Meniu

Tipuri de hernii: cauze, simptome, diagnostic, tratament si preventie

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Herniile sunt frecvente și afectează milioane de persoane din întreaga lume. Definite ca fiind proeminența unui organ sau a unui țesut printr-o deschidere anormală în mușchii sau țesuturile conjunctive înconjurătoare, herniile pot provoca disconfort, durere și, în unele cazuri, complicații grave dacă nu sunt tratate. Înțelegerea diferitelor tipuri de hernii este esențială pentru a recunoaște simptomele, pentru a solicita o intervenție medicală în timp util și pentru a explora opțiunile de tratament adecvate. 

Ce este o hernie?

Hernia reprezintă o afecțiune prin care un organ din cavitatea în care se găsește în mod normal (cavitate peritoneală) se deplasează printr-o deschidere sau o slăbiciune a mușchiului sau a țesutului care o conține. Acestea pot apărea treptat, pe măsură ce o persoană îmbătrânește și uzura creată de la deplasarea organului se amplifică. De asemenea, ele pot rezulta în urma unei leziuni, a unei intervenții chirurgicale sau a unei tulburări din naștere.

Câteva locații comune ale herniei

  • În partea inferioară a pieptului, prin diafragmă
  • În zona inghinală prin peretele abdominal inferior
  • De-a lungul liniei mediane frontale a abdomenului 
  • Printr-o incizie a unei foste intervenții chirurgicale abdominale

Diferite tipuri de hernii

Hernia epigastrică

Aceasta apare în regiunea epigastrică a abdomenului, care este situată deasupra buricului și sub cutia toracică. Tipul de hernii epigastrice sunt cauzate de un decalaj între cele două părți ale mușchilor abdominali, care permit țesutului adipos să împingă prin abdomen. Aproximativ 2-3 % din toate herniile abdominale sunt epigastrice, iar unii copii se nasc cu această afecțiune. Alte hernii se dezvoltă la adulți din cauza slăbiciunii musculare sau a încordării. Hernia epigastrică poate fi simțită atunci când există o presiune pe peretele abdominal, cum ar fi:

  • În timpul tusei
  • În timpul râsului
  • La o mișcare intestinală în timpul scaunului

De asemenea, este posibil să se observe unele dureri sau sensibilitate în jurul locului unde se află hernia. Multe hernii epigastrice sunt mici și nu provoacă simptome. Însă, în cazul celor mari, pot fi observate unele dureri sau sensibilitate în jurul locului unde se află hernia, fiind necesară o intervenție chirurgicală.

Hernia femurală

Aceasta apare atunci când țesutul se împinge printr-un punct slab din zona inghinală sau din interiorul coapsei. Hernia femurală se poate simți ca o umflătură de dimensiuni mici sau medii în zona inghinală. Se estimează că 2-4% din toate herniile care apar în zona inghinală sunt hernii femurale, însă acest tip este rare și se dezvoltă la copii. Femeile se confruntă mai des cu această afecțiune decât bărbații, din cauza lățimii mai mari a pelvisului feminin. Acestea pot fi uneori legate de eforturi în timpul mișcărilor intestinale sau de ridicarea de greutăți mari. O hernie femurală poate fi un motiv de îngrijorare din cauza faptului că artera și vena femurală se află în apropiere. Este posibil ca hernia să afecteze aceste vase de sânge și să blocheze circulația sângelui către și dinspre picior. Din acest motiv, medicii încearcă aproape întotdeauna să trateze rapid o hernie femurală cu o intervenție chirurgicală.

Hernia hiatală

Hernia hiatală este o afecțiune care apare atunci când stomacul unei persoane se umflă printr-un punct slab al diafragmei. Acest mușchi are un rol important în respirație și separă plămânii de organele abdominale. În cazul unei hernii hiatale, simptomele pot include arsuri la stomac și boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Se fac încă studii pentru a înțelege mai bine  ce cauzează herniile hiatale, însă s-a constat că acestea sunt destul de frecvente la următoarele persoane:

  • Care au vârsta peste 50 de ani
  • Femei însărcinate
  • Persoane supraponderale

Herniile hiatale sunt clasificate în tipuri, de la tipul I la IV, în funcție de locul în care apar. Se estimează că 95% dintre herniile hiatale sunt de tip I. În cazul acestor hernii, stomacul rămâne în aceeași poziție, dar zona în care esofagul se întâlnește cu stomacul se deplasează deasupra diafragmei. Cei mai mulți oameni au nevoie de tratament pentru hernii hiatale doar dacă aceștia se confruntă cu simptome. Acest lucru poate implica tratamente pentru a reduce arsurile la stomac sau intervenții chirurgicale în cazurile mai severe.

