui să discute cu medicul său despre orice medicamente pe care le ia, inclusiv suplimente și medicamente fără prescripție medicală. Un medic îi poate sfătui cu privire la medicamentele pe care să nu le mai ia în perioada premergătoare procedurii și îi poate sugera opțiuni alternative. De asemenea, acesta poate oferi îndrumări cu privire la ceea ce trebuie să facă pacientul înainte de a veni la spital. De exemplu, acesta va oferi instrucțiuni legate de alimentele și băuturile care trebuie evitate cu câteva ore înainte de procedură. În cele din urmă, o persoană ar trebui să discute cu medicul său dacă are nevoie de anestezie generală. Respectiv, pacientul ar trebui să planifice ca cineva să-l însoțească la procedură și să-i ofere sprijin în zilele imediat următoare procedurii.

La ce să vă așteptați de la procedura de ligaturare a hemoroizilor

Ligaturarea hemoroizilor este o procedură ambulatorie relativ simplă, ceea ce înseamnă că persoana va pleca de obicei acasă în aceeași zi. Aceasta poate fi efectuată, de obicei, în spital, sau poate avea loc uneori la cabinetul medicului sau într-un alt cadru ambulatoriu. De obicei, un profesionist din domeniul sănătății administrează anestezie locală sau topică la nivelul rectului. Aceștia ar putea folosi anestezia generală dacă hemoroizii provoacă dureri semnificative sau dacă există mai mulți dintre ei care necesită ligaturarea. După ce o persoană a primit anestezia corespunzătoare, medicul va introduce un anoscop în rect. Ananoscopul este un tub lung cu o lumină la capăt care îi permite medicului să localizeze și să ajungă la hemoroid. Când medicul a ajuns la hemoroid, va introduce un mic instrument numit litigator prin anoscop. Acesta va folosi litigatorul pentru a lega o bandă de cauciuc în jurul bazei hemoroizilor. Medicul va repeta procesul pentru fiecare hemoroid pe care îl găsește. În mod obișnuit, întreaga procedură durează doar câteva minute, dar timpul exact va depinde de numărul de hemoroizi prezenți.

Recuperarea după procedura de ligaturare a hemoroizi

În urma procedurii, hemoroizii vor începe să se usuce și apoi vor cădea. Poate dura câteva săptămâni pentru ca acest lucru să se întâmple și este posibil ca o persoană să nu observe trecerea hemoroizilor uscați în scaunul lor. Totuși, pot exista unele efecte secundare după ligaturarea hemoroizilor, inclusiv:

 • Umflături sau dureri în abdomen
 • Gaze suplimentare
 • Flatulență
 • Constipație

Unele persoane pot prezenta sângerări în urma procedurii. Deși unele sunt normale, dacă acestea nu dispar în decurs de o zi sau două, o persoană trebuie să-și contacteze medicul. Medicul poate recomanda sau prescrie un laxativ după procedură pentru a ajuta la prevenirea constipației și a gazelor.

Activitate

 • Pentru ca organismul să se recupereze este nevoie de suficientă odihnă și  somn, mai ales dacă persoana se simte obosită. 
 • Sunt necesare plimbări zilnice, iar treptat se poate crește numărul de pași. De asemenea, mersul pe jos stimulează fluxul sanguin și ajută la prevenirea pneumoniei și a constipației.
 • Trebuie evitate activitățile obositoare, cum ar fi mersul pe bicicletă, joggingul, ridicarea de greutăți sau exercițiile aerobice, până când medicul va spune că este în regulă.
 • Timp de 2 sau 3 săptămâni, trebuie să se evite orice încordare și ridicarea greutăților. Acest lucru poate include saci grei de alimente, o servietă sau un rucsac greu, saci de gunoi, un aspirator sau un copil.
 • Se pot face dușuri și băi în mod obișnuit, dar zona anală trebuie tamponată pentru a se usca.
 • Condusul mașinii poate fi reluat atunci când recomandă medicul.
 • Este posibil să fie nevoie de câteva zile până la câteva săptămâni de concediu de la locul de muncă. Acest lucru depinde de procedură, de tipul de muncă și de cum se simte pacientul.

Dietă

 • Poate fi urmată o dietă obișnuită. Totuși dacă stomacul este deranjat, se pot consuma alimente fade, cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi orez simplu, pui la grătar, pâine prăjită și iaurt.
 • Trebuie consumate multe lichide (cu excepția cazului în care medicul contraindică acest lucru).
 • Este important să se consume alimente bogate în fibre după procedură. Acest lucru contribui la mișcările intestinale și va împiedica revenirea hemoroizilor.
 • Este posibil să se observe că scaunele nu sunt regulate imediat după procedură, însă acest lucru este obișnuit. Se poate încerca un un supliment de fibre. Totuși, dacă pacientul nu a avut o mișcare intestinală după câteva zile, trebuie să se adreseze medicul.

