Operatie hemoroizi: tot ce trebuie sa stii, de la beneficii la ingrijire

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O dietă, un stil de viață sănătos sau medicamentele fără prescripție medicală nu sunt mereu suficiente pentru a trata hemoroizii. De aceea, există proceduri care îi micșorează sau îi elimină, cum ar fi utilizarea unui laser, care pot fi efectuate în cabinetul medicului. Însp, deși acestea pot durea mai puțin și au mai puține complicații, intervenția chirurgicală ar putea fi o alegere mai bună pe termen lung, mai ales dacă hemoroizii sunt mari și foarte dureroși sau sângerânzi.

De ce este efectuată o intervenție chirurgicală pentru hemoroizi?

Intervenția chirurgicală pentru hemoroizi îndepărtează vasele de sânge umflate din interiorul sau din jurul anusului și rectului. Există două tipuri de hemoroizi, în funcție de localizarea lor:

  • Externi, care se formează sub pielea anusului
  • Hemoroizii interni, care se formează în interiorul mucoasei anusului și a părții inferioare a rectului

În multe cazuri, hemoroizii apar fără simptome și este posibil ca oamenii să nu-i observe. În alte cazuri, simptomele pot fi incomode și pot necesita tratament, cel mai eficient fiind intervenția chirurgicală pentru hemoroizi. Există diferite opțiuni chirurgicale pentru tratarea hemoroizilor. Însă toate au ca scop fie restricționarea alimentării cu sânge sau îndepărtarea hemoroizilor. Intervenția chirurgicală poate fi utilă în cazul simptomelor care provoacă dureri semnificative, deoarece un medic poate îndepărta rapid hemoroizii. Cu toate acestea, timpul de recuperare în urma unei intervenții chirurgicale poate fi de câteva săptămâni. Un alt avantaj al intervenției chirurgicale este că un medic poate îndepărta mai mulți hemoroizi printr-o singură intervenție.

Avantajele și dezavantajele operației de hemoroizi

Avantajele îndepărtării chirurgicale a hemoroizilor

Medicii utilizează hemoroidectomia de mulți ani pentru a trata pacienții cu hemoroizi. Există câteva motive întemeiate pentru care aceștia ar putea alege această abordare:

  • Hemoroidectomiile oferă un succes pe termen lung
    Unul dintre principalele motive pentru care specialiștii se bazează pe hemoroidectomii este că procedura este fiabilă. Îndepărtarea țesutului hemoroidal din organism – cunoscută și sub numele de excizie – este o metodă foarte eficientă de rezolvare a afecțiunii. Mulți pacienți continuă să nu mai aibă probleme cu hemoroizii mult timp după ce au efectuat operația, iar unii nu se confruntă niciodată cu o recidivă.
  • Intervenția chirurgicală este utilă în cazul hemoroizilor complicați
    Unii hemoroizi provoacă simptome ușoare, cum ar fi inflamația, care poate dispărea după câteva zile de îngrijire la domiciliu. În aceste cazuri intervențiile medicale nu sunt întotdeauna necesare. Alteori, însă, hemoroizii devin mai problematici, provocând simptome recurente, cum ar fi sângerări, mâncărimi și iritații. Pe măsură ce hemoroizii se măresc, aceștia pot prolapsa în afara orificiului anal. În aceste cazuri, procedurile minim invazive pentru hemoroizi nu sunt neapărat cele mai potrivite, iar o operație de hemoroizi este necesară. Extirpările chirurgicale pot fi, de asemenea, utile pentru pacienții care au avut apariții repetate de hemoroizi. Adesea, tratamentele alternative eșuează, iar o hemoroidectomie oferă cele mai bune șanse de succes. Un alt scenariu complicat presupune prezența atât a hemoroizilor interni, cât și externi, care pot fi tratați eficient doar printr-o hemoroidectomie.
  • Aceasta poate fi o procedură ambulatorie
    După o excizie a hemoroizilor, este posibil să fie nevoie de o scurtă perioadă de observație la centrul chirurgical, iar medicul va permite plecarea acasă în aceeași zi. Pentru pacienții care sunt îngrijorați de disconfortul sau de costul unei șederi prelungite în spital, natura ambulatorie a acestei proceduri ar putea fi foarte apreciată.

Dezavantajele operației de hemoroizi

Ca orice intervenție chirurgicală există câteva dezavantaje ale operării hemoroizilor.

