Meniu

Operatie hernie hiatala: Cand trebuie facuta, tipuri, etape si preturi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O hernie hiatală este atunci când o parte a stomacului se extinde prin diafragmă și ajunge în piept. Aceasta poate provoca reflux acid sever sau simptome severe de reflux gastric. Adesea, aceste simptome pot fi tratate cu medicamente, însă dacă acestea nu funcționează, atunci medicul poate oferi ca opțiune o intervenție chirurgicală.

Operația de hernie hiatală 

Intervenția chirurgicală poate trata o hernie hiatală prin tragerea stomacului înapoi în abdomen și prin micșorarea deschiderii diafragmei. Intervenția poate implica, de asemenea, reconstrucția chirurgicală a sfincterului esofagian sau îndepărtarea sacilor herniari. Cu toate acestea, nu toți cei care au hernie hiatală au nevoie de intervenție chirurgicală, aceasta fiind de obicei rezervată persoanelor cu cazuri severe care nu au răspuns bine la alte tratamente. Dacă o persoană are simptome periculoase ca urmare a herniei, atunci intervenția chirurgicală poate fi singura opțiune. Aceste simptome pot include:

  • Sângerare
  • Cicatrizare
  • Ulcere
  • Îngustare a esofagului

Tipuri de operație de hernie hiatală

Operație pentru hernia hiatală deschisă

Această operație este mai invazivă decât cea laparoscopică. În timpul acestei proceduri, chirurgul va face o singură incizie chirurgicală mare în abdomen. Apoi, va trage stomacul înapoi la locul lui și îl va înfășura manual în jurul porțiunii inferioare a esofagului pentru a crea un sfincter mai strâns. Este posibil ca medicul să fie nevoit să introducă un tub în stomac pentru a-l menține în poziție. În acest caz, tubul va trebui să fie îndepărtat în 2 până la 4 săptămâni.

Operația herniei hiatale laparoscopică

În cazul unei operații laparoscopice, recuperarea este mai rapidă și există un risc mai mic de infecție, deoarece procedura este mai puțin invazivă. Chirurgul va face 3 până la 5 incizii mici în abdomen prin care va introduce instrumentele chirurgicale. Ghidat de laparoscop, care transmite imagini ale organelor interne pe un monitor, medicul va trage stomacul înapoi în cavitatea abdominală, acolo unde îi este locul. Apoi, va înfășura partea superioară a stomacului în jurul porțiunii inferioare a esofagului, ceea ce creează un sfincter mai strâns pentru a împiedica apariția refluxului.

Fundoplicarea endoluminală

Fundoplicarea endoluminală este o procedură mai nouă și este cea mai puțin invazivă opțiune, deoarece nu se fac incizii. În schimb, chirurgul va introduce un endoscop, care are o cameră luminoasă, prin gură și în jos în esofag. Apoi va plasa mici cleme în punctul în care stomacul se întâlnește cu esofagul. Aceste cleme pot ajuta la prevenirea refulării acidului gastric și a alimentelor în esofag.

Cum vă puteți pregăti pentru o operație de hernie hiatală?

Pentru a fi bine pregătit pentru operație, pacientul trebuie să furnizeze următoarele informații medicului:

  • Medicamentele pe care le ia. Acestea includ medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, vitaminele, plantele medicinale și alte suplimente.
  • Dacă pacienta este însărcinată sau crede că ar putea fi.
  • Despre orice sensibilitate sau alergie la orice medicament, iod, latex, bandă adezivă sau medicamente de anestezie (locală și generală).
  • Dacă există antecedente de tulburări de sângerare sau dacă se iau medicamente care subțiază sângele (anticoagulante), aspirină sau alte medicamente care afectează coagularea sângelui. Este posibil să fie necesară întreruperea administrării acestor medicamente înainte de operație.

Acestea sunt cele mai comune indicații preoperatorii, astfel pacientul trebuie să se supună următoarelor condiții:

  • Să nu mănânce și să nu bea nimic timp de 8 ore înainte de operație. Acest lucru înseamnă adesea nici o mâncare sau băutură după miezul nopții.
  • Să meargă pe jos 3 până la 4 km pe zi
  • Să efectueze mai multor exerciții de respirație de mai multe ori pe zi
  • Să evite fumatului timp de 4 săptămâni înainte de operație
  • Să evite clopidogrelului timp de cel puțin o săptămână înainte de operație
  • Să evite antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) cu o săptămână înainte de operație

Cum se efectuează o operație de hernie hiatală?