Medicamente

 • Medicul va spune dacă și când trebuie reluate medicamentele. De asemenea, va da instrucțiuni privind administrarea acestora.
 • Dacă pacientul a încetat să ia aspirină sau un alt anticoagulant, medicul va spune când să înceapă să-l ia din nou.
 • Medicamentele pentru durere trebuie luate exact așa cum se indică.
 • Dacă pacientul nu ia un medicament pentru durere cu prescripție medicală, poate întreba medicul dacă poate lua un medicament fără prescripție medicală.
 • Nu trebuie luate mai mult de două sau mai multe medicamente pentru durere în același timp decât dacă a spus medicul. Multe medicamente pentru durere au paracetamol, care poate fi dăunător dacă este luat în cantități prea mari.
 • Dacă medicul a prescris antibiotice, acestea trebuie luate conform indicațiilor. Chiar dacă pacientul se simte mai bine acesta trebuie să ia întreaga cură de antibiotice.
 • Dacă pacientul crede că analgezicele îi fac rău la stomac:
  – Poate lua medicamentul după mese (cu excepția cazului în care medicul a recomandat altfel).
  – Poate cere medicului un alt medicament pentru durere.
  – Poate aplica medicamente anestezice înainte și după scaune pentru a ușura durerea.

Alte instrucțiuni

 • Se pot face băi de șezut, se stă în 8-10 centimetri de apă caldă timp de 15 până la 20 de minute de 3 ori pe zi și după scaune. Apoi, se tamponează zona pentru a o usca. Băile de șezut se pot face atâta timp cât persistă durerile în zona anală.
 • Se poate pune gheață sau o compresă rece pe zonă timp de 10 până la 20 de minute. Acest lucru se face la fiecare 1 sau 2 ore în următoarele 3 zile de după ligaturarea hemoroizilor. 
 • Se recomandă sprijinirea picioarelor pe un scaun mic atunci când se stă la toaletă. Acest lucru ajută la flexarea șoldurilor și va plasa pelvisul într-o poziție ghemuită. Acest lucru poate face ca mișcările intestinale să fie mai ușoare după procedură.
 • Pot fi benefice întinderile pe burtă cu o pernă sub șolduri pentru a diminua umflarea.

Contactarea medicului

Pacientul trebuie să sune de urgență la medic dacă:

 • Nu poate elimina scaunele sau gazele
 • I se face rău la stomac și nu poate bea lichide
 • Sângele de culoare roșu aprins s-a impregnat prin bandaj
 • Sunt prezente semne ale unui cheag de sânge în picior (numit tromboză venoasă profundă), cum ar fi:
  – Durere la nivelul gambei, în partea din spate a genunchiului, coapsei sau în zona inghinală
  – Înroșirea și umflarea piciorului sau în zona inghinală
 • Dureri care nu se ameliorează după ce se ia analgezice
 • Sunt prezente semne de infecție, cum ar fi:
  – Durere crescută, umflătură, căldură sau roșeață
  – Dâre roșii care se scurg din zonă
  – Puroi care se scurge din zonă
  – Febră

Riscuri ale ligaturii hemoroizilor

Efectele secundare nu sunt foarte frecvente în cazul ligaturării hemoroizilor. Cu toate acestea, unele efecte secundare raportate includ:

 • Sângerare din anus
 • Durere severă care nu răspunde la medicamente
 • Infecție în anus sau în zona înconjurătoare
 • Hemoroizi recurenți
 • Probleme la urinare

În cazul în care o persoană experimentează orice efecte secundare, trebuie să vorbească cu medicul.

Beneficii ale ligaturării hemoroizilor

Ligaturarea hemoroizilor este o procedură eficientă. Unele dintre principalele beneficii aleacesteia includ:

 • Eficacitate. O procedură de ligaturare a hemoroizilor este un tratament inovator și eficient pentru hemoroizii interni. Cercetările au constatat că ligatura cu bandă de cauciuc este foarte eficientă, cu o rată de succes de 98% din pacienți după 180 de zile. Aceasta se efectuează de obicei pe un singur hemoroid într-o procedură, concentrându-se mai întâi pe ameliorarea simptomelor celor mai gravi hemoroizi.
 • Timpi de procedură rapizi. Deși durata procedurii variază în funcție de tehnica de ligaturare utilizată și de numărul de hemoroizi care sunt tratați, multe tehnici durează doar între 5 și 15 minute. Unele metode, cum ar fi sistemul CRH O’Regan, pot fi efectuate chiar și în doar un minut. 
 • Durere minimă. Ligaturarea hemoroizilor este un tratament inovator care nu necesită incizii dureroase sau o perioadă de recuperare inconfortabilă. În funcție de tipul de procedură, este posibil să se simtă o durere minimă sau chiar deloc.
 • Recuperare rapidă. Deoarece ligatura hemoroizilor este un tratament nechirurgical, este nevoie de o perioadă de repaus mică sau deloc, în funcție de tipul de bandaj hemoroidal efectuat. Mulți pacienți se pot întoarce la activitățile lor zilnice imediat după tratament. Pacienții care ridică obiecte grele sau efectuează activități obositoare pentru muncă pot reveni de obicei la aceste sarcini puțin mai târziu.
 • Prevenirea regenerării. Ligatura hemoroizilor poate îndepărta un hemoroid intern, determinând formarea unei mici cicatrici în această zonă. Acest țesut cicatricial mic și inofensiv ajută la prevenirea apariției din nou a unui hemoroid în același loc. Acest tratament poate oferi rezultate de lungă durată și îi poate ajuta pe pacienți să găsească o ameliorare permanentă.