  • O clismă este adesea necesară
    Un pacient nu poate pur și simplu să se prezinte în ziua operației și să se supui unei operații de hemoroizi. În schimb, va trebui să-și curețe mai întâi partea inferioară a colonului. Medicii prescriu de obicei un tratament cu clismă pentru a se asigura că rectul pacientului este cât mai gol. Drept urmare, pacienții pot petrece mult timp la toaletă în noaptea dinaintea operației.
  • Recuperarea poate fi dură
    Poate dura câteva săptămâni pentru ca un pacient să se simtă mai bine după ce a făcut această procedură. Problemele frecvente în timpul perioadei de recuperare includ durerea, sângerarea, secrețiile anale și vânătăile. Va fi nevoie de cel puțin o săptămână înainte de a relua activitățile normale. Chiar și după aceea, probabil că vor continua unele efecte secundare. S-ar putea să fie nevoie de analgezice prescrise timp de câteva zile pentru a ameliora durerile asociate cu această operație. Este posibil ca medicul să prescrie și laxative pentru înmuierea scaunelor, deoarece mulți oameni au probleme cu constipația după operația de hemoroizi. Pentru mulți oameni, recuperarea completă poate dura cel puțin o lună sau două luni.
  • Există un risc de complicații pe termen lung
    În cele mai multe cazuri, recuperarea în urma îndepărtării chirurgicale a hemoroizilor este neplăcută, dar nu este gravă. Totuși, există riscuri implicate, una dintre cele mai stresante fiind afectarea sfincterului anal. Dacă acest lucru se întâmplă, poate duce la incontinență de gaze sau scaun. De asemenea, există o mică șansă ca durerea post-chirurgicală să nu se rezolve. Alte motive de îngrijorare includ stenoza anală, fistulele sau fisurile. În timp ce tratamentul rezolvă, de-obicei, aceste afecțiuni, poate fi necesară o altă rundă de chirurgie colorectală.

Diagnosticarea hemoroizilor înainte de operație

Înainte de a recomanda o operație a hemoroizilor, medicul ar trebui să stabilească un diagnostic. Acesta ar putea fi capabil să vadă hemoroizii externi, însă, pentru diagnosticarea hemoroizilor interni ar putea fi necesară examinarea canalului anal și a rectului.

  • Examinarea digitală. Medicul introduce un deget înmănușat și lubrifiat în rect pentru a vedea dacă simte existența a ceva neobișnuit, cum ar fi excrescențe.
  • Inspecție vizuală. Deoarece hemoroizii interni sunt deseori prea moi pentru a fi simțiți în timpul unui examen rectal, medicul ar putea examina partea inferioară a colonului și a rectului cu un anoscop, proctoscop sau sigmoidoscop.

Ar putea fi necesară o examinare a întregul colon cu ajutorul colonoscopiei dacă:

  • Semnele și simptomele sugerează că pacientul ar putea avea o altă boală a sistemului digestiv
  • Pacientul prezintă factori de risc pentru cancer colorectal
  • Pacientul este de vârstă mijlocie și nu a făcut o colonoscopie recentă

Tipuri de operații pentru hemoroizi și cum se efectuează acestea

Intervențiile chirurgicale pentru hemoroizi pot fi împărțite în proceduri mai simple, ambulatorii, mai puțin invazive, care pot fi făcute fără anestezie, și intervenții chirurgicale mai complexe, cu internare. În funcție de gravitatea simptomelor și dacă pacientul are complicații, medicul va stabili dacă este necesară o intervenție chirurgicală și care este cea mai potrivită pentru acesta. Severitatea hemoroizilor este clasificată pe grade, după cum urmează:

  • Gradul 1: fără prolapsus
  • Gradul 2: prolaps care dispare de la sine
  • Gradul 3: prolaps care trebuie împins la loc de unul singur
  • Gradul 4: prolaps care nu se poate împinge singur înăuntru și care provoacă durere

Intervenții chirurgicale fără anestezie

Aceste tipuri de intervenții chirurgicale pentru hemoroizi pot fi făcute în cabinetul medicului fără anestezie.

