Meniu

Marisca hemoroidala: cauze frecvente si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mariscele hemoroidale sunt excrescențe moi care apar în jurul anusului, acestea sunt destul de frecvente și nu provoacă daune, însă pot fi sensibile. De obicei, pot apărea după ce hemoroizii se vindecă sau după o curățare prea dură a zonei anale, sau în mod natural pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Ce sunt mariscele hemoroidale?

Mariscele hemoroidale sunt un exces de piele care apare de obicei după cicatrizare, cum ar fi vindecarea unei fisuri anale sau a hemoroizilor externi. Cu toate acestea, ele pot provoca mâncărime sau sensibilitate la atingere. Aceste excrescențe cutanate comune pot fi diagnosticate și îndepărtate cu ușurință, și în funcție de cauză, unele pot fi prevenite prin simple modificări ale stilului de viață. În timp ce mariscele hemoroidale sunt adesea nedureroase și puțin vizibile, îndepărtarea acestora poate îmbunătăți curățarea zonei sau poate fi făcută în scopuri cosmetice.

Marisca hemoroidală – cauze

Marisca hemoroidală se poate dezvolta din cauza hemoroizilor externi anteriori, aceasta este prezentă de obicei sub forma unei vene umflate și mărite în zona anală. Când umflătura scade, este posibil ca pielea din jurul hemoroizilor să nu se mai strângă la loc.

Cauzele comune ale mariscelor hemoroidale:

  • Boala Crohn
    Mariscele hemoroidale sunt frecvente la persoanele cu boala Crohn, aceasta este un tip de boală inflamatorie intestinală. La persoanele cu boala Crohn, mariscele sunt cauzate de inflamație, iar în unele cazuri, acestea sunt primul semn al afecțiunii.
  • Umezeala, iritația și ștergerea excesivă
    Mariscele hemoroidale se pot forma, de asemenea, ca urmare a umezelii, iritației și ștergerii excesive din cauza diareei, de asemenea, se pot forma din cauza frecării pe termen lung sau din cauzalenjeriei intime strâmte.
  • Cicatrizarea
    Excesul de piele care se formează în urma unor cicatrizări repetate poate provoca, de asemenea, apariția unor marisce hemoroidale. Acest lucru s-ar putea întâmpla, de exemplu, după vindecarea unei fisuri anale.
  • Tulburările genetice
    Persoanele cu anumite tulburări genetice, cum ar fi sindromul Birt-Hogg-Dubé (BHD), pot fi, de asemenea, mai predispuse la dezvoltarea de marisce hemoroidale, însă în aceste cazuri maristele (excrescențe moi de piele) se formează în principal pe alte zone ale corpului.

Marisca hemoroidală – simptome

Mariscele anale nu provoacă durere sau sângerare, dar pot provoca mâncărimi și sensibilitate la atingere. Hemoroizii sunt asociați cu simptome precum durere, sângerare, mâncărime și umflături, însă, în cazul mariscelor hemoroidale, acestea sunt benigne, ceea ce înseamnă că sunt inofensive sau nu au niciun efect semnificativ. În cele mai multe cazuri, este posibil ca persoana care are marisca de piele să nu-și dea seama că are una, mai ales dacă aceasta nu afectează eliminarea scaunului, deoarece mariscele de piele nu provoacă durere sau sângerare. Deoarece principala diferență dintre tag-urile cutanate anale și hemoroizi este absența durerii, cel mai bine este să vă adresați unui profesionist din domeniul sănătății pentru ca acesta să poată determina în mod corespunzător dacă tag-ul cutanat trebuie îndepărtat sau nu. În unele cazuri, mariscele cutanate anale pot fi incomode din cauza excesului de piele. Alte simptome raportate includ mâncărimi și dificultăți la curățarea anală.

Structura mariscei hemoroidale

  • Creșteri de culoarea pielii sau maro
  • Umflături atașate de o tulpină mică
  • Dimensiuni mai mici de 6 milimetri, dar unele pot crește până la câțiva centimetri

De asemenea, mariscele hemoroidale nu trebuie confundate cu negii. Negii sunt asociați cu virusul papiloma uman și au o culoare albicioasă, roșiatică sau gri-maronie. Ele cresc doar până la o dimensiune de câțiva centimetri. Negii provoacă mâncărimi de arsură și pot sângera puțin atunci când sunt atinși.

Marisca hemoroidală – diagnostic

În cazul în care o persoană suspectează o mariscă hemoroidală, trebuie să se adreseze la medic imediat, pentru că acesta va putea face o evaluare corectă. Un medic de familie poate diagnostica adesea maristele anale, dar pacientul, de asemenea, poate fi trimis la un specialist. 

