Meniu

Hernia ventrala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O hernie ventrală este o umflătură de țesuturi care ies printr-o deschizătură slăbită din mușchii peretelui abdominal. Hernia ventrală implică partea din față a pereților abdominali și include herniile ombilicale, epigastrice, spigeliane, parastomale și incizionale. Simptomele acesteia pot fi ușoare și pot persista ani de zile, dar conținutul unei hernii poate rămâne blocat sau alimentarea cu sânge poate fi blocată, creând situații periculoase și chiar amenințătoare pentru viață. Tratamentul decisiv al herniei ventrale este intervenția chirurgicală, dar depinde foarte mult de mărimea, localizarea și starea de sănătate a pacientului.

Ce este o hernie ventrală?

O hernie ventrală este o umflare a conținutului abdominal prin partea din față a peretelui abdominal. O gaură sau o slăbiciune a mușchilor abdomenului în partea din față permite organelor din interior să treacă prin ea. Această umflătură este o hernie și este de obicei ocupată de o buclă a intestinului sau de omentum. Omentul este o foaie de țesut gras care se află în fața intestinelor și a altor organe din interiorul cavității abdominale. Acesta este adesea împins prin orice defecte ale peretelui abdominal frontal, deoarece se află aproape de el.

Tipuri de hernie ventrală

Diferite tipuri de hernii ventrale apar în diferite locații din peretele abdominal anterior. Acestea includ:

  • Hernia ombilicală
    O hernie ombilicală apare atunci când straturile peretelui abdominal nu se unesc complet, iar intestinul sau alte țesuturi din interiorul cavității abdominale se umflă prin punctul slab din jurul buricului. Hernia ombilicală este, în general, nedureroasă și nu provoacă niciun disconfort. Aproximativ 90% dintre herniile ombilicale se vor închide în cele din urmă de la sine, însă dacă aceasta nu se închide până când copilul împlinește 4 ani, aceasta va necesita tratament. Totuși, herniile ombilicale sunt de obicei nedureroase și se închid singure.
  • Hernia epigastrică
    O hernie epigastrică este un tip de hernie în regiunea epigastrică a peretelui abdominal. Aceasta se află deasupra buricului și chiar sub sternul cutiei toracice. Acest tip de hernie este o afecțiune oarecum comună atât la adulți, cât și la copii. De obicei aceasta provoacă apariția unei umflături în zona de sub stern, sau stern, și deasupra buricului. Această umflătură este cauzată de o masă de grăsime care a fost împinsă prin hernie. Zona ridicată poate fi vizibilă tot timpul sau doar atunci când o persoană tușește, strănută sau râde. Umflătura, sau masa, poate crește și deveni mai mare în unele cazuri. O persoană poate avea mai mult de o hernie epigastrică în același timp. 
  • Hernie spigeliană
    Aceasta este o hernie prin fascia spigeliană sau stratul de țesut care separă două grupuri de mușchi abdominali, numiți mușchii drepți și oblici laterali. Simptomele pot fi similare cu alte hernii abdominale. Acest tip de hernie se mai numește uneori și hernie ventrală laterală. Spre deosebire de majoritatea herniilor, cele spigiene nu se dezvoltă de obicei sub straturile de grăsime, ci mai degrabă între mușchi și țesutul fascial care îi conectează. Dacă este lăsată netratată, poate bloca o porțiune a intestinului sau poate întrerupe alimentarea cu sânge a altor organe și țesuturi. Această afecțiune poate pune în pericol viața.
  • Hernia parastomală
    Hernia parastomală apare atunci când o parte din intestine ies în afară printr-o stomă. O stomă este o deschidere făcută chirurgical în stomac, în intestinul subțire sau în colon, care permite unei persoane să elimine deșeurile într-o pungă. Acest lucru este uneori necesar atunci când pacienții au probleme gastrointestinale care îi împiedică să aibă mișcări intestinale normale. Deoarece este o complicație frecventă, există o varietate de tratamente pentru a ajuta la ameliorarea durerii și a disconfortului.
  • Hernia incizională
    Cel mai vizibil simptom al unei hernii incizionale este o umflătură în apropierea locului inciziei. Adesea este cel mai vizibil atunci când o persoană încordează mușchii, cum ar fi atunci când o persoană se ridică în picioare, ridică ceva sau tușește. O hernie incizională apare pe o cicatrice chirurgicală din abdomen. Herniile incizionale pot apărea dacă peretele abdominal nu se închide corect în urma unei intervenții chirurgicale. Acest tip de hernie poate apărea la 15-20% dintre persoanele care au suferit intervenții chirurgicale abdominale laparoscopice cu incizii ale peretelui abdominal.

Care sunt cauzele și simptomele herniei ventrale?