  • Bandaj
    Bandajul este o procedură de cabinet folosită pentru a trata hemoroizii interni cu o severitate de până la gradul 3. Denumită și ligatura cu bandă de cauciuc, această procedură presupune utilizarea unei benzi strânse în jurul bazei hemoroizilor pentru a întrerupe alimentarea cu sânge. Bandajul necesită, de obicei, două sau mai multe proceduri care au loc la un interval de aproximativ 2 luni. Aceasta nu este dureroasă, dar este posibil să fie resimțită o presiune sau un ușor disconfort. Bandajarea nu este recomandată celor care iau anticoagulante din cauza riscului ridicat de complicații hemoragice. De obicei, timpul de recuperare este minim, iar rareori, pot apărea complicații suplimentare, cum ar fi durerea și infecția.
  • Scleroterapie
    Această procedură se face la cabinetul medicului, fiind destinată tratării hemoroizilor interni de până la gradul 2. Scleroterapia tinde să aibă cele mai bune rate de succes pentru hemoroizii mici, interni. Ea presupune injectarea unei substanțe chimice în hemoroid, care îl face să se micșoreze și îl oprește din sângerare. Majoritatea oamenilor resimt puțină sau deloc durere în urma injecției, fiind puține riscuri cunoscute. Aceasta poate fi o opțiune mai bună dacă se iau anticoagulante, deoarece pielea nu este tăiată. 
  • Terapia de coagulare
    Terapia de coagulare se mai numește și fotocoagulare cu infraroșu, fiind utilizată pentru hemoroizii interni de gradele 1-3. Aceasta folosește lumină infraroșie, căldură sau frig extrem pentru a face hemoroizii să se retragă și să se micșoreze. Procedura se face la cabinetul medicului și se efectuează de obicei împreună cu o anoscopie. Aceasta presupune introducerea unui osciloscop de câțiva centimetri în rect, pentru ca medicul să poată vizualiza zona mai bine. Majoritatea oamenilor resimt doar un ușor disconfort sau crampe în timpul tratamentului.
  • Ligaturarea arterei hemoroidale
    Această procedură este cunoscută și sub numele de dearterializare hemoroidală transanală (THD), fiind o altă opțiune pentru a elimina hemoroizii de gradul 2 sau 3. Metoda localizează vasele de sânge care cauzează hemoroizii cu ajutorul unei ecografii și leagă, sau închide, acele vase de sânge. Cercetările arată că această metodă poate fi la fel de eficientă ca și metoda tradițională, dar mai invazivă, hemoroidectomia, dar implică mai puțină durere postoperatorie.

Intervenții chirurgicale cu anestezie

Pentru aceste tipuri de intervenții chirurgicale, va trebui să se utilizeze anestezia.

  • Hemoroidectomia
    Hemoroidectomia este utilizată pentru hemoroizii de gradul 3-4, externi mari, interni care au prolapsat sau cei care nu răspund la tratamentul nechirurgical. Medicul împreună cu pacientul va decide care este cea mai bună metodă de anestezie ce va fi utilizată în timpul operației. Aceasta poate fi anestezia completă, sedarea sau un bloc spinal, care este similar unei injecții epidurale în timpul nașterii și care poate permite pacientului să rămână treaz. Odată ce anestezia își face efectul, chirurgul va tăia hemoroizii mari. Când operația se va încheia, pacientul va fi dus într-o cameră de recuperare pentru o scurtă perioadă de observație. După ce echipa medicală se va asigura că semnele vitale sunt stabile, persoana se poate întoarce acasă. Durerea și infecția sunt cele mai frecvente riscuri asociate cu acest tip de operație. Însă, există mai multe tipuri de hemoroidectomie, iar unele pot implica mai multă durere postoperatorie decât altele. Totuși, durerea durează aproximativ o săptămână după operație.
  • Hemoroidopexia
    Această operație cunoscută și sub numele de procedura pentru prolaps și hemoroizi (PPH) și denumită uneori capsare, este de obicei tratată ca o intervenție chirurgicală în aceeași zi într-un spital și necesită anestezie generală, regională sau locală. Capsarea este utilizată pentru a trata hemoroizii prolapsați, care ar putea fi cei de gradul 3-4. O agrafă chirurgicală fixează hemoroizii prolapsați la loc în interiorul rectului și întrerupe alimentarea cu sânge, astfel încât țesutul să se micșoreze și să fie reabsorbit. Recuperarea prin capsare durează mai puțin timp și este mai puțin dureroasă decât cea după o hemoroidectomie. De exemplu, cercetările arată că oamenii au nevoie de mai puțin timp pentru a avea o mișcare intestinală după această procedură și au mai puține răni nevindecate după 4 săptămâni. Cu toate acestea, există dovezi ale unei rate crescute de recidivă a hemoroizilor și a prolapsului.

