Meniu

Prolaps hemoroidal: simptome, tratament si complicatii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hemoroizii sunt o parte normală a anatomiei anorectului. Se estimează că, până la vârsta de 50 de ani, aproximativ jumătate dintre adulți au avut probleme cu hemoroizii, denumirea comună atât pentru structuri, cât și pentru boala clinică. Printre factorii care contribuie la apariția lor se numără sarcina, constipația cronică, diareea sau încordarea prelungită în timpul scaunului, ridicarea greutății și slăbirea țesutului de susținere ca urmare a îmbătrânirii sau a geneticii.

Ce este un prolaps hemoroidal?

Atunci când o venă din anus sau din partea inferioară a rectului se umflă, acest proces se numește hemoroid. Însă, un hemoroid care se umflă spre exterior din anus este cunoscut sub numele de prolaps hemoroidal și poate fi destul de dureros. Există două tipuri de hemoroizi, iar diferențele dintre ei se bazează pe localizare.

Hemoroizii interni sunt cei care se dezvoltă în interiorul rectului. Acesta poate deveni prolaps dacă împinge în jos din rect și se umflă în afara anusului. Hemoroizii interni apar deasupra liniei dentate (între rect și canalul anal), sunt acoperiți de celule columnare (celule lungi și alungite) și au o alimentare nervoasă viscerală. 

Hemoroizii sunt clasificați și tratați în funcție de gradul de prolaps:

  • Hemoroizii de gradul I sângerează, dar nu prolapsează. La colonoscopie, aceștia se văd ca mici umflături în lumen.
  • Hemoroizii de gradul II prolapsează în afara canalului anal, dar se reduc spontan.
  • Hemoroizii de gradul III ies în afara canalului anal și, de obicei, necesită o reducere manuală.
  • Hemoroizii de gradul IV sunt ireductibili și prolapsați în mod constant. Hemoroizii trombozați acut și cei care implică prolapsul mucoasei rectale sunt, de asemenea, de gradul IV.

Celălalt tip de hemoroid este extern și se formează direct pe anus, fiind capabil și acesta să prolapseze.Hemoroizii prolapsați nu sunt de obicei dureroși, dar pot provoca sângerări, mâncărimi și disconfort, în special în timpul șederii sau în timpul scaunelor. Cei mai mulți sunt necomplicați, dar se știe că unii hemoroizi foarte prolapsați pot exploda, formând cheaguri sau rămânând blocați în mușchii anali fiind privați de fluxul sanguin (devin strangulați).

Care sunt cauzele prolapsului hemoroidal?

Un hemoroid poate deveni prolapsat atunci când țesutul care îl menține în poziție slăbește. Există mai multe cauze posibile și factori de risc pentru această slăbire a țesutului conjunctiv.

  • Încordarea în timpul scaunelor, deoarece acest proces poate exercita o presiune suplimentară asupra hemoroidului. Este posibil ca o persoană să aibă mai multe șanse de a se încorda dacă se confruntă cu constipație sau diaree.
  • Sarcina. Hemoroizii apar până la 40%dintre femeile însărcinate, iar dacă nu sunt tratați, aceștia pot deveni prolapsați.
  • Obezitatea. Excesul de greutate poate exercita o presiune asupra venelor rectale, provocând formarea hemoroizilor și prolapsul hemoroizilor interni și externi.
  • Fumatul țigărilor. Acest viciu poate afecta toate vasele de sânge, inclusiv venele din rect și anus. Acest lucru poate crește riscul de hemoroizi și de prolaps hemoroidal.

Care sunt simptomele unui prolaps hemoroidal?

Principalul semn că o persoană are un hemoroid prolapsat este prezența unuia sau a mai multor noduli în jurul anusului. Acest lucru va apărea doar dacă prolapsul este semnificativ. În unele cazuri, se poate poate apărea ușor o umflătură (hemoroidul prolapsat) înapoi prin anus. Deși acest lucru schimbă locația acestuia și poate ameliora unele simptome, hemoroidul este încă prezent.