Cauze de hernie ventrală

Cauza herniei ventrale poate fi diferită în funcție de localizarea acesteia, precum și de istoricul medical, starea de sănătate și anatomia personală. Slăbiciunea din peretele abdominal prin care iese intestinul poate face parte din procesul de formare naturală a organismului. De asemenea, poate rezulta din:

  • Tuse cronică, vărsături severe sau cronice
  • Diabetul sau alte boli
  • Ridicarea de greutăți
  • Rănirea sau obezitatea
  • Sarcina
  • Intervenția chirurgicală anterioară

Simptomele herniei ventrale

Primul semn al herniei ventrale este, de obicei, o umflătură vizibilă care apare undeva în partea din față a peretelui abdominal. o persoană poate să o vadă apărând doar ocazional, în timpul anumitor activități sau în anumite poziții care contractă mușchii abdominali. De exemplu, o persoană ar putea vedea o hernie ventrală atunci când:

  • Râde
  • Plânge
  • Tușește
  • Strănută
  • Ridică greutăți
  • Face exerciții fizice

Unii oameni, dar nu toți, își pot simți hernia când iese în afară sau când o mișcare o trage, o comprimă sau o ciupește. Aceasta se poate simți ca o tragere, o durere surdă sau o durere mai acută. Durerea de hernie este un semn al unei hernii mai mari, care ar putea risca să rămână blocată (încarcerată) cât timp este afară. Alte simptome ale unei hernii mai complicate ar putea include:

  • Greața și vărsăturile
  • Roșeața sau erupția cutanată la fața locului

Cum este diagnosticată hernia ventrală și care sunt opțiunile de tratament?

Cum este diagnosticată o hernie ventrală?

De obicei, un medic va descoperi o hernie ventrală în timpul unui examen fizic. Dacă nu o vede imediat, va pune o persoană să încerce diferite poziții sau acțiuni pentru a o face să apară. În unele cazuri, aceștia ar putea lua imagini pentru a vedea hernia mai clar. Imaginile ar putea fi realizate prin:

  • Ecografie abdominală
  • Tomografie computerizată abdominală
  • Scanare RMN abdominală

În cazul în care medicii pot vedea și simți hernia fizic, o vor examina de aproape și vor verifica dacă o pot împinge ușor la loc. Acest lucru le spune cât de gravă este și cât de repede ar putea avea nevoie de tratament. De asemenea, ei vor pune persoanei întrebări detaliate despre simptome, istoricul de sănătate și posibilele cauze, cum ar fi:

  • Când un pacient a observat-o pentru prima dată
  • Dacă s-a schimbat în timp
  • Dacă provoacă disconfort
  • Dacă are condiții cronice de sănătate
  • Ocupația
  • Regimul alimentar, exercițiile fizice și obiceiurile de viață

Tratamentul pentru hernie ventrală

Herniile ventrale necesită corecție chirurgicală, pentru că dacă sunt lăsate netratate, acestea continuă să crească încet până când sunt capabile să provoace complicații grave. Herniile netratate se pot transforma în hernii ventrale mărite care devin progresiv mai greu de reparat. Umflarea poate duce la prinderea conținutului herniei, un proces numit încarcerare. Acest lucru, la rândul său, poate duce la reducerea sau lipsa alimentării cu sânge a țesuturilor implicate, ceea ce se numește strangulare.

Opțiunile pentru tratamentul chirurgical includ:

  • Repararea herniei deschise
    În acest caz, chirurgul face o incizie mai mare în locul unde se află hernia. Acesta repară și împinge țesutul înapoi la locul său corect înainte de a închide incizia. Utilizarea unei plase în zonă poate reduce riscul de reapariție a herniei.
  • Chirurgie laparoscopică
    Aceasta implică mai multe incizii mici în abdomen, mai degrabă decât una mare. Chirurgul efectuează intervenția chirurgicală cu ajutorul unui instrument asemănător unui tub cu o lentilă mică pentru vizualizare. Acesta poate folosi un material de plasă pentru a consolida zona.
  • Repararea robotică a herniei
    Aceasta este aceeași cu chirurgia laparoscopică, cu excepția faptului că chirurgul folosește o consolă pentru a efectua procedura.
  • Operația de plasare a plaselor
    Chirurgul împinge țesutul înapoi la locul lui și apoi coase o plasă, care servește drept plasture de întărire, pentru a-l menține la locul lui. Acest procedeu este considerat sigur și fiabil, iar plasa s-a dovedit a reduce riscul de reapariție a herniei.

Hernia ventrală nu dispare de la sine și nu poate fi tratată cu medicamente. Operația de hernie se face adesea ca o procedură planificată la câteva săptămâni după ce hernia este detectată. O persoană ar trebui să planifice o intervenție chirurgicală timpurie pentru a preveni complicațiile.

Care sunt factorii de risc și complicațiile pentru hernia ventrală?

Care sunt factorii de risc ai unei hernii ventrale?