Hernia incizională

O hernie incizională apare după ce o persoană efectuează o operație la stomac. Aceasta implică, de obicei, o incizie în mijlocul stomacului. Dacă rana chirurgicală nu se vindecă complet, persoana respectivă poate fi mai vulnerabilă la apariția unei hernii. Aproximativ 15-20% dintre persoanele care sunt supuse unei intervenții chirurgicale abdominale suferă de hernie incizională. Factorii de risc includ:

  • Efectuarea unei intervenții chirurgicale de urgență
  • Experimentarea unor complicații în timpul sau după operație, inclusiv infecții
  • Faptul de a avea anumite afecțiuni cronice, inclusiv diabet și insuficiență renală
  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Urmărirea unor anumite medicamente pe termen lung, inclusiv steroizi și imunosupresoare

Unii medici pot folosi termenii “hernie ventrală” și “hernie incizională” în mod interschimbabil. O hernie ventrală se referă la orice tip de hernie care apare de-a lungul liniei mediane a stomacului. Cu toate acestea, nu toate herniile ventrale sunt incizionale. Medicii pot adopta o abordare de monitorizare în cazul herniilor incizionale mai mici, însă în cazul celor mai mari poate apărea necesitate unei intervenții chirurgicale.

Hernia inghinală

O hernie inghinală apare atunci când o porțiune de intestin sau de grăsime se umflă prin peretele inferior al stomacului. Umflătura trece de obicei prin canalul inghinal, care este situat în zona inghinală. Acest tip de hernie poate conține o porțiune de intestin subțire sau părți ale organelor reproductive feminine, fiind relativ comun în regiunea inghinală, de obicei pe partea dreaptă. Se estimează că 27% dintre bărbați și 3% dintre femei vor dezvolta o hernie inghinală pe parcursul vieții lor. Acestea apar cel mai adesea la copiii până la vârsta de 5 ani și la adulții cu vârste cuprinse între 75 și 80 de ani.

Uneori este dificil să se facă diferența între o hernie femurală și una inghinală. O hernie inghinală poate provoca o umflătură nu numai în zona inghinală, ci și în partea scrotului. Aceasta trebuie, de obicei, să fie soluționată prin intervenție chirurgicală deoarece există riscul să conțină părți ale intestinului subțire care rămân blocate în afara peretelui abdominal. Dacă fluxul sanguin este întrerupt, acest lucru poate duce la obstrucție intestinală, ce poate duce la decesul țesutului.

Hernia ombilicală

Hernia ombilicală este o un tip de hernie în care țesuturile din corp se umflă printr-o zonă de slăbiciune din zona buricului (ombilic). Acest tip de hernie provoacă o umflătură vizibilă în interiorul sau în jurul buricului, care este de obicei mai pronunțată în timpul tuselor sau când se face efort în timpul scaunelor. Se estimează că 10% din toate herniile din zona abdominală la adulți sunt hernii ombilicale. Acestea apar de obicei, atunci când mușchii slăbesc odată cu vârsta. Hernia ombilicală este deosebit de frecventă la copiii sub 6 luni, afectând aproximativ 20% dintre sugari. Aceasta apare atunci când mușchii care înconjoară cordonul ombilical nu se închid după naștere. De obicei, aceste hernii se soluționează singure până când copilul împlinește 4 sau 5 ani. Majoritatea herniilor ombilicale nu sunt dureroase și nu cauzează probleme, însă pot necesita o intervenție chirurgicală dacă nu dispar de la sine sau dacă nu provoacă simptome.

