Meniu

Hernia ombilicala in sarcina

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Există multe lucruri de care o persoană însărcinată trebuie să fie conștientă, deoarece schimbările din organism pot provoca uneori apariția unor probleme rare, precum hernia ombilicală. Numită și hernie navală, aceasta este mai frecventă la femei, iar sarcina o poate provoca sau agrava, însă din fericire, este de obicei inofensivă. Femeile care nu sunt gravide, bebelușii și copiii mici pot avea și ei o hernie ombilicală, și de fapt, este mai frecventă în aceste grupuri decât în rândul femeilor care sunt însărcinate.

Ce este o hernie ombilicală?

O hernie ombilicală în timpul sarcinii nu are nimic de-a face cu cordonul ombilical al bebelușului în creștere, ci mai mult are de-a face cu propriul cordon ombilical sau, mai degrabă, cu cel pe care îl are mama. Toată lumea are un buric pentru că acela este exact locul unde cordonul ombilical al copilului se leagă de cel al mamei. Ceea ce nu se poate vedea este deschiderea prin mușchii stomacului chiar sub buric. Acesta este locul prin care cordonul ombilical a făcut un tunel în drumul său spre ieșirea din corp. După ce o persoană se naște, această deschidere prin mușchii stomacului se închide. Tot ceea ce a rămas din cordonul ombilical este un buric interior sau exterior. Cu toate acestea, uneori tunelul dintre mușchi rămâne deschis sau nu se închide suficient de bine. Adulții pot avea o hernie ombilicală dacă grăsimea sau o parte a intestinului împinge prin această deschidere mai slabă în zona de sub buric. 

Ce cauzează o hernie ombilicală în timpul sarcinii?

În al doilea și al treilea trimestru, uterul în expansiune pune presiune pe abdomen. Această presiune împinge buricul spre exterior. Dar dacă buricul iese mult în afară sau este neobișnuit de dureros și sensibil, ar putea indica faptul că nu este vorba doar de sarcină, ci și de o posibilă hernie ombilicală. 

O umflătură în jurul buricului sau un buric care este foarte sensibil la atingere sunt două semne ale unei hernii ombilicale în timpul sarcinii. Nu toate gravidele vor observa simptomele, așa că hernia ar putea fi greu de depistat. Ceea ce complică și mai mult lucrurile este faptul că aproape toate persoanele însărcinate vor experimenta un anumit nivel de separare a mușchilor abdominali în timpul sarcinii pentru a permite uterului să crească. Atunci când această separare este mai largă de aproximativ 2 centimetri, este considerată diastază recti. Diastasis recti ar putea să facă o persoană mai predispusă la dezvoltarea unei hernii în timpul sau chiar după sarcină, dacă separarea abdominală persistă. 

O femeie în timpul sarcinii are mai multe șanse de a face o hernie ombilicală în timpul sarcinii dacă:

  • A avut o hernie ombilicală înainte de a rămâne însărcinată
  • Are mușchii stomacului slabi
  • Are o deschidere sau o separare naturală a mușchilor stomacului 
  • Are un exces de greutate sau obezitate
  • Are un exces de lichid în stomac sau în organism

Factori de risc pentru hernia ombilicală în timpul sarcinii

Împreună cu diastaza recti, alți factori care cresc șansele de hernie ombilicală în timpul sarcinii includ:

  • Tusea cronică
  • Fluidul în abdomen
  • Antecedentele de operație abdominală
  • Separarea naturală a mușchilor abdominali
  • Obezitatea
  • Antecedentele personale sau familiale de hernii
  • Sarcina cu gemeni
  • Intervenția chirurgicală abdominală anterioară
  • Mușchii abdominali slăbiți

Simptomele herniei ombilicale în sarcină

Unele persoane însărcinate nu prezintă niciun semn de hernie ombilicală, dar alte femei prezintă simptome care includ:

  • O umflătură în apropierea buricului
  • Presiune în apropierea buricului
  • Durere surdă care se agravează la efort
  • Constipație și greață, în special în cazul herniilor severe

Umflătura de la o hernie ombilicală poate avea dimensiuni de la un strugure la un grapefruit. De obicei, aceasta dispare atunci când persoana se întinde și se umflă atunci când stă jos, tușește sau merge la baie. Unele persoane pot vedea această umflătură, în timp ce alții nu. Hernia ombilicală poate fi diagnosticată în timpul unei vizite prenatale sau este posibil să fie nevoie să se consulte un specialist. Dacă o femeie însărcinată are orice simptome ale unei hernii ombilicale, trebuie să vorbească cu un medic ca prim pas.