Îngrijirea ulterioară pentru operația de hemoroizi 

După ce hemoroizii au fost îndepărtați, pacientul se poate aștepta să se simtă mai bine cu fiecare zi ce trece. Zona anală poate provoca durere timp de 2 până la 4 săptămâni și este posibil să fie nevoie de medicamente pentru a o gestiona. Este normal să existe unele sângerări ușoare și lichide clare sau galbene din anus, de obicei după scaun. Aceste simptome pot dura între 1 și 2 luni după operație.

După 1 până la 2 săptămâni, pacientul ar trebui să poată face majoritatea activităților normale. Dar lucrurile care necesită mult efort trebuie evitate. Este important să se evite ridicarea de greutăți și să se facă eforturi la eliminarea scaunelor în timpul recuperării.

Activitate

Se recomandă să se asculte corpul și să i se acorde timp pentru vindecare, atunci când este obosit, prin evitarea mișcărilor rapide și ridicării de greutăți până când corpul se simte mai bine. Poate fi efectuată doar o activitate redusă, cum ar fi mersul pe jos. Dușurile și băile pot fi făcute ca de obicei, iar zona anală trebuie să fie uscată prin tamponare. Un pacient ar trebui să își ia în jur de 1-2 săptămâni de concediu de odihnă, pentru a avea o recuperare completă, dar această perioadă poate depinde de munca prestată și de modul în care se simte pacientul.

Dietă

Medicul va oferi instrucțiuni specifice privind alimentația după operație, cum ar fi:

  • Adăugarea de alimente bogate în fibre în dietă la 2 sau 3 zile după operație. Acest lucru va face ca mișcările intestinale să fie mai ușoare și va scădea șansele de a face din nou hemoroizi.
  • Dacă mișcările intestinale nu sunt regulate imediat după operație, se recomandă evitarea constipației și a efortului, bând multă apă, consumând mai multe fibre sau cerând medicului un laxativ ușor.

Medicamente

  • Medicul va oferi informații despre orice medicamente și când ar trebui să înceapă pacientul să le ia. 
  • Dacă pacientul a încetat să ia aspirină sau un alt anticoagulant, medicul va spune când trebuie să înceapă să le ia din nou. 
  • Chiar dacă medicul a prescris medicamentul, este important să se urmeze cu atenție instrucțiunile de pe etichetă. Dacă acesta a dat o rețetă pentru medicamente pentru durere, acestea trebuie luate conform prescripției. În caz contrar, pacientul trebuie să întrebe medicul dacă este posibil să ia un medicament fără prescripție medicală.
  • Dacă medicul a prescris antibiotice, acestea trebuie luate conform instrucțiunilor, fără a fi întrerupt tratamentul doar pentru că pacientul se simte mai bine. O persoană trebuie să ia întreaga cură de antibiotice.
  • Un medicament amorțitor poate fi aplicat înainte și după mișcările intestinale pentru a ușura durerea.

Alte instrucțiuni

Un remediu pentru ameliorarea durerii anale este statul în 8-10 centimetri de apă caldă (baie de șezut) timp de 15-20 de minute de 3 ori pe zi și după scaune. Apoi, se tamponează zona pentru a o usca. Se recomandă acest remediu atâta timp cât există dureri în zona anală. De asemenea, evitarea șederii pe toaletă pentru perioade lungi de timp sau a efortului în timpul scaunelor poate fi de ajutor. Pentru a face mișcările intestinale mai ușoare după operație, este indicat să se sprijine picioarele cu un mic scăunel când se stă pe toaletă. Acest lucru ajută la flexarea șoldurilor și plasează pelvisul într-o poziție ghemuită. În afară de asta, este important să se păstreze zona anală curată, folosind șervețele sau tampoane medicinale, în loc de hârtie igienică, după o mișcare intestinală, deoarece sunt produse care nu irită anusul.

Dacă medicul o recomandă, pe pielea din zona anală se poate folosi o cremă cu hidrocortizon fără prescripție medicală. Aceasta poate reduce durerea și mâncărimile după operație. Alte modalități de a ajuta cu durerea sunt folosirea gheții de mai multe ori pe zi, timp de 10 minute de fiecare dată, și așezarea pe burtă cu o pernă sub șolduri pentru a diminua umflarea.