Alte tipuri de hernii

Alte tipuri de hernii care pot afecta burta includ:

  • Herniile ventrale – orice hernie care apare prin peretele frontal al abdomenului. Acestea includ herniile ombilicale și herniile incizionale.
  • Hernii spigeliene – în cazul în care o parte a intestinului iese prin burtă, pe partea laterală a mușchiului abdominal, de obicei sub buric.
  • Hernii diafragmatice – în cazul în care diafragma nu se închide complet în timpul dezvoltării fetale. Aceasta poate face ca organele abdominale să se strecoare în cavitatea toracică în timp ce organele sunt încă în creștere, aglomerând plămânii.
  • Hernii musculare – în cazul în care o parte a mușchiului iese prin țesut, acestea apar de obicei în mușchii picioarelor ca urmare a unei accidentări sportiv.
  • Herniile perineale – apare atunci când organele sau țesuturile se împing printr-o deschidere sau o slăbiciune a planșeului pelvian în cavitatea abdominală. Aceste hernii sunt relativ rare.

Care sunt simptomele herniilor?

Nu toate herniile cauzează simptome, dimpotrivă, diferite tipuri de hernii pot determina diverse simptome. Totuși, un semn distinctiv al herniei este o protuberanță sau o umflătură vizibilă care apare în timpul anumitor activități sau în anumite poziții fizice și care se retrage în alte momente. De asemenea, este posibil să se simtă o presiune, o durere slabă sau o ciupitură atunci când hernia iese la suprafață. Aceasta poate ieși atunci când se fac eforturi, se ridică greutăți, în timpul tusei sau râsului.

Care este principala cauză a herniilor?

Diferite tipuri de hernii apar atunci când o slăbiciune sau o deschidere preexistentă în mușchi sau în țesutul conjunctiv permite unui organ sau unui alt țesut să împingă prin această deschidere. Uneori, slăbiciunea sau deschiderea este prezentă la naștere, însă în cele mai multe cazuri aceasta se dezvoltă pe parcursul vieții. O leziune traumatică sau o intervenție chirurgicală ar putea să o provoace, dar cel mai adesea este vorba de o leziune cauzată de un efort repetitiv.

Ce factori de risc contribuie la apariția unei hernii?

  • Un loc de muncă care implică ridicarea de greutăți sau multe ore de stat în picioare
  • O tusă cronică sau alergii care provoacă strănut cronic
  • Constipație cronică și eforturi la scaun
  • Un istoric de operație abdominală sau pelviană
  • Sarcina, în special sarcini repetate
  • Obezitate cronică, un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30

Diagnosticul și tratamentul herniei

Un simplu examen fizic este adesea suficient pentru a diagnostica o hernie, în funcție de tipul acesteia. Un medic autorizat poate să depisteze hernia în timpul unei consultații. După depistarea acesteia se va verifica dacă se poate reduce fizic, astfel medicul poate să încerce să o împingă înăuntru pentru a determina cât de gravă este. Unele hernii pot necesita o formă de imagistică a țesuturilor moi, cum ar fi o tomografie computerizată, pentru a fi diagnosticate.

Care este tratamentul pentru o hernie?

Singura modalitate de a trata eficient o hernie este printr-o operație chirurgicală. O astfel de intervenție depinde de mărimea herniei și de gravitatea simptomelor. În unele cazuri, este posibil ca medicul să dorească pur și simplu să monitorizeze hernia pentru a observa evoluția sau apariția unor complicații. În unele situații, purtarea unei centuri poate ajuta la ameliorarea simptomelor herniei. Aceasta poate fi și un bandaj asemeni unei lenjerii de susținere, care ajută la menținerea herniei la locul ei. Consultarea unui medic este necesară pentru a fi sigur că un bandaj se potrivește corect înainte de a-l folosi.

În cazul unor hernii pot fi recomandate și medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC) sau cele eliberate pe bază de rețetă care reduc acidul gastric deoarece acestea ușurează disconfortul și pot ameliora simptomele. 

Prevenirea herniei

Majoritatea oamenilor nu pot preveni o hernie, deoarece acestea apar din cauza unei combinații între genetică și propriul istoric medical. Cu toate acestea, există câteva lucruri care pot fi încercate pentru a preveni o hernie:

  • Menținerea unei greutăți sănătoase pentru a evita presiunea asupra peretelui abdominal.
  • În cazul fumătorilor să ia în considerare excluderea acestui viciu.
  • Abținerea de la eforturi atunci când se ridică greutăți, mai ales dacă o persoană a efectuat o intervenție chirurgicală abdominală. Ridicarea greutăților mari poate exercita o presiune prea mare asupra peretelui abdominal.
  • Abținerea de la încordare în timpul scaunelor. Consumul unei diete bogate în fibre și consumul de apă din abundență pot ajuta la reducerea constipației și fac scaunele mai ușor de eliminat.