Tratamentul pentru hernia ombilicală în sarcină

Tratamentul pentru o hernie ombilicală în timpul sarcinii depinde de cât de severă este hernia și dacă aceasta reprezintă un pericol pentru mamă sau pentru copil. În unele cazuri, un medic poate recomanda o abordare de tip monitorizare pentru a ajuta mama să treacă peste restul sarcinii. În alte cazuri, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru repararea herniei, care poate fi efectuată cu riscuri minime pentru o femeie gravidă sau pentru copil, chiar și în timpul sarcinii. Dacă o femeie are nevoie de o intervenție chirurgicală, dar nu există un pericol iminent, se poate, de asemenea, să aștepte până la naștere pentru a repara hernia. 

Rareori, însă, intestinele pot rămâne prinse în hernie, ceea ce se numește încarcerare sau potențial strangulare. Încarcerarea este, de obicei, o urgență medicală, deoarece poate afecta organele (în special intestinele) și poate întrerupe alimentarea cu sânge a acestora. Dacă se observă că zona din jurul buricului capătă o culoare închisă sau dacă se observă o creștere bruscă a durerii, a vărsăturilor sau a febrei, trebuie să se solicite asistență medicală. Dacă unei persoane i s-a întâmplat acest lucru, acest caz poate fi rezolvat în timpul sarcinii printr-o procedură chirurgicală. Chirurgii pot, de asemenea, să repare chirurgical o hernie ombilicală în timpul unei cezariene. 

În absența unei urgențe, următoarele opțiuni pot fi disponibile pentru a trata sau gestiona hernia în timpul sarcinii:

Reparația electivă în timpul sarcinii

Medicul poate propune repararea chirurgicală a herniei în timp ce o persoană este încă însărcinată, dacă aceasta provoacă simptome sau dacă este suficient de mare pentru a risca să apară complicații. Momentul exact al operației nu este probabil să urmeze nicio regulă specifică. Unii medici o recomandă în timpul primului sau celui de-al doilea trimestru, în timp ce alții consideră că al doilea trimestru este momentul optim pentru operație. Dacă hernia este reparată folosind doar suturi fără a folosi plasă de oțel pentru a susține zona de mușchi slăbită atunci riscul ca hernia să revină în timpul sarcinii este ridicat. Dar utilizarea plaselor în operație poate limita flexibilitatea peretelui abdominal și poate provoca dureri, atât în timpul sarcinii actuale, cât și în orice sarcină viitoare.

Repararea herniei în timpul unei cezariene

Dacă mama nu are o hernie deosebit de severă și intenționează să nască prin cezariană, este posibil să i se repare hernia în același timp. Combinarea unei operații de hernie cu o cezariană pare să ducă la o procedură generală mai lungă pentru repararea herniilor inghinale, dar nu și pentru herniile ombilicale, ceea ce înseamnă că nu durează mai mult decât o cezariană obișnuită. La fel ca și în cazul reparațiilor elective în timpul sarcinii, utilizarea doar a suturilor pentru a efectua procedura în timpul unei cezariene pare să implice un risc mai mare de recidivă a herniei decât utilizarea unei plase de oțel.

Repararea herniei după naștere

În cazul herniilor ușoare, mama și medicul pot decide să nu repare hernia în timpul unei operații de cezariană din mai multe motive, inclusiv dacă plănuiește o altă sarcină. Repararea herniei ombilicale se poate face ca o procedură separată, imediat după cinci până la opt săptămâni de la naștere, sau poate fi amânată pentru un an sau mai mult, pentru a permite corpului mamei să se recupereze mai bine după sarcină.

Cum se poate preveni o hernie ombilicală în sarcină?