Întrebări frecvente

 1. Cât de reușită este ligaturarea hemoroizilor?
  În general, rata de succes a ligaturării hemoroizilor se încadrează între 70% și 97%, dar aceasta depinde de tehnica utilizată și de gradul hemoroizilor. Sistemul CRH O’Regan System este o metodă de ligaturare a hemoroizilor care s-a dovedit a fi eficientă în proporție de 99%. Această tehnică este la egalitate cu chirurgia hemoroizilor, dar prezintă o rată de complicații mult mai mică.
 2. Când recomandă un medic ligaturarea hemoroizilor?
  Medicul vă poate recomanda ligatura cu bandă de cauciuc pentru a trata hemoroizii care sunt prolapsați sau care cauzează simptome cum ar fi:
  – Durere
  – Sângerare
  – Mâncărime
  – Umflături
  Hemoroizii pot provoca mâncărimi și durere în timp, dacă rămân netratați. Orice pacient care suferă de simptome recurente ale hemoroizilor ar putea lua în considerare ligaturarea hemoroizilor.
 3. Ligatura hemoroizilor este considerată intervenție chirurgicală?
  Bandajarea hemoroizilor nu este considerată intervenție chirurgicală și nu implică incizii. În schimb, procedura este considerată a fi cel mai eficient tratament nechirurgical pentru hemoroizii interni.
 4. Se pot ligatura hemoroizii externi?
  Bandajarea hemoroizilor externi nu este eficientă. Aceștia sunt localizați în zona în care există nervi ce simt durerea, deci sunt prea sensibili pentru bandaj. Ligaturarea hemoroizilor este utilizată doar pentru a trata hemoroizii interni. Cu toate acestea, dacă tratați hemoroizii interni cu sistemul CRH O’Regan, acesta poate ameliora umflăturile și simptomele asociate cu hemoroizii externi. Aproximativ 90% dintre pacienții cu simptome de hemoroizi externi găsesc ușurare cu ajutorul ligaturării.
 5. Sunteți treaz în timpul operației de ligaturare a hemoroizilor?
  Procedura tipică de ligaturare a hemoroizilor durează aproximativ 10 minute. În acest timp, veți rămâne treaz, deși veți fi ușor sedat pentru confortul dvs.
 6. Cât de dureroasă este bandajarea hemoroizilor?
  Ligaturarea hemoroizilor este practic nedureroasă. Medicul va folosi un osciloscop special pentru a vedea hemoroizii și un instrument special pentru a pune o mică bandă de cauciuc la baza hemoroizilor. Nu există nervi la baza hemoroizilor, așa că bandajul nu vă provoacă nicio durere.
 7. Puteți elimina scaunele imediat după ligatura hemoroizilor?
  Deși este sigur să eliminați scaunul imediat după o procedură de ligaturare, este totuși esențial să încercați să nu faceți efort după tratament pentru a permite zonei să se vindece. Medicul vă poate recomanda să luați un laxativ pentru a preveni constipația și încordarea.
 8. Cât timp durează recuperarea după o ligaturare a hemoroizilor?
  Recuperarea după ligaturarea hemoroizilor diferă în funcție de persoană. Unele persoane se pot întoarce la activitățile obișnuite aproape imediat, în timp ce altele pot avea nevoie de câteva zile de repaus la pat. Este normal să simțiți durere timp de 24-48 de ore după procedură, iar sângerarea poate apărea la 7-10 zile după procedură din cauza căderii hemoroizilor.
 9. Câți hemoroizi pot fi ligaturați într-o singură procedură?
  Bandajarea hemoroizilor se face, de obicei, cu câte un hemoroid per procedură. Cu toate acestea, în cazul mai multor hemoroizi, se pot trata până la trei deodată, dar trebuie să fiți supus la anestezie generală.
 10. Ligatura vă poate scăpa de hemoroizi definitiv?
  Ligatura îndepărtează hemoroizii, căzând în decurs de o săptămână sau două de la tratament. Cu toate acestea, unele persoane pot avea un hemoroid care să crească din nou după aceea, necesitând un tratament suplimentar.

Concluzie

Ligatura hemoroizilor este, de obicei, o modalitate eficientă de a elimina hemoroizii interni. Deși procedura este adesea rapidă, poate fi incomodă pentru unele persoane, ceea ce o face mai puțin atractivă decât unele dintre alternative. Cu toate acestea, o persoană poate dori să ia în considerare ligatura hemoroizilor deoarece este adesea mai eficient decât unele dintre tratamentele alternative și necesită, de obicei, doar o singură vizită la spital.