Complicații și riscuri după operația de hemoroizi

Complicațiile după operația de hemoroizi sunt rare, iar unele sângerări din rect după operația de hemoroizi sunt normale. Cu toate acestea, ar trebui să se apeleze la un medic în următoarele scenarii:

  • Scaunul este foarte sângeros
  • Persistă dureri severe în zonele anale sau abdominale
  • Diaree
  • Febră
  • Inconsistență urinară
  • Hemoroizi externi trombozați

Complicațiile rare, dar mai grave, pot include:

  • Abces, care este o colecție dureroasă de puroi ce rezultă de obicei dintr-o infecție bacteriană.
  • Septicemie, care este otrăvirea sângelui și care pune în pericol viața 
  • Hemoragie
  • Peritonită, care este o inflamație a țesutului ce căptușește abdomenul

Complicațiile care pot apărea mai târziu în perioada postoperatorie includ:

  • Hemoroizi recurenți
  • Stenoza anală, care determină îngustarea canalului anal și face mai dificilă defecația
  • Excrescențe pe piele
  • Hemoragie târzie
  • Constipație (adesea din cauza utilizării prelungite a medicamentelor)
  • Incontinență fecală

Cât costă o intervenție chirurgicală pentru hemoroizi?

Prețul orientativ poate varia în funcție de:

  • Medicul ales
  • Istoricul medical al pacientului
  • Tipul de investigație de diagnosticare pe care medicul îl recomandă ca fiind cel mai bun pentru pacient
  • Dacă s-a efectuat recent o investigație de diagnosticare și medicul are acces la aceasta
  • Tipul de anestezie pe care medicul îl recomandă ca fiind cel mai bun pentru pacient

Prețul pentru hemoroidectomie va include, de exemplu, instalația chirurgicală, anestezicul, îndepărtarea și cusăturile, fiind de aproximativ 1700-3000 RON.

Bandajarea hemoroizilor este o procedură mai rapidă și mai simplă, de aceea costă adesea mai puțin decât hemoroidectomiile tradiționale. Pacientul nu va trebui să plătească pentru un centru chirurgical sau o doză de anestezie. Cele mai multe clinici percep în jur de 400 RON pentru această procedură.

Asigurarea de sănătate acoperă operația hemoroizilor?

Da, majoritatea planurilor de asigurare de sănătate acoperă operațiile de hemoroizi pentru pacienții care se confruntă cu hemoroizi simptomatici. Acoperirea include, de obicei, procedurile de bandajare a hemoroizilor. În funcție de planul de asigurare, costurile suportate de pacient pot fi semnificativ mai mici decât prețul mediu pentru această procedură. Cu toate acestea, acest lucru trebuie verificat cu compania de asigurări.

Cât durează operația de hemoroizi?

Datorită anesteziei, pacientul se va simți confortabil și în siguranță pe toată durata procedurii. Dacă se folosește anestezia locală, atunci zona pe care se lucrează va fi doar amorțită. Întreaga operație va dura între 30 de minute și 1 oră, dar timpul poate fi diferit în funcție de starea de sănătate a pacientului și de alte complicații care pot apărea în timpul operației de hemoroizi.