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

Înainte de examinare, medicul va cere pacientului mai întâi să-și scoată pantalonii și lenjeria intimă. I se va da un halat de spital sau o eșarfă de hârtie pentru a se acoperi. Apoi, medicul va cere să se întindă pe o masă de examinare, de obicei pe o parte, alternativ, i se poate cere să se ridice în picioare și să se aplece peste masa de examinare. Medicul va examina ușor zona anală folosind mâinile înmănușate. În unele cazuri, poate fi necesară o examinare mai detaliată, utilizând următoarele metode:

  • Examenul rectal pentru marisca hemoroidală
    În timpul unui examen rectal, medicul va introduce un deget lubrifiat și înmănușat în rect. În timpul acestui examen, medicul simte dacă există structuri anormale în interiorul rectului/anusului. Un examen rectal poate fi inconfortabil, dar de obicei este rapid.
  • Anoscopie pentru marisca hemoroidală
    Medicul poate decide să efectueze o anoscopie, iar aceasta este făcută de obicei de un gastroenterolog. Procedura poate avea loc în cabinetul medicului. Pacientului i se va administra un laxativ sau o clismă pentru a i se curăța intestinele din timp, de obicei, nu este nevoie de sedare. În timpul unei anoscopii, medicul va lubrifia mai întâi un instrument subțire și rigid cu o lumină la capătul acestuia, acesta se numește anoscop, și va fi apoi introdus la câțiva centimetri în anus. Dacă este nevoie de o mostră de țesut sau de o biopsie, poate fi prelevată în acest moment. Este posibil ca pacientul să resimtă un oarecare disconfort atunci când este introdus anoscopul, la fel ca în cazul unuiexamen rectal, însă, este o procedură rapidă.
  • Sigmoidoscopie pentru marisca hemoroidală
    O sigmoidoscopie este un test care examinează rectul și ultima parte a colonului, adică acea parte care se numește colon sigmoid. Este posibil ca acest test să nu fie necesar în cazul unor simple plăgi cutanate, totuși, poate fi făcut dacă medicul suspectează o altă cauză pentru o umflătură în zona anală. Acest test este făcut de obicei de un gastroenterolog, de asemenea, necesită ca pacientul să ia în prealabil o clismă sau laxative puternice pentru a curăța intestinul. Instrumentul utilizat se numește sigmoidoscop, acesta este introdus prin rect și deplasat în sus în intestinul gros. De obicei, nu se folosește anestezie, dar este posibil să se administreze un sedativ, deoarece acesta va ajuta pacientul să se relaxeze sau să doarmă în timpul procedurii. Acest test îi oferă medicului o privire bună în interiorul ultimei secțiuni a colonului, iar dacă este necesar, se pot lua și biopsii.

Marisca hemoroidală – tratament

Toate tratamentele pentru mariscele hemoroidale implică îndepărtarea acestora, în cele mai multe cazuri, tratamentul constă, de obicei, în excizie prin următoarele tehnici:

  • Excizia prin tăiere 
  • Cauterizare
  • Criochirurgie
  • Radiocauterizare

Mariscele cutanate mai mici pot fi, de asemenea, îndepărtate cu ajutorul laserelor. Pentru a reduce la minimum durerea, pacientul va primi un anestezic local prin aplicare locală sau prin injectare. Tratamentul pentru îndepărtarea mariscei anale, în general, implică un risc scăzut, dar în unele cazuri pot apărea sângerări sau infecții post-chirurgicale. Acestea pot fi reduse la minimum printr-o îngrijire postoperatorie adecvată. Nu se recomandă îndepărtarea individuală a mariscei hemoroidale, deoarece acest lucru poate crește riscul de infecție.

Îndepărtarea mariscei hemoroidale 

După diagnosticarea unei marisce hemoroidale, pacientul și medicul va trebui să decidă dacă aceasta trebuie îndepărtată sau lăsată în pace. În cazul în care mariscele sunt mici sau nu provoacă simptome sau disconfort, s-ar putea să nu merite să fie îndepărtate imediat, sau deloc. Îndepărtarea mariscelorlor hemoroidale este, de obicei, foarte rapidă și se poate face în cabinetul medicului. În primul rând, se va injecta un medicament de amorțire în zona acesteia, deoarece acest lucru va ajuta la minimizarea disconfortului, însă în unele cazuri, poate fi administrat un sedativ.