Medicul va decide dacă pacientul trebuie să fie supus unei intervenții laparoscopice sau unei operații deschise. O operație de hernie hiatală se face cel mai adesea în timp ce pacienții dorm sub anestezie generală. Medicul va decide, de asemenea, ce fel de anestezie să folosească. Acest lucru va depinde de motivul operației și de starea generală de sănătate a pacientului. În general, următoarele lucruri pot fi așteptate înainte de operația de hernie hiatală:  

  • Orice bijuterie sau alte obiecte care ar putea să stea în cale în timpul operației trebuie scoase.
  • Toate hainele trebuie date jos și se va pune la dispoziție un halat de spital.
  • Se va introduce o linie IV (intravenoasă) în braț sau în mână. Acest lucru este pentru ca pacientului să i se poată administra lichide și medicamente.
  • Un tub subțire (cateter) poate fi introdus în vezica urinară. Acest lucru va ajuta la o urinare sigură în timpul operației.
  • Pacientul va fi așezat pe spate pe masa de operație.
  • Anestezistul va continua să verifice ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația și nivelul de oxigen din sânge în timpul operației.
  • Dacă există prea mult păr la locul operației, acesta va fi ras.
  • Pielea de la locul operației va fi curățată cu o soluție antiseptică.

Ce se întâmplă după operația de hernie hiatală?

După operație, pacientul va merge în unitatea de îngrijire post-anestezie. Asistentul medical va urmări semnele vitale, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația. Recuperarea generală va varia în funcție de tipul de anestezie utilizat în timpul operației. Odată ce tensiunea arterială, pulsul și respirația sunt stabile și pacientul este alert, acesta va merge în camera sa de spital. Orice copci sau capse chirurgicale utilizate vor fi îndepărtate la o vizită de control la cabinet. Dacă s-au folosit benzi adezive, acestea trebuie păstrate uscate și vor cădea adesea în câteva zile.

În timpul recuperării, mai ales dacă pacientul a avut o intervenție chirurgicală laparoscopică, acesta poate simți durere din cauza gazului de dioxid de carbon care se află încă în burtă, multe persoane simt furnicături sau arsuri în apropierea locului inciziei, dar această senzație este temporară. Ea poate fi tratată cu AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), inclusiv cu opțiuni fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul. Dar este important de menționat că aspirina sau alte tipuri de medicamente pentru durere, pot crește riscul de sângerare, respectiv este recomandat să se colaboreze cu medicul pentru a lua cele mai potrivite medicamente. Pacienților li se administrează și alte medicamente pe care trebuie să le ia doar cu alimente.  

Este important să se evite unele lucruri din dietă, cum ar fi:

  • Băutul cu paiul
  • Alimente care pot provoca gaze, cum ar fi porumbul, fasolea, varza și conopida
  • Băuturile carbogazoase
  • Alcoolul
  • Citricele
  • Produse pe bază de roșii

Care este prețul operației de hernie hiatală?

Costul unei operații de hernie hiatală depinde în mare măsură de locația geografică, de chirurg, de polița de asigurare de sănătate, de tipul de operație efectuată și de elementele incluse în factură. Pentru o intervenție chirurgicală fără complicații, costurile pot fi adesea în jur de 2000 de euro fără asigurare de sănătate, dar pentru cei care au asigurare de sănătate, procedura, atât timp cât este necesară din punct de vedere medical, va fi acoperită. Acest preț, ca orice procedură chirurgicală, ar putea crește foarte mult dacă ar apărea complicații în timpul operației.

Concluzie

Operația de hernie hiatală este o procedură specializată care are ca scop tratarea herniei prin repoziționarea stomacului în abdomen și reducerea deschiderii diafragmatice. Intervenția chirurgicală poate implica pași suplimentari, cum ar fi reconstrucția sfincterului esofagian sau îndepărtarea sacilor herniari. Există diferite tipuri de operații de hernie hiatală, inclusiv reparații deschise, reparații laparoscopice și fundoplicatură endoluminală, fiecare cu diferite niveluri de invazivitate și timp de recuperare. În mod obișnuit, intervenția chirurgicală este recomandată persoanelor cu cazuri severe care nu au răspuns la alte tratamente sau atunci când sunt prezente simptome periculoase precum sângerări, cicatrici, ulcere sau îngustarea esofagului.