Întrebări frecvente

  1. Operația de hemoroizi este cu adevărat dureroasă?
    În timpul operației de hemoroizi, se fac mici incizii în țesutul din jurul hemoroizilor, iar aceștia sunt îndepărtați. Aceasta este cea mai invazivă și adesea dureroasă procedură dintre toate opțiunile chirurgicale pentru hemoroizi, dar poate oferi o soluție permanentă pentru cei severi.
  2. Cât durează recuperarea după o operație de hemoroizi?
    Odată ce hemoroizii sunt îndepărtați, veți începe să vă simțiți mai bine cu fiecare zi care trece. Vă puteți aștepta să vă simțiți complet recuperat, fără nicio durere, după 1-2 luni. Veți simți dureri în jurul zonei timp de 2-4 săptămâni după procedură, care se vor diminua în fiecare zi pe măsură ce vă recuperați.
  3. Merită să vă operați de hemoroizi?
    Intervenția chirurgicală vindecă, de obicei, un hemoroid. Dar succesul pe termen lung al operației depinde foarte mult de cât de bine reușiți să vă schimbați obiceiurile intestinale zilnice pentru a evita constipația și încordarea. În comparație cu procedurile nechirurgicale, intervenția chirurgicală este mai riscantă și are o perioadă de recuperare mai lungă.
  4. Ce dimensiuni ale hemoroizilor necesită intervenție chirurgicală?
    Medicii recomandă adesea intervenția chirurgicală dacă cineva are hemoroizi de gradul 3 sau 4, foarte măriți care ies în afară. Pe lângă intervenția chirurgicală convențională pentru îndepărtarea hemoroizilor (cunoscută sub numele de hemoroidectomie), există o tehnică chirurgicală specială cunoscută sub numele de hemoroidopexie cu capse sau “capsare”.
  5. Poate fi evitată intervenția chirurgicală pentru hemoroizi?
    Simptomele de mâncărime, durere rectală și sângerare ale hemoroizilor pot fi foarte incomode. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală este rareori primul tratament. Majoritatea hemoroizilor pot fi gestionați prin măsuri conservatoare. Încercați să creșteți volumul de fibre și lichide din dietă și să faceți exerciții fizice regulate pentru a stimula funcția intestinală.
  6. Care este vârsta medie pentru operația de hemoroizi?
    În comparație cu celelalte tratamente, hemoroidectomia a avut cea mai mică medie de vârstă, de 49,5 ani. O hemoroidectomie este cel mai popular tratament în rândul pacienților cu vârste cuprinse între 31 și 50 de ani, în timp ce este al treilea cel mai popular pentru vârstele cuprinse între 51 și 75 de ani și al doilea cel mai popular pentru vârstele cuprinse între 18 și 30 de ani (29%).
  7. Care sunt semnele care arată că aveți nevoie de o operație de hemoroizi?
    – Durere atunci când mergeți sau stați jos
    – Durere la mișcările intestinale
    – Sângerare la mișcările intestinale
    – Mâncărimi, umflături sau o umflătură în jurul anusului
  8. Care sunt dezavantajele operației de hemoroizi?
    Un dezavantaj al hemoroidectomiei este o perioadă mai lungă de recuperare, pentru ca rănile deschise să se vindece. Indiferent de operația pe care o fac, majoritatea pacienților resimt dureri în regiunea anală după aceea. Ca urmare, mișcările intestinale și statul în șezut pot fi dureroase. Aceste probleme pot fi tratate, de obicei, cu analgezice.
  9. Revin hemoroizii după operație?
    Intervenția chirurgicală vindecă, de obicei, un hemoroid, dar succesul pe termen lung al operației depinde foarte mult de cât de bine reușiți să vă schimbați obiceiurile intestinale zilnice pentru a evita constipația și încordarea. Aproximativ 5 din 100 de persoane au hemoroizi care revin după operație.
  10. Puteți merge după o operație de hemoroizi?
    Vă puteți relua activitățile normale, după cum le tolerați, dar evitați eforturile sau exercițiile fizice viguroase. Mersul pe jos și urcatul scărilor sunt în regulă. 
  11. Este dureros scaunul după hemoroidectomie?
    Durerea la defecare după hemoroidectomie este problematică, ide aceea unii medici prescriu o dietă specială sau laxative pentru a ușura acest proces.
  12. Puteți conduce după o hemoroidectomie?
    În general, se recomandă ca pacienții să evite să conducă vehicule timp de cel puțin 1-2 săptămâni după o hemoroidectomie. Acest lucru se datorează faptului că zona chirurgicală poate fi dureroasă și inconfortabilă, ceea ce poate face dificilă șederea pentru perioade lungi de timp pe scaun.  Înainte de a conduce din nou, pacienții trebuie să se asigure că pot sta confortabil în scaun pentru o perioadă lungă de timp fără durere sau disconfort și că nu iau niciun medicament care le poate afecta capacitatea de a conduce în siguranță.

Concluzie

Toate tratamentele chirurgicale pentru hemoroizi implică proceduri sigure care pot trata problema în mod eficient. Ele reprezintă o opțiune bună dacă alte tratamente nechirurgicale nu au avut succes. Un medic este capabil să examineze un pacient pentru a identifica tipul de hemoroizi pe care îi are și gradul de severitate al acestora, determinând cel mai bun tratament.