Tehnicile utilizate pentru a îndepărta marisca hemoroidală includ:

  • Excizia simplă
    Marisca cutanată este îndepărtată cu o foarfecă chirurgicală sau cu un bisturiu
  • Laserul
    Mariscele hemoroidale sunt arse cu un laser
  • Crioterapia
    Marisca hemoroidală este înghețată cu azot lichid
  • Electrodesecarea
    Se aplică un curent electric pe piele pentru a usca marisca hemoroidală

În cazul în care există o rană mare după ce a fost îndepărtată marisca, aceasta poate fi închisă cu copci, care se pot dizolva singure sau poate fi nevoie să fie îndepărtate în timpul unei vizite de control. De obicei, pacientul poate pleca acasă imediat după procedură, de asemenea, medicul va indica probabil pacientului să se odihnească pentru restul zilei, iar activitățile ușoare pot fi reluate adesea a doua zi. Este, de asemenea posibil să se recomande evitarea activităților obositoare pentru o perioadă de timp, de la câteva zile la câteva săptămâni. După procedură, va trebui să se păstreze zona anală curată după fiecare scaun. Este, de asemenea posibil să trebuiască să fie folosite șervețelele pentru a elimina bacteriile din zonă sau să se spele bine cu apă și săpun zona. În mod similar, ar putea fi prescrise laxative după îndepărtarea mariscelor hemoroidale, deoarece acest lucru va menține scaunele moi, astfel încât să poată fi eliminate fără efort. 

Prevenirea mariscelor hemoroidale

Pentru a preveni apariția mariscelorlor hemoroidale, trebuie să se afle de ce sunt dezvoltate în primul rând. Dacă hemoroizii externi recurenți sunt problema, este posibil să fie nevoie de schimbări în stilul de viață.

Sfaturile pentru prevenirea hemoroizilor includ:

  • Limitarea timpului petrecut stând pe toaletă
  • Menținerea unui stil de viață activ, însă nu se recomandă efortul fizic intens
  • Hidratarea optimă
  • Consumarea unei diete bogate în fibre 
  • Menținerea unei greutăți sănătoase

Dacă pacientul are boala Crohn, trebuie să consulte gastroenterologul în mod regulat și să ia medicamentele conform recomandărilor medicului.

Întrebări frecvente

  1. La ce ar trebui să se aștepte un pacient în timpul îndepărtării mariscelorlor hemoroidale?
    Procedura este, în general, nedureroasă, deoarece medicul va injecta un anestezic în jurul mariscei hemoroidale externe pentru a reduce durerea. De asemenea, este posibil să ofere un sedativ, în funcție de tratament. Înainte de îndepărtare, zona anală va fi curățată temeinic. 
  2. Care este diferența dintre o marisca hemoroidală și un hemoroid?
    În timp ce mariscele și hemoroizii pot arăta asemănător și sunt ambele localizate în zona anală, există mai multe diferențe care le deosebesc. Mariscele sunt, în general, nedureroase, în timp ce un simptom comun al hemoroizilor este durerea. Mariscele au, de obicei, o culoare asemănătoare cu cea a pielii, în timp ce hemoroizii pot fi de la mov la roșu, de asemenea, marisca este puțin probabil să sângereze, în timp ce hemoroizii pot sângera în timpul defecației sau în timpul mâncărimilor.
  3. Cum se pot trata mariscele hemoroidale în mod natural?
    Există foarte puține recomandări bazate pe dovezi cu privire la modul în care sunt îndepărtate mariscele hemoroidale în mod natural, din această cauză, cel mai bine este să apelați la un profesionist pentru îndepărtarea eficientă a mariscei hemoroidale. Remediile populare de acasă, cum ar fi aplicarea uleiului de arbore de ceai sau a oțetului de cidru de mere pe acestea, nu sunt recomandate. Aceste produse topice pot crește riscul de infecții, iritații ale pielii și alte complicații, de asemenea, nu ar trebui niciodată să tăiați singur o marisca hemoroidală.

Concluzie

Mariscele hemoroidale sunt creșteri de piele în exces în jurul anusului, acestea pot provoca mâncărimi și pot fi deranjante. Există mai multe cauze posibile, dar printre cele mai comune se numără hemoroizii, cicatricile din zona anală și iritarea cronică a pielii, din fericire, aceste excrescențe inofensive ale pielii pot fi diagnosticate cu ușurință și îndepărtate rapid. Procedura este relativ nedureroasă și poate fi efectuată în cabinetul unui medic. Recuperarea după îndepărtarea mariscei hemoroidale implică măsuri simple la domiciliu, cum ar fi, administrarea de laxative și evitarea activităților intense pentru o perioadă scurtă de timp.