O hernie ombilicală este rară, dar dacă o persoană este supusă la risc sau a mai avut una înainte, poate preveni apariția acesteia în cazul sarcinilor viitoare. Ideea principală este să evite lucrurile care se adaugă la presiunea naturală pe care burta mamei în creștere o resimte deja.
Strategiile bune includ:

  • Purtarea hainelor largi care să permită o bună circulație a sângelui, în special în jurul bazinului și picioarelor.
  • Purtarea hainelor care să susțină ușor burta în creștere, cum ar fi pantaloni cu talie elastică.
  • Utilizarea unui suport pentru ridicare atunci când se dorește ridicarea din poziția așezată sau culcată.
  • Evitarea ridicării de lucruri grele, inclusiv a copilului mic, dacă este cazul
  • Evitarea urcării a prea multe scări, dacă se poate
  • Folosirea mâinilor pentru a ajuta la oprirea sau la controlarea unui strănut puternic sau tusei.
  • Ridicarea picioarelor atunci când se stă în poziție așezată, dacă este posibil
  • Efectuarea de exerciții cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, întinderea și yoga ușoară.

Întrebări frecvente

  1. Când ar trebui să se îngrijoreze o persoană în privința unei hernii în timpul sarcinii?
    Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, faceți o programare la ginecologul dumneavoastră pentru a vă asigura că hernia nu v-a blocat intestinele sau nu s-a strangulat:
    – Durere crescută la locul herniei care nu se rezolvă cu repaus
    – O umflătură de hernie care iese în afară, nu poate fi împinsă înapoi și este dureroasă
    – Greață și vărsături în același timp cu o umflătură de hernie dureroasă, care este roșie și sensibilă la atingere
  2. Cum se tratează herniile ombilicale  în timpul sarcinii?
    În cele mai multe cazuri, medicul vă va recomanda așteptarea vigilentă, adică să vă supravegheați hernia fără niciun tratament.
    – Dacă umflătura vă deranjează, puteți încerca să purtați o bandă pentru burtă pentru a o ține înăuntru sau să o masați înapoi spre stomac. După ce nașteți, medicul vă va da câteva exerciții pentru a vă ajuta mușchii abdominali să se vindece de efortul sarcinii.
    – Dacă hernia încă nu s-a rezolvat după ce le faceți pe acestea pentru perioada de timp recomandată, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală câteva luni sau mai mult după naștere. Intervenția chirurgicală în timpul sarcinii este recomandată doar dacă hernia devine strangulată și vă pune în pericol. Cu toate acestea, dacă veți avea o cezariană planificată și aveți o hernie mare, unii practicieni pot sugera să fie operată chirurgical în timpul cezarianei.
    – Dacă sunteți însărcinată și dezvoltați o hernie, încercați să nu vă stresați prea mult în această privință. Nu îi va face rău bebelușului, iar riscurile pentru dumneavoastră sunt minime. Vorbiți cu medicul în mod regulat despre cum vă simțiți și despre ce trebuie să faceți, iar șansele sunt mari să aveți o sarcină și o naștere normale și sănătoase.
  3. Ce se întâmplă dacă o persoană are o hernie ombilicală în timpul sarcinii?
    Nu există niciun risc pentru dumneavoastră sau pentru bebeluș în a lăsa pur și simplu hernia. Dacă începe să vă provoace dureri atroce sau dacă observați că iese în afară mai mult decât în trecut, poate fi un semn că hernia a devenit strangulată sau prinsă în peretele abdominal. Cu toate acestea, o hernie ombilicală gravă vă poate agrava starea dacă nu este tratată.
  4. O persoană poate avea o naștere naturală cu o hernie ombilicală?
    Majoritatea femeilor cu hernii pot avea nașteri vaginale normale. În rare ocazii, o hernie poate apărea în timpul sau imediat după travaliu. Acest lucru se datorează presiunii abdominale necesare în timpul travaliului, pe măsură ce femeile împing copilul afară.

Concluzie

Dacă o persoană crede că are o hernie ombilicală sau dacă buricul arată sau se simte ciudat, trebuie să se consulte imediat medicul ginecolog. Acesta trebuie anunțaț dacă este posibil să fi avut o hernie ombilicală înainte de a fi însărcinată sau în timpul unei alte sarcini, chiar dacă nu au existat niciodată simptome. O hernie ombilicală în timpul sarcinii se poate înrăutăți din cauza presiunii și greutății de a purta un copil. Trebuie solicitată asistența medicală de urgență dacă apar dureri ascuțite sau severe, presiune sau vărsături.