Întrebări frecvente

  1. Ce este o hernie sportivă?
    Termenul de “hernie sportivă” este impropriu spus, deoarece nu este vorba de fapt de o hernie. Acesta este un tip de leziune care afectează în mod obișnuit sportivii, de obicei în partea inferioară a abdomenului sau în zona inghinală. Acestea sunt locuri obișnuite pentru a avea hernii, iar leziunea poate provoca dureri cronice similare cu o hernie. Dar nu există niciun țesut care să iasă prin alte țesuturi ca și în cazul herniilor. De obicei, este vorba de o ruptură a unui tendon sau a unui mușchi, cauzată de o mișcare bruscă sau răsucire.
  2. Ce tip de hernie este cea mai frecventă?
    Hernia inghinală este cel mai frecvent tip, reprezentând 75% din toate herniile. Acestea afectează în principal bărbații. Ele apar atunci când o parte a intestinului iese în afară în canalul inghinal, un pasaj care coboară în interiorul coapsei.
  3. Ce tip de hernie este dureroasă?
    O hernie inghinală apare atunci când un țesut, cum ar fi o parte a intestinului, iese în afară printr-un punct slab al mușchilor abdominali. Umflătura rezultată poate fi dureroasă, în special atunci când tușiți, vă aplecați sau ridicați un obiect greu. Cu toate acestea, multe hernii nu provoacă durere.
  4. Care tip de hernie este cea mai gravă?
    Hernia femurală este unul dintre cele mai grave tipuri de hernie. Acestea apar atunci când un țesut sau o parte a intestinului alunecă printr-un perete muscular slab în canalul femural din partea superioară a coapsei sau în zona inghinală.
  5. Toate tipurile de hernie necesită intervenție chirurgicală?
    În cazurile în care hernia este foarte mică și nu cauzează simptome, este posibil să o puteți monitoriza și trata cu modificări ale stilului de viață și cu îngrijiri medicale pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, este important să înțelegeți că herniile nu se vindecă singure și aproape întotdeauna vor necesita o intervenție chirurgicală.
  6. Pot herniile să devină canceroase?
    Hernia inghinală este o boală comună; cu toate acestea, o tumoare malignă în sacul herniar inghinal este rară, iar cancerul de colon perforat în sacul herniar este extrem de rar.
  7. Care tipuri de hernie necesită o soluționare urgentă?
    O hernie strangulată apare atunci când o cantitate mare de țesut sau de organ intern este prinsă în afara mușchiului abdominal, astfel încât alimentarea cu sânge este întreruptă. Umflătura vizibilă a herniei va deveni fermă la atingere. Dacă suspectați o hernie strangulată, grăbiți-vă la urgențe pentru tratament imediat pentru a preveni moartea țesutului.
  8. Ce tip de hernie nu este considerat grav?
    O hernie redutabilă este o hernie cu o umflătură care se aplatizează atunci când vă întindeți sau împingeți ușor împotriva ei. Acest tip de hernie nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătate, deși poate fi dureroasă și se poate agrava în timp dacă nu este tratată.
  9. Ce se întâmplă dacă o hernie este lăsată netratată?
    Este posibil ca o hernie mică să nu vă deranjeze niciodată prea mult dar, acestea au tendința de a se mări în timp. Deschiderea continuă să slăbească și să se întindă, iar mai mult țesut își face loc treptat prin ea. Cu cât mai mult țesut se împinge prin ea, cu atât este mai mare riscul de hernii strangulate, ceea ce duce la durere și alte complicații.

Concluzie

Herniile sunt o afecțiune medicală frecventă care pot provoca disconfort și prezintă riscuri potențiale dacă nu sunt tratate. Tipurile de hernie pot varia în funcție de locul în care apar și de simptome. Fiecare tip are propriile caracteristici unice și factori de risc asociați. Înțelegerea diferitelor tipuri de hernii poate ajuta persoanele să recunoască simptomele și să solicite asistență medicală în timp util. Diagnosticul timpuriu și tratamentul adecvat sunt cruciale pentru gestionarea eficientă a herniilor și pentru minimizarea complicațiilor.