Simptomele comune ale hemoroizilor prolapsați includ:

  • O umflătură nedureroasă
    Aceasta este adesea descoperită pentru prima dată în timpul unei eliminări de scaun. La examinare, umflătura va fi ieșită în afara deschiderii rectului.
  • Sângerarea
    Sângele roșu aprins, fie pe hârtia igienică, fie în scaunul propriu-zis, este frecvent în cazul hemoroizilor prolapsați. Sângele roșu închis indică faptul că sângerarea este situată mai sus în colon (intestinul gros) și poate indica o problemă mai gravă.
  • Mâncărimea și iritațiile
    Mâncărimile anale sunt frecvente în cazul unui hemoroid prolapsat. Pielea din jurul anusului poate fi, de asemenea, aspră și iritată.
  • Scurgerea de mucus
    Această materie albicioasă sub aspect de pastă se poate dezvolta ca urmare a inflamației rectale. Este posibil să fie văzut mucusul în scaune sau pe hârtia igienică după ștergere.
  • Mirosul neplăcut
    În cazul în care este prezent mucusul, acesta poate avea un miros urât.
  • Evacuarea incompletă
    Aceasta este senzația că intestinele sunt încă pline chiar și după o evacuare intestinală.
  • Scurgerea de materii fecale
    Cunoscută și sub numele de incontinență fecală, aceasta este cauzată de proeminența țesuturilor în afara anusului, permițând ca urmele de scaun să se scurgă.

Complicații ale prolapsului hemoroidal 

Un hemoroid prolapsat poate deveni foarte umflat, obstrucționând mișcările intestinale și provocând sângerări semnificative. Dacă acesta este mare, ruptura venei subiacente poate provoca sângerări grave și o scădere abruptă a tensiunii arteriale, ceea ce duce la amețeli, și, în cazuri rare, șoc și deces. Alte complicații grave ale hemoroizilor prolapsați includ:

  • Tromboza venoasă
    Aceasta apare atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul unei vene hemoroidale, obstrucționând fluxul sanguin și provocând umflarea dureroasă a țesuturilor. Unii hemoroizi trombozați sunt de mărimea unui strugure sau chiar mai mari.
  • Încarcerarea și strangularea
    Aceasta se întâmplă atunci când un hemoroid este prins (încarcerat) în mușchii anali și este complet privat de fluxul sanguin (strangulat). Acest lucru poate duce la dureri severe și la moartea rapidă a țesuturilor, precum și la gangrenă.

Deși hemoroizii reprezintă un procent mare din plângerile anorectale, este important să se excludă alte cauze pentru sângerarea rectală și simptomele însoțitoare. Dovezile sugerează că unii pacienți diagnosticați cu hemoroizi au alte afecțiuni.

Cum este diagnosticat prolapsul hemoroidal?

Medicul poate efectua unul sau mai multe teste pentru a examina zona anală sau rectală pentru hemoroizi:

  • Examinarea anusului sau a rectului
    Un medic va putea diagnostica un hemoroid extern sau un hemoroid intern prolapsat printr-o examinare vizuală.
  • Efectuarea unui examen rectal digital
    Medicul va introduce un deget acoperit cu o mănușă lubrifiată în anus sau rect pentru a simți cu degetele semnele hemoroizilor.
  • Folosirea unui osciloscop de imagistică
    Acest lucru îl va ajuta pe medic să se uite în interiorul rectului pentru a examina dacă există hemoroizi interni. De obicei, vor introduce în rect un tub subțire cu lumină la capăt. Instrumentele utilizate pentru acest diagnostic pot include un anoscop sau un sigmoidoscop.

Tratamentul prolapsului hemoroidal

Tratamentul pentru hemoroizi depinde de tipul, de gradul de prolaps și de gravitatea simptomelor. Există o varietate de terapii pentru hemoroizi, de la managementul conservator și tratamentele la cabinet până la hemoroidectomia chirurgicală. Tratamentul inițial pentru hemoroizii interni implică, de obicei, modificări ale dietei și ale stilului de viață.