Anumite persoane se nasc cu un defect congenital, unul existent de la naștere, care face ca peretele abdominal să fie anormal de subțire. Acest fapt prezintă un risc mai mare de a dezvolta o hernie ventrală. Alți factori de risc pentru o hernie ventrală includ:

  • Sarcina
  • Obezitatea
  • Antecedente de hernii anterioare
  • Antecedente de intervenții chirurgicale abdominale
  • Leziuni în zona intestinului
  • Antecedente familiale de hernii
  • Ridicarea sau împingerea frecventă a obiectelor grele

Care sunt posibilele complicații ale unei hernii ventrale?

Cele mai multe hernii se pot mișca înăuntru și în afara deschiderii lor, apărând și dispărând, dar mișcarea înăuntru și afară continuă să slăbească țesuturile din jurul ei. În timp, deschiderea devine mai mare, la fel și hernia, ceea ce înseamnă că mai mult din organ sau țesut se umflă prin ea. Acesta este momentul în care pot apărea complicații. Cu cât o hernie devine mai mare, cu atât este mai mare riscul de a rămâne blocată sau încarcerată în deschidere. Acest lucru ciupește sau comprimă hernia, provocând durere și putând obstrucționa organul. Un pacient ar putea ajunge să aibă intestinul blocat sau i s-ar putea întrerupe alimentarea cu sânge (strangulare), iar acest lucru poate provoca moartea țesutului.

Întrebări frecvente

  1. Herniile ventrale ar trebui să fie reparate?
    Cele mai multe hernii ventrale trebuie reparate în cele din urmă, dar nu neapărat imediat. O hernie care nu cauzează simptome și pe care o persoană o poate împinge înapoi probabil că nu reprezintă un risc grav, însă herniile au tendința de a se agrava în timp și, pe măsură ce o fac, pot deveni mai periculoase și mai greu de reparat. O hernie ventrală care nu poate fi împinsă înapoi înăuntru este o urgență potențială și trebuie evaluată de un medic.
  2. Când este nevoie de o intervenție chirurgicală în cazul herniilor ventrale?
    Medicii recomandă repararea herniei ventrale atunci când:
    – Nu poate fi împinsă înapoi
    – Provoacă simptome frecvente, precum durere
    – Este suficient de mare pentru a se bloca sau pentru a provoca complicații
    – Starea generală de sănătate poate suporta intervenția chirurgicale
    Dacă copilul se naște cu o hernie ombilicală, un tip de hernie ventrală, aceasta se va vindeca de obicei de la sine în câțiva ani. Dacă nu se întâmplă așa, medicul va recomanda o operație de hernie ombilicală în acel moment pentru a preveni ca aceasta să se mărească.
  3. Cum se repară o hernie ventrală?
    Scopul operației de hernie ventrală este de a repara gaura din peretele abdominal, astfel încât hernia să nu mai poată ieși din nou prin ea. Intervenția chirurgicală restabilește forma și tonusul peretelui abdominal prin închiderea orificiului și aducerea mușchilor înapoi în poziție. Chirurgii pot folosi o plasă chirurgicală pentru a întări peretele.
  4. Există alternative la intervenția chirurgicală pentru o hernie ventrală?
    Intervenția chirurgicală este singura modalitate de a repara o hernie ventrală, dar unele persoane nu pot fi supuse unei intervenții chirurgicale din cauza altor condiții de sănătate. În cazul în care o persoană are o hernie mare care nu poate fi reparată, medicul poate sugera ca persoana să poarte un aparat special, cum ar fi un corset, un bandaj sau o centură, pentru a ține hernia înăuntru.
  5. Cât de gravă este o hernie ventrală?
    Cele mai multe nu sunt grave, dar pot deveni mai grave în timp. De aceea, medicii recomandă remedierea lor înainte ca acest lucru să se întâmple. O intervenție chirurgicală electivă pentru a preveni complicațiile grave are întotdeauna rezultate mai bune decât o intervenție chirurgicală de urgență pentru a rezolva complicații grave care au apărut deja.
  6. Care sunt perspectivele după repararea herniei ventrale?
    Majoritatea reparațiilor de hernie sunt simple, iar recuperarea este rapidă. Herniile mai complicate ar putea necesita o operație mai complexă pentru a fi reparate și o recuperare mai lungă. Este important ca o persoană să fie atentă și să nu tragă sau să încordeze hernia reparată în timpul recuperării. Se estimează că între 10% și 20% dintre herniile ventrale pot reveni după reparare.

Concluzie

În stadiile incipiente ale herniei ventrale, o persoană poate fi capabilă să își repare singură hernia. Unii oameni pot simți umflătura din abdomen și pot împinge organele înapoi înăuntru, acest lucru se numește reducerea herniei. Reducerea funcționează adesea temporar până când o persoană este supusă unei intervenții chirurgicale. Perspectivele sunt, în general, foarte bune după operație, fără complicații. Este posibil ca o persoană să trebuiască să se odihnească timp de câteva săptămâni înainte de a-și relua activitățile zilnice, evitând orice ridicare de greutăți sau eforturi în zona abdominală.