Tratamente de auto-îngrijire pentru prolapsul hemoroidal

Următoarele strategii de autoîngrijire pot ajuta la micșorarea sau la prevenirea agravării hemoroizilor prolapsați:

  • Urmarea unei diete bogate în fibre
    O persoană poate păstra scaunele moi consumând alimente bogate în fibre și multă apă. Suplimentele de fibre pot fi, de asemenea, de ajutor.
  • Crearea unor obiceiuri de toaletă noi
    În cazul în care o persoană se confruntă cu hemoroizi, este important să nu se forțeze în timpul scaunelor. Pentru a reduce iritarea, se poate clăti anusul cu o sticlă cu pulverizator după scaune și se poate tampona ușor zona cu hârtie igienică sau cu un șervețel pentru copii.
  • Efectuarea unor exerciții ușoare
    Mersul pe jos în mod regulat poate ajuta la prevenirea constipației. Trebuie evitată ridicarea de greutăți, ghemuirea sau exercițiile abdominale care pun presiune asupra anusului și rectului.

Tratamente mai puțin invazive pentru prolapsul hemoroidal

  • Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice
    Dintre terapiile nechirurgicale la cabinet, cea mai frecvent efectuată procedură este ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice, care reduce în mod sigur și eficient hemoroizii interni prin aplicarea de benzi de cauciuc la baza masei hemoroidale. Scopul procedurii este de a reduce țesutul redundant și de a provoca un răspuns inflamator care ajută la atașarea mucoasei prolapsate înapoi la stratul muscular subiacent. Există unele dezacorduri în ceea ce privește cantitatea de țesut care ar trebui să fie bandajat și numărul de hemoroizi care pot fi tratați în siguranță într-o singură ședință. În medie, majoritatea oamenilor au nevoie de un total de trei benzi care să fie plasate, uneori trei într-o singură locație pentru a elimina țesutul problematic și alteori o bandă în trei zone diferite. Întreaga procedură durează cinci minute și nu necesită pregătire intestinală sau sedare și nici nu sunt necesare  restricții post-procedură sau o perioadă de recuperare. Cu o tehnică adecvată, pacienții nu ar trebui să aibă nicio durere, deși unii pot avea o senzație de greutate timp de câteva ore.
  • Scleroterapia pentru tratarea prolapsului hemoroidal
    Această procedură poate fi cea mai bună pentru hemoroizii de gradul 1 sau 2. Totuși, nu este întotdeauna la fel de eficientă ca și ligaturarea cu bandă elastică. Pentru această procedură, medicul va injecta în hemoroid produse chimice care micșorează vasele de sânge din țesutul hemoroidal.
  • Coagularea pentru tratarea prolapsului hemoroidal
    Pentru coagulare, medicul va folosi un laser, lumină infraroșie sau căldură pentru a întări hemoroizii. Odată întărit, hemoroidul se poate dizolva. Este posibil să se resimtă un disconfort minor cu această metodă și puține complicații. Șansele ca un hemoroid să reapară sunt mai mari cu coagularea decât cu alte tratamente în cabinet.
  • Intervenția chirurgicală pentru tratarea prolapsului hemoroidal
    Un hemoroid extern cu un cheag de sânge poate fi tratat chirurgical cu o trombectomie a hemoroizilor externi. Această operație minoră presupune îndepărtarea hemoroidului și drenarea plăgii. În mod ideal, intervenția ar trebui să se facă în termen de trei zile de la formarea cheagului. O operație pentru tratarea hemoroizilor prolapsați de gradul 4 și a unor hemoroizi de gradul 3 mai implică o hemoroidectomie completă. În timpul acestei proceduri, un chirurg va îndepărta tot țesutul hemoroidian. Deși este eficientă în tratarea simptomelor hemoroizilor, recuperarea după această operație poate fi lungă și dureroasă. 

Medicamente pentru prolapsul hemoroidal

Înainte de administrarea oricărui medicament este esențial să se consulte un medic privind alegerea făcută, deoarece numai un specialist cu pregătire medicală poate recomanda medicamente potrivite pentru necesitățile fiecărui pacient. Nu se recomandă administrarea de medicamente fără cunoștințe de cauză și fără un diagnostic medical specializat. În cazul în care hemoroizii nu se ameliorează sau revin, există o varietate de medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală care pot fi eficiente:

  • Unguente și creme fără prescripție medicală
    Acestea includ produse care conțin ingrediente precum lidocaină pentru a amorți durerea și fenilefrină pentru a micșora venele mărite.
  • Laxative fără prescripție medicală
    Cunoscute și sub numele de laxative emoliente, acestea conțin ingrediente precum docusat de sodiu, care modifică consistența scaunelor pentru a putea atrage mai multă umiditate. 
  • Unguent topic pe bază de prescripție medicală
    Un preparat topic de hidrocortizon și pramoxină poate ajuta la reducerea dimensiunii venei hemoroidale și amorțește zona înconjurătoare.

Întrebări frecvente

  1. Este sigur să se împingă un hemoroid prolapsat înapoi înăuntru?
    Da, în general, este sigur să se împingă un hemoroid înapoi. Acest lucru poate proteja vasul de sânge și reduce riscul de complicații. Cu toate acestea, ar trebui totuși să se consulte medicul, iar dacă hemoroidul nu poate fi împins înapoi, mergeți cât mai curând posibil la medic.
  2. Hemoroizii prolapsați au un miros urât întotdeauna?
    Hemoroizii prolapsați nu miros întotdeauna urât, dar pot mirosi dacă este prezent mucusul. Acesta poate fi asociat cu un miros de pește sau de putregai.
  3. Cum sunt tratați hemoroizii interni prolapsați?
    Un medic, cel mai adesea un chirurg, poate folosi un instrument special de capsare pentru a îndepărta țesutul hemoroidian intern și a trage un hemoroid intern prolapsat înapoi în anus. Medicul va face o anestezie pentru acest tratament.
  4. Se poate lăsa un hemoroid prolapsat netratat?
    Atunci când nu este tratat, hemoroidul intern prolapsat poate rămâne blocat în afara anusului și poate provoca iritații, mâncărimi, sângerări și dureri semnificative, respectiv, nu se recomandă să fie lăsat netratat.
  5. Hemoroizii prolapsați pot fi însoțiți de dureri?
    Hemoroizii prolapsați au tendința de a fi mai dureroși atunci când stați jos, spre deosebire de momentul în care stați în picioare sau întinși. De asemenea, este posibil să doară mai mult în timpul unei mișcări intestinale. Hemoroizii prolapsați pot fi deosebit de dureroși dacă în interiorul lor s-a format un cheag de sânge, acest lucru este cunoscut sub numele de hemoroid trombozat. Acesta nu este la fel de periculos ca un cheag de sânge în inimă, de exemplu, dar poate fi foarte dureros. În acest caz ar putea fi nevoie de o puncție și de o drenare pentru a ușura durerea. Un hemoroid prolapsat poate fi, de asemenea, extrem de dureros dacă este strangulat, ceea ce înseamnă că alimentarea cu sânge a hemoroidului a fost întreruptă.
  6. Când este timpul ca o persoană să solicite ajutorul medicului în privința unui hemoroid prolapsat?
    Dacă aveți simptome ale unui hemoroid prolapsat, consultați un medic. Uneori, hemoroidul se poate retrage de la sine și nu mai provoacă alte simptome, dar dacă durerea, mâncărimea și sângerarea persistă, consultați un medic primar, un proctolog (un medic specializat în afecțiuni ale anusului și rectului) sau un gastroenterolog (un medic specializat în afecțiuni ale stomacului și intestinelor). Dacă simțiți o umflătură în jurul anusului, chiar dacă nu există alte simptome, ar trebui să consultați un medic, pentru a vă asigura că acea umflătură este, de fapt, un hemoroid, și nu o tumoare sau o altă problemă de sănătate.

Concluzie

Hemoroizii pot fi inconfortabili sau chiar dureroși, dar, de cele mai multe ori, o persoană nu va avea niciun simptom vizibil, iar complicațiile sunt foarte rare. Hemoroizii interni sau externi care nu se prolapează sau nu se trombozează au mai multe șanse să se vindece fără a provoca simptome sau complicații. Însă, hemoroizii prolapsați și trombozați sunt mult mai susceptibili să provoace disconfort sau să crească riscul de complicații.